Kruche ciasto z rabarbarem i bezą, na które u mnie w domu rodzinnym mówi się Pleśniak, jest proste do zrobienia i bardzo smaczne. Nie jest zbyt słodkie, a rabarbar dodaje dodatkowo lekko kwaśną nutę. Do jego przygotowania zamiast rabarbaru można użyć innych owoców, w zależności na co obecnie trwa sezon. Składniki na kruche ciasto z rabarbarem i bezą(...)masła 50 g smalcu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie) Beza: 5 białek płaska łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru Dodatkowo 700 g rabarbaru 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Zimne masło i smalec siekamy drobno nożem. Dodajemy do nich żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ewentualnie
e-PrzepisyKulinarnelemoniada rabarbarowa z cytryną i miętą, to idealny sposób na zdrowy napój ze świeżych składników. Wypróbuj ten prosty przepis na pyszną lemoniadę domowej roboty i ciesz się naturalnym smakiem rabarbaru i cytryny. To z pewnością świetny przepis dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na to, co dobrego zrobić z rabarbaru. Lemoniada z rabarbarem to bez wątpienia porcja zdrowia na co dzień(...)Rabarbar zawiera wiele cennych witamin, min. C oraz tiaminę, a także sporą dawkę wapnia i żelaza. Należy jednak pamiętać, że rabarbaru w dużych ilościach powinny unikać osoby z niewydolnością nerek i reumatyzmem. Rabarbar zawiera bowiem kwas szczawiowy. Łodygi o czerwieńszej barwie zawierają go mniej i są słodsze. Takie też o wiele lepiej sprawdzą się w lemoniadzie. Lemoniada z rabarbaru
Kuchnia Na WypasieCiasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni w lodówce lub nawet zamrozić ! Warto je przygotować póki trwa sezon na rabarbar Przepis na ciasto z rabarbarem Składniki 4 jajka o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru (170 g) 3/4 szklanki oleju(...)szklanki mąki (420 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12 g) 3/4 szklanki mleka 3,2% (172 g) 3 łodygi rabarbaru (450 g) opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego /opakowanie cukru wanilinowego cukier puder do przyozdobienia Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 40 min Forma: blacha o wymiarach 22 x 37 cm Ilość porcji: 28 porcji
WegePrzepisKeto ciasto z rabarbarem pod bezą Kompulsywne pieczenie ciast No nie zgadniecie… Mam dla Was przepis na kolejne keto ciasto … Wiem, że to już przesada. Przepisy na keto ciasta przychodzą mi jednak tak naturalnie, że nawet się nie zdążę zorientować, a w piekarniku siedzi kolejne z nich… Taki urok najwidoczniej… Lub też jakaś nieznana mi jednostka chorobowa – kompulsywne pieczenie ciast(...)powstało akurat na nie byle jaki weekend, bo wciąż trwający czerwcowy długi. I stanowiło świetne remedium na szaroburość, która zapanowała w moich stronach w ostatnich kilku dniach… Ciasto z rabarbarem i bezą Keto ciasto z rabarbarem i bezą idealne na weekendowe okoliczności Tym razem padło na keto ciasto z rabarbarem i bezą. Ale zdradzę Wam sekret – oprócz rabarbaru , do nadzienia
Modern Cave GirlKeto ciasto rabarbarowo – truskawkowe Niech żyje rabarbar! Oto kolejne tegoroczne ciasto z rabarbarem w moim wykonaniu. No ale kiedy przygotowywać ciasta z tym owocem jak nie teraz? Tym razem ciasto ma wyjątkowo odświętny charakter, ponieważ była ku temu wyjątkowa okazja. Chodzi mi oczywiście o wczorajszy Dzień Matki. W związku z tym postanowiłam ukręcić coś bardziej fikuśnego niż za ostatnim(...)razem, chociaż keto kostka rabarbarowa i tak wzbudziła spore zainteresowanie, więc mniemam, że można określić ten przepis mianem atrakcyjnego. Ciasto z rabarbarem na różne sposoby Wydaje mi się, że fajnie czasami złamać schemat i wyjść poza standardy jeśli chodzi o tradycje kulinarne. Jakie jest bowiem standardowe skojarzenie na hasło „ ciasto z rabarbarem ”? Zazwyczaj jest to kruche ciasto z nadzieniem rabarbarowym
Modern Cave GirlTarta z rabarbarem pojawiła się u mnie pierwszy raz. Mam na myśli taką wersję podstawową, klasyczną, a nawet rustykalną. Wcześniej takiej nie robiłam i już wiem, że mogę żałować Składniki?? Ciasto kruche i rabarbar. Koniec składników Oczywiście, że można zamienić rabarbar na inne owoce. Wiem, że nie każdy za nim przepada. Ale to połączenie słodkiego i kruchego ciasta, z lekko(...)kwaskowatym rabarbarem jest naprawdę wyśmienite. PS. W końcu zdecydowałam się na zrobienie prawdziwego kruchego ciasta, czyli bez jajka. No i powiem wam, że chyba znalazłam wersję idealną Tarta z rabarbarem składniki na tortownicę o średnicy 19 cm: Ciasto kruche: 150 g mąki 100 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 500 -600 g rabarbaru łyżka lub dwie cukru
RelaxtimeTarta to doskonały deser, zarówno dla gości, jak i do zabrania w gości. Do tego tarta z rabarbarem to świetne połączenie kwaskowatości rabarbaru i słodyczy ciasta kruchego, a to wszystko połączone kremowym i delikatnym budyniem. Przepis na domowy budyń znajdziesz tutaj . Jeśli przestrzegasz pewnych zasad to zrobienie takiego deseru nie będzie stanowiło dla Ciebie problemu. Ciasto kruche, użyte jako spód(...)wtedy możemy mieć pewność, że ścianki tarty nie opadną nam podczas pieczenia. Uwaga! Pamiętaj, że nasiona muszą być rozłożone na folii aluminiowej. Inaczej nigdy nie wygrzebiesz ich z ciasta. Rabarbar na tartę kroimy według uznania. Ja ułożyłam kształty geometryczne z gałązek rabarbaru. Jednak rabarbar nie ładnie się kroi po upieczeniu Polecam rozdrobnić rabarbar na malutkie kawałki. Efekt smakowy
SmartBake.plPołowa maja to najwyższy czas na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego Otwieramy go nie byle czym, bo rozpływającym się w ustach galette z kajmakiem i rabarbarem . Połączenie słodkiego kajmaku i kwaśnego rabarbaru sprawia, że ciężko będzie odejść od talerza, dopóki nie zostaną z niego tylko okruszki W tej wersji galette przygotowałam z mąki ryżowej oraz orkiszowej, jeśli chcesz możesz zrobić ciasto(...)mąki pszennej. Polecam jednak eksperymenty z różnymi rodzajami mąk Wracając do rabarbaru – wiecie, że wbrew powszechnych opinii, rabarbar jest warzywem ? Rabarbar należy do rodziny roślin rdestowatych. Warto po niego sięgać, ponieważ ma wiele cennych składników odżywczych. Rabarbar: Dobre źródło witaminy C, E oraz A, Źródło fosforu oraz potasu, Posiada właściwości przeciwzapalne oraz oczyszczające, Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego, Jest
365 dni dookoła kuchniTydzień temu wypuściłam się po dłuższej przerwie na lokalny bazar. Naszło mnie na botwinkę nie ukrywam. Niestety, botwinki nie było, ale z łowów powróciłam z nim…panem rabarbarem. I to nie byle jakim bo malinowym. Już na bazarku wystarczył rzut oka na męża, którego mina mówiła: tak, bierzmy i pieczmy Jako, że sił mi trochę nadal brak, ciacho musiało(...)być proste i szybkie do zrobienia. I tak powstało chyba najprostsze ciasto z rabarbarem, w oparciu o niezawodny przepis teściowej na ciasto mieszane widelcem . Ciasto tak proste i szybkie do zrobienia, że poradzi sobie z nim dziecko czy raczkujący kucharz. Nie trzeba mieć miksera, wystarczy miska i widelec. Składniki na ciasto macie na pewno w domu no, może poza rabarbarem
Mieszam w GarnkuWiecie już, że kocham maj. I bzy. I bezy. I karmel. I kawę. I długo by jeszcze wymieniać. I bardzo, ale to bardzo kocham rabarbar. Od kompotu, przez dżemy, po placki, tarty i crumble - nigdzie mi się nie nudzi i nigdy nie mam go dość. Pierwszym rabarbarowym wspomnieniem jest babciny kompot. Gotowany niemal przez całe lato(...)charakterystycznym wgłębieniem leży w mojej kuchennej szafce do dziś. Przetrwała, podobnie jak miłość do kompotu rabarbarowego, który dziś znowu chłodzi się w lodówce. Właściwie wszystko zaczęło się od rabarbaru. Od dzieciństwa uwielbiałam kwaśne smaki i to właśnie rabarbar towarzyszył mi podczas mojej kuchennej inicjacji. Pierwszym ciastem jakie upiekłam był placek z rabarbarem - duży, puchaty, z zatopionymi kawałkami owoców, obsypany cukrem
KUCHARNIAbyć znana Wam piosenka pod takim samym tytułem jak ten przepis :) Zapraszam na ucztę smakową i duchową!Składniki:kilka łodyg rabarbaru1,5-2 litra wodyświeża miętacukier do smakuSposób przygotowania:Rabarbar myjemy i obieramy. Zalewamy wodą, dodajemy gałązkę mięty (świeżej lub suszonej) i gotujemy. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 2-3 minuty, słodzimy do smaku, przykrywamy pokrywką i całkowicie studzimy.Smacznego(...)widzicie drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
Kuchnia domowa Anilato, to koniecznie rabarbar a wraz z nim placuszki. Niestety wszystko co dobre, szybko się kończy i tak właśnie jest z rabarbarem. Może jeszcze Wam się uda zdobyć ten oto skarb.Mnie się powiodło. Nie wiem jak jest z zamrożonym czy w ogóle istnieje?? Muszę to sprawdzić. Ten przepis jest tak prosty i tak przyjemny w przygotowaniu a do tego
pieprzny smaczekOrzeźwiający słodko- kwaśny rabarbarowy kompot.Poznaj sekret doskonałego kompotu z rabarbaru;)Składniki; rabarbar cukier woda przegotowana - wystudzona Wykonanie;Rabarbar umyć, pokroić w kawałki napełnić 0,4 l słoiki. Do 3/4 wysokości do każdego słoika dolać wodę, dodać 3 łyżki cukru. Pasteryzować 15 min od zagotowania wody
Anioły w kuchniZaczynamy sezon na rabarbar:) Składniki na 12 porcji; 256g mąki 1 laska wanilii 120g rabarbaru 50g migdałów w płatkach 10g proszku do pieczenia 1g soli 50g cukru 160ml mleka 45ml oleju 1 jajko Wykonanie;W Misce 4,5l utrzeć jajko z cukrem i nasionami wanilii wydobytymi po rozcięciu laski wanilii. Następnie dodać sól, mleko, olej i przesianą wraz z proszkiem(...)pieczenia mąkę. Następnie dodać migdały. Rabarbar obrać Obieraczką , pokroić w kostkę nożem i dodać do ciasta.Całość delikatnie wymieszać, wlać do Silikonowych Babeczek, wypełniając każdy otwór do ok. 1/2 objętości. Piec w nagrzanym do 195 st.C piekarniku przez 15 minut. Gotowe babeczki ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. SOS DO BABECZEK:)Składniki; 120ml śmietany 36% 2g żelatyny Wykonanie;100ml śmietany ubić
Anioły w kuchnipiec jeszcze ok. 13 minut. Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe 3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 200 g masła Dodatkowo: 5 łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru brązowego 2 galaretki truskawkowe WINIARY Zagotować mleko z cukrem, dodać budyń, wystudzić najlepiej całą noc. Następnego dnia zmiksować masło na puszystą masę i dodawać powoli po łyżce(...)ciasto odstawić do lodówki na ok. 3 godziny. 2 galaretki WINIARY przyrządzić zgodnie z tym co pisze na opakowaniu (dodać jedynie trochę mniej wody). Odstawić aby troszkę ostygła. Rabarbar wrzucić na patelnie, dodać 4 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego i karmelizować. Przekłożyć na talerzyk do ostygnięcia. Ułożyć na masie i zalać galaretką, odstawić aby galaretka stężała. Delikatne
Czarnawisienkaznowu będzie rabarbar w roli głównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka. Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe... Muffiny z rabarbarem Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu natutalnego 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki(...)cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 1/4 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru Wykonanie: W jednej misce mieszamy mąki i przyprawy, oprócz aromatu . W drugiej misce mieszamy cukier, jakjo, jogurt, olej i aromat. Następnie łączymy wszystkie składniki razem i krótko mieszamy łyżką. Dodajemy rabar i jeszcze raz mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do silikonowej formy na muffiny lub do papilotków papierowych. Pieczemy
Kulinarne przygody Gatitybardzo prosty przepis, ale też dlatego, że możemy do nich dać co nam się tylko podoba, a i tak zawsze będą pyszne :-) Dziś boski tercet: truskawki, rabarbar i czekolada ! Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą Składniki na około 15 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cuku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 tabliczki mlecznej(...)czekolady 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w plasterki 15 truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko wciskamy jedną truskawkę. Muffiny
Kulinarne przygody GatitySzaleństwa nie będzie. Wiosenny MUST HAVE raczej nie inaczej. Z resztą na niewiele mnie teraz stać, mentalnie i fizycznie. Ledwo dotoczyłam się na ryneczek LIDLa po rabarbar. Miało być na krucho, ostatecznie zdecydowałam się na szybkiego francuza. Ale było warto. Pępuszkowi chyba też smakowało. Swoją drogą, już wiem czemu z niego taki byczek rośnie ;) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g(...)ricotta (250g) 1 kg rabarbarucukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto rozwinęłam. Na każdym boku zrobiłam ok. 2cm zakładkę. Ricottę wymieszałam z cukrem waniliowym i rozsmarowałam w środku ciasta. Rabarbar umyłam, posypałam cukrem trzcinowym i podpiekłam ok. 15- 20min./200st. Następnie wystudzony pokroiłam na kawałki o szerokości ciasta. Ułożyłam na serowym spodzie, otoczyłam zakładkami i całość zapiekłam w 200st. przez
bastalenaSezon rabarbarowy trwa..a ja jakoś w tym roku coś słabo "działam" z rabarbarem..był tylko parę razy kompot...i dopiero pierwsze ciasto.. Ciasto: 30 dkg mąki 4-5 łyżek cukru pudru 20 dkg margaryny 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka wody szczypta soli Nadzienie: 2-3 jabłka 5 łodyg rabarbaru 1/2 szkl.wody 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier(...)smaku Zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Jabłka i rabarbar obrac i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę , dodać cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut
Moje domowe kucharzeniecukrem :) Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę o wymiarach 20 x 30 wysmarować masłem. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć(...)wyrobić. Ciasto jest dosyć miękkie i nie nadaje się do rozwałkowania więc należy nim wylepić przygotowaną foremkę ( może wydawać się go mało jednak w czasie pieczenia ładnie urośnie) Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście. Posypać łyżką cukru i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Gdy ciasto przestygnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zabawa smakiemWitam Was! Bzy już zakwitły i pięknie pachną. Konwalie powoli je doganiają i już otwierają swoje piękne białe kwiaty. W warzywniakach botwinka, szpinak, szparagi i ... rabarbar! Rabarbar, który kojarzymy z dzieciństwem, z wizytami u babci, która robiła pyszne ciasto drożdżowe, właśnie z jego dodatkiem oraz z kruszonką, która jako pierwsza znikała z ciasta. Pamiętam jak ją skubałam, jak wybierałam kawałki(...)ciasta z jej największą ilością. Dzisiaj zapraszam Was na podróż do dzieciństwa, zróbcie te pyszne drożdżówki i rozkoszujcie się kwaskowym rabarbarem, w końcu trwa sezon na niego!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitam!Tak tak, znów rabarbar... ile jeszcze można?! ;-) Chyba długo, a przynajmniej tak długo jak będzie dostępny, a nawet i dłużej, bo zamierzam go wsadzić w słoiki i w zamrażalnik ;-).Dzisiaj jako dodatek do babeczek, w połączeniu z czekoladą! To jest strzał w dziesiątkę, jeśli nie wierzycie, sprawdźcie sami! W przepisie wykorzystałam też kropelki czekoladowe. Doskonale sprawdziły się w wypieku(...)nieznacznie się rozpuściły, po upieczeniu dalej tworzą malutki kawałeczek twardej czekolady, która rozpuszcza się w ustach i doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Małą uwaga - im więcej rabarbaru, tym babeczki mogą być bardziej wilgotne i mniej urośnięte. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDżem z rabarbaru to moje wspomnienie dzieciństwa. Pyszny, szybki i prosty dżem z rabarbaru, który przygotujesz w kilka chwil – dżem gotuje się 15 minut. Wystarczy rabarbar, sok z pomarańczy i cukier. Dla wzbogacenia smaku dodaj cukier z wanilią. Pomarańczę śmiało możesz zastąpić sokiem z cytryny. Kilka podstawowych składników i masz wspaniały w smaku domowy dżem z rabarbaru, który idealnie(...)pasuje do domowych placków na maślance , biszkoptu lub naleśników . Do dżemu z rabarbaru możesz dodać śliwki, jabłka, morele, truskawki.. Znany jest także hiram skandynawski – dżem z rabarbaru z dodatkiem świeżego imbiru i skórki cytrynowej. Zapraszam po sprawdzony przepis na dżem z rabarbaru z dodatkiem soku z pomarańczy. Dżem z rabarbaru SKŁADNIKI: 1 kg rabarbaru 450 g cukru
Zasmakuj KuchniSkoro jest szarlotka, to i rabarbarotka może być (trudne słowo, szczególnie dla dzieciaków;) Pod taką nazwą występuje u nas ciasto z rabarbarem i bezą. Piekę go podobnie jak niezawodny jabłecznik z bezą i orzechami , czyli kruchy spod, warstwa owocowa i delikatna bezowa pianka. Od razu po wyjęciu z piekarnika beza jest chrupiąca z wierzchu, natomiast następnego dnia pojawia się(...)niej złota rosa. Całość bardzo dobrze zgrana smakowo - kwaskowaty rabarbar, słodycz bezy. Można zaszaleć i dodać do rabarbaru truskawki... już czuję, że to będzie sztos! Na jednym kawałku się nie skończy, gwarantuję;) Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem Sernik z rabarbarem Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie) Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem Racuchy
Obiad gotowyPuszysta, pachnąca rabarbarem drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania. Ten sprawdzony przepis na wiosenne ciasto drożdżowe z rabarbarem, to propozycja na prosty w przygotowaniu deser. Ciasto jest aromatyczne, a poprzez dodatek rabarbaru, lekko orzeźwiające. Dzięki temu zachowuje równowagę pomiędzy kwaśnym, a słodkim smakiem. Rabarbar, to roślina sezonowa i warto wykorzystać ten czas, aby wydobyć z niego jak najwięcej korzyści. Ciasto drożdżowe(...)rabarbarem to bez wątpienia tylko jedna z wielu propozycji wykorzystania tej niskokalorycznej byliny. Kiedyś rabarbar rósł w każdym ogródku. Najlepiej smakował oczywiście maczany w cukrze prosto w cukiernicy Za co często zbieraliśmy stosowną burę. Niestety bez cukru jego atrakcyjność w naszych oczach zdecydowanie malała Był też oczywiście kompot z rabarbaru, który czekał na nas często na stole po powrocie
Kuchnia Na WypasieMiesiącem inaugurującym sezon na rabarbar jest maj. Jest to roślina stanowiąca składnik wielu ciast, dżemów czy kompotów. Posiada smaczne łodygi, które obfitują w minerały i witaminy. Rabarbar, zwany inaczej rzewieniem często występuje w naszych ogrodach. Posiada on mocno kwaskowaty smak, który nie jest obcy chyba nikomu. Jego znanym od wieków działaniem jest działanie przeczyszczające. W tym celu najlepiej jest wykorzystać(...)korzeń rabarbaru. Jego łodygi zawierają witaminę A, C a także E. Jeżeli chodzi o składniki mineralne występujące w rabarbarze, znajdziemy tam kwas foliowy, potas, magnez, fosfor i wapń. Błonnik, który także zawarty jest w rzewieniu, korzystnie wpłynie na nasz układ pokarmowy. Jest doskonałym produktem naturalnym, który wspomaga proces odchudzania. Pozwala szybko usunąć szkodliwe elementy przemiany materii. Rapontygenina to jedna
ProstePesto.plGalette z rabarbarem to mój pierwszy przepis z rabarbarem w tym roku. Jakoś nie chce mi to zielsko rosnąć w doniczce, więc chcąc nie chcąc kupiłam piękny super czerwony rabarbar i upiekłam galette. Jest to pyszny i szybki deser do przyrządzenia w tygodniu. Uwielbiam wypieki z rabarbarem. Galette z rabarbarem najczęściej jemy z waniliowym sosem ale przy dzisiejszej pogodzie proponuję(...)lody waniliowe lub lody rabarbarowe . Nie pierwszy raz piekłam galette z rabarbarem . Rabarbar ma to do siebie, że można go łączyć z owocami. Świetnie pasuje a malinami lub agrestem zarówno w kruchym cieście jak i drożdżowym. Rabarbarowa drożdżówka to klasyczny przepis z rabarbarem. Drożdżówka z owocami to mój letni faworyt. To ciasto mogę jeść począwszy od śniadanie po kolację
codojedzeniazgadli co to. Madzia umoczyła dzioba, ja umoczyłem i ni cholery nie wiemy. Wiemy tylko, że naprawdę dobre to jest! Pewnie gdybyśmy nieco bardziej trzeźwi byli to rozpoznalibyśmy smak rabarbaru. Bo uraczeni zostaliśmy właśnie nalewką rabarbarową! Była pyszna! Dlatego też postanowiłem sam taką zrobić. Składniki są proste i nie ma ich wiele: 1 kg rabarbaru 1 litr wódki(...)dokładną ilość opisuję poniżej) Poszperałem w internecie i okazało się, że właściwie istniej tylko jeden sposób zrobienia tej nalewki. No, może dwa, ale podobne do siebie: jeden z całego rabarbaru, a drugi z wyciśniętego soku. Nieważne, generalnie wszystko sprowadza się do jednego. Ale ten przepis mnie zastanowił. Bo mówi on, że najpierw na tydzień zasypujemy rabarbar cukrem, a potem dolewamy
Marder&Marder ManufactureUwielbiam rabarbar ! Jak tylko pojawia się w sklepach przerabiam go w domu na różne sposoby. Zdecydowanie najbardziej lubię go w ciastach lub lodach. Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto rabarbarowe z bezą w roli głównej. Kruchy spód z nutką kokosa, kwaskowy rabarbar i słodka puszysta beza - obok tego ciacha(...)można przejść obojętnie ! Zapraszam. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rabarbarem w roli głównej: Ciasto kokosowe z rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
Kulinarne przygody GatityZapraszam Was na mega zdrowy placek- bez mleka, bez mąki, na samych płatkach owsianych, z dodatkiem zmiksowanych truskawek i rabarbarem na górze.Może i apetycznie nie wygląda, ale za to nadrabia smakiem, a przy tym tak cudnie pachnie truskawkami!!! Placek nie kruszy się przy krojeniu, jest zwarty i wilgotny.Och, koniecznie musicie przekonać się sami, jak wyśmienicie smakuje :)* płatki owsiane(...)szklanki* zmiksowane truskawki- 1 szklanka* jajko- 1 szt.* cukier waniliowy- 2 płaskie łyżki** rabarbar- 4 szt.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Do miski wsypać płatki owsiane, wbić jajko, dodać cukier waniliowy oraz wlać zmiksowane truskawki.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na około 10 minut do napęcznienia.Przelać do prostokątnej foremki silikonowej o wymiarach 22 x 11 cm (bądź innej wyłożonej
Kraina Miodem PłynącaPowiem szczerze, że nie należę do fanów rabarbaru. Chyba jednak tylko krowa poglądów nie zmienia ;). Coś co zawsze kojarzyło mi się z czymś mega kwaśnym, cierpkim i całkowicie niejadalnym, zmieniło swój obraz po tym właśnie kompocie. Składniki: ok 1 kg rabarbaru 200 g truskawek (u mnie mrożone) cukier z wanilią Kamis cukier Wykonanie:Rabarbar obieramy ze skórki
Malinowe PocałunkiSkładniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 kg rabarbar, 1 litr jabłka prażone, 1 opakowanie kisiel truskawkowy, 1/2 szklanki woda, 2 łyżki cukier ,- do posypania cukier puder miałam porcje rabarbaru zamrożone i taki użyłam jak również litrowy słoik prażonych(...)jabłek rabarbar zamrożony opłukać ciepłą wodą i dodać do garnka razem z jabłkami wsypać cukier i wlać wodę - zagotować gotować z 5 minut na mniejszym ogniu mieszając kisiel wymieszać z ciut wodą i zagęścić owoce - odstawić do wystudzenia jajka, cukier, miękka palma, cukier waniliowy wszystko utrzeć mikserem do białości wsypać mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto
W Mojej Kuchni Lubięsztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 4 łyżki, banan 4 nieduże, rabarbar 2 szklanki, cukier 3 łyżki jajka "L", olej, mleko, cukier dobrze rózga roztrzepać wsypać mąkę z proszkiem, kakao i rózgą wymieszać tylko do połączenia składników /nie za długo mieszać/ - ciasto(...)nałożyć trochę ciasta i położyć 2 obrane banany znowu nałożyć ciasta tyle aby przykryły banany i dać 2 nowe obrane banany nałożyć resztę ciasta, nałożyć rabarbar i posypać cukrem ciasto piec w 200C około 45-50 minut i z formy wyjąć jak będzie zimne rabarbar przełamuje słodycz bananów i oba owoce doskonale smakują w kakaowym cieście............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięoleju, u mnie kukurydziany 1 i 1/2 szklanki mąki, ja dałam szklankę mąki zwykłej pszennej , a 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru - u mnie 4 łodygi, umyte i pokrojone w drobne kawałki cukier puder do posypania, można popudrować ciasto obficie, bo nie jest zbyt słodkie Przygotowanie: Białka ubić na pianę(...)cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka, potem olej i miksujemy Wsypujemy stopniowo mąkę zmieszanym z proszkiem do pieczenia Dokładamy pokrojony rabarbar i mieszamy ostrożnie łyżką Wykładamy do foremki (24 cm średnica) posmarowanej tłuszczem, piekłam w prodiżu około 55 min. W piekarniku ( z termoobiegiem) pieczemy w 170 stopni C przez godzinę. Dziękuję za przepis, okazało się, że oryginalny
Proste PotrawySkładniki:5 gałązek rabarbaru2 szklanki mąki200g margaryny1 torebkę cukru waniliowego1 jajko1 szklankę cukru2 łyżki płatków owsianych1 łyżka płatków migdałowych1 łyżka wiórek kokosowych2 łyżki cukru pudruPrzepis:Rabarbar obieramy i kroimy. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinkę (mieszamy co jakiś czas). Margarynę, jajko, cukier waniliowy, zwykły cukier mieszamy i ugniatamy ciasto. Od ciasta odrywamy 1/4 i zostawiamy w misce(...)formy (wysmarowanej margaryną i obsypanej otrębami pszennymi mielonymi) i ugniatamy tak aby ładnie przylegało. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu układamy rabarbar (bez soku). Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę - dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Możemy dorzucić jeszcze trochę mąki i rozdrobnić. Ciacho obsypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika
Emcia Pichcibłonnika owsianego1 op. budyniu śmietankowego3 jajka2 łyżki serka homo 0%Kruszonka:2 łyżki oleju z orzechów włoskich2 łyżki mąki2 łyżki wiórek kokosowych2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie)Przepis:Rabarbar obieramy i kroimy na malutkie cząstki, posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę(...)koniec dodajemy do ciasta serek homogenizowany, mieszamy i wykładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste i dobrze jest je wyrównać. Pokrojony i odsączony rabarbar wysypujemy na ciasto równomiernie go układając. W osobnym kubeczku wymieszać składniki na kruszonkę i posypać obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).Smacznego
Emcia Pichcikruszonką. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o cieście drożdżowym i skorzystać z moich wskazówek odsyłam do posta z poradnikiem: http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/poradnik-seret-idealnego-ciasta.html Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Składniki: Ciasto: 450 g mąki + 50 g do podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę i rabarbar. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Rabarbar obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe słupki. Przekładamy do miski. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę z cukrem i ucieramy drewnianą
Mania Gotowaniapodzielić się z wami właśnie takimi łakociami jak drożdżówki z owocami. W miarę możliwości, postaram się regularnie dodawać coś nowego;) Drożdżóweczki są bardzo pyszne, a połączenie truskawek i rabarbaru, mmmm, genialne! Spróbujcie sami, gorąco polecam!;) Znalezione tutaj. Składniki na rozczyn:-30g drożdzy-1 łyżka letniego mleka-0.5 łyżki mąki orkiszowej-1/2 łyżeczki cukru trzcinowegoSkładniki na ciasto(...)szklanki letniego mleka-4 żółtka-100g masła-1/4 łyżeczki soliKruszonka:-100g mąki orkiszowej-70g ksylitolu(lub cukru trzcinowego)-60g masłaDodatkowo:-300g truskawek-2 łodygi rabarbaru malinowego-1 białko rozmącone(do posmarowania)Lukier marcepanowy: -puder trzcinowy+kremówka+olejek migdałowy Drożdże rozkruszyć, dodać cukier trzcinowy, mleko i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z ksylitolem
Smaczne Zdroweciasto :1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej2 łyżki ksylitolu1/2 kostki zimnego masłaSkładniki na nadzienie rabarbarowo-truskawkowe:1 szkl ksylitolu1/4 szkl mąki orkiszowejszczypta soli6 żółtek1 szkl kremówki4 szkl pokrojonego drobno rabarbaru (ok.0,5kg)1 szkl pokrojonych truskawekSkładniki pianki:6 białek1/2 szkl cukru trzcinowegoPiekarnik rozgrzać do 180*C. W misce zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim dokładnie dno blaszki ( wyłożone wcześniej papierem(...)minut , do lekkiego zrumienienia. W dużej misce wymieszać mąkę , ksylitol i sól. Żółtka rozbełtać, dodać do nich śmietanę i następnie wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Do tego dodać pokrojony rabarbar z truskawkami ( ja dałam więcej truskawek, a trochę mniej rabarbaru). Zamieszać razem i wylać całość na podpieczony wcześniej spód. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, ok.1h ( termoobieg). Białka ubić
Smaczne Zdrowemają duuużo owoców i kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco zachęcam.Składniki ciasta: - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub pszennej (można dać pół na pół(...)masła- 20g oleju kokosowego- 1 łyżeczka cukru trzcinowego- 50g świeżych drożdży- 1 łyżka spirytusu (nie trzeba)- szczypta soliSkładniki kruszonki:- ok.160g mąki orkiszowej- ok.80g masła- ok.100g ksylitolu (lub cukru)Dodatkowo:- rabarbar i truskawki (ok.600-800g)- płatki migdałów (nie trzeba)- 2 łyżki cukru trzcinowego (nie trzeba)Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać cukier trzcinowy, 1/2 szklanki ciepłego mleka i kilka łyżek mąki, dokładnie zamieszać
Smaczne ZdroweBardzo delikatna i bardzo smaczna rolada biszkoptowa z truskawkami i rabarbarem- połączenie wprost idealne. Tradycyjnie bez cukru z dodatkiem ksylitolu i bez pszenicy, na mące orkiszowej. Powstała na bazie rolady jabłkowej, która jest równie smaczna i delikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce(...)godne polecenia. :-)Składniki na biszkopt:- 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka- 150g ksylitolu (lub cukru)- 120g mąki orkiszowej (lub odrobinę mniej pszennej)+ dodatkowo:- ok.600g pokrojonych owoców (łącznie rabarbaru i truskawek)- mielony ksylitol do oprószenia rolady lub puder trzcinowy do przygotowania lukruRabarbar umyć i obrać. Truskawki umyć i odszypułkować. Owoce pokroić na małe kawałki i wymieszać delikatnie w misce.W
Smaczne ZdrowePachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szk mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru(...)podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka.Odłożyć wykrojone kółka a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier
Ala piecze i gotujejuż wspominałam uwielbiam rabarbar a że jest na niego sezon więc korzystam. Przez przypadek powstało ciasto dwukolorowe. Chciałam zrobić z połowy porcji ale ciasta było bardzo malutko. Musiałam dorobić i wtedy wpadłam na pomysł żeby dodać kakao. No i wyszło pysznie. Piekłam w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło i muszę i jestem z niej bardzo(...)szkl cukru 4 jajka 7 łyżek mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 łyżek kokosu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki Przygotowanie:Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać dodać kokos i wymieszać. Dodawać stopniowo
Ala piecze i gotujeupiec drożdżowego ciasta jeśli możemy kupić rabarbar i truskawki. Taki wypiek w sezonie jest obowiązkowy. Na górze chrupiąca kruszonka, pachnąca kawa latte i tylko słoneczka brakuje żeby sobie usiąść w altance. Składniki: Ciasto drożdżowe 350 szkl mąki pszennej 100 g cukru 0,5 szkl mleka 50 g margaryny lub masła 2 jajka 30 g drożdży sól szczypta Kruszonka(...)mąki pszennej 75 g cukru 90 g margaryny lub masła 2 łodygi rabarbaru truskawki Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odłożyć do poruszania. Mąkę przesiać dodać cukier, roztopioną margarynę, jajka, zaczyn drożdżowy, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną przełożyć
Ala piecze i gotujesmak. Zaczynamy: Składniki na mufiny:3 jajka120 ml maślanki120 ml oliwy375 g self-raising mąki*1 łyżeczka proszku do pieczenia200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar 3 łodyżki rabarbaru*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie:Rabarbar płuczemy, kroimy wzdłuż , a póżniej na centymetrowe kostki. Wkładamy do miski zasypujemy
Smaki EdytyGotowałam kapustę na jarzynkę do obiadu i jednocześnie rozgotowywałam trochę rabarbaru na chetney. I tak jakoś wyszło , że dodałam trochę tego kwaśnego ( jeszcze nic do niego nie dodawałam) rabarbaru do kapusty by ją zakwasić. Moim zdaniem super jarzynka - naturalny kwas z rabarbaru i koperek i kapusta jest doprawiona tak jak trzeba. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni