Dziś prezentujemy jeden z archiwalnych przepisów, na pyszne mięsne kuleczki. Kuleczki świetnie sprawdzają się na imprezach, dlatego przypomniało mi się o tym przepisie w karnawale. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo wygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować. Mięsne kuleczki SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 cebula
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKlasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest pyszna!Składniki:Ciasto na pizze:3 szklanki mąki pszennej
Smakowity Blog Kulinarnyblogerek (blogerów) zamieszcza je na swoich blogach...czyżbyśmy wstydzili się naszych pysznych rodzimych potraw? Czyżby kluski na parze (kluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była zakładka: moje regionalne potrawy
Walijskie PichcenieWykonanie: W woku rozgrzać olej roślinny, wrzucić mięso, dodać sos sojowy i Chow Mein, chili, ocet, cukier. Smażyć ciągle mieszając około 7 minut. Dodajemy 2 łyżki wody, dusimy 3 minuty, posypujemy mąką energicznie mieszając. Jak mięso będzie miękkie, zdejmujemy z ognia. Posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym. Pyszne! Uwielbiam to danie! Zapraszam na SmykWKuchni na FB! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNImąką i przyprawy i mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Sos powinien zgęstnieć. Wylewamy go na rurki z farszem. Posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min. (Czas pieczenia zależy od makaronu, po prostu trzeba sprawdzić na opakowaniu :) ) Polecam serdecznie! Jest naprawdę pyszne
MiksturownikSzukając inspiracji do dzisiejszego posta, skorzystałam z książki Anny Starmach "Pysznie 25". Przepisy w niej zawarte są bardzo proste, co może nieco mylić, gdyż smak... smak jest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.Potrzebne nam:*300g makaronu kokardki*na sos z mięsem:- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego- 1 cebula- 3 ząbki
W poszukiwaniu inspiracjiPieczarki w majonezie na ciepło...Plasterki podduszonych na maśle pieczarek.Kawałki zeszklonej cebuli.Wszystko oblepione majonezem.Mocno przyprawione pieprzem.Pyszny i szybki dodatek do obiadu.Smacznego!Składniki:250 g pieczarek
Gospodyni MiejskaKarkówka w sosie własnym z dużą ilością cebuli ... potrawa prosta i chyba lubiana przez wszystkich. Robi się praktycznie sama, musimy jedynie obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-) Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-) Składniki: 1 kg karkówki
Walijskie Pichceniegarnku, dodajemy suszoną żurawinę i czekamy ok. 10minut, aż sos zgęstnieje. 2. Po tym czasie dodajemy cynamon oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy. 3. Czas przygotowania zależy od konsystencji jaką chcecie osiągnąć. Ja nie miałam dużo czasu, więc nie użyłam nawet blendera ;p ale Was oczywiście do tego zachęcam :) Pyszna sałatka z naszym polskim akcentem naprawdę posmakowała francuskiemu podniebieniu
Kitchens AlphabetPyszna sałatka warzywna z jajkiem Sałatka z pomidorem i brokułem SKŁADNIKI: fasolka szparagowa -200 g brokuł -0,5 szt kalafior -0,5 szt pomidor 3 duże szt jajka -5 szt majonez -2 łyżki olej -3 łyżki woda -3 łyżki sos winegret francuski -1 opak sól PRZYGOTOWANIE: Z fasolki szparagowej usunąć końce. Kalafiora i brokuła podzielić na małe różyczki
Kuchnia DanusiSałatka jest zawsze dobra na wszystko. Ta jest pyszna! Idealna na kolację z dodatkiem pieczywa i kieliszkiem ulubionego winka. Jak dobrze, że jutro mam wolny dzień! Składniki : * pół główki sałaty lodowej * pół puszki fasoli czerwonej * pół puszki kukurydzy * mała czerwona papryka * pieczony bądź wędzony filet z kurczaka * sos : 3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki majonezu, przyprawa do sałatek
Magiczne Życie Martypodalam im salatke w wiosennym stylu z zieloniutkimi i pysznymi kielkami slonecznika. To wspaniale danie dla wszystkich tych, ktorzy tak jak ja lubia zielenine na talerzu. Salatka z ciecierzycy z kielkami slonecznika skladniki: puszka ciecierzycy 50g kielkow slonecznika 3 liscie salaty lodowej 8 polowek pomidorow suszonych z zalewy sos: 3 lyzki oliwy 1 lyzka soku z cytryny 1 lyzka octu
Przysmaki Karolkiobrany czosnek, suszone pomidory, papryczkę chili, cząber, pieprz i sos sojowy. Marchewka i pietruszka zapewne już wystygła, więc również dodajemy ją do reszty składników. Na sam koniec polewamy wszystko oliwą z oliwek ok. 4 łyżki. Miksujemy na gładką masę i gotowe. Smacznego :) A tak powinno to wyglądać. Prawda, że pysznie :P Miłego dnia
vegetaniesobie na późny obiad GRILLOWANĄ PIERŚ Z KURCZAKA Z PYSZNĄ SAŁATKĄ Z RAVIOLI. Dzięki Iwona jest naprawdę super. SAŁATKA Z RAVIOLI SKŁADNIKI: 1 paczka pierożków ravioli (ja użyłam tortellini z serem pleśniowym i pieczarkami) 3 papryki: czerwona, żółta, zielona 1 młoda cukinia 1 czerwona cebula sól, pieprz SKŁADNIKI NA SOS: 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z przyprawami pokroić
Kuchnia Beatypomidora, kiełki. Na wierzch kładziemy kotlet, który również smarujemy sosem, po czym składamy obie części do siebie otrzymując pięknego burger'ka :D W kolejnej kombinacji użyłam plasterków świeżego ogórka, a na kotlecie położyłam plasterek sera cheddar, który się rozpuścił i cudownie dopełniał smak kanapki. Oczywiście wg nas, burgery były pyszne! Jednak najważniejsze jest to, jak wiele radości dostarczyło nam komponowanie
Taste Of My Dayprzypadł do gustu. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam. Zapiekanka meksykańska Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka
Mania GotowaniaPrzedstawiam przepis na sos i lody owocowe. Przepis na sos wymyśliłam już parę lat temu, natomiast lody przygotowałam według przepisu Nigela Slatera. Post czekał na opublikowanie dość długo, więc mało pasuje do aury za oknem. Na lato będzie, jak znalazł! Owoce można dowolnie dobierać. Myślę, że ten deser będzie pyszny także z jagodami. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego
Przepisy Aleksandry