gryczanej prażonej 100 g szynki szwarcwaldzkiej wędzonej Przyprawa do mięsa 100 ml bulionu Sól do smaku Pieprz Natka pietruszki do dekoracji 1. Kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości). 2. Filet kroimy na cieńsze płaty. Na desce rozkładamy szynkę szwarcwaldzką(...)niej jeden płat kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Układamy ugotowaną kaszę i suszone śliwki. Przykrywamy drugim płatem kurczaka. 3. Roladkę zwijamy w rulon tak żeby szynka owinęła całość. Mięso przekładamy w folie aluminiową i szczelnie zwijamy. Pieczemy przez 40 minut w 180*C. 4. Sos śliwkowy: Świeże śliwki
VioletoweKucharzenieRoladki z grillowanego bakłażana, rukoli, serka i szynki parmeńskiej sprawdzają się jako przekąska, lunch czy kolacja. Są bardzo smaczne i bardzo szybkie w wykonaniu. SKŁADNIKI(...)grillowej z jednej i drugiej strony aż ładnie się podpieką. Odkładamy na talerz i studzimy. Rukole myjemy i osuszamy. Na plastry bakłażana układamy szynkę parmeńską, smarujemy serkiem i kładziemy kilka listków rukoli. Zwijamy zgrabne roladki, które układamy na półmisku, polewamy oliwą i dowolnie dekorujemy. Ja posypałam je odrobiną malin. Podajemy od zaraz lub chłodzimy w lodówce
Kulinarne Fantazje Marioliroladki z ogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 150 g płatków kukurydzianych 2 ząbki czosnku zioła i przyprawy (tymianek, rozmaryn, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, sól, pieprz) 4 plasterki szynki(...)Dokładnie obtaczamy filety i odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku piersi z kurczaka układamy plasterek szynki i połówkę przeciętego wzdłuż ogórka, a następnie zwijamy. Płatki kukurydziane rozgniatamy, obtaczamy w nich roladki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Roladki możemy podać
Symfonia smakowaSzwajcar drobiowy "wyrolowany" to oryginalny pomysł typu jak zaciekawić rodzinę :) Zapraszam również na film - to naprawdę niewiele pracy a efekt ... Składniki : (na 2 roladki) pojedyncza pierś kurczaka 2 plasterki szynki np. sopockiej ok 20 g startego żółtego sera sól, pieprz jajko i bułka tarta - do panierki oliwa do smażenia Przygotowanie : Filet oczyszczam i przecinam w pół na 2 podobnej(...)wielkości kotleciki, doprawiam solą i pieprzem i rozbijam na dosyć cienko (prawie przeźroczyście). Szynkę skrojoną w paseczki mieszam ze startym serem i nakładam na rozbity kotlet drobiowy. Zręcznie zawijam podwijając brzegi lekko do środka. Gotową roladkę uciskam w dłoniach wypychając ewentualne "powietrze". Roladkę obtaczam w bułce tartej, rozbełtanym jajku i ponownie w bułce tartej, Smażę na złociutki kolor
Mechanik w kuchnismaki. Moja wersja roladek została zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku. Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki: 1 duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu) 70 g sera camembert lub brie 200 g szynki dojrzewającej 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku pieprz(...)jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez około 15 minut co jakiś czas obracając je, tak aby zarumieniły się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz. Śliwki kroimy
Mania GotowaniaBarszcz czerwony czysty(wigilijny) Vol Au Vent, czyli francuskie paszteciki Sałatka jarzynowa Szaszłyki z jabłkiem w szynce Rolada z łososiem na szpinaku Szaszłyki z melonem i szynką Kolorowa sałatka jarzynowo-warzywna Roladki z cukinii Pomidorki koktajlowe z mini mozarellą Pieczarki faszerowane Sałatka z selera naciowego Sałatka z szynką, brokułem i mandarynką Sałatka z pieczarkami Sałatka na każda okazję
Kuchnia u KrysiTakie roladki goszczą w moim domu dość często, zamiennie robię czasem ze schabu, czasem z filetów kurczaka. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo. Są bardzo smaczne i szybko znikają z talerzy. Polecam :) Składniki - 6 plastrów schabu - 6 plastrów szynki - 6 plasterków sera żółtego - 10 dkg sera żółtego w kostce - 100 g serka topionego kremowego - pół szklanki(...)mąki pszennej - pół łyżeczki mielonej papryki - sól do smaku - suszony szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Plastry schabu rozbijam jak na kotlety, na każdym z nich układam po plasterku szynki i sera. Zwijam w roladki i układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. W garnuszku mieszam lekko podgrzany bulion z rozdrobnionym serkiem topionym ( robię to przy pomocy blendera ) kiedy się połączy dolewam
Kuchnia z widokiem na ogródjakich nie użyjecie farszów przekąska będzie prezentować się i smakować bardzo dobrze. Bawcie się smakami i zaskoczcie swoich najbliższych. Składniki na roladki: kilka plasterków sera w kształcie prostokąta kilka plasterków (tyle samo co sera) szynki, kawałki mają być mniejsze od sera, tak by się w nim schowały Składniki na farsz: 2 jajka ugotowane na twardo łyżka ketchupu pikantnego(...)chrzan, mieszamy. Ogórka kroimy drobniutko w kosteczkę, dodajemy do farszu, przyprawiamy solą i pieprzem. Na blacie rozkładamy plastry żółtego sera i układamy na nich plastry szynki. Nakładamy płasko farsz na jedną połówkę roladki i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do lodówki do stwardnienia. Po godzinie kroimy w dowolnej grubości roladki, dekorujemy. Smacznego
Zasmakuj KuchniRoladki z mielonej piersi kurczaka z szynką i serem. Pyszne delikatne kotlety w złotej panierce wypełnione ciągnącym serem i szynką. Podaję zazwyczaj z ziemniaczanym puree i surówką z białej kapusty. Pyszny obiad który znika ze smakiem z talerzy. 5 sztuk 600 g filetów z kurczaka 5 plastrów szynki wędzonej około 80 g tartego żółtego sera 1 solidna łyżka(...)odstawić na 15-20 minut. Szynkę pokroić w kosteczkę. Mięso podzielić na 5 mniej więcej równych części. Z każdej porcji uformować kulkę najlepiej zwilżonymi zimną wodą dłońmi, następnie spłaszczyć na środek położyć szynkę i ser, brzegi mięsa zawinąć formując kotlety. Zwijam je dokładnie tak jak te farszynki poniżej na zdjęciu Tak przygotowane roladki obtaczamy w bułce tartej, następnie panierujemy
Andzia PichciPrawdziwe zrazy obowiązkowo muszą być z wołowiny. Często jednak serwuję zawijańce czyli roladki a'la zrazy z szynki lub karkówki. Są one ... no ... prawie tak samo smaczne jak te wołowe, a potrzebują zdecydowanie krótszej obróbki. Możemy dowolnie je nadziewać, wszystkim, co tylko przyjdzie nam na myśl. U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. Do tego pyszny(...)kasza i obiad pierwsza klasa gotowy! :)) Składniki: 6 średniej grubości plastrów karkówki 2 ogórki kiszone 2 cebule (1 do sosu, 1 do roladek) kilka paseczków boczku wędzonego pieprz sól musztarda grillowa ziele angielskie liść laurowy przyprawa do karkówki czosnek granulowany olej Wykonanie: Płaty karkówki rozbijamy dość cienko. Smarujemy musztardą i posypujemy ulubionymi przyprawami: u mnie był to czosnek, przyprawa
Walijskie Pichcenietwarożku (u mnie z szynką) lub innego sera np. feta (wtedy skąpimy soli) sól pieprz papryka słodka oliwa Mięso oprószamy przyprawami z każdej strony. Na brzegu kotleta rozkładamy listki majeranku, na nim listki jarmużu (botwinki lub szpinaku), na nim docięte do odpowiedniej długości łodyżki botwinki, twarożek i zwijamy kotleta w kształtną roladkę, spinając brzegi wykałaczkami. Tak przygotowane(...)plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Gotowe roladki zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple pod folią aluminiową. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną szynkę, chwilkę smażymy (1 minutę), dodajemy roztrzepaną w śmietanie mąkę, koperek, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem, gotowe
Rozpustne gotowanieRoladki z tortilli to super smaczna i bardzo łatwa do zrobienia przekąska na imprezę. Klasyczne roladki z tortilli posmarowane są kremowym serkiem z dodatkiem szynki, sera i sałaty smakują świetnie. Postanowiłam jednak nieco odejść od tradycji i przygotować coś nowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem na rodzinnej imprezie zaserwowałam roladki z tortilli w sezamie. Powiem Wam, że był(...)dziesiątkę, bo niby zwykłe roladki, a każdy był nimi zachwycony. Sam smak jest super, ale wygląd pierwsza klasa! Nie wiem jak Wam, ale mnie się bardzo podobają. Roladki z tortilli w sezamie świetnie wyglądają na stole, którego nie trzeba dodatkowo dekorować. One same w sobie są dekoracją. ROLADKI Z TORTILLI W SEZAMIE Liczba porcji: 12 roladek | Czas przygotowania: 15 minut
Przepiski.plgotowe do podania. To co zawiniemy w środku jest już naszą indywidualną kompozycją, u mnie tym razem pomidor, sałata i polędwica a całości towarzyszył szczypiorek :) Polecam... Roladki z bakłażana nadziane warzywami i polędwicą SKŁADNIKI : 1 niewielki bakłażana 4 liście sałaty masłowej 1 pomidor malinowy 3-4 plastry polędwicy łososiowej surowej szczypiorek przyprawa do ziemniaków olej(...)dwóch stron - do odbicia rusztu na bakłażanowych plastrach. Sałatę, pomidora i szynkę kroimy w drobną kosteczkę, szczypior siekamy. Na każdy plaster nakładamy porcję sałaty, pomidora, szynki i szczypiorku - zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczkami. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwszelkie mięsa z dodatkiem owoców. Ta wersja schabu bardzo przypadła mi do gustu. W środku jest szynka dojrzewająca, gruszka, ser z niebieską pleśnią, a mięso otulone panierką z orzechów... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 2 cm) 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwalskiej ok. 100 g sera Lazur 1 gruszka (może być marynowana) podzielona na kawałki(...)rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron solą, pieprzem i ziołami Na brzegu każdego płata ułożyć plaster szynki, kawałek sera i gruszki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Panierować w jajku i orzechach. Obsmażyć na oleju z każdej strony. Roladki dusić ok. pół godziny, na patelni pod przykryciem do miękkości z niewielką ilością wody
Czerwień i błękitszpinakowy farsz. Na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak. Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy w roladkę. Każdą pierś dodatkowo owijamy w szynkę. Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA Fasolę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy
Mój Smak na Życie