Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Siedlanka, gmina Niwiska, powiat kolbuszowski Czy próbowaliście kiedyś połączenia murzynka z sernikiem? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie przepis z Siedlanki. Miękkie
Trzeci talerzSłodka Stefanka – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Jaworze Górne, gmina Pilzno, powiat dębicki Słodka Stefanka to jedno z wielu smacznych podkarpackich ciast warstwowych. Zwykle w regionie przygotowuje się
Trzeci talerz5 / 5 ( 4 votes ) Drobiowe zraziki z serem i szczypiorkiem Ciekawe zraziki faszerowane serem i szczypiorkiem. Czasem prostota i mała ilość składników to właśnie najlepszy pomysł
Ogrodnik w podróżyCzarny makowiec – kuchnia podkarpacka Ten makowiec nie tylko jest czarny z wyglądu, ale też za sprawą dodatków jest czarny w smaku. Od tradycyjnych makowców różni
Trzeci talerzSerniki podkarpackie Wielkanoc tuż tuż, więc przypominam 9 ciekawych przepisów na serniki, które pieczone są w naszym regionie. Każdy inny, a co jeden to ciekawszy, smaczniejszy
Trzeci talerzSernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka Do tego przepisu przyciągnęła mnie żurawina. W okolicach Strzyżowa chętnie dodawana jest do serników, co w innych zakątkach Podkarpacia nie jest
Trzeci talerzMazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka Mazurek zwykle kojarzy się z cienkim kruchym plackiem posmarowanym czekoladą, albo inną słodką masą, ozdobionym bakaliami. Mazurek cytrynowy, który poleca Koło
Trzeci talerzBiszkopt na tort, wysoki i puszysty. Przepis na biszkopt na standardowy rozmiar tortu. Biszkopt jest pięknie puszysty i gąbczasty, idealny do tortu. Biszkopt nie opada
SMYKWKUCHNIWielkanocna baba parzona – kuchnia podkarpacka Drożdżowa baba to jedna z najstarszych kulinarnych tradycji związanych z Wielkanocą. Wypiek tak zwyczajny, jak i wyjątkowy. Z jednej strony przygotowuje
Trzeci talerzPlacek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka Placek ziemniaczany to najdziwniejsza regionalna potrawa, jaką przygotowałam i jadłam. Już sama nazwa przypisana jest do zupełnie innego, wytrawnego dania. A składniki
Trzeci talerzStrudel smażony – kuchnia podkarpacka Góra Ropczycka to szczególna miejscowość na mapie zachodniego Podkarpacia. Jest to wieś położona w okolicach Sędziszowa Małopolskiego, której historia liczy sobie 700
Trzeci talerzKremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka Nazwa tego ciasta powstała zapewne ze skojarzenia wyglądu ciasta z kremówką, choć nie ma z nią wiele wspólnego. Przede wszystkim nie ma
Trzeci talerzMiodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche placki miodowe, a pomiędzy nimi biszkopt, masa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z
Trzeci talerzBardzo smaczne i proste w wykonaniu rolmopsy z marchewką i ogórkiem, zaręczam że posmakują Wam. Zachęcam, zróbcie takie. Artykuł Rolmopsy z ogórkiem i marchewką pochodzi z
Pieprzyć z FantazjąCynamonowiec – kuchnia podkarpacka Cynamonowiec to klasyczne ciasto na oleju i sodzie oczyszczonej, które wyróżnia się smakiem i wilgotnością. Swój przyjemny brązowy kolor zawdzięcza cynamonowi i
Trzeci talerz