prozapalne, utrwalanie nawyku przekąsek itp. „Czyste” produkty zalecane w okresie adaptacji: Wieprzowina: np. boczek, łopatka, karkówka, podgardle, golonka, żeberka. Wołowina Podroby Kości do wywarów (szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza(...)sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź pieczony Łosoś w maśle czosnkowo-ziołowym Pstrąg pieczony w rozmarynie Smażona pierś z kaczki na puree brokułowym Gulasz z jelenia Gulasz z dzika Co jeszcze warto wiedzieć o adaptacji? Aby keto-adaptacja przeszła sprawnie i jak najmniej uciążliwie warto zapoznać się
Ola la LCHFDokładnie tydzień temu miały miejsce w Studio Cook Up w Warszawie wyjątkowe warsztaty kulinarne. Wodzirejem i głównym zapalnikiem był Karol Okrasa z ekipą. Warsztaty były nie
Z Kuchni Do KuchniMam dziś dla Was coś niesamowicie pysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je nadziać
DefinicjaSmakuwieczorne spacery zakończone kolacją w restauracjach usytuowanych na podestach wysuniętych w głąb jeziora. Jeżeli chodzi o kuchnię macedońską - znajdziemy wiele "zapożyczeń" bałkańskich (np. musaka, gołąbki w liściach winogron), tutejsze ryby (traut, belvica), mięsa wszystkich rodzajów. Do picia polecam pyszne wino Dalvina, piwa Skopsko i Zlaten Dab, no i oczywiście ręcznie robioną rakiję Dragana :). Kuchnia wydawać by się(...)oliwy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. W tym czasie drobno kroimy pieczarki i dodajemy do cebuli wraz z kolejną łyżką oliwy. Dodajemy sól, pieprz i smażymy bez przykrycia około 8 minut. Pod koniec dodajemy suszone zioła. Przekładamy do miski, dodajemy przestudzony ryż i mieszamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i przesmażamy na maśle razem
Moja Mama GotujeŚledzie po kaszubsku – czyli aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Przepisów i receptur na nie jest tyle, co gospodyń i gospodarzy przyrządzających
Poezja smakuZostałam zaproszona do ciekawego i inspirującego przedsięwzięcia. Chodzi o stworzenie przepisu inspirowanego tradycyjną kuchniąMałopolski, ale to nie wystarcza. Trzeba w umiejętny sposób "przemycić" motyw korala małopolskiego
W kuchni Karmel-itkiRyż pomidorowy z prażoną czarną gorczycą, która nadaje potrawie lekko orzechowy charakter, chrupiącymi pistacjami i rześką kolendrą :), znakomita samodzielna przekąska lub dodatek do innych potraw. Padaliśmy
SzczyptaSmaQ19.02 .2019 Magda Uwielbiam takie szybkie obiady, których przygotowanie zajmuje dokładnie tyle ile ugotowanie makaronu – gdy ten bulgocze w garnku, my robimy całą resztę i
Smaczna StronaSuper prosta sałatka z fetą, w której słony smak słonego sera doskonale łączy się lekko słodkimi jędrnymi krewetkami. Idealna na letni lunch do pracy! Czas: 30
Niedzielny kucharzPyszne danie zgodne w 100% z motto mego bloga: szybko, tanio, smacznie i zdrowo. Przygotujecie je przy niewielkim wkładzie finansowym i w krótkim czasie. Połączenie tuńczyka
Kuchcik gotujeciągu 20 minut wydaje około 300 - 400 dań. Nie ma takiej możliwości, żeby przy takiej ilości dań, wszystko smażyć na patelniach i podawać. Osobiście mam zasadę, dania smażę w dniu imprezy, wiem, że na pewno są wtedy najświeższe, a już samo podgrzanie to przed wydaniem wykona piec konwekcyjny. Dobrym pomysłem jest przygotowanie weselnego menu , wydrukowanie go na ładnym(...)volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany. Czyli mamy - wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież na 100 osób nie zamówimy 500 drugich dań. To całkowity nonsens. Nikt nie jest w stanie zjeść przez 1,5 godziny ( tyle przeważnie trwa
Kulinarny karnet ChristopheraNiedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką SEKO , które odbyły się w Akademii Kulinarnej w Warszawie, więc miałam blisko ;-))). Były to Świąteczne Inspiracje
SMYKWKUCHNIpikante pasty, a tu mamy przyprawy w proszku. Będzie zupa krem z batatów i gulasz z warzyw podawany z szaszłykami z salsą z mango Mieszanka Cajun Knorr do drobiu, ryb i owoców morz ma przywołać smak Południa Stanów przez połączenie papryki, oregano, pieprzu i cayenne, cebuli, tymianku, oraz nasion selera. Harissa to tradycyjna pasta chili używana kuchni krajów Afryki Północnej(...)blendera, a następnie przecedź wszystko przez drobne sito. Dopraw do smaku odrobiną soli. Do gorącej zupy wsyp liście szpinaku i całość dokładnie wymieszaj. Potrawę serwuj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, kilkoma kroplami oleju z pestek dyni oraz cząstkami cytryny. Gulasz z warzyw Składniki na 5 osób: 400 g ciecierzycy z puszki opakowanie przyprawy curry np. czerwone curry Knorr
Ugotowane pozamiataneBrytanii podstawą świątecznego obiadu jest indyk bądź gęś. Do tego uroczystego obiadu zasiada się dopiero 25 grudnia. Współcześni Brytyjczycy sięgają jednak ostatnio chętnie po … wędzonego łososia. Przyznać trzeba, że ryba ta również coraz częściej gości na naszych stołach, choć do wyparcia karpia jeszcze jej daleko. Choinka, kartki i prezenty – uniwersalne tradycje W obu krajach spotkamy pięknie przystrojoną choinkę(...)Okazuje się jednak, że i w Polsce w świątecznej tradycji pojawia się herbata. Pijało się ją dawniej na Kaszubach wymiennie z miętą, po tradycyjnej owocowej zupie z kluskami oraz smażonymi z ziemniakami śledziami. Dziś do filiżanki gorącej herbaty zasiadamy zazwyczaj już po całym wigilijnym szaleństwie, kiedy wreszcie możemy odpocząć nad kawałkiem sernika. Tym, którzy nieco się przejedzą polecamy herbatę Eucalyptus
Poezja Smaków - blog kulinarnyTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zawsze mawiam, że MY, tzn. JA i mój M, (czytaj Mąż) nie jesteśmy "rybni";-) znaczy to, że najzwyczajniej w świecie nie przepadamy za rybim posmakiem, ba
Restauracyjka Literacka