Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy go w kierunku środka koła, tworząc rogalika. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
Rozpustne gotowaniedorzućcie odrobinę świeżej mięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco i smacznie :) Zapraszam do stołu, dzisiaj na deser kefirowe babeczki
Codzienna kuchnia niecodziennaDawno nie robiłam parówek w cieście drożdżowym...i tak oto są a raczej były ..robiłam je w niedzielę..i co prawda zabrakło mi parówek i zrobiłam 8 rogalików.. bez niczego..zjadłam jednego, a resztę oddałam szwagrowi męża..tak jemu posmakowały.. 50 dag mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczka soli 3 łyżki masła
Moje domowe kucharzeniepodróży do Czech kupiłam książkę kucharską, z której bardzo często korzystam (zdjęcie poniżej). Z tej książki pochodzi przepis na świetne drożdżowe ciastka, czeskie kołacze. Mnie ich smak bardzo przypomina rogaliki drożdżowe, które piekła moja Babcia; ona wycinała z ciasta wydłużone trójkąty, robiąc czeskie kołacze - wycinamy kwadraty. Powiedziałabym - polski smak, czeski kształt. ;) Nadziewamy
Kuchnia PrezydentowejDość kwaśna marmolada, gęsta na tyle, że po całkowitym zastygnięciu można ją kroić nożem na kawałki. Będzie świetnym dodatkiem do kruchych rogalików lub drożdżówek. Ma na tyle ścisłą konsystencję iż pod wpływem temperatury nie popłynie. Kto woli bardziej słodką może dodać więcej cukru." Czytaj więcej
Wiem co jempracy. Zanim z okularami na nosie i zajmującą lekturą (triller medyczny) wpakuję się pod kołderkę, podzielę się z moimi gośćmi kilkoma przepisami :) Przepis Buni na kruche rogaliki Buni już podawałam, ale tym razem zrobiłam je nie z marmoladą, ale z masą makową, a do samego ciasta dodałam nieco cukru. Pycha :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyJakiś czas temu znalazłam w necie recenzję książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki", a że była pozytywna, a ja uwielbiam drożdżowe wypieki, zapragęłam dołączyć do grona jej posiadaczy. Tydzień poszukiwań, zamówienie przez internet, podróż do księgarni, i... mam ją :) Całość jest dość zaskakująca - sztywna, kolorowa, bardzo współczesna okładka zupełnie nie pasuje do tego co w środu - pożółkły
Kuchenne zapiski Edytykolejny przepis z książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Podobnie jak podczas pieczenia miniaturowych kajzerek , również musiałam zwiększyć ilość płynu. Bułeczki niezwykle aromatyczne, oprócz masła nie potrzebują właściwie żadnych innych dodatków. Nie trzeba ich kroić, wystarczy rozerwać palcami i nabrać kawałkiem troszkę miękkiego masła. Podczas zażerania się ciepłymi bułeczkami przemknęła mi myśl, że fajnie byłoby uraczyć nimi
Kuchenne zapiski EdytyDrożdżowe bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka, lukier i kształt bułeczek to już mój własny pomysł. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyKolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu o bardziej wyrazistym smaku. No i oczywiście jak przy poprzednich przepisach tego autora, musiałam dodać do ciasta większą od podanej ilość mleka. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyprosta. Smarujemy powidłami, czy tam innym smarowidłem (ja akurat chętnie bym spróbował z nutellą) i zawijamy niejako w rulon zaczynając od podstawy. W ten sposób zrobi nam się fajny rogalik. Smarujemy rogala miodem, posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko
Marder&Marder ManufactureKażdy trójkąt smarujemy olejem i zawijamy rogale (zaczynając od szerszego końca). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Napuszone rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy gruboziarnistą morską solą. Pieczemy około 20 minut (do zezłocenia się) w 180 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail
Marder&Marder ManufactureBlueberry Corner by "jagodzianka" Takie rogaliki warto zrobić na niedzielne, rodzinne śniadanie. Croissanty są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Pieczarkowo, serowo, ziołowy … Przeczytaj cały artykuł Post Szybkie croissanty z fetą i pieczakami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwiększa. Kto by pomyślał- przecież to zupełnie nie mój ulubiony kolor. Rozważmy opcje. Możemy zrobić konfiturę z płatków ucieranych na zimno. A potem wsadzić ją w pączka albo kruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka
les mirabellesjakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to rogaliki maślane, czekoladowe, itp. I tak jak modne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować upiec
Kolorowy Przepisownik