Zapraszam na pyszną i niecodzienną w zestawieniu smaków sałatkę. Orzechowa rucola, słodki groszek, truskawki i kwaśne liście boćwiny w polączeniu z miodowym winegretem. Jednym słowem...pycha. Składniki: 100 g rucoli 100 g groszku cukrowego garść liści boćwiny 100 g sera feta 100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól
Gosia gotujeDelikatny kurczak w aromatycznym sosie z brokułów i wiórek kokosowych. Pomysł na danie narodził się już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj zabrałam się za jego realizację. Z początku nie byłam pewna, co wyjdzie z takiego połączenia smaków, ale końcowy efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wyszło pysznie i nawet trochę ,,orientalnie" ;). Oczywiście koniecznie do powtórzenia! Składniki (na 2 porcje
Kuchnia EllieSzybka, pyszna i zdrowa. Dla mnie idealna na śniadanie, ale pasuję też jako przekąska czy na kolację. Smacznego!Składniki :* dowolny mix sałat* pomidor malinowy* pół zielonego ogórka* 2 jajka ugotowane na twardo* pierś z kurczaka* łyżka oliwy z oliwek* łyżka przyprawy do kurczaka* sos czosnkowyPrzygotowanie :Mięso natrzeć przyprawą i usmażyć. Jajka i pomidora pokroić w ósemki, ogórka w pół plasterki
Magiczne Życie Martyprawie równie smaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy! Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska) 100g ryżu (1 torebka) 2 jajka 1 średnia cebula 2 łyżki kaszy manny bułka tarta majeranek sól, pieprz oliwa do smażenia Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty
Walijskie Pichceniemielone daje nam tysiące możliwości na pyszny obiad. A jeśli jest to mięso mielone z indyka to oprócz tego, że obiad jest smaczny jest i zdrowy :) I takie właśnie są pulpety z indyka - delikatne w smaku i szybkie do zrobienia . Do tego puszysta otoczka ryżu ugotowanego w aromatycznym sosie pomidorowym ... cóż chcieć więcej? Składniki: Na pulpety
Walijskie Pichceniedomownicy wszystkie składniki przyprawy zjedzą bez marudzenia i sos jest naturalnie zagęszczony bez mąki umyte, osuszone podudzia zrumienić na gorącym oleju do podudzi dodać zmiksowaną przyprawę, dolać wywar z rosołu i pod przykryciem dusić z 30 minut do smaku dodać soli i jak lubisz to dodać też maggi smaczne, aromatyczne pysznymi przyprawami danie można podać z ryżem, ziemniakami.......SMACZNEGO!!! przyprawa
W Mojej Kuchni LubięPyszna i zdrowa sałatka z rukoli i truskawek na każdą okazję. Połączenie truskawek z serem feta i rukolą to dopiero niebo w gębie. Sałatka z rukoli fety i truskawek SKŁADNIKI: sałata rukola - 150 g ser feta - 0,5 opak truskawki - kilka sztuk SOS oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Sałatę umyć, osączyć na sicie. Truskawki
Kuchnia DanusiW sumie to bardziej siekany łosoś z przyprawami, bo tatar to raczej wołowina. Albo łosoś a’la tatar. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że pyszne
slodkokwasnaplkilka w różnych zestawieniach smakowych: Wątróbka drobiowa w sosie chili Wątróbka ze szpinakiem i pomidorkami Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać Wątróbka drobiowa w ziołach prowansalskich Wątróbka drobiowa smażona z cebulką Dzisiaj zrobiłam w zupełnie innym zestawieniu smakowym: z jabłkiem i suszonymi śliwkami, czerwoną cebulą z dodatkiem octu balsamicznego, wątróbka była pyszna. Skuście się na taką ze śliwkami i jabłkiem. Jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinaczej, chociaż podobnie. Wyszła totalnie inna wersja. Ale pyszna. Kremowa, świeża, a smakowała, aż się uszy trzęsły! KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ. /inspiracja: Delimamma ;/ dla 2-3 osób. 5-6 dużych marchewek 5 łyżek oleju rzepakowego sól morska 1 por 2 pietruszki sok z 2 pomarańczy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% sos sojowy, pieprz, posiekany koperek Marchewkę i pietruszkę obieram
W kuchni Karmel-itkiKolejna pyszna sałateczka z makaronem ryżowym. Tym razem z dodatkiem kurczaka, słodkiego ananasa i kukurydzy. Smaczna i pożywna:) składniki: 100 g makaronu ryżowego nitki 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 5-6 łyżek majonezu sos sojowy 1-2 łyżki olej do smażenia Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Przed zalaniem
Monia miesza i gotujeRano byliśmy w lesie i nazbieraliśmy kurki. Zerwaliśmy z naszego ogródka zioła wyhodowane przez nas od malutkich nasionek. Wypróbowaliśmy nasz nowy nabytek – maszynkę do robienia makaronu. I zrobiliśmy pyszny obiad – makaron z kurkami. Bardzo polecamy to danie, domowy makaron i w ogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy(...)smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach układamy makaron i sos kurkowy. Każdą porcję posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i estragonem
OstryKęsKuchnia śródziemnomorska to jedna z moich ulubionych kuchni. Zawsze kojarzy mi się z latem, podróżami, pięknymi widokami i pysznymi, a zarazem prostymi daniami jedzonymi w przytulnej restauracyjce na rynku małego miasteczka. U nas za oknem mróz i śnieg, zima nie daje o sobie zapomnieć..., przenieśmy się więc na chwilę w poszukiwaniu słońca i ciepła(...)parę słów o przysmaki.pl , czyli sklepie internetowym, w którym można kupić, między innymi delikatesy z tego regionu Europy. Spośród wielu produktów wybrałam następujące: Sos balsamiczny Sos balsamiczny to nieodzowny składnik eleganckich sałatek. Jest też doskonały do carpaccio czy do grillowanych mięs. Balmi Glassa został wyprodukowany na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest zamknięty
Kulinarne przygody Gatitysosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył. I tak było pysznie! Gnocchi z pieczarkami(...)roztop masło i wrzuć pieczarki. Smaż grzyby w wysokiej temperaturze potrząsając patelnią. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła. Smaż jeszcze przez minutę po czym dodaj ocet balsamiczny. Sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy gnocchi i smaż przez chwilę. Podawaj gnocchi na gorąco z pokruszoną feta
codojedzeniaprezentuję. Na początku miały być kotlety z warzyw, jednak ich ilość w lodówce nie była imponująca, stąd postanowiłam połączyć to co było z kaszą. I tak oto powstały pyszne, a zarazem szybkie kotleciki z kuskusem. Składniki: Na kotlety – 9 sztuk: 200 g kuskus Ok. 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego ½ dowolnej papryki – u mnie biała 1 szalotka lub pół(...)Układać na papierze do pieczenia . Piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Możecie też je usmażyć. Jednak ja ostatnio jak tylko mogę wykorzystuję piekarnik do dań obiadowych. Sos: Garść pieczarek pokrojonych 1 szklanka bulionu (200 ml) 1 łyżka mąki pszennej Szalotka lub pół cebuli Łyżka czubata jogurtu naturalnego Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę posiekać. Zeszklić. Dodać pieczarki
Fabryka pomysłówużyłam puszki rybnej, w której kryły się pyszne sardynki. Muszę przyznać, że kompozycja smakowa przypadła mojej rodzinie bardzo do gustu. A czy Wy lubicie takie przekąski ? Tortilla z sardynkami SKŁADNIKI: 3 placki tortilli 3 garście sałaty - mix z rukolą 9 pomidorków koktajlowych 1 papryka czerwona szczypiorek 3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego 1 puszka sardynek z mórz północnych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszna i aromatyczna wołowina, marynowana w octowej zalewie, a następnie długo w niej duszona. Potrawa nie jest bardzo wymyślna, natomiast efekt końcowy jest wspaniały :) Danie pochodzi z Filipin, ale nie będą wam potrzebne typowo azjatyckie składniki. Podstawą marynaty jest ocet winny lub ryżowy, sos sojowy, czosnek i liść laurowy. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Magazyn Kuchenny . Zapraszam
My Culinary Artswojemu z kwaśno-słodko-słonym dressingiem i pikantną papryczką chili. Wyszło pysznie. Genialna, bardzo syta i orzeźwiająca sałatka. Gorąco polecam!Składniki (na 4 porcje):500 g bobu1 saszetka prażonej kaszy gryczanej100 g drylowanych daktyli50 g pestek dyni, podprażonych na patelnisok z 1 limonki1 papryczka chili, drobno posiekana3 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo innego słodu
Food Squarezupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle.Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie, ale najmniej popularne bo trudne w uprawie.Moje ulubione to białe szparagi. Są pyszne i delikatne, wymagają więcej uwagi niż zielone. Warto jednak
Smakowity Blog Kulinarnysera ułożyłem piramidkę - sposób dowolny, każda będzie smakować pysznie, ale moim zdaniem dobrze wygląda takie ułożenie jak na zdjęciu. Posiekałem niezbyt drobno około 10 dużych listków świeżej mięty, które dokładnie pomieszałem z sokiem z cytryny, niewielką ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu i łyżką oliwy. Ułożoną na talerzu sałatkę polałem tak przygotowanym sosem cytrynowo - miętowym. Całość udekorowałem kilkoma małymi listkami świeżej
Wyprawy kulinarnesuszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku pomidorów
Moje domowe kucharzenieprzepisów z jej użyciem. Dziś zapraszam na pyszną pizzę. Pizza z mąki owsianej Składniki: Ciasto: 300 g maki owsianej 100 g maki pszennej 7 g drożdży instant 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka niecała łyżka soli zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Sos: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżki przecieru
Mania Gotowaniapodsmażenia czegoś, bez małego rondelka do zrobienia sosu czy innego garnka do obgotowania jakiegoś składnika. Często wcale to nie jest konieczne a poza tym gotując w jednym garnku wszystkie smaki mamy razem. Wiedziałam, że następny dzień będę miała zabiegany więc zrobiłam konkretne zakupy właśnie z myślą o jednogarnkowej potrawie. Wyszło pysznie, kolorowo i całkiem szybko bo obiad dla 4 osób
Smaczna PyzaPyszna lazania, drugie podejście myślę że udane:) składniki: 18-20 płatów makaronu na lazanię 700 g mięsa mielonego 3/4 butelki przecieru pomidorowego Passata Rustica Cirio 1 mozzarella ser żółty ok 300 g sól morska do smaku zioła włoskie do smaku olej do smażenia sos beszamelowy : 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, sól,gałka
Monia miesza i gotuje