rogaliki - 2402 przepisów (strona:131/161)

Chleb pszenny z sezamem 147

keksówce np. 25x12 cm. W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego. Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem. Źródło przepisu:   Rogalik blog

Gospodyni Miejska
Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce 238

wyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało we wiadrze w zimnej wodzie jak wypłynęło na wierzch było gotowe. Także sposobów na ciasto drożdżowe jest wiele.Z tego przepisu drożdżówka wychodzi bardzo puszysta a ciasto sprężyste. Najlepsza jest

Basia w kuchni
Espresso....czy caffe? 146

poprzez brązowy, trzcinowy i miody w saszetkach.  Caffe we Włoszech spożywana jest zazwyczaj po każdym posiłku, wyjątkiem jest poranne espresso/caffe pite na czczo. Poprzedza śniadanie. Schemat to – caffe – rogalik – capuccino lub inne caffe z mlekiem . Ale na dzień dobry zawsze caffe. I prasa. Kolejną ciekawostką jest to, co może Was zaskoczyć totalnie- kawa po porze śniadaniowej nie powinna zawierac

Z Kuchni Do Kuchni
362. 132

kiedykolwiek okazję zjeść.  (na 2 pierwszych zdjęciach pizza z Rzymu, następne 2 to pizza z Wenecji) Jak zobaczyłam to w sklepie wiedziałam, że muszę to kupić. :P  Rogalika? Z tych cudów nabyłam drugą od prawej

More food, love and dreams
Ciasteczka z marcepanem i bakaliami 242

Ostatnio przygotowałam Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami w zastępstwie rogali marcińskich , przy okazji upiekłam też pyszne kruche ciasteczka z tym samym farszem, dodatkowo obsypane zostały siekanymi orzechami. Bardzo mi smakują takie kruche, maślane ciasteczka. Nie są zbyt słodkie i błyskawicznie się je robi. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, bakalie. Przepis jest prosty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe drożdżówki z jabłkami 367

Domowe drożdżówki z jabłkami Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie. Składniki

Ciastkozercy
Rogaliki drożdżowo- kruche! 88

Wystarczy tylko spojrzeć! ;-) do kuchni ;-))) Rogaliki przepis KLIK

SMYKWKUCHNI
Zawijańce drożdżowe z pesto 144

Ciasto zrobione z przepisu na rogaliki ..oczywiście zmniejszyłam ilość cukru..bo bułeczki były  z dodatkiem pesto no i dałam 1 jajko mniej.. 3 1/2 szkl. mąki 2 jajka 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka 1 łyżeczka soli pesto czerwone Develey Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć

Moje domowe kucharzenie
FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ 166

minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem. Piekłam w temp.200st do zrumienienia - około 20 minut

Walijskie Pichcenie
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 163

wszystkich gatunków ciasta.  Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką.  Składniki: Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJ Ponadto ulubione owoce: u mnie morele i jagody Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe

Walijskie Pichcenie
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 208

każdym trójkącie rozsmarowujemy masę makową. Podstawę trójkąta zakładamy na masę makową, a na środku robimy nacięcie i delikatnie odginamy na boki a następnie zwijamy jak tradycyjne rogale.  Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając aby zostawić między nimi spore odstępy.  Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.  Wyrośnięte

Walijskie Pichcenie
Croissant z chutneyem figowym 124

korzysta z długiego weekendu, więc aby nie tracić czas na gotowanie, dzisiaj bardzo prosta i szybka propozycja, o której już wspominałam przy okazji przepisu na chutney. Wystarczy nam świeży rogalik francuski (jeśli ktoś ma ochotę, może zrobić sam, jednak ja korzystam ze "sklepowych"), rukola, szynka, ser i chutney - i mamy bardzo smaczną przekąskę! Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Sok z płatków róży 119

zaczynała kwitnąć róża u mojej mamy zrobiłam mnóstwo ucieranej , której używam do pączków rogalików....i którą uwielbiam jeść samą prosto ze słoika:) Ponownie róża zaczęła kwitnąć , wiec pomyślałam o aromatycznym soku z płatków...no i mam, zrobiłam...zachwyca kolor i zapach:) Produkcja trwa nadal... Składniki; 50 dkg płatków róży, cytryna, 50 dkg cukru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, Wykonanie: Płatki oczyszczamy

Anioły w kuchni