rolady ciasta - 500 przepisów (strona:17/34)

Czekoladowy biszkopt na roladę 104

pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę. Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy w rulon bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia, Wtedy mamy pewność, że przy zwijaniu

MamaOskarka
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 346

komplikować sobie życie, skoro i tak wystarczająco jest zagmatwane? Niech chociaż gotowanie będzie prostsze!Przyznaję się bez bicia, że jeszcze nigdy nie robiłam sama ciasta francuskiego. Jakoś... mnie ono przeraża, jak rolady. To są dwa wypieki, które jeszcze przede mną, muszę do nich dojrzeć. Jestem takim typem osoby, która podejmuje "żółwiowe decyzje". Bardzo rzadko rzucam się bez zastanowienia, ale jeśli(...)siebie zła, że nie umiem całkowicie oddać się szaleństwu. A może potrafię? Ostatnio zrobiłam tyle szalonych rzeczy... Może po prostu chcę być bezpieczna? Próbuję? Albo udaję? KREMÓWKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO. na blachę ok. 21x25/26 cm 2 płaty ciasta francuskiego (2 opakowania) 1 litr mleka 100g masła 2 jajka 4 żółtka 250g cukru 1 laska wanilii 120g mąki pszennej

W kuchni Karmel-itki
Salceson - rolada waflowa 289

Ciasto, które już dawno powinno znaleźć się na blogu  i sama nie wiem dlaczego tak się nie stało.  Uwielbiane jest przez całą moją rodzinę.  Porcelana Bogucice seria Martha Gold i taca do ciasta dopełniają całość i przepięknie prezentuje się na każdym stole.   Składniki: 2 kwadratowe wafle 1 szkl cukru 4 łyżki kakao 250 g  masła(...)pokrojone w kostkę jabłka  i lekko przestudzoną galaretkę. Mieszamy o odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Wafle układamy na płaskiej powierzchni i wykładamy masę. Całość zwijamy w roladę i w folię spożywczą. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na min 3 godziny, najlepiej na całą

Malinowe Pocałunki
Drożdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem 178

mną ślimaczki, ziołowe, takie jakie sobie wymyśliłam. W lokalnym sklepie dostałam świeże drożdże i rozpoczęłam pieczenie. Ciasto na ślimaczki ładnie wyrosło, bo akurat wyszło słońce, i miałam pod ręką włoską mąkę do pizzy.  Ziołowe ślimaczki z cukinią Składniki: na ciasto drożdżowe, identyczne jak do pizzy kostka świeżych drożdży 2 1/2 szklanki włoskiej mąki do pizzy 1 łyżka dobrej jakości(...)minut. Ciasto wkładamy do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzewamy piekarnik do 200-220 st. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, a gdy będzie już gładkie rozwałkowujemy na prostokąt. Cukinię i obrane ząbki czosnku rozdrabniamy w blenderze dolewając oliwę i dosypując suszone zioła. Rozwałkowane ciasto smarujemy farszem cukiniowo-ziołowym i zwijamy jak roladę. Kroimy

Moja smaczna kuchnia
Tort-rolada o smaku truskawkowym 145

Postanowiłam dzisiaj upiec ciasto i tak też zrobiłam. W smaku jest bardzo dobre, gorzej z prezentacją :( Jednak stwierdziłam, że wkleję go na bloga z tego względu, że nie jestem profesjonalistką (im chyba też zdarzają się porażki) tylko amatorką. I dlatego też dzisiaj dodałam nowy dział a mianowicie moje porażki kulinarne ;) Składniki:      biszkopt(...)20cm. Piec w 180C około 20min. Do suchego patyczka. Rolada: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka pod koniec ubijania dodać cukier. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Sypkie produkty przesiać do piany i wymieszać delikatnie łyżką. Na blachę od piekarnika położyć papier do pieczenia i wylać ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec około 30min w 160C. Po upieczeniu zaraz

Amatorka kuchenna
Rolada czekoladowa z musem kawowym wg Pawła Małeckiego 152

przyrządzić „jakąś fajną roladę z kremem”. Zadanie bardzo ważne, bo zasugerowane przez naszą mamę J Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Cała rolada (ok. 12) Czas(...)100ml wody) 30g cukru 10g żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła  * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek. Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Kakao wraz z mąka pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką

Kolizje Smaków
Rolada z czerwoną pianką 112

Rolada idealna na imprezki dziecięce, ale nie tylko. Delikatna i orzeźwiająca rolada. Składniki:     90g masła     90g cukru pudru + 2 łyżki     1 szklanka mąki + 90g     3 jajka     1 białko     1/3 szklanki wody     czerwony barwnik spożywczy     1/2 łyżeczki(...)barwnika i wymieszać łyżką. Czerwone ciasto wyłożyć na  dużą blachę robiąc co 2-3 cm kropki ciastem (kropki powinny być nie duże  i w równych odstępach). 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier . Gdy mamy ubitą pianę z cukrem dodajemy 1 szklankę mąki, wody i żółtka i mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę z czerwonymi kropkami

Amatorka kuchenna
Wianuszki z dżemem. 128

ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części i każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto nieco pod kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć dwa krańce zlepiając

Rozpustne gotowanie
Drożdżowa strucla z wiśniami 135

Ciasto dobrze wyrabiamy na stolnicy, po czym odkładamy je do miski wysypanej mąką. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy ponownie na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5cm. Dżem wiśniowy rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta, po czym delikatnie zwijamy je w roladę

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z gruszkami w cynamonie 228

min.Składniki na 32x22 cmKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na ciasto:400 g mąki pszennej75 g cukru kryształ200 g białego sera (twarogu półtłustego)3 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka7 łyżek oleju5 łyżek mleka 3,2%szczypta solimasło do wysmarowania blachycukier puder do posypaniaSKŁADNIKI na farsz do ciasta:5 szt. świeżych gruszek150 g cukru kryształ1 łyżeczka cynamonu1 op. kisielu cytrynowego1 cytrynyPRZYGOTOWANIE(...)PRZYGOTOWANIE ciasta:Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy składniki. Dodajemy cukier, pokruszony twaróg, olej, mleko, jajka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm.Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę przekładamy

kulinarnyJa
Rolada flaga Wielkiej Brytanii z miętowym kremem 133

Ten wpis jest z cyklu w pogoni za marzeniami. takim marzeniem jest odwiedzenie Londynu, a jak Londyn to na myśl przychodzi angielska flaga chyba jeden z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Paluch we włoskim stylu 132

ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości do ok. 5 milimetrów. Placek powinien mieć taką szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki

My Chcemy Jeść
Bułki drożdżowe z białym makiem i orzechami 154

Pyszne bułeczki pachnące świętami nikt nie może się im oprzeć Składniki ciasto drożdżowe - 500 g mąki - 1 szklanka mleka - 2 p suchych drożdży -1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 100 g masła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka(...)dobrze wymieszać 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę Rozwałkować w prostokąt ,wyłożyć połowę masy  zwinąć roladę Roladę pokroić na plastry ok 3 cm każdy plaster przekręcić w ósemkę  położyć na wysmarowaną blachę tak samo zrobić z drugą częścią ciasta i nadzienia  piec 25 minut 180 stopni każdą blachę z osobna 5. - Ciepłe bułeczki posmarować płynnym miodem

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania