Z racji tego, że na moim blogu publikowane były przepisy na domowy i zdrowy fast-food, stwierdziłam, że musi pojawić się taka kategoria! Przepisy znajdujące się
Be Fit Be Strongśledzie po kaszubsku Śledzie przyrządzone w ten sposób, należą do moich ulubionych potraw. Nie może ich
Miód i pieprzZielono mi! Ah tak tak, na sercu i w duszy, za oknem i na talerzu. Dziś moje pokrewne irlandzkie dusze świętują Dzień Św. Patryka, w oczach
Przepysznik - BLW i nie tylkoTę nazwę wymyślił Wąż, bo mu się skojarzyło z sosem puttanesca i niech tak zostanie ;) chociaż mój sos różni się od puttanesca. Owoce morza chodziły za
Cytryna&Co.wielu metropoliach na całym świecie. Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej, portugalskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli, pieprz czy huli-huli oparte(...)tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając. Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy
Wędrówki po kuchniSos śmietanowy z czosnkiem i parmezanem? Prawdziwa rozpusta. A gdyby dodać jeszcze krewetki? Strzał w 10! Krewetki toskańskie w gęstym, kremowym sosie są grzesznie pyszne. Nazwa
Poezja smakuDomowy paprykarz szczeciński Była już pasta bezrybna z wegańskim twarogiem , a teraz czas na kolejną bardzo popularną w Polsce pastę, tradycyjnie występującą z rybą, czyli paprykarz szczeciński. Dla mnie pierwsze skojarzenie jakie z nim mam to brzydka (wręcz paskudna) puszka, z której po otworzeniu wyłaniała się ryżowo-rybna pasta do smarowania na chlebie. Nie powiem, żeby mi to nie smakowało(...)Olej lniany – 8 łyżek Nori – 1 sztuka Płatki drożdżowe – 3 łyżki Sos sojowy/Tamari ciemny – 4 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżeczka Olej kokosowy/rzepakowy – do smażenia Wykonanie: W garnku zagotuj bulion i dodaj przepłukaną kaszę jaglaną. Gotuj pod przykryciem do czasu wsiąknięcia całego bulionu. Staraj się zrobić to „na sypko”. W misce umieść
BlendmanSos do tego dania najpierw mnie zaintrygował, następnie rozczarował po czym zachwycił. Zatrzymałam się na zachwytach, i tak już zostanie bo już dawno nie czułam tak
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1
W Mojej Kuchni LubięPradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza. Najczęściej ramen podaje się z makaronem pszennym, ja zdecydowanie wolę makaron soba, sojowy czy z fasolki mung. Dziś wybrałam makaron z rośliny konjac glukomman, w nas bardzo mało popularny, ale w Azji powszechnie używany(...)kropli oleju sezamowego. Po dodaniu miso, bulion można podgrzewać, ale nie gotować. Tofu pokroić na plastry, posolić, opanierować w mące. Przełożyć na średnio rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem, smażyć z każdej strony aż się zrumieni. Wodorosty zalać gorącą wodą, gdy się namoczą i rozwiną, przełożyć do miseczki na zupę. Makaron wyjąć z opakowania, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą
Codziennik KuchennyKrewetki to zdecydowanie moje ulubione owoce morza. Z uwagi na ograniczony dostęp do świeżych krewetek, często zmuszona jestem do używania tych mrożonych, które różnią się smakiem
DefinicjaSmakuPo pierwsze chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w KONKURSIE, który znajdziecie w poprzednim poście, tutaj . Do wygrania są świetne, produkty firmy Fitokracja , a między innymi
Be Fit Be StrongMakaron w kształcie muszelek w aksamitnym sosie szafranowym z soczystym łososiem, startą na dużych oczkach cukinią i delikatnym czerwonym pieprzem. Szafran sprawia, że danie staje się
Oryginalny smakCalifornia to rodzaj maków, które z góry otoczone są ryżem, następnie pojawia się wodorost nori oraz ulubione dodatki. Jest to sposób przyrządzania sushi, który nadal szkolę
Mango Papajadodatkiem szpinaku, wzbogacony o dymkę, koperek i pora. Świetny jako samodzielne danie wegetariańskie (podaje się go z dodatkiem fety i ewentualnie jajka) lub jako dodatek do mięsa czy ryb. Spanakorizo można przygotować w wersji z pomidorami lub bez, ja jednak uważam, że ich słodycz sprawia, że pilaw jest jeszcze pyszniejszy. Dlatego też oparłam się na przepisie z bloga My Greek(...)wybrać szpinak baby, wtedy odpadną te wszystkie ceregiele. Ale w sezonie kupuję "duży" szpinak na straganie. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulki dymki oraz pora. Smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu aż się zeszklą. Następnie dodaj szpinak i smaż mieszając przez 2 minuty, aż zwiędnie. Na patelnię włóż pomidory malinowe (lub z puszki/passat
Chilli Czosnek i Oliwaprozapalne, utrwalanie nawyku przekąsek itp. „Czyste” produkty zalecane w okresie adaptacji: Wieprzowina: np. boczek, łopatka, karkówka, podgardle, golonka, żeberka. Wołowina Podroby Kości do wywarów (szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza(...)sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź pieczony Łosoś w maśle czosnkowo-ziołowym Pstrąg pieczony w rozmarynie Smażona pierś z kaczki na puree brokułowym Gulasz z jelenia Gulasz z dzika Co jeszcze warto wiedzieć o adaptacji? Aby keto-adaptacja przeszła sprawnie i jak najmniej uciążliwie warto zapoznać się
Ola la LCHFDokładnie tydzień temu miały miejsce w Studio Cook Up w Warszawie wyjątkowe warsztaty kulinarne. Wodzirejem i głównym zapalnikiem był Karol Okrasa z ekipą. Warsztaty były nie
Z Kuchni Do KuchniMam dziś dla Was coś niesamowicie pysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je nadziać
DefinicjaSmaku