Jakiś czas temu prezentowałem Wam przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym dziś przedstawiam alternatywę tej zapiekanki, czyli pyszną zapiekankę makaronową z mięsem
Kuchnia ŁukaszaWarkocz drożdżowy na słono Jest to jeden z chlebków, jaki nauczyłam się piec podczas uczestnictwa w warsztatach dotyczących wypiekania chleba zorganizowanych przez firmę Little Chef gdzie uczyliśmy się piec pyszne bułeczki i chlebki pod okiem Elizy Mórawskiej – autorki wielu książek oraz autorki blogu White Plate. Link do fotorelacji tu . Chlebek ten cieszył się ogromnym powodzeniem na warsztatach mimo(...)łyżeczka tymianku suszonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki pieprzu 1 papryka 1 ząbek czosnku 50 gr sera żółtego 50 gr wydrążonych oliwek (u mnie czarne)'; document.write(" "); Składniki na ciasto drożdżowe: 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa) 50 ml wody 50 ml mleka 40 gr miękkiego masła 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku
moj przepis nawiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z zimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?" Składniki : 6 jaj 250 g cukru ekstrakt waniliowy 200 g masła 300 ml mleka 550 g mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)mąkę i całość mieszamy. Do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy 3/4 masy jajecznej. 1/4 masy mieszamy z 2 łyżkami kakao, a następnie wylewamy masę kakaową na jasne ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościblogach.Górną warstwę robię inną,bez jajek i wychodzi znakomita,bardzo delikatna.Połączenie zaś czekoladowego ciasta z wiśniami w spirytusie powoduje,że ciasto zyskuje na smaku,jest bardziej wyraziste. Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej bądź deserowej 150 g masła 5 jajek 175g cukru 1 łyżka kakao W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę oraz masło.Wystudzić(...)mnie serce) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180 st C,ostudzić w tortownicy.Ciasto dosyć mocno opadnie,ale tak ma być bo zrobi miejsce na pyszny mus czekoladowy. Mus czekoladowy: 400 ml śmietanki 36% 100 g gorzkiej czekolady 40 g cukru pudru Zagrzać ok 200 ml śmietanki - podgrzać ją prawie do wrzenia,ale nie gotować
Niespełnione zdolności kulinarneFashioned Chocolate Cake), przełożone bitą śmietanką, oblane czekoladowym sosem ganache, a na wierzchu wygrzane w lipcowym słońcu czereśnie. Macie jakiekolwiek wątpliwości co do tego, że to musi być pyszne ?! Jeżeli macie ochotę na śmietankowo- czekoladowy smak lata na talerzu, to zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru(...)dotykało wody. Od czasu do czasu mieszamy, aż wszystko się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze spobą w gładką masę. Gotowy Ganache zestawiamy z garnka do lekkiego przestygnięcia. (Ciasto oblewamy nie gorącym ale letnim ganache). PRZEKŁADANIE: Jeden z czekoladowych blatów kładziemy na paterze. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę rozprowadzamy równomiernie na czekoladowym blacie, przykrywamy drugim blatem i delikatnie dociskamy. Na górę
Domowe Tortypodłużne wrzecionowate kotlety, które nie powinny być grubsze niż około 3 cm. Kawałki mięsa grillowałem na mocno rozgrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej ze stron. Następnie przygotowałem pyszny sos ajvar. Przekrojonego na pół bakłażana, dwie czerwone papryki i trzy ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni z włączonym termoobiegiem na 20 minut(...)czasie ciasto podzieliłem na 6 równych części i każdą z nich rozwałkowałem na cienki placek, podsypując je mąką, aby się nie kleiło. Na mocno rozgrzanej patelni smażyłem placki z obu stron bez użycia tłuszczu, do lekkiego przyrumienienia się. Na talerze wyłożyłem po kawałku mięsa, obok niego dodałem niewielką ilość obu sosów i chlebek lavash. Wyszło pyszne. Dodam tylko
Wyprawy kulinarneciasta... ale gdy już piecze i gotuje, to wszystko zawsze smakuje wyśmienicie. Pewne potrawy zawsze będą najlepsze tylko w jej wydaniu i choć nie wiadomo jak starałabym się jej dorównać, to po prostu się nie da. Nawet Dominik często smęci, że zjadłby schabowego mojej Mamy. I wcale mnie to nie dziwi - jest po prostu pyszny. :) Mama od zawsze była moją(...)buszować. Pozwalała na pieczenie muffinek z najlepszą koleżanką, pozwalała na zachlapanie całej kuchenki tłuszczem, gdy smażyłam mięso, a w końcu pozwalała godzinami siedzieć przed piekarnikiem i patrzeć jak rośnie ciasto. Nawet, gdy byłam jeszcze na tyle "smarkata" i mogłam sobie zrobić krzywdę, ona mi ufała i pozwalała cieszyć się moim ulubionym widokiem. To do Mamy dzwonię zapytać jak trzeba ugotować
Cooking Monsterlokalu znajdziecie dokładne menu. Mieliśmy okazję jeść tam zupę dnia z marchewki i mango na mleczku kokosowym z czarnym sezamem i orzechami nerkowca - porcja była bardzo duża, zupa była pyszna i sycąca. Za drugim razem wybraliśmy opcję na słodko - tofurnik piernikowy. Reszta dań do wypróbowania :) Najadacze ul. Nożownicza 40 Orientalna kuchnia w wegańskim wydaniu. Najadacze mieszczą się w centrum Wrocławia(...)swojej ofercie maja zupy, burgery, oraz różne dania "pojedyncze" oraz zestawy. Sam lokal jest niewielki, ale za to całkiem przytulny. Jako Bananowe Pole musieliśmy spróbować bananów w cieście z mąki cieciorkowej - słodki i smaczny deser. Innym razem wybraliśmy opcję słoną w postaci zestawu Thali XXL, gdzie znajdowały się takie rzeczy jak: r yż, sabdżi, tofu w curry na mleku kokosowym
Bananowe Polenich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi(...)balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył. I tak było pysznie! Gnocchi z pieczarkami i feta Składniki: 1 batat średniej wielkości, około 350 g 250 g ricotta lub twarogu 2 duże jajka 30 g utartego parmezanu 1 łyżeczka soli
codojedzeniapowiedział że te bułeczki są pyszne, mój synek też się nimi zajada. Pełen sukces. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki , ale delikatnie go zmodyfikowałam pod nasze potrzeby. Grahamki są pyszne nawet na następny dzień, ja trzymam je zawinięte w ściereczkę i wsadzone do worka foliowego. Składniki na 9 dużych bułeczek: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 1850 (Graham) raczej(...)nagrzanego na 30 st. na 1o min). Po tym czasie dodać resztę mąki (tej zwykłej pszennej i tej graham), dodać sól, wyrabiać długo aż do powstania gładkiego, błyszczącego, nieklejącego ciasta, może to potrwać nawet 20 min, (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego na 2 prędkości przez 20 min). Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić
moj przepis napostanowiłam sie z nią zmierzyć, i jak widać nawet nie bawiłam się w jej ozdabianie, krojenie, tylko wcinałam łyżką na śniadanie do porannej kawy. Co tu dużo mówić, jest pyszna i bajecznie prosta, a podstawą do tego aby się trzymała całości jest równomierne rozłożenie płatków masła kokosowego na samej górze, tak aby topiąc się pod wpływem ciepła scaliła wszystkie warstwy(...)cynamon, a piekłam w nocy -100 g zimnego masła kokosowego (można nawet wstawić na chwilę do zamrażalnika) *płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, ale spokojnie można to pominąć, bo ciasto nie wyrasta – około kilograma jabłek, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Przygotowanie: Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
greenscarfstopni i jak tu się przestawić? Jedynie co mi zostaje to się zahartować czyli spacer:) A po spacerku zdecydowanie przydałaby się ciepła kawa i coś do kawy. Dzisiaj proponuje pyszne rogaliki bardzo szybko można je zrobić i są bardzo smaczne. Na przepis trafiłam jakiś czas temu na internecie i postawiłam go w końcu wykorzystać, myślę, że chyba zostanę przy(...)cukrem i dodajemy do niego drożdże i mieszamy aby się rozpuściły. Rozbełtać jajka i dodać je do mleka razem z roztopionym wcześniej masłem. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Gdy będzie gotowe przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnice i rozwałkowujemy na okręg o średnicy 28 cm, dzielimy
ciastkarnia na kruchym spodziesię chciało wyjść na spacer. Razem z Ptysią obeszliśmy pół naszego miasteczka - oba parki, a z jednego do drugiego przeszliśmy bardzo okrężną drogą. Po drodze zahaczyliśmy o sklep, nabyliśmy pyszny chlebek na śniadanie, i w radosnym nastroju zaczęliśmy planować resztę dnia. Niestety - niebo szybko się zachmurzyło, a wraz z chmurami nadszedł deszcz. Zimny i ciężki, zmusił nas do zostania(...)zakalec, a to za sucha, a to w ogóle nie wiadomo co... Po kilkunastu próbach Mama porzuciła marzenia o babce idealnej, nawet nie zerkała w stronę przepisu przy wyborze ciasta. A my ciągle ją wspominaliśmy... W końcu więc, po długich latach, poprosiłam Mamę o przepis. Zanotowałam go skrupulatnie na jakimś świstku, a gdy w końcu chciałam ją upiec, nie mogłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeużywać ich też jako dodatek do słodyczy, ciast itp. Jeśli mają być przechowywane dłużej, trzeba je pasteryzować lub dosypać większą ilość cukru - do 20 dag. Można je też zalać alkoholem, najlepiej w stężeniu 70%. Można również oddzielić na sicie syrop od posiekanych gałązek. Młode majowe gałązki sosny oraz młode męskie kwiatostany są pyszne na surowo. Zawierają bardzo dużo witaminy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNa warsztatach kulinarnych organizowanych w Żuławskim Ośrodku Kultury i Sportu w Cedrach Wielkich bywa bardzo słodko ;). Ostatnio robiłyśmy szybkie pączki zwane purclami. Potem degustacja i... były
Przepisy Aleksandry