Rolady biszkoptowe po prostu uwielbiam. Jeszcze do niedawna tylko delektować się ich smakiem, teraz i przygotowywać. To najprostsze i najszybsze z ciast, dietetyczny biszkopot, bo bez dodatku tłuszczu i zawsze pięknie się prezentuje! Krem do dzisiejszej rolady również w dietetycznym wydaniu, ponieważ przygotowany na bazie twarożku o bajecznej nucie smakowej - owocu mango. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dlatego jest idealne dla wszystkich(...)trzeba go jednak wcześniej zmielić na mączkę. W tej formie może nieco dłużej niż tradycyjny cukier, ale pięknie ubija się z jajkami na kogel-mogel. Zapraszam do przepisu na pyszną tropikalna roladę! Składniki na biszkopt: 4 jajka 125 g ksylitolu/cukru 30 g mączki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 25 g kakao szczypta soli wanilia Składniki na krem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeszcze niedawno myślałam, że zrobienie ciasta drożdżowego jest poza zasięgiem moich kulinarnych możliwości. Długo nie mogłam się przełamać do ich pieczenia i słodkie drożdżówki znałam tylko ze sklepów. Jednak wpadały mi w ręce coraz to nowe przepisy i pomysły na drożdżowe słodkości. W końcu się pokusiłam na upieczenie słodkich bułeczek drożdżowych, a teraz nie potrafię się powstrzymać żeby(...)piec. Wymyślam coraz to nowe kształty, nadzienia i smaki. Dziś w ramach cyklu "Słodkie środy" zapraszam na rwane drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym. Są po prostu pyszne!! Drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym SKŁADNIKI: 250 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru duża łyżka masła 1 żółtko 200 g sera
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitradycyjną, ale za to pyszną lazanię i jak to zwykle ze mną bywa, wszystko robiłam na oko. U mnie w kuchni to standard ;) Z resztą takie gotowanie lubię najbardziej. Nawet jeśli przepis jest mojego autorstwa, nigdy nie gotuję z kartką w ręku. Wyjątek stanowią potrawy, przy których proporcje są naprawdę ważne. Np. piekąc ciasta czy ciasteczka nie sposób(...)beszamelowy. Doprawiamy i dusimy kolejne 2 min. Do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy posypany serem. Smacznego! Prawda, że proste? A do tego szybkie i naprawdę pyszne. Takie potrawy lubię najbardziej. Jednak tym razem miałam jeszcze większą satysfakcję, ponieważ danie powstało ze składników (oraz sosu), które już miałam już w lodówce i coś trzeba było z nimi zrobić
Ratunku obiadkurczaka w chrupiącej, sezamowej panierce i nieziemsko smaczną konfiturę z czerwonej cebuli. Tego po prostu trzeba spróbować! Chociaż bajgle śmiało możecie zajadać z serkiem, łososiem, wędlinką czy dżemem - są pyszne! Domowe bajgle - przepis zaczerpnięty z Moje wypieki : 500 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 300 ml wody Oraz: 1 łyżka cukru(...)żółtko rozbełtane z 1 łyżką wody, do posmarowania sezam, mak i inne ulubione ziarna do posypania Mąkę mieszamy z drożdżami, następnie dodajemy resztę składnik i wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Formujemy kulę i przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
Cooking Monsterprawda...?), ale niezwykle pyszne finansjerki. Robiłam je już jakiś czas temu, z rabarbarem, białą czekoladą i migdałami. Smakowały niebiańsko! Każdy, kto ich spróbował, nie mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje
Pożeraczka, czyli raz adobrzePowoli przekonuje się do samodzielnego wypieku chleba. Niestety wiedzę o tym mam czysto teoretyczną, a samo wyrabianie ciasta chlebowego i wypiek bochenka chleba odbywa się metodą
W kuchni KatieJeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem
Kuchnia Łukaszamasy cukrowej i miałam pietra, żeby do niech podchodzić, postanowiłam go zrobić na urodziny córki. Czasu pochłonął masę ale mina dzieciaków (i dorosłych) po rozkrojeniu jest bezcenna. Tort jest pyszny lekki i niezbyt słodki. Robi ogromne warzenie i mimo iż jest czasochłonny warto zrobić go na wyjątkową okazję. T o r t t ę c z o w y Składniki(...)sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy
Pyry na GazSkładniki: 3 szklanki mąki 10 g amoniaku 80 g smalcu miękkiego jajo 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 125 ml mleka cukier do
Moje pyszne gotowanieChociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować. I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzepis ten w naszej rodzinie był już ponad pół wieku temu. Ale dopiero teraz dostałam pozwolenie na ujawnienie go na forum publicznym. W okresie, kiedy dostępne
Moje Pyszne Siódme Niebotaka szczęśliwa że wszystkim smakował no i nie wyszedł zakalec :) któregoś dnia przeglądałam stare zeszyty z przepisami których dawno nie używałam i wpadłam właśnie na ten przepis , prosty i pyszny pierniczek :) jeśli macie ochotę to zapraszam :) Składniki : 2,5 szklanki mąki 3 jajka 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego 1 szklanka cukru 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 szklanki(...)dodawać olej, śmietanę , cynamon , przyprawę do piernika oraz mąkę z sodą ciągle mieszając mikserem. Na końcu dodać posiekane orzechy, ale nie koniecznie. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia Przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki . Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliNaleśniki nadziane brokułami i camembertem. Chrupiąca panierka i pyszny farsz. Pomysł na sycący, wegetariański obiad. Nie podaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej patelni
Bulliocałą rodzina, a później z apetytem zjeść pyszną porcję pierogów ze śmietaną i kokosem. Takie pierogi robię praktycznie bardzo rzadko, ale zawsze z wielką przyjemnością, bez pośpiechu. Zdecydowanie bardziej wolę wersje wytrawne, ale od czasu do czasu mozna zjeść pierogi na słodko. Od lat korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu na ciasto pierogowe i zawsze smakuje doskonale. Pierogi z jagodami
Moja smaczna kuchniamałe i duże okazje, imprezy i spotkania. Pyszne na gorąco (można odpiec je w piekarniku), jak i na zimno. Idealne do zabrania do pracy czy na wycieczkę. Przepis dostałam od mojej szwagierki - pozdrawiam Aniu ;) Polecam wszystkim :) SKŁADNIKI: (n ie wiem ile dokładnie wyszło pierożków z tej porcji ale dość dużo) Ciasto : 1 i 1/4 szkl ciepłego mleka
Kto ugości moich gości?wersji, a ten tu jest po prostu pyszny, delikatny, na kruchym spodzie z soczystymi brzoskwiniami i do tego kokosową kruszonką. Klasyka w najlepszym wydaniu. Spróbujcie koniecznie. Spód: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3/4 kostki masła lub margaryny 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie
Cynamonowe szczęściedziecięcymi latami szkolnymi i z drugim śniadaniem :) Są pyszne! Składniki: 30 dag mąki 2 dag drożdży ¾ szklanki mleka 4 dag masła 2 żółtka jaja ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 serki waniliowe po 90 gram kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Drożdże wymieszać w letnim mleku, połączyć z resztą składników, dokładnie wyrobić ciasto ręką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Tradycyjna Kuchniasłuży tylko do robienia deserów, ale również do pysznych przystawek. Przepis Składniki: 80 g miękkiego masła 200 g kwaśniej śmietany 250 g mąki 100 g startego parmezanu 200 ml mleka szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i miksujemy, aż do osiągnięcia jednolitej i gładkiej masy. To wszystko. Mamy gotowe ciasto, teraz nakładamy z zależności od wielkości gofrownicy kilka
KasiaiKrzysiu.plPlacki Tortilla" mojego dzieciństwa :D (z ciasta pierogowego) Kiedyś piekło się je na rozgrzanych blachach starego, babcinego pieca. Jeśli byliśmy grzeczni to pozwalano nam również upiec "kołocki", czyli pokrojone w plasterki ziemniaki. Gorące, lekko przypalone, posypane solą....ależ to smakowało! Teraz musi wystarczyć teflonowa patelnia, ale i tak są pyszne
Maślane ciasteczkospodziewałam się, że to będzie aż takie pyszne :o Polecam to połączenie! ♥♥♥ Gdybym miała czas i miejsce w żołądku to zjadłabym jeszcze jedną michę :D Wczoraj wieczorem przypomniałam sobie, że dzisiaj mam próbny egzamin zawodowy...No tak, jak można się domyśleć - wolałam upiec drożdżówki niż się uczyć (przynajmniej wiadomosci z ciasta drożdżowego przypomniałam w praktyce :D), więc zobaczymy
breakfast of dreamsKruche ciasteczka przekładane pyszną marmoladą deserową. Kakaowa wkładka daje nam nie tylko lepszy efekt wizualny, ale również niepowtarzalny smak:) Składniki: Na ok 40 ciasteczek: 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao do połowy ciasta kilka łyżek marmolady deserowej o dowolnym smaku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy
Kuchnia w czekoladzieDziś przedstawiam przepis na pyszną i wcale nie taką trudną w przygotowaniu przekąskę: mini pizzerinki z mozzarellą i salami (zamiast tego możecie je przygotować np z plastrami cukinii i suszonymi pomidorkami). Smakuje super zarówno na ciepło jak i na zimno - osobiście wolę. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1/2 szkl. ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 czubata
My Culinary Artcebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają też słodkie – z jabłkami, rodzynkami i cynamonem albo z twarogiem. Wg mnie jednak jedyne słuszne rozwiązanie to farsz mięsny Polecam upiec, to jest naprawdę dobre! Pierekaczewnik z indykiem Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki zaczyn na ciasto 1 szkl wody (ciepłej) 0,5 kostki drożdży
CoolinarniePLulubioną marmoladą wieloowocową z zaprzyjaźnionej przetwórni owoców stanowią pyszny deser :) Składniki: 420g mąki 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku 1 szklanka zsiadłego mleka marmolada wieloowocowa 1 białko + cukier do posypania Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać zsiadłe mleko i jajko, wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wycinać kwadraty około 6x6cm
Cakes By Kejtuzależnić. Dziś wykorzystam ją do przełożenia ciasta marchewkowego. Dawno nie rozpuszczałam białej czekolady. Miałam złe wspomnienia. Kilka lat temu zważyła mi się w nieodpowiednim momencie. Wypiekłam przepyszne makowce. Chciałam je ozdobić białą czekoladą, ale wyszła tłusta breja. Wtedy w ruch poszedł cukier puder. Ale dziś wszystko się udało. Wyszedł pyszny krem. 2 tabliczki białej czekolady Milka ( takiej
AZgotuj!obiadu i nadmiar bazylii - i mamy pyszny dodatek do obiadu lub kolację. Zapraszam na kopytka z bazylią i pestkami dyni ! 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) żółtko ( lub całe jajko dla niealergików) mąka pszenna ( tyle by powstało kleiste ciasto ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki pestek dyni, zrumienionych
Atlas Smakównaleśniki w wersji wybornej, mega pysznej i bardzo sycącej? Jeżeli jesteście na tak, to mam dla Was coś idealnego. Kurczak, szpinak, ser feta i naleśnik- każdy w tej propozycji znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Naleśniki podałam na talerzu z kolekcji Agawa Gold- Porcelana Bogucice czyż nie jest piękna? Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki
Krakowskie smaki AniNaleśniki nadziane brokułami i camembertem. Chrupiąca panierka i pyszny farsz. Pomysł na sycący, wegetariański obiad. Nie podaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej patelni
Bulliosporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne! Tak na ciepło jak i na zimno. Świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy i szkoły lub na rodzinną wycieczkę czy piknik ;) P.s. Lepienie bułeczek jest troszkę pracochłonne, dlatego dla bardziej leniwych proponuję wycinać większe koła. Można też zlepić jak calzone :) Składniki: Ciasto: 7 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki 2 szkl
Kolorowy Przepisownikzdążyłam ich wykorzystać ani do przetworów, ani do ciasta, gdyż pochłonęliśmy wszystkie w błyskawicznym tempie). Chyba też pogoda nie zachęca do długiego gotowania gorących obiadów, ale moi domownicy bez porządnego sytego obiadu nie wyobrażają sobie dnia. A co na deser? Lekki deser, galaretka, mnóstwo owoców, lody i bita śmietana. Szybko i pysznie, można się najeść! Składniki: - 3 kolorowe galaretki (już
dom-agi.plpyszny obiad świąteczny proponuję BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól
Kuchnia Beatyblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formę z ciastem odstawiam, w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia na 40 minut (oczywiście pod przykryciem). Wyrośnięte, smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone studzę na kratce, następnie polewam lukrem. Szneki z glancem, to smak i wspomnienia. Pyszne, puszyste, lekkie i… bez oczekiwania na przerwę. Smacznego
mojewypiekiinietylkomacie cierpliwosci lepic pierogow?Jest alternatywa,pyszne nadzienie pierogowe w nalesnikach. Do nalesnikow mozemy spokojnie uzywac 100 % razowej maki drobno mielonej.Nie dosc ,ze danie zyska na smaku,to i na wartosci.Maka ciemniejsza,najlepiej razowa zawiera wiecej prozdrowotnych skladnikow,takich jak blonnik czy sole mineralne.Dodatkowo czesc maki mozemy zastapic otrebami.Wtedy ciasto nabierze juz innego charakteru ,bedzie wyraznie "razowe" w smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pogoda i dość niska, niestabilna temperatura w domu. Ciasto chlebowe rosło w kilku etapach w sumie 36 godzin, czyli bardzo długo, ale uważam, że moja cierpliwość się opłaciła. Upiekłam może nie najładniejszy chleb , ale na pewno bardzo smakowity i o ciekawym smaku. A znacie chleb z ziemniakami i rozmarynem ? Też jest pyszny ! Dzisiejszy chleb dorzucam do 9 edycji akcji Zorry
Smaczna Pyzajuż pewnie zauważyliście zdecydowanie bardziej lubię piec ciasta niż gotować;)) No, ale nie samym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, czerwona
Z miłości do słodkościKalafior smażony w cieście - pycha ! Jeśli jeszcze nigdy takiego nie jedliście to szczerze polecam. To fajna przekąska na imprezę albo po prostu na kolację. Smakuje równie dobrze na gorąco jak i na zimno. A jeśli nie chcecie smażyć to może zapieczecie kalafiora au gratin ? Polecam także pyszne kotlety z kalafiora - idealne na bezmięsny obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza