Szybka i pyszna sałatka brokułowa na każdą okazję. Taka sałatka często króluje na naszym stole, rodzinka ją uwielbia. Sałatka z brokułów i słonecznika SKŁADNIKI: ser feta - 100 g brokuł - 1 szt słonecznik - 2 łyżki jogurt naturalny - 4 łyżki majonez - 1 łyżka czosnek -1 ząbek PRZYGOTOWANIE: Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć je w gotowanej i osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić(...)sicie, przelać zimną wodą. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Ser feta pokroić w kostkę. SOS Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i przeciśniętym czosnkiem. Delikatnie wymieszać składniki, polać przygotowanym sosem i posypać słonecznikiem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia DanusiKolejna propozycja z cyklu: proste i przepyszne:) Za ziemniakami nie przepadam i poza wiosenno-letnią porą, kiedy są młode jeszcze, mogą dla mnie nie istnieć. A
Zdrowa Kuchnia Sowydaktyli, nie będę się rozpisywał. Arabowie twierdzą, że dostarczają tylu składników odżywczych ile jest dni w roku. Świeże daktyle są owocem o wspaniałym smaku, niczym nie przypominają suszonych. Są pyszne, pożywne, energetyczne i zdrowe. W zależności od pochodzenia różnią się smakiem, ale każdy jest wspaniale słodki. W Polsce głównie traktuje się je jako owoce do deserów. Postanowiłem trochę poeksperymentować(...)masło klarowane ½ papryka czerwona 1 cebula ½ świeży ogórek 2 łodygi seler naciowy 3 ząbki czosnku 3-4 plasterki świeżego imbiru 5-6 pręcików szafranu Szczypta kolendry Sos sojowy kikkoman Sos chili słodko-pikantny tao-tao ½ soku z limonki Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano. Sól
Kulinarny karnet ChristopheraPour sauce over the pasta. Spirkle with nutmeg. Bake at 170 centigrade for 15 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Niedzielę zamierzam spędzić na słodkim nic nie robieniu. Dlatego dziś będzie szybko i pysznie, jak zawsze. Na leniwą niedzielę najlepsza... Makaronowa zapiekanka z gyrosem 2 piersi kurczaka 200 g makaronu rurki 1/2 puszki kukurydzy mieszanka gyros oliwa do smażenia 1 łyżka mąki 1 szklanka(...)opakowaniu. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z dodatkiem mieszanki gyros. Ugotowany makaron opłukałam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Do makaronu dodałam usmażonego kurczaka i kukurydzę. Przygotowałam sos beszamelowy ( tutaj ). Sos wylałam na makaron. Wierzch posypałam gałką muszkatołową. Piekłam w 170st. przez 15 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Casserole z klopsikami w warzywach Lasagne Mexicana
bastalenarynku Manufaktury gotowali również Paolo Cozza i Grzegorz Łapanowski, a w między czasie swoje wdzięki prezentowały blogerki i rodzynek-bloger :) Najpierw Atomówki: Asia , Ewa i Paulina przygotowały przechodniom pysznie śniadanie. Później do akcji wkroczyła Agnieszka , która częstowała pesto z drożdżowymi paluchami i makaronem z czosnkiem niedźwiedzim. Potem moja świetna ekipa zawinęła tortille, a na koniec Damian ugotował gazpacho. Razem(...)się nakarmić całej kolejki chętnych! Mam w każdym razie nadzieję, że nasze tortille wszystkim smakowały :) Na rynku Manufaktury przygotowywałyśmy pierś z kurczaka oraz z surówkę ze świeżych warzyw i sos czosnkowo-ziołowy na bazie jogurtu naturalnego. Same placki przygotowałyśmy obie dzień wcześniej w domu, każda z nas z podwójnej porcji przepisu, który spisuję dla zainteresowanych na końcu tego posta
Kraina Tysiąca Smakówwyszła sucha. Mam na to dwa sposoby. Pierwszy to krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni grillowej, podobnie jak przygotowuje się steka. Mięso wychodzi soczyste i naprawdę pyszne. Jego smak możecie dodatkowo podkręcić różnymi ziołami i przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie . Druga(...)Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając od dna patelni przypalone kawałki - to one mają najwięcej smaku). I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę
Chilli Czosnek i OliwaNajlepiej smakują ciepłe, wyjadane widelcem lub wgryzając się w papierek.Wytrawne, inne, zdrowe. Pachną jak zwykły bolognese.Smakują świetnie skropione pyszną oliwką i podane z bazylią.Składniki na 12 sztuk:3 łyżki oliwy Classico Extra Vergine marki Monini1 pomidor pokrojony grubo pokrojony1 jajko100 g mięsa z indyka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 i 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej2 łyżki startego parmezanu3 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowegoSól, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek w proszkuPrzygotowanie:Mięso przysmażyć na 1 łyżce oliwy . Dodać pomidora oraz koncentrat. Dolewać wody tak aby powstał sos jak do spaghetti. Przyprawić solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii. Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku.Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Jajko rozbełtać z odrobiną soli
Czarnawisienkawykładamy cebulę. Na cebulę - ogórki. Na ogórki - warstwę sosu majonezowo jogurtowego. Na sos - paprykę czerwoną. Na paprykę - kukurydzę. Kukurydzę lekko skrapiamy pikantnym ketchupem. Kolejna warstwa, to por. Następna warstwa - sos majonezowo jogurtowy. Na wierzch dajemy pokrojoną sałatę lodową (sałata lodowa jest jedyną, którą kroję, a nie rwę na kawałki). Ozdabiamy według uznania – papryką, krążkami czerwonej cebuli, bazylią – do wyboru. Odstawiamy(...)Każdy ma swój sposób na dobór składników i jej przygotowanie. Jedni robią (jak ja) warstwowo – inni mieszaną. Jak by jej nie zrobić, smak zawsze pozostaje ten sam – jest pyszna. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sałatka gyros appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoegipskich jest ful medames- gulasz z bobu, czosnku i kuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki:garść listków świeżej miętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie(...)osolonej wodzie do miękkości. Obieramy z zewnętrznej osłonki.Dressing: Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz, czosnek, olej z czosnkiem i drobno pokrojone listki mięty. Mieszamy składniki sosu, aż powstanie gładka emulsja. Przygotowanym dressingiem polewamy bób, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gość w kadrze;)Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem
Smakowity Blog Kulinarnyktórą następnie pędzlem rozprowadziłam po całej brytfannie.Ułożyłam delikatnie muszle na dnie.Teraz przygotujemy sos. Zagotuj wodę i dodaj koncentrat pomidorowy Dworski, sól lub kostkę rosołową, dodaj śmietanę , lekko zagotuj. Sos pomidorowo-śmietanowy gotowy!Zalej nim muszle makaronowe.I do piekarnika. Aż muszle się zapieką i napęcznieją w sosiku.Po upieczeniu zostaw je jeszcze w środku, niech do siebie dojdą. Wyłóż na półmiski(...)Właściwie Conchiglioni już są gotowe do spożycia...ale ja dodałam na wierzch jeszcze po niecałej łyżce na każdą muszlę , mojego Strogonowa, tak na smak. Nie zawiodłam się. Niebiańsko pyszne, ekskluzywne danie. Jeszcze wino musujące...i bilet na Półwysep gotowy!Danie jest bardzo proste ale tak eleganckie i wykwintne , że zachwyci soba niejednego wybrednego smakosza.Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMakaron strozzapreti z bakłażanem, białą kiełbasą i opieńkami Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni. Tylko trzy składniki, a jaka uczta dla podniebienia! Smażony, słodkawy bakłażan
Mia Cucina SofietaJesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki:2
Oryginalny smakZdrowa i pyszna sałatka warzywna Sałatka z jarmużu SKŁADNIKI: jarmuż - 1 torebka ( 200 g) papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt kalafior - 0,5 szt brokuł - 0,5 szt sól i pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny musztarda - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Papryki umyć, osączyć, pozbawić gniazd nasiennych(...)paski. Kalafiora i brokuła umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Jarmuż opłukać, osączyć, odciąć ogonki i grube nerwy, liście porwać na mniejsze kawałki. SOS Oliwę wymieszać z musztardą , solą i pieprzem, oraz sokiem z cytryny. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusisię skusiłam wczoraj na pączka, a nawet dwa! Chciałam zrobić swoje - dietetyczne (jeżeli można tak powiedzieć o pączkach), ale niestety zabrakło mi czasu :( Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny, lekki i kolorowy obiad, nawet powiem, że wiosenny! Danie nie wymaga dużo pracy, wszystko robimy na jednej patelni. Smakuje równie dobrze następnego dnia, po odgrzaniu. GULASZ DROBIOWY Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI(...)dałam pół czerwonej i pół żółtej) - 1 spora cebula - 1 marchewka - 200ml przecieru pomidorowego - łyżka koncentratu pomidorowego - natka pietruszki - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany - 2 łyżki sosu sojowego - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę, posypać solą pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, czosnkiem granulowanym, polać sosem sojowym, wymieszać. Smażyć na oliwie z oliwek. Po usmażeniu mięso odstawić
Zgrabne Gotowaniebieżąco poszukiwać nowych inspiracji. Ostatnio zabrałam się za odtwarzanie dań niezwykle popularnej w USA sieciówki serwującej tzw. fast food azjatycki - Panda Express. Restauracji, pomimo swojego sieciowego charakteru serwuje naprawdę pyszne dania, które zapadły mi w pamięć. Dziś proponuję Wam właśnie jedną ze specjalności Pandy- kurczaka sezamowego. Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2/3 szklanki skrobi(...)zielonej części cebulki dymki ½ marchewki ½ papryki 3-4 grzyby mun (opcjonalnie) ½ papryczki chili 2 łyżki ziaren sezamu Marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki sosu sojowego kilka kropel oleju sezamowego Sos: 1 łyżka wina ryżowego (ja zastępuję wódką) 2 łyżki sosu hoisin 1 łyżka cukru brązowego ¾ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mania Gotowania