ryba na parze - 1502 przepisów (strona:2/101)

Risotto z suszonymi pomidorami i pietruszką! /Smażony mintaj 189

minut. Do gotowego risotta dodaj posiekaną pietruszkę i podawaj od razu gorące. Risotto można jeść samo bez dodatków lub możecie je podać np. z rybą smażoną lub na parze. Ryba powinna charakteryzować się delikatnym smakiem np. mintaj lub dorsz.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem 194

parze wykorzystałam powstały w dolnym garnku bulion ( z ryby i gotujących się z nią warzyw) do zrobienia rybnego bulionu do popicia II Dania . Potem robiłam z tego wywaru sos. Bardzo nam te dodatki posmakowały. Teraz nawet jak nie robię ryb na parze a smażone , jeśli kupiłam rybne tuszki to filetuję je , a obcięte kręgosłupy, skrzela

Buniabaje w kuchni
Pomysł na letni obiad - dorada na parze i lekka sałatka z bobu 148

wydłubywać z niej co chwilę ości to polecam Ci tą rybę. Zazwyczaj sprzedawane dorady są też niewielkie, takie idealne na jedną porcję, co zdecydowanie ułatwia zakupy. Ryby najzdrowsze i najsmaczniejsze to te, które w jak najmniejszym stopniu przetwarzamy. Więc najlepiej wrzucić je na grilla, zrób na parze albo upiecz w piekarniku. Na samym końcu sięgnij po patelnię(...)kilka plastrów cytryny Ryby umyj, oczyść, osusz, ułóż w koszu w parowarze, do środka do ryby włóż koperek,zgnieciony ząbek czosnku i przekrojony plaster cytryny. Nastaw czas - tutaj każde urządzenie działa trochę inaczej więc nie będę podawała stałego czasu, ale u mnie to było 12 minut, z czego pierwszych 4-5 to czas aby pojawiła się para. Ryba

SMYKWKUCHNI
Tilapia na parze 84

każda osoba, u nas ciężar przygotowania tego dania spoczął na barkach B. Doskonale sobie z tym poradził, ryba wyszła soczysta, aromatyczna i doskonale skomponowana smakowo. Wydaje się nam, że w podobny sposób można podać każdą z ryb. Składniki na tilapię na parze 400 g filetów z tilapii 1 duży pomidor 1 papryka czerwona 25 g ziołowego serka śmietankowego(...)stron posolić, popieprzyć, oprószyć ziołami. Na folię aluminiową położyć 2-3 plastry pomidorów, na nich umieścić rybę. Tilapię posmarować musztardą, następnie serkiem ziołowym, położyć plasterki cytryny, posypać chilli. Na koniec dodać paski czerwonej papryki i dokładnie zamknąć folię aluminiową. Tilapię gotować na parze 25 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tilapia na parze pochodzi z serwisu Niecodziennik

niecodziennikpary
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 178

błyszcząca i gładka   Jak podawać: - mięso łososia można jeść na surowo jak i przetworzone - na surowo np. w formie tatara bądź sushi - smażony, pieczony lub gotowany na parze - ryby pieczemy w niższych temp. - może być podawany jako filet, dzwonko, szaszłyki - jako podstawa zupy rybnej - solić można przed i po obróbce termicznej   Właściwości: Zastanawialiście się kiedyś dlaczego

SMYKWKUCHNI
Łosoś na parze z płatkami czosnku 135

Łosoś od pewnego czasu stał się bardzo popularna rybą, za sprawą smacznego, zwartego mięsa i wysokiej zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecam przygotować tą pyszna rybę na parze z sokiem i skórką z cytryny oraz płatkami czosnku. Tak podana jest nie tylko bardzo smaczna ale i lekka. Składniki: 4 kawałki łososia 4 ząbki czosnku 2 łodyżki selera naciowego sól(...)podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodka papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku

Pyry na Gaz
Dorsz z salsą z botwiny i białymi szparagami 190

Dorsz z salsą z botwiny to pomysł na lekkie, smaczne, aromatyczne i kolorowe danie, które można przygotować w niecałe 30 minut. Gotowana ryba, botwina, buraczki i białe szparagi – musicie wypróbować ten przepis. Gotowany dorsz z salsą z botwiny Jest późna wiosna i czas na dania, gdzie główną rolę odgrywają świeże, aromatyczne warzywa. Nasza propozycja(...)dziś to gotowany dorsz z salsą z botwiny wraz z białymi szparagami. Delikatne mięso dorsza, wcześniej otoczone w zalewie z suszonych pomidorów i skórce z cytryny ugotowaliśmy na parze. Ryba wyszła soczysta a listki mięsa delikatnie osuwały się pod naciskiem widelca. Do ryby przygotowaliśmy salsę, gdzie bazą były łodygi i listki botwiny. Do salsy dodaliśmy pokruszone pistacje, szalotkę, drobno

Ciasna Kuchnia
Panga na parze 108

marchewkę, natkę, łyżkę masła, pora i pieprz. Gotujemy do wrzenia wywaru. Opłukaną rybkę umieszczamy w Kuchmistrzu ( ja mam taki z Tupperware) lub innym takim naczyniu do gotowania na parze. Rybę umieszczamy na sicie pojemnika i całość zalewamy wrzątkiem. Trzymamy pod przykryciem do 30 minut. Odcedzamy i wyciągamy zdrową i pyszną rybkę. Jest to idealny posiłek dla dzieci

ClauditteMissCooking
Szałołt dlo frelkōw (Sałatka dziewczęca) 147

miski, dociepcie do tego cebula, ôblyjcie zōłzōm i fertich 28 . Tyn słodko- kwaśny smak bydzie pasowoł 29 do kołżdego miysa, ale i do fajnie przipieczōnyj abo narychtowanyj na parze ryby. Smacznego 1 ô= ło 2 ō- samogłoska w wymowie między o i u 3 w odwiedziny 4 młode 5 dziewczyny 6 przygotować 7 przecież 8 cały 9 przyniosły

Chop w kuchni
Pieczone ziemniaki w piekarniku 26116

rozmarynu, czy też innych swoich ulubionych przypraw :) Pieczone ziemniaki z piekarnika idealnie pasują do kotletów z piersi kurczaka, schabowych, czy różnego rodzaju dań z panierowanymi lub gotowanymi na parze rybami. Pieczone ziemniaki w piekarniku – Składniki: ok. 1kg ziemniaków (waga już po obraniu) letnia woda (tak, by zakryć ziemniaki w garnku) 2 czubate łyżki cukru 4-5 łyżek

Kulinarne Przeboje
Pstrąg na parze 219

Ryby, jest to taki rodzaj jedzenia, którego spożywamy zdecydowanie za mało. Postanowiłyśmy to zmienić. Jako pierwszą potrawę przyrządziłyśmy pstrąga na parze. Wyszedł rewelacyjnie. Lekki, delikatny i smaczny. Po prostu palce lizać! Szczerze zachęcamy do przyrządzenia takiego smakołyku  i konsumpcji!:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 1h   (z czego pracy jest tak naprawdę na 10 minut, najwięcej czasu(...)zajmuje „leżakowanie” ryby i uparowanie jej) Składniki: 2 pstrągi Cytryna Majeranek  Sól ziołowa Pieprz + młode ziemniaczki jako dodatek do ryby. Pstrągi dokładnie myjemy i czyścimy w środku. Delikatnie skrobiemy z wierzchu by oczyścić skórę (pstrągi mają bardzo delikatne łuski i niektórzy kucharze w ogóle odradzają jej skrobanie, my jednak zawsze staramy się nieco oczyścić skórę). Całą rybę delikatnie oprószamy

Kolizje Smaków
PSTRĄG TĘCZOWY NA PARZE Z BROKUŁAMI! OBIAD FIT! 182

pstrąga marynuje w soku pomarańczowym około 3 godzin w lodówce. Następnie układam na sicie na garnku z gotującą się wodą, przykrywam pokrywką tak aby para nie uciekała. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Rybę na parze przygotowuje nie więcej niż 15 minut. Po tym czasie ryba na pewno będzie już dobra.  Szybkim i precyzyjnym ruchem wyłóż rybę

SMYKWKUCHNI
Dorsz gotowany na parze 112

podgrzewania potraw ( różne pory przychodzenia domowników po szkole, pracy…), nie gotuję w niej niczego. Na początku chwila zastanowienia, co ja mogę ugotować w kuchence…. Mój wybór padł na rybę na parze…. Wyszła naprawdę bardzo smaczna. Oczyszczony, umyty płat ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i oprószyć koprem włoskim. Na dno   naczynia(...) wlać trochę wody, ułożyć podstawkę, na niej położyć rybę.  Przykryć pokrywką – zawór bezpieczeństwa otwarty – i wstawić do kuchenki ( moc 600) na 6 minut. Pojemnik wyjąć z kuchenki, chwilę odczekać i otworzyć.  Ryba gotowa. Zestaw składa się z kilku elementów – duży pojemnik do gotowania na parze, dwa talerze do podgrzewania, dwa kubki. Tworzywo, z którego

królestwo garów
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 186

panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu. Jeśli chcecie odchudzić danie, to  ryby nie smaży się lecz gotuję na parze lub w aromatycznym wywarze.  Gotowanie ryby na parze nie przysparza większych trudności jeśli posiada się odpowiedni wkład do garnka lub parowar. Na tej technice gotowanie nie będę się skupiać, bo jest prosta i większość osób poradzi sobie(...)nią. Gotowanie  (parzenie) ryby w wywarze, jest nieco trudniejsze, a raczej wymaga więcej uwagi i wyczucia od kucharza, aby nie zepsuć produktu. Najlepiej użyć świeżej ryby, mrożona jest bardziej wodnista i mięso łatwo się rozpada. Po zanużeniu ryby w wywarze należy kontrolować jej stan ugotowania, aby jej nie przegotować. Dobrze uparzone płaty mają jednolitą strukturę, są zwięzłe i lekko

Codziennik Kuchenny