rolady ciasta - 500 przepisów (strona:8/34)

Bułeczki pizza (ślimaczki) 377

tartego 1 cebula ketchup lub dowolny sos pomidorowy Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym całość smarujemy sosem pomidorowym. Następnie układamy warstwami plasterki sera żółtego, plasterki wędliny i pokrojoną w piórka cebulę (składniki układamy na całości ciasta zostawiając 5 cm wolnego ciasta wzdłuż dłuższego boku - tak jak na roladę) Następnie całość posypujemy startym na grubych oczkach serem. Ciasto

IMPRESJA SMAKU
Chlebki z cebulowo-serowym nadzieniem | mata-stolnica z podziałką hiszpańskiej marki Lekule 172

odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.10 minut). Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać sól, wodę i zaczyn. Wyrobić ciasto, w międzyczasie, stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od brzegów miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h do podwojenia wielkości. W międzyczasie obrać cebulę i posiekać (ja posiekałam w średniej wielkości kosteczkę(...)ponieważ, (jeśli użyjecie cheddara), ser należy do tych ostrzejszych. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt* (10x15). Wierzch ciasta posypać serem i rozkładamy równomiernie podsmażoną cebulę (zostawiając min 1cm wolnego ciasta od brzegu). Ciasto zawinąć w roladę (zdjęcie poniżej). Każdą roladę dzielimy na pół. Następnie ustawiamy na blasze, wyłożonej papierem

CookYourself
176. Rolada z pieczonymi jabłkami 142

spróbowałam tej rolady u mojej cioci, nie mogłam się nadziwić, że takie niby zwyczajne ciasto, a tak pyszne. Jego sekret tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać... ok. 6-7 jabłek cynamon 4 jajka 1 szklanka cukru(...)Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wylać na jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy jabłkami do góry i zwinąć w roladę. Gotową roladę przykryć lnianym ręcznikiem aby nie wyschła. Na samym końcu oprószyć cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Na jesień: drożdżowe ze śliwkami 155

zawsze , pijemy razem kawę) i drożdżówką, którą rano upiekłam. Zabrałam ją ze sobą jeszcze cieplutką! Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, nadziane słodkim, waniliowym twarogiem i cudownie fioletowymi śliwkami. Wierzch posypałam migdałami i cukrem, który utworzył chrupiącą, lekko karmelową skorupkę. Ciasto zawinęłam w roladę, a następnie pokroiłam na plastry; wyszły zgrabne ślimaczki, które można od siebie odrywać bez konieczności sięgania po nóż(...)czasie dodać pozostały cukier, mleko i jajko. Zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Usunąć pestki, owoce pokroić w kostkę. Twaróg zmiksować ze śmietaną, cukrem i wanilią na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i długości 40 cm. Posmarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sarni grzbiet 500

mokre" ciasta na bazie rozpuszczonej czekolady - taki właśnie jest sarni grzbiet. Mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach, z posmakiem migdałów i chrupiącymi migdałami w słupkach na wierzchu. Zobacz również przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa

Moje Qulinaria
Rolada z czekoladowym kremem 185

samo jak w przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi się

Pink Envelope
Pawi ogon Siostry Anastazji . 5077

Ostatnio kupiłam sobie Wielką księgę ciast Siostry Anastazji.Powiem Wam że przepisy są wspaniałe i godne polecenia. Znalazłam w niej przepis na fajne ciasto o nazwie Pawi ogon. Ja oczywiście dodałam swoje trzy grosze  w przepisie i go troszkę zmieniłam :) To ciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :)  Do ciasta użyłam  konfitury pomarańczowej Eterno(...)odstawić do lekkiego stężenia. W przepisie na blaszkę układa się 2 rolady ja ułożyłam jedną na cieście kruchym. Warstwy ciasta : 1. ciasto kruche 2. cienka warstwa konfitury pomarańczowej ale nie       koniecznie. 3. połowa kremu 4. Na kremu ułożyć 2 rolady tak aby powstało miejsce na      galaretkę. 5. po bokach i między rolady ułożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i rodzynkami 199

Kolejny przepis z wykorzystaniem jabłek, tym razem ciasto drożdżowe w trochę innym wykonaniu.  Ciasto: 20 dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukru ok 750 g mąki 2 jajka 125 g margaryny 250 ml mleka szczypta soli Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka wyrabiamy rozczyn - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy(...)małe kawałki garść rodzynek ok 10 g rozpuszczonej margaryny cynamon cukier wanilinowy Kiedy ciasto będzie już wystarczająco wyrośnięte, rozwałkowujemy je na stolnicy na  ok 1 cm placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryną, a następnie posypujemy cukrem wanilinowym, cynamonem, jabłkami oraz rodzynkami.  Ciasto zawijamy jak roladę i tniemy na ok 4 cm kawałki. Układamy je na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

Słodka Kraina Wypieków
Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami 323

trochę ile to skręcanie sprawia frajdy. Z każdym przepisem można coś zmienić, urozmaicić a i tak będzie wyglądała świetnie. Ciasta czekoladowe chyba każdy lubi więc dzisiaj najważniejsze są dodatki :) a dodatki są nieziemskie :D  Składniki: ciasto 8 jajek 100 g cukru pudru 30 g kakao 30 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej szczypta soli nadzienie(...)wyciągnięciu z piekarnika ciasto szybko zroluj i owiń zwilżoną ściereczką.  W rondelku umieść marmoladę, starkowaną skórkę z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z masą serową.  Delikatnie rozwiń roladę, i posmarują kremem cytrynowym, całość

Niezły Młynek
Owocowa chmurka – ciasto bez pieczenia 3296

Smaczne lekkie ciasto z herbatników przełożonych masą jogurtowo-owocową i śmietankowym kremem budyniowym, udekorowane owocami i galaretką. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w

Trzeci talerz
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 166

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na podsypany mąką blat i wałkujemy. Na rozwałkowanym cieście układamy równomiernie pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne możemy delikatnie posypać je cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę

Smakowity Blog Kulinarny
Zawijany torcik drożdżowy z truskawkami i rabarbarem 156

rozpuszczamy z mlekiem. Gdy przestygnie, ale będzie jeszcze ciepłe, dodajemy jajko i mieszamy całość. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy do dużej miski, przykrywamy je lnianą ściereczką lub folią spożywczą i dajemy mu podwoić objętość. Zajmie to około godziny do półtorej. Można to przyspieszyć i ciasto odstawić do zagrzanego na 50⁰C piekarnika.   Truskawki i rabarbar myjemy, rabarbar obieramy z włókien(...)Kiedy ciasto już wyraźnie podrośnie, podzielcie je na 3 części. Jedną część uformujcie w kulkę i rozwałkujcie ją, tak żeby móc zapełnić nią dno okrągłej formy do tortów ze zdejmowaną obręczą. Pozostałe ciasto wałkujemy cienko, na grubość pół centymetra, w elegancki prostokąt. Wykładamy owoce wymieszane z budyniem i cukrem, rozkładając je równą warstwą, a ciasto zwijamy jak roladę. Roladę kroimy

Karo in the Kitchen
Rolada szpinakowa z łososiem i kaparami 212

Jakiś czas temu podawałam przepis na roladę szpinakową z szynką i serkiem almette . Dziś proponuje inną wersję tej rolady czyli rolada szpinakowa faszerowana serkiem almette, wędzonym łososiem i kaparami. Obie rolady są pyszne i ładnie się prezentują ale osobiście wolę tą wersję. Według mnie łosoś i kapary idealnie pasują do ciasta szpinakowego. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz(...)szpinaku i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry łososia i posypać równomiernie kaparami. Ciasto zwinąć w roladę, obwinąć w folę aluminiową lub papier do pieczenia i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin

Mama Gotuje
Drożdżówki z kremem krówkowym i płatkami migdałowymi 194

ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, u mnie trwało to mniej więcej półtorej godziny. Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować na prostokąt, na grubość ok. 3-4 mm. Na ciasto wykładamy krem krówkowy - w zależności od upodobań do słodkości - u mnie były 4 czubate łyżki kremu, na który posypałam płatki migdałowe - 3 garści.  Ciasto zwinęłam w roladę

Plate of Joy
rolada szpinakowa z kremem brzoskwiniowym 199

składniki na ciasto biszkoptowe ze szpinakiem: 450 g szpinaku (zmiksowanego, mrożonego) 120 g cukru 100 g mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy szpinak oraz(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mieszamy np. drewnianą łyżką). Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (36×36 cm). Pieczemy przez ok. 20 -25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzeni, usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. składniki na krem brzoskwiniowy: 250 g serka mascarpone

Domowy Smak Jedzenia