rogaliki - 2402 przepisów (strona:125/161)

Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców 161

zamykać i odstawiać do ostygnięcia. Konfitury można używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs lub serów. Wykorzystałam ją niedawno jako nadzienie do orkiszowych rogalików . ----------- Podobne: Jabłka na zimę do szarlotki Likier z aronii Jeżyny w sosie własnym

Weekendy w domu i ogrodzie
Mojej mamy marmolada z jabłek - idealna do wypieków 137

przykrywamy i kisimy przez 3 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie podsmażamy i wkładamy do słoików. Nie pasteryzujemy Marmoladę smażymy krótko, bo bardzo szybko gęstnieje. Nadaje się świetnie do rogalików i nie wypływa! Po wystudzeniu ma taką konsystencję, że można ją kroić nożem w plasterki. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Serowe wiatraczki ze śliwkami 131

stopni. Pierwsza partia piecze się ok. 25 minut, kolejne - kwadrans. Jeśli dla kogoś ilość dodanego cukru jest zbyt mała, można oprószyć ciastka cukrem pudrem. ----------- Podobne: Oponki serowo-drożdżowe Rogaliki drożdżowe z marmoladą Ciastka na maślance

Weekendy w domu i ogrodzie
Lato w słoiku - dżem wiśniowy z czerwonym winem 135

przyznać, że sprawdził się znakomicie. Do tego odrobina pieprzu syczuańskiego, i mamy niezwykle aromatyczny dżem, który idealnie nada się do naleśników, placuszków, na kanapki, a także jako nadzienie do rogalików, jeśli pogotujemy go nieco dłużej, żeby nabrał gęstości.  Trzeci sposób, który mam zamiar praktykować w przyszłości, gdy już dorobię się tej wymarzonej, ogromnej zamrażarki, to, jak się już zapewne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta na cieście francuskim 191

Bardzo lubimy ciasto francuskie. Jest takie uniwersalne. Pasuje do parówek i sera, do kurczaka, do sernika, do rogalików z nutellą i do tart. Do słodkiego i słonego. Jest obowiązkowym wyposażeniem mojej kuchni.  Po ostatnim konkursie Almette Fruit zakochałam się również w tym produkcie! Pyszny, owocowy i równie uniwersalny. Najbardziej lubię ten o smaku morelowo- waniliowym i takiego użyłam

Cakes By Kejt
Rogaliki drożdżowe do herbaty 200

Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe ! Idealnie pasują do herbaty, na śniadanie czy też jako przekąska. Składniki: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, 5 dag cukru, 2 jajka, sól do smaku, 1 łyżka maku, marmolada (najlepiej ze swojej spiżarni). Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka grzebyczki 103

jednej porcji to o wiele za mało. Rozeszły się w mgnieniu oka! Tradycyjnie moim bliskim najbardziej smakowały te z kremem czekoladowym, a mnie z powidłami (podobnie jest w przypadku rogalików). Następnym razem zrobiłam z podwójnej porcji, też wytrzymały raptem kilka godzin. Pyszne! Kruchutkie, mało słodkie, idealnie komponują się z herbatką na popołudniową sjestę ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka

Cakes By Kejt
Rogaliki drożdżowe z niespodzianką 119

Dawno nie było rogalików więc zrobiłam . Wiadomo coś co jest rzadziej lepiej smakuje :)    Składniki : 650 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol ksylitol 150 g Kłos-Pol jaja 1 szt żółtka 3 szt margaryna 100 g mleko 250 g drożdże babuni suszone instant 14 g Kłos-Pol Wykonanie:   Do miseczki wsypujemy drożdże 2 opakowania instant

Różowa kuchnia
Domowa nutella 198

się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao  2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki wody spod

Atlas Smaków
Dżem truskawkowy 108

dżem z truskawek zawsze pierwszy znika z półki. Uwielbia go moja córka, najchętniej podjada łyżeczką ze słoiczka:) W zimie będzie jak znalazł, czy to do tostów, naleśników, rogalików i do czego tylko dusza zapragnie... Do dzieła... Składniki: 1 kg truskawek 0,5 kg cukru sok z 2 dużych cytryn Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odszypułkować, pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić

na moim stole...
Ciasto Cygan. 153

ciasta. Nie wyobrażacie sobie jaka była to dla mnie radość, po tylu latach móc znowu spróbować tych wspaniałych wypieków. Wśród nich był oczywiście Cygan, który na przemian z drożdżowymi rogalikami nadziewanymi dżemem agrestowym, był numerem jeden dla zgrai wnuków dopraszających się babci o coś słodkiego. I tak oto przepisy znalezione w zakurzonych papierach zabrały mnie w sentymentalną podróż do beztroskiego

Rozpustne gotowanie
Babciny przepis na ciasto drożdżowe z owocami. 150

Moje dzieciństwo było przepełnione zapachem drożdżowego ciasta, zarówno z owocami, z samą kruszonką, czy też w formie niesamowitych drożdżowych rogalików z dżemem agrestowym. Babcia była mistrzynią w pieczeniu tych cudownych smakołyków. Na szczęście już jako mała dziewczynka uwielbiałam siadać obok babci i bacznie obserwować każdy jej ruch i kolejność wszystkich wykonywanych czynności. Babcia piekła drożdżówkę według przepisu swojej mamy, więc

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 148

pysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka bułeczka gotowa. Przepis na bułeczki drożdżowe z serem oraz  rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi już zamieszczałam, a dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem ROZCZYN

Rozpustne gotowanie
Racuszki drożdżowe z jabłuszkiem. 175

Dzisiaj zatęskniłam za dzieciństwem, w rezultacie czego zrobiłam racuszki. Ale mieliśmy ucztę!!! Puszyste, jeszcze ciepłe, słodkie, delikatne placuszki, dzięki dodatkowi jabłek- wilgotne i pełne smaku. Obok rogalików i bułeczek drożdżowych mojej babci, to właśnie racuszki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Nikt się nim nie może oprzeć. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mmm... Pycha!!! Jutro znowu upiekę

Rozpustne gotowanie
Dżem z truskawek i płatków róży. 148

róży. Jeśli chcemy otrzymać dżem o bardziej intensywnym zapachu należy podwoić ilość różanych płatków. Jak dla mnie jest wprost idealny do pączków, lecz sprawdzi się również w naleśnikach, kanapkach, rogalikach, a nawet jako sos do lodów, bitej śmietany, czy racuchów. Polecam, bo naprawdę warto!      Jeśli chodzi o wybór kwiatów róży, to nie jestem ekspertem. Ja zawsze wybieram

Rozpustne gotowanie