Jesień to czas gdy pachnie cynamonem. Dziś pyszna alternatywa dla wszelakich szarlotek, które oczywiście uwielbiamy. Pleśniak jest jednym z nielicznych ciast, które mogą kryć rozmaite owoce. Dziś u nas propozycja z jabłkami na konfiturze z czarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie. Pleśniak
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBudyń i kruche ciasto to dla mnie połączenie idealne. Dlatego też powstały te rogaliki. Są pyszne, pachnące wanilią, po prostu idealne dz filiżanką herbaty lub kawy. Koniecznie wypróbujcie. Ciasto kruche: 250g mąki pszennej luksusowej Młynomag 200g mąki krupczatki Młynomag 200 g zimnej margaryny 100 g cukru pudru 2 jajka Budyń: 300 ml mleka 4 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka
Smakołyki Asikefirze! :) Nie będę się dużo rozpisywać, bo po prosu trzeba go upiec i spróbować, bo ciężko dobrać słowa, aby opisać tą rozkosz - chrupiące ciasto, a w środku miękkie, słodkie jabłka - poezja. "Ten jabłecznik jest tak pyszny, że powinien być nielegalny" - to chyba najlepsza rekomendacja. Czego potrzebujemy? (wszystkie składniki ciasta powinny być zimne) - 2 szklanki mąki krupczatki - pół szklanki kefiru
two broke sistersjednym blogu cukinii u mnie dostatek , to na drugim także nie może jej zabraknąć :) Przy okazji wykorzystałam przepis Agnieszki na ciasto z cukinii, na które to miałam chrapkę jakiś czas temu :) Polecam. Ciacho pyszne delikatne i długo utrzymuje wilgoć. Początkowo miałam jakieś obawy co do ciasta z dodatkiem cukinii, ale niepotrzebnie. Byłam bardzo zadowolona z efektu. Składniki
Ciasteczkowy Potwórjeśli chodzi o farsz. :-) Robi się je szybko i łatwo, ciasto jest plastyczne, nie klei się. Z podanej porcji wyszły mi 54 sztuki pysznych, rumianych pierożków. Przepis mam od wielu lat, znalazłam go tutaj: KLIK . Ciasto: 500g twarogu półtłustego 250g margaryny 3 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli Farsz: 2 średnie cebule 300g mięsa mielonego kilka sztuk małych
Szefowa kuchniświątecznym obżarstwie czas na coś lżejszego. Pyszna szarlotka dobra na wszystko. Tym razem jest to wersja klasyczna z kruchego ciasta bez żadnych dodatków, nie ma w niej nawet cynamonu gdyż nie wiem czemu nie miałam go w domu. Dosyć rzadka sytuacja gdyż używam go nałogowo do wszystkiego i zawsze mam duże zapasy. W ten o to właśnie sposób powstała klasyczna
ciastkarnia na kruchym spodzieNie wiem jak wy, ale ja uwielbiam jabłeczniki. Właśnie teraz w środku zimy naszła mnie ochota na takie cudo. Jabłecznik 13 łyżek mąki 250 g masła
Moje Pyszne Siódme NieboNajwiększą popularnością na blogu cieszą się przepisy na brownie, a że ja całym sercem jestem również przy sernikach, postanowiłam to połączyć i stworzyć ciasto dwa
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dzisiaj coś dla miłośników serników i chałwy! Idealne połączenie - nie za słodkie i bardzo delikatne. Puszysty i kremowy sernik z dodatkiem chałwowych drobinek pasują do siebie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dzisiaj znowu słodko i po raz kolejny ciasto jaglane, a to dlatego, że zakochałam się w kaszy jaglanej! Jest przepyszna, nadaje kremowej konsystencji, zastępuje mąkę
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Nie wiem skąd zaczerpnięty jest ten przepis, ale gdy koleżanka zrobiła serniczek mascarpone z malinami stwierdziłam, że muszę go mieć! Ciasto jest przepyszne. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldnowym piekarniku, w nowym mieszkaniu, w nowiutkiej kuchni:) Przepis na ten sernik otrzymałam od kolegi z pracy. Z okazji swoich urodzin przyniósł do biura pyszne, niesamowicie kremowe i.... zapewne koszmarnie kaloryczne ciasto, w którym wszyscy wprost się zakochaliśmy. Żona kolegi z pracy, która je przygotowała w jednej chwili stała się moją sernikową idolką;) Od kiedy zostałam szczęśliwą posiadaczką przepisu
Kulinarne InspiracjeDzisiaj przepis na pyszną tartą z wędzonym łososiem i mozzarellą. Przepis niestety nie nasz autorski, a Pascala Brodnickiego. Tarta ta jest szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna i sycąca. Naprawdę warto upiec tą pyszność. Ilość porcji: duża forma do tarty Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 150g łososia wędzonego 2 duże kulki mozzarelli 5 jajek 100ml śmietany 30% ½ puszki pomidorów w całości
Kolizje Smakówdrożdżówkę ze śliwką jako coś niezbyt lubianego, przyznam się -tak też było ze mną. Na szczęście teraz je uwielbiam, a dzisiaj zdradzę Wam przepis na niezawodne, pyszne i delikatne drożdżówki. Na puszyste drożdżowe ciasto potrzeba nam: 600-700 g mąki pszennej (przesianej) 25-30 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 2 jajka 100-150 g roztopionego masła 100g cukru
Kuba Gotujektóry dzisiaj proponuję upiekłam po raz pierwszy bo zdaje się, że przepis ma już ponad dwadzieścia lat. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na pyszny waniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny
Mia Cucina Sofieta