pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:688/1162)

Puszysty chlebek cynamonowy 115

pyszny chlebek. Składniki: 450 g mąki pszennej 270 ml mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru cukier cynamonowy/cynamon Sposób przygotowania:  Mąkę wymieszać z olejem,rozkruszonymi drożdżami,cukrem.Dodać sól i ciepłe mleko.Całość dokładnie wyrobić na gładką masę.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 minut. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką

Wielki apetyt
Tarta z budyniem i truskawkami 162

rozwałkowane ciasto i nakłuć w kilku miejscach widelcem.   Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut, a następnie odstawić do ostudzenia. W tym czasie robimy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (zmniejszyć ilość mleka o ok 100ml).  Budyń ułożyć warstwami na tarcie a na to pokrojone w paski truskawki. Pozostawić w lodówce na minimum 30 minut. Pyszny deserek

MarciochaKucharzy
Naleśniki bezglutenowe 220

można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Składniki: ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklankamleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki

Naleśniki
Owsiane placuszki z jabłkami 154

jabłkami, pyszne i ekspresowe! Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g otrębów owsianych  1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml kefiru 2 jabłka masło klarowane do smażenia Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać kefir i starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do ciasta można dodać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pissaladiere 164

karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie lubią oliwek, cebuli czy anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego dużego placka. Składniki na ciasto 10 porcji

Gosia gotuje
Pizza z Konfiturą Figową, Trzema Serami, Rozmarynem i Granatem 170

pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam konfiturą figową, na niej poukładałam plastry serów, a na sery poukładałam krążki papryczki pepperoni. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 -240 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę posypałam listkami rozmarynu i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie! SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 421

ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść od razu na gorąco lub na zimno, po ostygnięciu tarty. W obu wariantach jest pyszna

Taste Of My Day
Pączki hiszpańskie 284

ciasta o średnicy 6-7 cm.   Rozgrzewamy w szerokim garnku/ wysokiej patelni tłuszcz. Do gorącego wkładamy pączki (papierkiem do góry). Po ok minucie usuwamy papierki i smażymy ok 4-5 min z każdej ze stron. Wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wystudzenia. Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i dekorujemy nim nasze pyszne pączki

Malinowe Pocałunki
Babeczki kawowe 210

takie pyszne! Przekonajcie się sami :) 120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 80 g cukru łyżeczka ciemnego kakao kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko likier kawowy W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości

Mienta blog
Krem patissiere z mleka kokosowego z malinami 230

krem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją tradycyjnego kremu patissiere do którego dodaje się tylko mleko krowie (bez kokosowego) i pomija się maliny. Sposób przygotowania się niczym nie różni. Dlaczego to mówię? Bo nie każdy ma schowaną w spiżarni puszkę mleka kokosowego, a przecież i tak oba warianty są pyszne, kwestia dodatków

Słodkie Przyjemności
Cocada z ananasem 183

jest mokra dodajmy troszkę więcej cukru lub wiórek.  Po ugotowaniu wystawmy na chwilę za okno/ na balkon do  przestudzenia.  Gotowe przekładamy do blaszki lub formy na ciasto (po ostudzeniu pokroimy w małe kawałki). My tym razem dla odmiany postanowiliśmy zrobić kuleczki które obtoczyliśmy w wiórkach kokosowych a następnie ułożyliśmy w małych foremeczek na muffinki(...)takich malutkich 25 - 40 mm).  Odkładamy do lodówki na godzinę aby się oziębiło i nabrało twardości. Można też na 10 minut dodatkowo wstawić do zamrażarki.  Cocada jest pyszna tego samego dnia ale im dłużej postanie w lodówce tym jej pyszność wzrośnie (nasza ostatnio przetrwała cały tydzień).  Ps. mleko zagęszczone zachowajmy, przyda się nam wkrótce do kolejnych przepisów

Smaki Brazylii
Szarlotka z budyniem 363

schłodzonym cieście i zalewamy zimnym budyniem. Masło rozpuszczamy i dodajemy płatki migdałowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wolnych obrotach miksując dodajemy żółtka i cukier. Do takiej masy dodajemy na koniec płatki migdałowe z masłem i mieszamy delikatnie łyżką. Masę jajeczną wylewamy na budyń. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach.  Przepis na tą pyszną szarlotkę znalazłam

Aga w kuchni
Tarta z jabłkami i orzechami w karmelu 822

wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 min z termoobiegiem w temp. 170 stopni.     Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut, aż ciasto się zarumieni.       Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki i układamy okrężnie na tarcie . Orzechy siekamy i mieszamy z masą(...)Nakładamy na jabłka i delikatnie rozprowadzamy  łyżką. Pieczemy jeszcze przez około 35 minut - możemy sprawdzić nożem lub widelcem, czy jabłka są miękkie. Studzimy i delektujemy się pyszną tartą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ptysie i eklerki z bitą śmietaną 180

pyszne.  Składniki: 1 szklanka wody 1/2 margaryny 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę i wodę przekładamy do garnka i gotujemy aż margaryna się rozpuści. Do tego dodajemy mąkę i gotujemy 5 minut. Masę studzimy i dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Blachę wysypujemy delikatnie mąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych

Salonik smaków
Żurawinowo. Leniwie. I jeszcze raz kalafiorowo 225

prażoną cebulką. Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania) opakowanie fety (250g) jajko (żółtko i białko) zioła prowansalskie pieprz Kalafiora podzieliłam na różyczki i uparowałam. Wystudziłam. Podziabałam widelcem i dodałam mąkę, pokruszoną fetę, żółtko, zioła i pieprz (sól pominęłam zupełnie). Białko ubiłam, dodałam na samym końcu. Wymieszałam składniki. Na podsypanym mąką blacie wyrobiłam ciasto. Gotowe pokroiłam

bastalena