Keto rabarbar pod kruszonką Rabarbarowej sagi ciąg dalszy Rabarbar wdarł się szturmem do mojego menu i ani myśli go opuszczać. Co ciekawe nigdy nie byłam jakąś wielką fanką rabarbaru … Co roku w sezonie zdarzało mi się z pewnością jakieś danie z jego udziałem, ale nie w takich ilościach jak w tym. A wierzcie mi – obecnie zdarza mi się go jeść(...)pychota. Niestety wszystko odbywało się w pośpiechu więc zdjęcia brak. Musicie uwierzyć mi na słowo… Dzisiaj natomiast przepis na najprostszą w świecie przekąskę z udziałem naszego bohatera, czyli keto rabarbar pod kruszonką. Robione już dwa dni z rzędu i to chyba jest najlepsza rekomendacja dla tego przepisu… Rabarbarowe parfait jako dekonstrukcja przepisu bazowego Na początku ustalmy jednak jedną rzecz – keto
Modern Cave GirlSzybki placek na maślance z rabarbarem to jedno z łatwiejszych ciast jakie znam. Wystarczy tylko szybko wymieszać wszystkie składniki ciasta, wyłożyć na tortownicę, poukładać dodatki - w tym przypadku rabarbar - i do piekarnika. Ciasto możemy także upiec z innymi owocami, ważne jest tylko, aby one nie były zbyt wilgotne. Można je też ewentualnie obtoczyć mąką ziemniaczaną. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie(...)także inne pomysły na rabarbar na słodko: Tarta z rabarbarem i budyniem Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szybki placek na maślance
Kulinarne przygody GatityKocham, uwielbiam i mogła bym jeść przez cały rok. RABARBAR ! Doskonały do ciast i deserów, idealny na kompot i konfiturę. Podany prosto lub w wyrafinowany sposób, pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Mamy sezon na rabarbar, więc korzystajmy ile tylko się da. U mnie rabarbar króluje w wersji "na słodko", bo tak lubię najbardziej. Słodycz ciasta(...)kwaskowatość oraz niezwykły aromat rabarbaru, to połączenie, które kradnie moje serce i zmysły. Lubię rabarbarowe wypieki w wersji prostej, np. klasyczne ucierane lub drożdżowe ciasto, czy kruchą tartę... Ale czasem lubię dać się ponieść fantazji i stworzyć coś nowego, innego. Polecam Wam przepis na kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem. Kruchy kokosowy spód, aksamitny budyniowo-kokosowy krem i słodko-kwaśny rabarbar
kolorowotorcikowopołączenie kruchego ciasta z delikatną budyniową pianką i kwaśnym rabarbarem - pyszna kompozycja!Składniki:Kruche ciasto:2,5 szklanki mąki5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia250 g margaryny3 łyżki cukru pudruPianka budyniowa:5 białek1 cukier waniliowy1 szklanka cukru2 budynie waniliowe lub śmietankowe1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)szczypta soli Dodatkowo:ok 500 g łodyg rabarbaru 1/4 szklanki cukru pudruSposób przygotowania:1. Mąkę(...)zamrażalniku.2. Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy.3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy.4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce cukru
Kuchnia domowa AniRobiłam kiedyś podobne ciasto, ale z jabłkami. Tym razem dodałam sezonowy rabarbar. Ciasto jest bardzo smaczne. Zabieram go dziś na Dzień Matki.Składniki:Ciasto:3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka)2 jajka1 kostka margaryny (250g)3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany (opcjonalnie)1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego)Budyń(...)budynie wanilioweok 1/2 szklanki cukru1/2 kg rabarbaruSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest kleiste, należy dodać więcej mąki), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.3. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (u mnie 20x36cm). Na ciasto wykładamy rabarbar.4. Robimy budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar.5
Kuchnia domowa AniinspiracjaSzczerze mówiąc.. to moje pierwsze spotkanie z rabarbarem. Zawsze uważałam, że jest on kwaśny, przez co nie dobry. Widząc akcję rabarbarową, stwierdziłam, że muszę coś wykombinować.Padło na ciasto. Wyszło przepyszne, delikatne, kruchutkie, wypełnione po brzegi rabarbarem.Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie, bo moi rodzice rzucili się na nie jak szaleni. Wyszłam na chwilkę z kuchni, a ciasta(...)delikatnie mieszamy łopatką z masą. Formę (w miare małą, najlepiej okrągłą) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Staramy się w miarę równo ją wyłożyć. Na wierzchu układamy rabarbar. Posypujemy rozdrobnionym masłem i cukrem (według uznania). Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Pełnoziarniste ciasto wypełnione rabarbarem
CzarnawisienkaDziś kolejny przepis zaczerpnięty z kulinarnej skarbnicy wiedzy, czyli z cincina, ale delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Uwielbiam proste przepisy na ciasta ! Tym razem ciasto upiekłam z rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj i inne owoce. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Składniki na ciasto: 1 szklanka jogurtu 1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej razowej3 jajka2(...)łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki oleju1 cukier waniliowy 3 laski rabarbaru 4 łyżki wiórków kokosowych cukier puder *Składniki na kruszonkę:185g maki100g cukru1/2 kostki maslacukier waniliowyWykonanie ciasta:Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera.Rabarbar kroimu w plasterki.Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, posypujemy wiórkami, a następnie kruszonką.Pieczemy w temperaturze
Kulinarne przygody GatityDżem w takim zestawie: rabarbar-truskawka pierwszy raz z robiłam 2 lata temu, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam przepis... To fantastyczne połączenie słodkiej truskawki i kwaskowego rabarbaru. Wpisałam go do niezbędnych domowych przetworów, które robię co roku. Koniecznie spróbujcie :-) Dżem: rabarbar, truskawka Składniki: 1 kg truskawek 1 kg rabarbaru 80 dag cukru Wykonanie:Rabarbar kroimy
Kulinarne przygody Gatityjuż kolejna wersja ciasta jogurtowego. Truskawki i rabarbar to cudny duet, który się smakowicie uzupełnia ! Sprawdza się doskonale zarówno w dżemie, jak i w cieście. Ciasto: rabarbar, truskawka Składniki: 1 szklanka jogurtu 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka0,5 szklanki oleju1 cukier waniliowy1/2 łyżeczki kardamonu 2 laski rabarbarukilkanaście niewielkich truskawek, zależy(...)puder do posypania Wykonanie :Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera.Rabarbar kroimy w ukośne plasterki.Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 33 cm, wciskamy w nie rabarbar i truskawki.Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok. 45 minut.Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatitySezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty:) Mój rabarbar jest już coraz ładniejszy:) Zawsze obowiązkowym pierwszym ciastem z rabarbarem jest drożdżówka z przepisu mojej babci:) Od innych, tradycyjnych drożdżówek wyróżnia ją przepyszna kokosowa, kruszonka... Oczywiście można użyć dowolnych owoców, jednak my najbardziej lubimy wersję z rabarbarem. Przepis jest na dużą porcję, użyłam blaszki o wym.37x42cm. Ciasto:100g świeżych drożdży, 1i1/2 szkl. mleka(...)misce, przykryć ściereczką i razem z miską wstawić do drugiej, większej miski, napełnionej ciepłą wodą. Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wym. 37x42cm. Rabarbar obrać, umyć, pokroić w kostkę i osuszyć na durszlaku. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.Kruszonka:250 g margaryny, 200g cukru, czubata szkl. mąki pszennej, 50g wiórków kokosowych.Składniki połączyć, palcami
Z miłości do słodkościlubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy czekoladowy spód oraz odrobina rabarbaru. Delikatna masa serowa z odrobiną czekolady oraz truskawkowego budyniu. A na wierzchu słodki mus z owoców. Przepis podpatrzyłam u Żaków, ale nieco go zmodyfikowałam. Jak dla mnie sernik idealny(...)24cm.Masa serowa:1kg półtłustego twarogu, 100g białej czekolady, 3 jajka,3 łyżki budyniu truskawkowego, 250g cukru, 70g masła lub margaryny, 3 czubate łyżki śmietanki 30%, 5 łodyg rabarbaru, 100g truskawek, czubata łyżka cukru pudru. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować
Z miłości do słodkościUwielbiam rabarbar i w trakcie sezonu nie może u nas zabraknąć ciasta z rabarbarem:) Najbardziej lubimy Placek z budyniem i rabarbarem, ale musiałam wymyślić też coś innego. Upiekłam więc ciasto konsystencją bardzo przypominające biszkopt, jednak o wiele bardziej puszyste i wilgotne. Ciasto jest naprawdę niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale chyba jeszcze szybciej znika ze stołu;)) Ogromnym plusem(...)szklanki mąki, 1 i 1/3 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 500 g rabarbaru. Wykonanie Całe jajka ubić ze szklanką cukru oraz cukrem waniliowym - ubijać około 7 minut, by były bardzo puszyste. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować do połączenia składników. Ciasto
Z miłości do słodkościtego, ze niektore z nich moge miec z wlasnego ogrodu lub z ogrodkow znajomych. Z wielka przyjemnoscia przygotowuje wtedy ulubione dania. Tym razem przygotowalam pyszne ciasto z rabarbarem. Lubie je poniewaz jest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale do popoludniowej herbaty lub podwieczorku na lonie natury. Ciasto z rabarbarem i Amaretto skladniki: 300g rabarbaru 200g maki 170g cukru(...)jajka 3 lyzki Amaretto 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100ml oliwy cukier puder do posypania wykonanie: Rabarbar kroimy na kawalki, wykladamy na blaszke, posypujemy 20g cukru i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut. Jajka ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy oliwe i Amaretto. Do masy jajecznej dosypujemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta
Przysmaki KarolkiDżem z rabarbaru i śliwek z dodatkiem tartego imbiru i soku z cytryny to niezwykle pyszne i proste do zrobienia smarowidło na kanapki. Idealny na jesienno-zimowe wieczory do rozgrzewającej herbaty. Słodko-kwaśny smak z dodatkiem aromatycznego i wyczuwalnego w smaku imbiru – pyszny! Domowy dżem to kilka dobrych składników i sprawdzonych dodatków. Bez konserwantów, zbędnych składników, zagęstników. Dżem(...)rabarbaru i śliwek polecam nie tylko na kanapki, także do placków, gofrów , omletów na słodko , naleśników, przekładania ciast.. Znany jest także hiram skandynawski – dżem z rabarbaru z dodatkiem świeżego imbiru i skórki cytrynowej. Jest niezwykle pyszny, z zimowym akcentem świeżego imbiru. Poniżej sprawdzony przepis na dżem z rabarbaru i śliwek oraz opis wykonania krok po kroku. Dżem
Zasmakuj Kuchni