ZROBIŁAM TYPOWO WIGILIJNY,ALE OCZYWIŚCIE NA MOŻNA DAĆ CO TYLKO CHCEMY,SAMĄ KAPUSTĘ,LUB Z MIĘSEM JAK DO KROKIETÓW,LUB PIECZARECZKI Z CEBULKĄ-TO JUŻ JAK KTO WOLI SKŁADNIKI: CIASTO: 4 SZKL. MĄKI 3 DAG DROŻDŻY 2 ŁYŻKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA OCTU 3 ŻÓŁTKA 100 ML ŚMIETANY 18% KOSTKA MARGARYNY 2 ŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY(...)PODSMAŻAMY,MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI FARSZU I DOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY NA ZŁOTY KOLOR W 200 STOPNIACH
Swojskie jedzonkoZbierając pokrzywy do pesto wybierajcie małe, nie kwitnące okazy i najlepiej z terenu oddalonego od miasta i dróg. Drożdżowe ciasto wspaniale komponuje się z intensywnym dodatkiem rucoli, prażonego słonecznika i pokrzyw, wypróbujcie - samo zdrowie!. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 4 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki oliwy z oliwek Pesto: 4 łyżki ziaren słonecznika(...)elastyczne ciasto. Ciasto szczenie przykrywamy folią do żywności i odkładamy na 50 - 60 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Na suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor. Do wysokiego naczynia wkładamy pokrzywy, rucolę, słonecznik i oliwę. Miksujemy na pesto, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak na roladę. Kroimy
Apetyczna babeczkaroślinki czują się dopieszczone.... Ale na gotowanie czasu było mało, dlatego przygotowałam szybką i smaczną tartę. SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml śmietanki 30 % 6-7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100-150 g rolady z sera koziego 3/4 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie mielona słodka papryka
Kuchnia w opałachOdchudzona wersja popularnego ciasta bez pieczenia - bez masła, białego cukru, za to ze zdrową kaszą jaglaną i bakaliami. Przyjemność bez wyrzeczeń :) Przepis na nadzienie może się wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty . A Ty którą wersję wybierzesz? :) Składniki (na dwie rolady 2-waflowe lub jedną 3-waflową): 3-4 wafle tortowe (użyłam tych
Domowa Cookierenka Agirealizację parę lat. Nie wiem czemu, bo rezultat pieczenia przeszedł moje i tak wysokie oczekiwania. Rozeta jest PRZEPYSZNA!! Słodki marcepan jest złamany kwaśnym smakiem żurawiny i limonki. Ciasto drożdżowe nie jest za słodkie za to mocno waniliowe. Ze szklanką mleka i tym wypiekiem żadne zimne, zaśnieżone wieczory nie są już straszne. Polecam, nawet bardzo polecam.150 ml mleka75 g masła300(...)miękkiego masła1 żółtko200 g suszonej żurawinyMarcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło w jednolita kremowa masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie żurawinę i lekkodocisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na 7 części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej, dużej (28cm) blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia
Z butelką mleczka w tlewczoraj, w ramach zwolnienia lekarskiego i może trochę z nudów, wymyśliłam wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego. Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki) 100 gramów sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 jajko do posmarowania(...)papierze, w który owinięte jest ciasto. Możemy potem wykorzystać ten papier do pieczenia ślimaczków Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Połową porcji sera posypujemy ciasto Szynkę kroimy w kawałki (tłuszczyk, który ma szynka, wytopi się)... ... układamy na serze... ... i posypujemy drugą połową sera Roladę zwinąć i włożyć do zamrażalnika
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżek amarantusa ekspandowanego Wymieszać suche składniki ciasta. Dodać jajko. Wymieszać. Powoli dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto ręką w dużym garnku lub misce. Pod koniec wyrabiania (składniki powinny się połączyć, ciasto powinno być sprężyste i odchodzi od rąk) dolać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć garnek z ciastem mokrą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 40 - 60 min.). Rabarbar(...)nieco większa niż długość keksówki). Wyłożyć masę rabarbarowo-amaranusową i rozsmarować, zostawiając marginesy na górze i po bokach. Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając je w paski na rozwałkowanym cieście. Zwinąć i przełożyć do keksówki
Weekendy w domu i ogrodzieRolada szpinakowa z wędzonym łososiem... Składniki: 1 opak. mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 jajka 1 łyżka mąki dwa serki almette śmietankowe lub chrzanowe łosoś wędzony w plastrach 400g Na patelni podsmażamy szpinak z masłem, czosnkiem i solą. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku, białka ubijamy na sztywno. Do szpinaku dodajemy mąkę, mieszamy(...)następnie dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Później ciasto smarujemy serkiem almette, na to kładziemy łososia i zwijamy ściśle w roladę. Zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na kilka godzin... Kroimy na plastry ok.1
Pelusiowa KuchniaKaszanka waflowa Bardzo prosta i smaczna rolada waflowa, wystarczy mieć zawsze w zapasie wafle tortowe, a pomysł na fajne co nieco do kawy już macie:) Składniki
na moim stole...Torcik jogurtowy z truskawkami to bardzo proste ciasto, czy może deser Jogurtowiec wygląda pięknie, szczególnie za sprawą kolorystycznego, ciemnego kontrastu na bokach. A ciemne boki i spód to pokrojona w plastry rolada z musem jabłkowym i czekoladą , z której przygotowaniem też nie będzie problemu, nie przerażajcie się, gdyż przygotowuje się ją bardzo szybko. Gdy wstawiłam zdjęcie tego ciasta(...)olejek waniliowy 1 op żelatyny 50 g 1 kg truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Winiary rolada kakaowa na boki i spód Przygotowanie: Roladę kakaową kroimy w dosyć cienkie plastry. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, spód obkładamy dokładnie plastrami rolady, natomiast obkładając boki plastrami rolady robimy równie odstępy. Truskawki myjemy, połowę truskawek bez szypułek, kroimy na pół i układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRolada szpinakowa z wędzonym łososiem SKŁADNIKI: 450g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 200 g serka kremowego 150g sera gorgonzolla 140 g wędzonego łososia w plastrach Szpinak rozmrozić na głębokiej patelni. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawić. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Serek wysmarować ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku ułożyć plastry wędzonego łososia. Całość zawinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry. Smacznego
MarciochaKucharzyPrzygotowanie: Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa(...)składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Przygotowanie : Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier
Proste Potrawysuchymi składnikami, dolać ciepłą wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Leniwiec kuchenny może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . Ciasto musi odchodzic od brzegów miski i być elastyczne, choć nadal dość kleiste. Miskę od zagniatania opruszyć lekko mąką i odstawić w niej ciasto - uformowane w kulę - na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia(...)przyprawami i ziołami. Na to wszystko rozsypać starty na tarce - lub pokrojony w drobną kostkę, tak jak u mnie - ser wędzony. Płat ciasta wraz z nadzieniem zwinąć wzdłuż dłuższego boku, formując rulon jak na roladę. Ułożyć zlepieniem do dołu w blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną - kasza manna jest tu według mnie lepsza
Grunt to przepis!macie może ciasto francuskie w lodówce? To żaden problem, przedstawiam ślimaczki z ciasta francuskiego, z nadzieniem takie jakie lubicie. Mogą być też w wersji wytrawnej np. z serem i pieczarkami, co tam tylko do głowy przyjdzie. Tu akurat wersja z nutellą i wiórkami kokosowymi. Płat ciasta francuskiego posmarować cienko nutellą, posypać wiórkami z kokosu, zawinąć w roladę i pokroić
Pelusiowa Kuchniasię w Australii wielu Greków, Hiszpanów , Włochów, a więc kuchnia podobna do tej z basenu Morza Śródziemnego Składniki 20 dag sera koziego (u mnie rolada) 6 łyżek gęstej śmietany 2 łyżki miękkiego masła 1 płat ciasta francuskiego 1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki 1 łyżka tymianku 3 łyżki pieprzu cytrynowego Przygotowanie Ser zmiksowałem ze śmietaną i miękkim masłem
R'n'G Kitchen