pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:692/1162)

Pleśniak porzeczkowo morelowy 110

Szperając w przepisach na blogu nie znalazłam przepisu na pleśniak. Nie wiem jak to się stało ale nie dodałam go. Nadrabiam więc zaległości bo może akurat

Ewa w kuchni
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 149

dobrze na palcu. Jeśli ciasto zdążyło przeschnąć lub za mocno posypaliśmy je mąką, można posiłkować się przy sklejaniu letnią wodą, by mieć pewność, że żadne uszko nie rozpadnie nam się w gotowaniu. Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku z łyżką oleju do momentu wypłynięcia, po czym jeszcze ok. 3 minut. Podajemy oczywiście z pysznym, klarownym wigilijnym barszczem, na który przepis już

Kuchenna Kontrrewolucya
Grysikowy deser z owocami 119

Panuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci, a jej smak kojarzy się często z niezbyt apetycznymi "kaszkami" z dzieciństwa. Nic bardziej mylnego. Dziś

Tradycyjna Kuchnia
Jak zrobić uszka? 151

gotowania można zrobić pyszną grzybową Ugotowane i ostudzone grzyby mielimy w masznce na cienkim sitku. Cebule kroimy jak najdrobniej i podsmażamy na maśle do miekkości. Dodajemy do grzybów i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeszcze chwile podsmażamy razem dodając odrobinkę masła. Odstawiamy najlepiej do lodówki żeby farsz troszkę się „ściął”. Ciasto robimy jak na pierogi. Pół kilo

Kulinarna Patilogia
My w KUKBUKu!!! 212

maksymalnie - zaserowaliśmy szejk daktylowy i ciasto daktylowe z kremem z praliną orzechową i kajmakiem. KUKBUK nr 13 - topinambur Zaraz potem był następny numer Kukbuka - nr 13 - to w nim czarowaliśmy z topinamburem w colesławie i w zapiekance rybnej. KUKBUK nr 15 - szparagi Teraz w sprzedaży jest 15 numer Kukbuka również z naszym udziałem - pysznie, wiosennie i zielono - ze szparagami - zapraszamy

Plate of Joy
Krucha tarta z masą serową z ricotty 208

Pyszna, delikatna, krucha tarta z nadzieniem z sera ricotty i skórką z cytryny. Delikatnie słodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego

CookYourself
Piernik staropolski + przepis na idealną polewę czekoladową 174

piernik staropolski. Piernik ten jest pyszny, niezawodny i rozpływa się w ustach - jednym słowem - polecam, nie zawiedziecie się. To już ostatnie dni na przygotowanie tego piernika. Piernik ten potrzebuje ok 5-6 tygodni na dojrzewanie, a następnie kilka dni (do 6ciu) na 'skruszenie'. Wg M.Lemnis i H.Vitry, piernik można piec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż

CookYourself
Babka z batatami 148

sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam zmęczona, i starałam się wszystko przyspieszyć. Przez to polewa nie jest idealnie gładka i błyszcząca, choć nadal pyszna. Wierzch posypałam krokantem, którego kawałeczki przyjemnie chrupią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 384

Odejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło

Kuchnia PROzdrowotna
DOMOWE KONOPPERSY 5996

Lubicie te wafelki? My tak, często kupowałam je moim synom do szkoły jako słodka przekąska w ciągu dnia. Kupowałam....Teraz już tego nie czynię, bo robię

Z Majeczką w kuchni
Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 197

trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba..więc dodatkowo jeszcze dopiekłam kilka minut.. No i zabrakło mi cukru , więc dałam dodatkowo miód mniszkowy .Pyszna drożdżówka...a do niej kubek zimnego

Moje domowe kucharzenie
Parówki w cieście francuskim 162

opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie : Ciasto rozwinąć , radełkiem po długości od jednego rogu do drugiego naciąć długie paski o szerokości 1,5 cm . owijamy w koło parówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni na złoty kolor. Podajemy z pieczywem , sałatką , dowolnym sosem lub ketchupem. Pyszne i proste

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka z jabłkami 143

Gdybym wiedziała, że wyjdą takie pyszne, postałabym się o wszystkie składniki i upiekła o wiele wcześniej. Polecam szczególnie osobom na diecie, bo cukru w ciastkach jest bardzo mało a i na wierzchu można zrezygnować z posypywania cukrem pudrem. Z podanego przepisu wyszło mi ponad 40 sztuk.. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce

Na słodko lub wytrawnie
Pasta z wędzoną rybą (makrela) 250

Należałoby tu wspomnieć o zaletach odżywczych wędzonej makreli. Ta morska ryba jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w

kulinarnyJa
Pierogi z mięsem 375

wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :) Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę połączyć z wcześniej zmielonym mięsem. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Teraz czas na ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić

Świat Domowej Kuchni