owocowej dr Dąbrowskiej. Jest to beztłuszczowa wariacja mieszanki warzyw, której używamy do przygotowania naszej ulubionej ryby po grecku. Warzywa przygotowane w ten sposób możemy też dodać do ryby przygotowanej na parze podczas wychodzenia z diety. Wtedy będziemy się rozkoszować rybą po grecku w wersji light. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny
Kulinarne przygody GatityWYKONANIE Sos sojowy łączymy z przyprawą i sokiem z limonki. Wkładamy do marynaty łososia. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Można w między czasie obrócić rybę. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku. Jak kto woli. Do ryby podajemy wyżej wymieniony sos. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewyswoje ulubione połączenie: cytryna, koperek i oczywiście ryba. Zainspirowana wpisem Pauli postanowiłam do łososia pieczonego w folii podać ziemniaki hasselback. Do tego także warzywa ugotowane na parze i sos do ryby , w którym jestem zakochana. Wspaniałe połączenie :) Składniki (dla 2 osób): 2 dzwonka łososia sok z połowy cytryny koperek pieprz 2 plasterki cytryny 2 łyżeczki masła(...)Jeśli użyje się niewielkich naczyń, obie potrawy można piec w jednym czasie w piekarniku. Do łososia i ziemniaków podałam także warzywa ugotowane na parze (brokuły i kalafior). Wszystkiego dopełnia sos do ryby
Pasja Smakujakiegoś czasu miałam ochotę na surówkę z kiszonej kapusty, a do niej najlepiej pasuje ryba. Żeby było zdrowiej to taka gotowana na parze i młode ziemniaczki prosto z przydomowego ogródka. Pycha :) Dorsz gotowany na parze: Składniki: duży filet z dorsza cytryna koperek Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić
Pasja Smakuparze i zalana aromatyczną marynatą. Do tego dania można użyć każdą inną rybę o białym mięsie. Taką rybę można podać na świąteczny stół, na różne imprezy rodzinne i nie tylko. Składniki: • 3 filety z flądry lub innej ryby • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Marynata • 1 szklanka octu • 4 szklanki wody(...)pieprzem. • Kawałki ryby ułożyć na sitku, które zawiesić nad garnkiem z gotującą się wodą, przykryć i gotować porcjami na parze przez 2 minuty. • Tak ugotowaną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. • Cebulę obrać, pokroić w krążki i przełożyć rybę. • Zagotować składniki marynaty i przestudzoną zalać rybę. Wstawić do lodówki
To co kochamnakładamy luźno drugi arkusz folii aluminiowej i mocno zwijamy brzegi, aby utworzyć szczelny pakiet ( wokół ryby powinno znajdować się sporo wolnego miejsca na wytwarzającą się podczas pieczenia parę, dzięki której ryba się ugotuje. Okonia odstawiamy na około 2 godziny w chłodne miejsce, aby smaki oraz aromaty ziół i przypraw przeniknęły do ryby. Krok 6. Okonia pieczemy
Moja Książka Kucharskaryby, np. pstrąg. Pstrąg należy do ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi żyją w wodach słodkich, głównie w rzekach i górskich strumieniach, gdzie istnieje bystry prąd. Mięso z pstrąga jest bardzo cenione w gastronomi. Jakie pstrągi są najlepsze ? Najlepsze są ryby świeże i małe do 20 dekagramów. U świeżego pstrąga łuska jest gładka, przylega do skóry i jest błyszcząca. Świeżą rybę(...)najwięcej ze wszystkich ryb słodkowodnych cennych kwasów omega-3. I dlatego jest bardzo ważnym wspomagaczem naszego serca i układu krążenia, wpływa na odnowę i wzrost komórek, wspomaga układ kostny. A także przywraca skórze młody wygląd, wspomaga nasze oczy. Najmniej kaloryczne, co jest niezmiernie ważne podczas kuracji odchudzającej są pstrągi podobnie jak i inne ryby ugotowane na parze
ProstePesto.plzdecydowanie tęskniłam za czymś lekkim po tych wszystkich świątecznych smakołykach. Ryby zawsze w zamrażarce są .Ostatnio udało mi się nawet kupić takie małe antary ( pasują po jednym na porcję dla nas )- padło więc na nie . Na smażone ( pieczone) już patrzeć nie mogę - czyli gotowane .Najlepiej na parze .A żeby nie były zupełnie ,,jałowe" -to dodałam nutkę ostrości
Buniabaje w kuchninowość. Okazała się bardzo dobra, więc kiedy zobaczyłam ją świeżą, postanowiłam spróbować przyrządzić w prostej fit wersji na obiad. Tak jak lubię - na parze, z niewielką ilością przypraw i dodatkiem warzyw. Polecam wszystkim lubiącym ryby, bo karmazyn jest naprawdę smaczny ;) Chciałam was też zachęcić do polubienia fanpage'a Fitkota . Byłoby miło mieć do kogo kierować posty ;) Jestem też(...)Karmazyn z warzywami na parze ok. 250 g karmazyna (tusza) 1 niewielki batat brokuł sól pieprz olej kokosowy koperek ostra papryka sok z cytryny Rybę oczyścić. Przełożyć do naczynia do gotowania na parze, doprawić pieprzem i koperkiem. Batata obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki. Warzywa umieścić w osobnym naczyniu do gotowania
FitKotKupiłam dziś małe okrągłe cukinie. Mają zielono-szary kolor. Są bardzo miękkie i smaczne . Postanowiłam ugotować je na parze razem z dzwonkami szczupaka i ziemniakami. Postawiłam na delikatne doprawienie tak by nie zdominować smaku ryby i cukinii. Podaję składniki na 1 porcję. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniprzykryciem do całkowitej miękkości warzyw przez około 30 minut. Po tym czasie wyjać ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę. Filety ryby ugotować na parze, następnie rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Ryż ugotować w 1 szklance wody z solą. Do warzyw dodać rybę, ryż, przecier pomidorowy, roztarty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i słodką
Jadło i czytadłorybą zawsze miałam problem. Co zrobić, by była smaczna - smażyć, piec, gotować... Skoro mam już parowar (przypadkiem czy nie), to uznałam, że należy sprawdzić, czy faktycznie ryba gotowana na parze jest smaczna. I jest. Przepyszna wręcz! A do tego przygotowuje się ją niemal błyskawicznie! W pół godziny od wyjęcia ryby z lodówki cały obiad już jest na stole
dobra gospodyni dom wesołym czyniryby powinny znajdować się w naszym menu wiesz na pewno. Media słusznie rozgłaszają, że należy je jeść co najmniej 3 razy w tygodniu. Ale co z żywieniem dzieci? Kiedy można maluszkowi podać rybę, ile powinien jej zjeść i jak mieć pewność, że jest to w stu procentach bezpieczne? Rybka dla maluszka W pierwszych trzech latach życia ryby są niezwykle ważne(...)prawidłowego rozwoju. Dlatego ryby należy wprowadzić jak najszybciej, miej więcej w tym samym momencie, kiedy w diecie dziecka zaczyna pojawiać się mięso czy jajko. 10-12 miesięczny maluch powinien jeść ryby już 1-2 razy w tygodniu. Ponad roczne dziecko może je jeść już 3 razy w tygodniu. Początkowo podaje się maluchowi mięso ryby przygotowane na parze
Codogaratrudniejszej od pierwszej (podobno każda jest inna) i trzy tygodnie temu zostałam mamą tym razem małej Mai :))) To tyle jeśli chodzi o wytłumaczenie się ;))) Teraz ryba - została razem z warzywami ugotowana na parze, do tego kasza pęczak z dodatkiem bazylii i pomidorowej passaty, doprawiona wszystko solą i pieprzem. Tak trochę dietetycznie i zdrowo ;)) Miłego dnia wszystkim życzę :)) Składniki: filety(...)mnie 3 sztuki) 2 marchewki mała cukinia pietruszka żółta papryka kukurydza z puszki kasza pęczak passata (ilość wedle uznania) bazylia sól pieprz Rybę oprószam solą i pieprzem. Warzywa kroję, wszystko wkładam do garnka do gotowania na parze. Gotuję około 20-25 minut. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Passatę przekładam do rondelka, dodaję świeżą bazylię, doprawiam solą, pieprzem, podgrzewam
kruche babeczkizalecanej ilości ryb przynajmniej 1-2 razy w tygodniu. Wielka szkoda, bo przecież są one źródłem bardzo zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3, a także białka i żelaza. Ten wpis będzie dotyczył diety najmłodszych. Dowiecie się, dlaczego ryby w diecie małego dziecka są tak ważne. Skąd może wynikać tak niskie spożycie ryb? Wiele osób dorosłych nie je ryb, bo zwyczajnie(...)skóry. Kiedy zacząć podawać maluchowi rybę? Zaleca się podawanie ryb już w okolicach 7 miesiąca , czyli prawie na początku rozszerzania diety. Co ważne – wczesne podanie ryb dzieciom może zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej. Oczywiście na początek wystarczy mała porcja ryby raz w tygodniu, jednocześnie obserwujemy reakcję organizmu naszego maluszka W jakiej formie podawać rybę Przede wszystkim bezpiecznej! Zwróćcie uwagę
Natka Pietruszki