Każdy przepis może być modyfikowany i ulepszany, zależy to od naszego nastroju :) robimy sałatki: tradycyjne, sezonowe, łagodne, ostre, wegetariańskie... i możemy je wyliczać bez końca. Moja ulubioną sałatką jest pyszna, dietetyczna i sycąca sałatka szefa z indykiem. Można ją zapakować do lunch boxa i zabrać do pracy, szkoły albo na wycieczkę. Składniki: mieszanka sałat 1 papryka żółta 1 papryka(...)pierś z indyka 270 g sera feta 2 ogórki gruntowe 50 g kiełków rzodkiewki 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 krople tabasco 50 g startego parmezanu sos: 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy (ulubionej) 1 łyżka musztardy Dijon szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Indyka myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni
Niezły Młynekpysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw oraz stworzyć autorskie przystawki z udostępnionych nam składników. Na początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy, oleje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosu. Moim zdaniem orzechy sprawdziły się świetnie. Alkohol wyparowuje, a zostaje lekki orzechowy posmak. Drugą sprawą jest bezglutenowość wódki. Bardzo ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat, a większość i tak jest sprzeczna. Na jednym z for spotkałam się nawet z opinią, że to "po prostu kwestia wiary". Decyzję pozostawiam Wam. Jeśli pominiecie alkohol pizza i tak będzie pyszna :) / Więcej
Okolice PalnikaPyszne burrito z dodatkiem mojego ulubionego pikantnego chorizo. Do tradycyjnych składników takich jak fasola czy papryka dodałam również mango i to był strzał w dziesiątkę bo jego słodki smak fajnie komponował się z całością :) 6 placków tortilli (użyłam szpinakowych) ok. 80 g pikantnego chorizo niewielka młoda cebulka 0/5 zielonej papryki 0/5 żółtej papryki puszka fasoli kidney w pikantnym sosie pomidorowym
Mienta blogNigdy nie zastanawiałam się nad tym czy to co gotuję jest glutenowe bądź też nie. Wśród moich bliskich nie było bezglutenowców i wszyscy bez problemu mogli
Okolice PalnikaNa ten makaron długo polowałam, w końcu udało mi się go kupić. Służy do robienia lazanii, ale nietypowej bo zawijanej, rolowanej. Wykorzystałam do niej dwa rodzaje
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż, ale dzisiaj zdecydowanie nastrój wiosenny. Słoneczko świeci, temperatura na dwucyfrowym plusie, śnieg zalega już tylko w zacienionych zakamarkach. Postanowiłem pozaklinać trochę rzeczywistość i przygotować danie oparte na pysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki(...)papryki w cienkie paseczki. Do serka homogenizowanego dodałem 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu i całość dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolity sos. Placki tortilli delikatnie podgrzałem na patelni. Na każdym placku ułożyłem liście sałaty rzymskiej, plasterki podsmażonego bakłażana, plasterki pomidora, kawałki papryki i cebuli. Całość posypałem startym na tarce o drobnych oczkach
Wyprawy kulinarnejuż zapewne zauważyliście kocham sery wszystkie, więc dziś chciałabym się z wami pożegnać na jakiś czas właśnie tą szybką i pyszną przekąską dla smakoszy... Szybkie i bardzo proste do przygotowania, potrzebne nam jedynie: ser żółty najlepiej okrągły bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia ser kroimy na plastry, obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy(...)rozgrzanym oleju...po usmażeniu kładziemy na chwilkę na ręczniku kuchennym w wiadomym celu (by usunąć nadmiar tłuszczu) Podajemy z żurawiną lub sosem czosnkowym
NaKońcuJęzykapysznych kremów do smarowania - ze szparagów, bakłażanów oraz czarnych oliwek. Jednak my skusiliśmy się na słoiczek zielonych oliwek nadziewanych piekielnie ostrymi papryczkami chilli. Z zagranicznych firm na Targach spotkaliśmy również dobrze nam znane stoisko z produktami bułgarskimi - ta firma wie, jak się promować i jest obecna na prawie wszystkich festiwalach. Urzekają czerwieniącymi się słoiczkami pełnymi paprykowo-bakłażanowych dobroci. Sos
Chilli Czosnek i OliwaPizza pieczona jakiś czas temu na kamieniu ..była pyszna...tylko ciut za mocno się przypiekła...po prostu zagapiłam się .. Przepis na tą pyszną pizzę..a dokładniej na ciasto dostałam od Iwony [ dziękuję].. i polecam..Ciasto jest mięciutkie, puszyste...Taki kamień do pieczenia pizzy też polecam, bo na prawdę warto go mieć ..i nie tylko do pieczenia pizzy(...)mąki 1 szkl.wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolne dodatki sos curry salami ser żółty Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie uformować pizzę i nałożyć dodatki, posypać serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni
Moje domowe kucharzenieWiosna i lato to najlepszy czas na pyszne surówki. Stragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka(...)posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku Sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka majonezu 0,5 łyżeczki musztardy sól pieprz czarny świeżo zmielony Ale-raj Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Ogórek i rzodkiewki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Wymieszać w misce kapustę, ogórek, rzodkiewki
Ala piecze i gotujenadzieję, że mi się uda. Dzisiaj surówka, którą jadła sama. Nie jestem w stanie przekonać nikogo w domu, ze surowa dynia i surowy jarmuż są pyszne. Może uda mi się przekonać kogoś z Was? Składniki: 5 cm kawałek dyni piżmowej 2 - 3 liście jarmużu 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 - 2 łyżeczki musztardy(...)Wykonanie: Obraną dynię ścieramy na tarce. Jarmuż myjemy i odcinamy zgrubiałe części liści. Liście drobno kroimy. Mieszamy jarmuż z dynią. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy, aż sos się połączy. Gotowym sosem polewamy warzywa. Odstawiamy na około 20 minut
Sto kolorów kuchniLeczo to dla mnie symbol jesieni, patrząc na zawarte w nim kolorowe warzywa, przychodzą mi na myśl kolorowe jesienne liście... Leczo jest pyszne, bardzo łatwe i szybciutkie do zrobienia. Można zrobić sobie większą porcję i spokojnie zamrozić na "czarną godzinę" :-) Moja wersja mimo, że pożywna (zawartość kurczaka) jest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy. Można bez wyrzutów(...)sumienia ... wziąć dokładkę ... :-) Składniki: 3 cukinie 1 marchewka 2 cebule 3 papryki kolorowe 200g pieczarek 200g fileta z kurczaka lub indyka puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych) 1 mała metka wędzona łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka i ostra papryka liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę
Walijskie Pichceniebogactwo składników i smaków i zachęca do jej spróbowania. To makaronowa sałatka z farfalle, /kokardki! Przy okazji testowania nowego produktu firmy Kupiec, którego jeszcze nie ma na rynku, powstała pyszna, letnia makaronowa sałatka. Makaron farfalle, z polska zwany kokardkami świetnie nadaje się do sałatek, gdyż ładnie się w nich prezentuje. Jest to jeden z moich ulubionych makaronów, przygotowany z semoliny(...)czyli z mąki z pszenicy twardej. Ta sałatka to połączenie jajka z lekko słodkimi warzywami z puszki (można wykorzystać mrożone warzywa) z ostrością chilli z młynka, do tego lekki sos na bazie majonezu i jogurtu, oraz charakterystyczny smak koperku. Jest to wg mnie bardzo udane połączenie! Wersja tak przygotowanej sałatki to przepis jaki dopasowałam do wymagań lekkostrawnej diety, na którą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię nim póki można! Naprawdę warto... My uwielbiamy się nim zajadać! Patrząc na ostatnie posty królują u nas obiady, ale spokojnie! Niebawem znów zasypiemy Was słodkościami z pysznymi sezonowymi owocami w roli głównej... a tymczasem zapraszamy do zapoznania się z przepisem (i późniejszego sporządzenia!). Składniki: - dla 4 osób na kwadratową formę 19x19 cm 1 duże opakowanie bobu(...)wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy (wg. receptury Julii Child) : 2 szklanki gorącego mleka 2 pełna łyżka masła 3 pełne łyżki mąki świeżo zmielona sól, pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa +opcjonalnie(u nas): pół
Symfonia SmakówTakie sałatki jak dzisiejsza lubię za to, że robi się je szybko i z tego co nam wpadnie w ręce. Określam je roboczym tytułem - sałatki "
Smaczna PyzaZjedliśmy tam zupę-krem z marchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły niezłą robotę. Dla Maugo kotlet miał troszkę za dużo kuminu, ale Paszko zjadł z uśmiechem na ustach, zresztą zupkę też wciągnął pierwszorzędnie :) Spróbowaliśmy również kuskusa(...)warzywami (oliwkami, które Maugo nie lubi i Paszko musiał kończyć już sam), a także z surówką posypaną słonecznikiem i hummusem z dodatkiem pestek dyni. Na deser był tofurnik, bardzo pyszny, bardzo słodki i "dopchał" nas, w pozytywnym sensie, na dobre. Na popitkę wzięliśmy zieloną herbatę z żeńszeniem i imbirem. Zielona herba zawsze spoko! Obsługa była bardzo miła, odpowiadała cierpliwie
Bananowe PoleBanalnie prosta, pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla. Składniki:1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkachpęczek koperkupęczek dymki ze szczypiorkiem50 ml octu50 ml oliwyłyżka cukrułyżeczka musztardy francuskiejsól, pieprzPrzygotowanie:Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy ocet, oliwę
Smakowity Blog KulinarnyWrapy Funtastic od Develey to pyszne, pszenne tortille o średnicy 20 lub 25 centymetrów. Doskonałe jako szybka przekąska w formie kanapki z ulubionym nadzieniem, czy też podstawa burritos i fajitas. Wrapy idealnie sprawdzą się podczas spotkań ze znajomymi oraz gdy nie masz czasu na gotowanie.. Ja postanowiłam je wykorzystać w inny sposób...a mianowicie jako miseczki do dowolnego nadzienia(...)mnie akurat był to domowy sos słodko -kwaśny z dodatkiem kiełbasy.Pomysł na takie miseczki z tortilli podpatrzyłam gdzieś w necie....polecam.. wrapy tortilla Develey kiełbasa sos słodko-kwaśny Placki tortilli przeciąć tak ,aby powstały 4 trójkąty. Formę do muffinek spryskać oliwą .Ułożyć w foremkach wycięte trójkąty z tortilli tworząc miseczki.Spryskać delikatnie oliwą. Piec
Moje domowe kucharzenieWeltbild jest idealną książką dla osób zaczynających swoją przygodę z gotowaniem. Książkę można kupić tutaj . Książka jest podzielona na 10 działów: poradnik; zupy i potrawy jednogarnkowe; sosy i dipy; sałaty i sałatki; ryby i owoce morze; mięso; potrawy z jaj; warzywa; ziemniaki; ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery. W każdej części znajdziemy(...)się z podstawowych rad oraz pojęć. Ponadto w kategorii znajdziemy wiele wspaniałych przepisów na najprostsze dania. Z tą książką gotowanie musi się udać każdemu :) Każdy na pewno wyczaruje coś pysznego
Aga w kuchniBurgery tylko z mięsem? Nic podobnego! Ja postanowiłam pokombinować z czerwoną fasolą i wyszły pyszne. Nawet z wyglądu podobne do mięsnych burgerów. Dodatek czerwonej papryki i cebuli sprawił, że były jeszcze ciekawsze w smaku. Polecam eksperymentowanie z wege burgerami. Składniki: 8 bułek 1 pomidor kilka plasterków ogórków z curry (lub innych) 8 plasterków sera 8 listków sałaty 2 puszki(...)czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz chili ulubiony sos Wykonanie: Czerwoną fasolę odsączyć i zmiksować na gładką masę. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.Ostudzić i dodać do fasoli, jeszcze raz zmiksować. Masę przełożyć do miski, dodać bułkę tartą i przyprawy. Masę dobrze wyrobić ręką i uformować
Pasja SmakuPyszna golonka duszona w piwie karmelowym . Ugotowałam, a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku(...)łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów olej z pestek winogron 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty
Buniabaje w kuchni