rolady ciasta - 500 przepisów (strona:13/34)

DROŻDŻÓWKI Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I ŚLIWKAMI 191

koniec ciasto połączyłam z miękkim masłem. 5. Na dużej desce rozsypałam trochę mąki i zaczęłam wyrabiać ciasto rękoma, aż stało się elastyczne. W międzyczasie podsypywałam mąką, kiedy ciasto się kleiło. 6. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce (wsadziłam między poduszki) do podwojenia objętości (na 60-90 min). 7. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobiłam(...)rozwałkowałam na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm. 8. Ciasto posypałam cynamonem, a następnie rozrzuciłam na nim śliwki i zrolowałam na kształt rolady. 9. Roladę pokroiłam na 14 części (aby ciasto nie kleiło się do noża, przed każdym cięciem wkładałam go do mąki), a powstałe spiralki ułożyłam na dużej blasze w odstępach ok. 3 cm 10. Wstawiłam

Vroblewska-fitlife
Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe 256

Mini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami

Trzeci talerz
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 170

najczęściej spotykane), pistacjowym lub orzechowym, mogą być z rodzynkami lub z owocami. Podobno doskonałe są z nadzieniem śliwkowym, ale jeszcze takich nie jadłem. Można je przygotować na zwykłym cieście, albo na cieście drożdżowym.  Do nadzienia można nawet dodać odrobinę rumu lub amaretto, ale......  nie w Arabii Saudyjskiej. Generalnie - wszystko zależy od pomysłowości i .... pracowitości Wykonawcy ;) Kleicha są tradycyjnie(...)będą bardzo miękkie,a ich konsystencja zacznie przypominać pastę. Z wyjętego z lodówki ciasta formować kulki wielkości śliwki, w środek których wkładamy niewielką porcję nadzienia i zamykamy kulkę, aby nadzienie nie wychodziło na zewnątrz. Można też zamiast kulek rozwałkować ciasto, posmarować nadzieniem, zwinąć, tak jak roladę i pociąć na niewielkie prostokąty. Trzecia metoda przypomina robienie polskich pierogów - z rozwałkowanego ciasta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 500

zrobienia rolady zainspirowało nas zdjęcie rolady zrobionej przez Kulinaria Uli . Mama ostatnio roladę robiła 20 lat temu. Martwiłam się czy nam wyjdzie, mama śmiała się że to tak jak z jazdą na rowerze, nie zapomina się. Miała rację nie zapomniała jak ją zrobić i wyszła nam bardzo smaczna rolada. Miałyśmy użyć mrożonych truskawek(...)waniliowego (używamy swojego) Masa: 500 g świeżych truskawek 0,5 l śmietany kremówki 30% - 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy cukier puder do posypania rolady rozpuszczona czekolada do polania rolady   Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy białka dobrze się

Lili w kuchni
Kremowe ciasto na roladzie z bananami 264

dzień przed podaniem.   Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na roladę biszkoptową: 6 łyżek mąki pszennej 6 jajek 6 łyżek cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia mały słoiczek dżemu o dowolnym smaku. (dałam z czerwonej porzeczki. Dodatkowo należy przygotować czystą lnianą ściereczkę do zawinięcia rolady. Sposób wykonania rolady biszkoptowej Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijać dodawać stopniowo(...)biszkopt zaraz po upieczeniu przełożyć na lnianą ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i cały biszkopt zawinąć razem ze ściereczką wzdłuż krótkiego boku (tak, aby rolada była krótka i gruba). Tak zawinięte ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zrolowane ciasto posmarować dżemem, ściśle zawinąć i pokroić na 18 kawałków o grubości około 1,3 cm. Składniki na krem

Na słodko lub wytrawnie
Rolada biszkoptowa z galaretką 215

Taką roladę możemy zrobić z jabłkami, jak również z kremem Roladę podałam na pięknym zestawie od   Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Rolada biszkoptowa z galaretką Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka(...)papierem do pieczenia, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto biszkoptowe. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stop, przez ok 15 minut. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zrolować , odstawić do ostudzenia. Nadzienie: Następnie galaretki rozpuścić w 700 ml gotowanej wody, odstawić do lekiego stężenia. Biszkopt rozwinąć , wyłożyć tężejącą galaretkę, zwinąć w roladę, następnie w ściereczkę. Wstawić do lodówki

Kuchnia Danusi
Ślimaki cynamonowe, kanelboller 183

bardzo słodkie ale co ciekawe oprócz cynamonu wyczuwalny jest maślankowy posmak samego ciasta. Jak dla mnie spełnia wszelkie drożdżówkowe walory. Acha, zapomniałam dodać,  ja jak zawsze użyłam mąki pełnoziarnistej dlatego bułki wyszły dosyć ciemne:)  Składniki: (20 bułek):ciasto:600 g mąki pszennej70 g cukrupół łyżeczki soli50 g drożdży świeżych100 g masła400 ml mleka2 jajkaNadzienie(...)masło z cukrem. Dodajemy cynamon. Całość mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.  Ciasto wyjmujemy z miski na stolnice dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na prostokąt około 50 na 52 cm. Na jedną część ciasta wylewamy cynamonowe nadzienie. Przykrywamy drugą częścią ciasta i zwijamy je w roladę. Gotową roladę kroimy na 20 kawałków i układamy na brytfance. Nie należy się

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szybka rolada z jabłkami. 156

Rolada chodziła za mną bardzo długo. Jednak przed wykonaniem jej powstrzymywał mnie strach, ze po prostu ona mi nie wyjdzie. Rozleci się, nie skręci się tak ładnie jak to wygląda na wielu zdjęciach albo po prostu mi na środku pęknie. Ta rolada wyszła idealna. Strach był niepotrzebny. Więc czas na kolejne wyzwania ;-) Składniki; 5 jajek 5 łyzek mąki tortowej(...)foremke która jest dołączona do piekarnika wyłożyć papierem. Nastepnie natłuścić i poukładać plasterki jabłka obok plasterka. (cała powierzchnia ma być pokryta jabłkami) Po wierzchu posypać brązowym cukrem i cynamonem. Ciasto rozsmarować na jabłkach. Włożyc do piekarnika (nagrzanego do 190C) i piec około 30-35 min.(do zrumienienia) Należy jednak co chwile sprawdzać czy jabłka nam się nie przypalają. Ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 138

ciągłym biegu. Pomiędzy kroplami deszczu. Wychwytuję promienie słońca. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Wówczas miałam przed oczami wizję upieczenia słodkich bułeczek z cynamonem, aż w sieci nie znalazłam tego ciasta. Wtedy od razu wiedziałam, że je upiekę. Ładnie się prezentuje a przy tym jest smaczne i łatwe do zrobienia. Nuta cynamonu jest tutaj dobrze wyczuwalna(...)oraz miękkie masło. Dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je dżemem a następnie masą orzechową. Na końcu układamy plasterki jabłek i posypujemy je cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon (jak na roladę), kroimy je wzdłuż na pół. Końce łączymy ze sobą i przeplatamy

My simple kitchen
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - II warianty 246

lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał. Rolada była wyjątkowo smaczna, dlatego też piekłam ją dwa razy z rzędu. Pierwszy krem przygotowałam na bazie serka(...)Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubić na puszysty, biały kogel-mogel. Mieszankę mąki przesiać do ciasta w 3 porcjach i wymieszać delikatnie szpatułką ciasto wyłożyć porcjami na blachę ( 40x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku na środkowej szynie 10 minut. Gorący biszkopt wyłożyć na przygotowana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki czosnkowo-ziołowe 1528

ucieramy masło, dodajemy do niego serki, miksujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy ziołami i solą. Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm. Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 3-3,5cm plasterki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w około

Czerwona Porzeczka
Kruche babeczki orzechowe 235

Kruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie

Trzeci talerz
Kulebiak na cieście francuskim 208

Składniki Ciasto francuskie 250 g kwaszonej kapusty Garść suszonych grzybów 2 cebule Olej Kilka włoskich orzechów Ser żółty 2 liście laurowe (najlepiej świeże) 2 ziela angielskie sól i pieprz 1 jajko Bułka tarta Przygotowanie Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy(...)cebulą i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy.     Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę.  Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

R'n'G Kitchen
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 294

ciasto z dodatkiem dyniowego przecieru. Ciasto pachnące cynamonem i kardamonem, puszyste i pyszne :) Częstujcie się :) Pomysł znalazłam tam >klik!<, ale nieco zmodyfikowałam przepis. Dlatego u mnie spiralka w cieście nie jest żółta, lecz cynamonowa :)Składniki na dwie średnie formy keksowe:pół kg mąki,50 g drożdży,2 jajka + 1 żółtko (białko zostanie do posmarowania ciasta przed(...)Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do drugiej dodać puree dyniowe, cynamon i kardamon oraz 2-3 łyżki mąki. Zagnieść również gładkie i elastyczne ciasto o konsystencji zbliżonej do "białej" części. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, to dodać więcej mąki. Jej ilość jest uzależniona od wilgotności puree.Obie części ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 204

poczytania przepisu i  wypróbowania go w swojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :)   Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku(...)mamy gotowy farsz.  W etapie kolejnym włączamy piekarnik, niech się rozgrzewa do temperatury ok. 200 C, a my w tym czasie przygotujemy roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką ilość oliwy z oliwek i rozwijamy ciasto francuskie. Pamiętajcie, żeby ciasto do ostatniej chwili przed użyciem było w lodówce. Rozwijamy ciasto na stolnicy lub blacie i smarujemy je masą z ciecierzycy, trochę

vegetanie