rabarbar - 4427 przepisów (strona:12/296)

Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową 366

Sezon rabarbarowy nadal trwa.Dzisiaj zagościł u mnie jogurtowiec z rabarbarem z pyszną migdałową kruszonką.Ciasto jest wilgotne ale też i bardzo lekkie.Rabarbar nadaje kwaskowatego smaku.Oczywiście  ciasto można zrobić z dowolnym owocami i bardzo zachęcam do wypróbowania.Bardzo łatwo się je robi. Składniki: 250 ml jogurtu naturalnego 160 ml oleju 4 szt jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)mąki pszennej 1 szk cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru Kruszonka 1,5 łyżki zimnego masła 1,5 łyżki cukru 6 łyżek mielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Rabarbar umyć ,pokroić i zasypać dwoma łyżkami cukru. Do jednego naczynia włożyć jogurt naturalny,olej,jajka oraz esencje waniliową i za pomocą metalowe

Ala piecze i gotuje
Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych 361

mnie nadal rabarbarowo.Tym razem szybkie ciasto na kefirze z dodatkiem rabarbaru i pyszną pachnącą kruszonką z otrębów owsianych z dodatkiem cynamonu.Kruszonka jest obłędnie pyszna i z pewnością wykorzystam ją do innych wypieków. Składniki: 100 g margaryny 200 g mąki pszennej 130 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 150 ml kefiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Kruszonka 5 łyżek otrębów  owsianych 2 łyżki cukru 1 łyżka zimnej margaryny 0,5 łyżeczki cynamonu cukier puder  Przygotowanie: Rabarbar umyć pokroić i zasypać 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego.Odstawić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać roztopioną

Ala piecze i gotuje
Eton mess z rabarbarem 199

poradzę jak lubię rabarbar.Jak się sezon skończy to już nie będzie przepisów z rabarbarem.Deser Eton Mess z bezami uwielbiamy więc zrobiłam z musem rabarbarowym.Palce lizać. Składniki: 200 g rabarbar czerwony cukier do smaku 250 ml zimnej kremówki 30 % bezy truskawki do dekoracji Przygotowanie: Rabarbar oczyści ,obrać z skórki i pokroić w małe kawałki.Do rondelka wlać trochę wody dodać(...)rabarbar 2 łyżki cukru i gotować do miękkości.W zależności od ilości płynu podsmażać rabarbar od czasu do czasu mieszając do odparowania i uzyskania gęstawej masy.Dosłodzić do smaku i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno(nie słodzimy). Bezy podzielić na mniejsze kawałki. W szklance układać warstwami:bita śmietana,bezy,mus rabarbarowy.Udekorować bezą,truskawką i listkiem mięty.Spożywać bezpośrednio

Ala piecze i gotuje
Ciasto ucierane z rabarbarem 367

Sezon rabarbarowy trwa, więc zapraszam na  kolejne ciasto z rabarbarem. Tym razem bardzo proste do zrobienia ale za to bardzo smaczne. Do ciasta podałam czerwone słodkie wino w przepięknych kryształowych kieliszkach z serii Magnum. Kieliszki przeznaczone są do różnego rodzaju czerwonych win a ich duży rozmiar  umożliwia pełne delektowanie się aromatem wina unoszącym się nad kieliszkiem.Znakomity pomysł(...)całości. Składniki:  4 jajka 1,5 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

Ala piecze i gotuje
Szanowny Panie Rabarbarze.. 209

ńską rolą, rzecz jasna! Wróć... To znaczy, rolami! Wspaniale Pan aktorzy, Panie Rabarbarze.A jak się Pan komponuje z innymi towarzyszami! Idealnie dobiera Pan sobie partnerów...Panie kochany, autograf poproszę! Rabarbar ostatnio króluje. Opanował stoły, wkradł się do kuchni i rządzi się, rządzi niesłychanie!Rzuca sztućcami, groźnie wymachuje drewniana łyżką, rozbija miski, ujeżdża mikser jak konia na westernie!Wybaczcie, poniosła mnie(...)wyobraźnia ;]Ale sami przyznajcie, Rabarbaru ostatnio ciężko nie zauważyć. Panoszy się wszędzie. Dla mnie zawsze kojarzy się on w dwóch wersjach.Kompot. Najlepiej z dodatkiem innych owoców. Ale o nim, potem. I drożdżowy placek z kruszonką, który nie zdążył ostygnąć, ledwie z pieca wyjęty, a już znikał połowicznie z blaszki. PLACEK DROŻDŻOWY "LENIWIEC"(przepis Babciny;)szklanka cukrukilka kropli esencji waniliowej4 roztrzepane

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. 210

skakaniu po skałkach i zwiedzaniu zamków. Nic, co ma z kuchnią chociaż coś wspólnego.A teraz powraca z pysznym ciastem drożdżowym.W ostatnim poście pojawiły się KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI.Sezon rabarbarowy nadal trwa, w pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne,świeży i pachnący owocami, placek drożdżowy. PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. /przepis(...)waniliowej4 roztrzepane jajkakostka drożdży3/4 szklanki oleju4,5 szklanki mąki3/4 szklanki letniego mlekakruszonka: kostka zimnej margaryny szklanka cukru 3 szklanki mąki dodatkowo: 250g truskawek (mogą być też mrożone) 300g obranego rabarbaru pokrojonego w małe kawałeczki cukier puder do posypania W misce umieściłam kolejno:    - pokruszone drożdże - cukier - esencja waniliowa - roztrzepane jajka - oliwa - mleko

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z RABARBAREM NA MAŚLANCE. 508

Odwiedziła mnie Babcia. Starsza Pani mojego wzrostu, o białych jak mleko włosach i bystrych oczach.Przytuliła mniedo siebie, a w spracowanych przez lata dłoniach, trzymała torbę ze świeżym rabarbarem. Zebranym specjalnie dla mnie.- Upieczmy coś, co Ty na to, Babciu?Nie pamiętam, kiedy ostatnio razem we dwie panowałyśmy w kuchni.Było to dawno temu, kiedy jeszcze miałam niewiele lat,siano(...)głowie i w różowawych barwach świat. Dziś już starsza, ale nadal w sercu mała dziewczynka, z radościąrzucamy się mąką. Wyglądałyśmy jak dwa bałwanki... PLACEK Z RABARBAREM. / przepis od Babci;/ 300g rabarbaru ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki

W kuchni Karmel-itki
Sernik na Zimno z Rabarbarem 191

biszkopt - z zeszytu domowego. Przepis na sernik - już nie pamiętam skąd go mam, trochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku.  Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę!  SPÓD: Upiec biszkopt z 2 jajek. (szukaj w kategorii "biszkopty") MASA SEROWA: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego(...)zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem.Dodać roztrzepany jogurt. Na końcu dodać zimną żelatynę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretka rabarbarowa: 8 łodyg rabarbaru (nie obieramy!) 1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią 2 galaretki o smaku truskawkowym Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do szerokiego garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, wsypujemy cukier

Blondynka Gotuje
Tartaletki z rabarbarem 189

Wiosnę uwielbiam za jej dobroci, w których m.in. znajduje się rabarbar ze swoim kwaśnym smakiem. To jedno z tych warzyw, którym nie zdążę się nacieszyć, a już sezon się skończy, dlatego w tym roku po raz pierwszy zamroziłam sobie dwie paczuszki, by powrócić do niego, gdy zatęsknię za jego smakiem. Natomiast dzisiejsze babeczki podpatrzyłam na blogu Smaczny Kąsek. Nie dawałam(...)idealne! Składniki na 7 sztuk o śr. 10 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki 120g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szczypty soli Frużelina: 550g rabarbaru Cukier do smaku – ja dałam 2 łyżki 2-3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie: Podane wyżej składniki na ciasto zagnieść. Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalnika. Podsypać mąką

Fabryka pomysłów
Maślane ciasto z truskawkami i rabarbarem 411

dlatego zrezygnowałam w tym miesiącu z akcji Gotowanie za głosowanie. Od lipca natomiast wracamy już z nią normalnie! A tymczasem póki sezon trwa zrobiłam szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami. W końcu nie może zabraknąć wpisu z moimi kochanymi truskawkami!:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kuchnia u Krysi Składniki na foremkę 22x24 cm: 25 dag masła ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)mąki pszennej 4,5 dag mąki ziemniaczanej (ok. 4 łyżki) 5 jajek 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 kg rabarbaru i trochę truskawek - 30 dag 5 łyżek cukru do posypania owoców i cynamon Przygotowanie: Rabarbar pokroić na kawałki, a truskawki wydłubać z szypułek, zasypać cukrem i odrobiną cynamonu.  Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Zmiksować

Fabryka pomysłów
Ciasto z rabarbarem 204

Pyszne i wilgotne ciasto z rabarbarem z kruszonką na wierzchu. Polecam je do herbatki. Zamiast rabarbaru można użyć dowolnych owoców.składniki:1 kostka margaryny lub masła1 szklanka cukru2,5 szklanki mąki4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowego600 g rabarbarukruszonka1/3 kostki margaryny lub masła2/3 szklanki maki1/3 szklanki cukruPrzygotować kruszonkę. Margarynę rozgnieść w palcach z mąką i cukrem, odstawić(...)margarynę i wystudzić. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopioną margarynę. Dużą blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych 71

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem to pyszny, domowy wypiek, który idealnie sprawdzi się w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na rabarbar. Poza sezonem do jego przygotowania można użyć innych owoców: jabłek, brzoskwiń czy borówek. Świetnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy czy na poczęstunek dla gości. Jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem i budyniem? Ciasto nie zalicza(...)budyń. Następnie spód ciasta podpiekamy, nakładamy na niego owoce, budyń i kruchy wierzch. Ciasto pieczemy przez 40 minut, a następnie odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem: Ciasto: 450 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3,5 szklanki) 200 g zimnego masła 100 g zimnego smalcu 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany

e-PrzepisyKulinarne
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak 86

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą, na które u mnie w domu rodzinnym mówi się Pleśniak, jest proste do zrobienia i bardzo smaczne. Nie jest zbyt słodkie, a rabarbar dodaje dodatkowo lekko kwaśną nutę. Do jego przygotowania zamiast rabarbaru można użyć innych owoców, w zależności na co obecnie trwa sezon.   Składniki na kruche ciasto z rabarbarem i bezą(...)masła 50 g smalcu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)   Beza: 5 białek płaska łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru   Dodatkowo 700 g rabarbaru 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej   Przygotowanie Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Zimne masło i smalec siekamy drobno nożem. Dodajemy do nich żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ewentualnie

e-PrzepisyKulinarne
Lemoniada rabarbarowa 88

lemoniada rabarbarowa z cytryną i miętą, to idealny sposób na zdrowy napój ze świeżych składników. Wypróbuj ten prosty przepis na pyszną lemoniadę domowej roboty i ciesz się naturalnym smakiem rabarbaru i cytryny. To z pewnością świetny przepis dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na to, co dobrego zrobić z rabarbaru. Lemoniada z rabarbarem to bez wątpienia porcja zdrowia na co dzień(...)Rabarbar zawiera wiele cennych witamin, min. C oraz tiaminę, a także sporą dawkę wapnia i żelaza. Należy jednak pamiętać, że rabarbaru w dużych ilościach powinny unikać osoby z niewydolnością nerek i reumatyzmem. Rabarbar zawiera bowiem kwas szczawiowy. Łodygi o czerwieńszej barwie zawierają go mniej i są słodsze. Takie też o wiele lepiej sprawdzą się w lemoniadzie. Lemoniada z rabarbaru

Kuchnia Na Wypasie
Ciasto z rabarbarem 129

Ciasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni w lodówce lub nawet zamrozić ! Warto je przygotować póki trwa sezon na rabarbar Przepis na ciasto z rabarbarem Składniki 4 jajka o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru (170 g) 3/4 szklanki oleju(...)szklanki mąki (420 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12 g) 3/4 szklanki mleka 3,2% (172 g) 3 łodygi rabarbaru (450 g) opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego /opakowanie cukru wanilinowego cukier puder do przyozdobienia Czas przygotowania:  10 min  Czas pieczenia:  40 min Forma:  blacha o wymiarach 22 x 37 cm Ilość porcji: 28 porcji

WegePrzepis