filetu z łososia lub dorsza. Z doświadczenia mamy 7-letniej dziewczynki, która niejednokrotnie kaprysiła przy stole, wiem, że to, czy dziecko wybierze rybę, będzie zależało od smaku dania i sposobu jego podania. Wiele razy dzieci widząc filet rybny nie chcą go spróbować i kapryszą. A gdyby tak zamiast filetu(...)będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej. Pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju na z ł oty kolor. Podajemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Per preparare le polpettine iniziate lessando le patate sbucciate in acqua salata. Una volta cotte
La grande e la piccola cuocapora brać się za szykowanie potraw! Na pierwszy ogień proponujemy klasykę w wegańskim wydaniu, czyli tofu po grecku. Za sprawą płatków nori nasze tofu zamieni się w a'la rybę, a mieszanka warzyw podkręci smak. Tofu po grecku Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 1 kostka tofu naturalnego 180 g 1 duża cebula 2 duże marchewki 1 średnia pietruszka(...)pieprzem, a także nasączonymi nori (odsączamy nadmiar wody, jeżeli taki mamy). Dokładnie mieszamy, masa ma mieć dość gęstą konsystencję. Obtaczamy w niej kawałki tofu, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe "rybne" tofu zakopujemy w przygotowanych wcześniej warzywach, aby smaki sobą przeszły i wstawiamy na 10 godzin do lodówki. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polemarynowane w occie i oleju karczochy – a dokładniej serca karczochów. To oryginalny w smaku, popularny m.in. w kuchni włoskiej dodatek idealny do lekkich białych mięs typu drób i białe ryby. Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe. Piersi z kurczaka(...)Obsmażamy piersi z kurczaka ze wszystkich stron na złoto przez 5-6 minut. Wyjmujemy tymczasowo z patelni. Pokrojoną cebulę wkładamy na patelnię i na tym samym tłuszczu co kurczaka smażymy 2-3 minuty do zeszklenia, często mieszając. Wlewamy wino i gotujemy chwilę, aż około połowy płynu odparuje. Wlewamy do cebuli bulion i ponownie wkładamy kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, po czym
Kulinarna PokusaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiProsty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku. Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu.Moje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfrancuskiego określenia kociołka (franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière ) na której gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie chowdery jadano głownie na żaglowcach lub w miastach portowych, a ich główny składnik stanowiły ryby i owoce morza. Nie mniej popularny jest chowder kukurydziany w skład którego wchodzą kukurydza, cebula, ziemniaki, mleko lub śmietana, a często także pomidory. Chowder kukurydziany to dobry pomysł na wzbogacenie(...)m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Chowder kukurydziany przygotowanie tradycyjne W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczki chili, smażyć około 2 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Dodać drobno pokrojone pomidory i smażyć kolejne 7-10 minut, aż pomidory się rozpadną. Dodać bulion , plasterki marchewki
Cztery Fajeryfrancuskiego określenia kociołka (franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière ) na której gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie chowdery jadano głownie na żaglowcach lub w miastach portowych, a ich główny składnik stanowiły ryby i owoce morza. Nie mniej popularny jest chowder kukurydziany w skład którego wchodzą kukurydza, cebula, ziemniaki, mleko lub śmietana, a często także pomidory. Chowder kukurydziany to dobry pomysł na wzbogacenie(...)m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Chowder kukurydziany przygotowanie tradycyjne W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczki chili, smażyć około 2 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Dodać drobno pokrojone pomidory i smażyć kolejne 7-10 minut, aż pomidory się rozpadną. Dodać bulion , plasterki marchewki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata25 październik to Międzynarodowy Dzień Makaronu. Tak więc nie będzie to dla Was zaskoczeniem, że dzisiejszy danie to właśnie makaron, a konkretnie spaghetti z małżami Venus
PatiGotuje25 październik to Międzynarodowy Dzień Makaronu. Tak więc nie będzie to dla Was zaskoczeniem, że dzisiejszy danie to właśnie makaron, a konkretnie spaghetti z małżami Venus
PatiGotujeMEKSYKAŃSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUŃCZYKIEM Zrobimy coś naprawdę pysznego i kolorowego!! ;) Bardzo lubię bawić się smakami i tworzyć nowe połączenia - stąd dzisiaj w naszej kuchni pojawi
Moja Książka Kucharskadoprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ziołowo-śmietanową masę wyłożyć na dorsza i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. 1 porcja ryby j.w. to ok. 245kcal , węglowodany: 4g, białko: 27g, tłuszcz: 15g 0,4WW i 2,4WBT Cukinia to wszechstronne warzywo, jedno z moich ulubionych. Dziś proponuję makaron z cukinii na surowo(...)rozgrzaną teflonową patelnię (bez tłuszczu), przykryć za małą pokrywką i mocno docisnąć do dna, żeby się rozpłaszczyły, a ser je skleił. Po 3-4 minutach pieczarki odwrócić i smażyć po drogiej stronie. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. 1 pieczarkowy kotlet to ok. 120kcal , węglowodany: 6g, białko 13g, tłuszcz: 5g 0,6WW i 1WBT Makaron z cukinii rozłożyć na talerzach, a następnie
DietologKiełki na patelnię stir- fry Kiełki roślin to produkt, który jest bogaty w wiele cennych dla nas składników, warto je jeść. Łatwo je wyhodowa ć w
Dorota SmakujeTrafiła mi się doskonała babcia. Taka ciepła, dobra, przemiła. Taka najlepsza babcia, jak z bajek, wiecie. Z ogromnym serduszkiem. Taka co latem, podczas wakacji, codziennie mogła
Mango PapajaPizza z gęstym sosem pomidorowym, tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą. Zamiast tradycyjnego spodu na cieście drożdżowym, znalazła się kasza jaglana. Dzięki czemu pizza stała się znacznie lżejsza
https:KKuchniaMniamPełna emocji, w środku nocy, dodaję dla Was nowy przepis. Tylko wydaje się skomplikowany ale prawdę mówiąc jest dziecinnie prosty. Grillowane ziemniaki: tradycyjne, fioletowe i bataty
Mango PapajaPierożki te okazały się znacznie łatwiejsze do przygotowania, niż początkowo sądziłam. Co prawda w trakcie przygotowania zmieniłam nieco koncepcję, i po zrobieniu kilku pierożków zrezygnowałam w
Smaki Na TalerzuŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER Ciąg dalszy przekąsek! Tym razem zdrowsza, bo pełnoziarnista wersja naleśników z farszami. Idealne do podania na spotkaniu ze
Martyna CooksDzisiaj coś o typowo rodzimym smaku, a jednak wyjątkowego. Proste składniki skomponowane w idealny sposób, pozwoliły na stworzenie pysznego i wyjątkowego dania. Nie jest to tradycyjne
Wyprawy kulinarne