celu zdejmujemy z gałązek rozmarynu dolne igły i delikatnie dociskamy gałązki do ciasta (piana jest lepka, więc gałązki trzymają się same). Uwaga: Ciasto najlepsze jest w dniu podania – szczególnie wizualnie (smakowo nadal pyszne), bo piana po nocy w lodowce osiada i może puścić wodę. Jeśli macie mało czasu, spód do ciasta można upiec nawet 2-3 dni wcześniej, zaś
Poezja smakuNastępnie polewę musimy troszkę ostudzić, i wylewamy na ciasto. Ciasto chowamy na około 1 godzinkę do lodówki żeby polewa się ścięła. Następnie ciasto kroimy na 12 porcji , na każdym ciastku robimy kleksa z bitej śmietany i gotowe. :-) Pyszne wuzetki, polecam :-) Pyszne, łatwe, zawsze wychodzi :-) wiadomo nie wygląda jak z cukierni, ale warto je przygotować :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudawno nie robiłam żadnej tarty! Chodziła za mną, chodziła i wychodziła! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną tartę na cieście francuskim. Wypełniona farszem z grzybów , kaszy jęczmiennej i zalana pysznym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem ziół. Niezwykle sycąca, aromatyczna, no a przez to, że jest na cieście francuskim – błyskawiczna do zrobienia! Koniecznie spróbujcie, a potem dajcie znać
Ostra na SłodkoSernik na murzynku Kochani dzisiaj za oknem słoneczko i ja słonecznie zapraszam Was na pyszny i nie drogi serniczek na murzynku :) Składniki na ciasto kakaowe; 4 jajka 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki margaryny Kasi 1/2 szkl cukru. 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera Wykonanie ciasta : Margarynę utrzeć na puch
Sama słodycz i szczypta chilimiodu zmiękną. Krem na kaszy manny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól szczypta 200 g margaryny lub masła 3 łyżki miodu 2 jajka Krem
Ala piecze i gotujeDzisiaj ciasto, które swoją nazwą i strukturą nawiązuje do pysznych ciastek z biszkoptem, galaretką i czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi przepadam :) Więc uwierzcie, że jak tylko znalazłam ten przepis, to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest przepyszne. Delikatny, lekki biszkopt, brzoskwinie w aromatycznej galaretce i puszysta pianka czekoladowa... Poezja :) W orginalnym przepisie
Świat CiastaJuż jutro imieniny Marcina ... wszyscy wokół pieką (lub kupują) i zajadają słynne rogale Marcińskie ... swoją droga niezwykle pyszne. A ja postanowiłam z tej okazji upiec ciasto o wdzięcznej nazwie , jakże pasującej do jutrzejszego dnia - Ciasto bowiem zwie się Marcinek :) A korzystając z okazji przesyłam najlepsze , najgorętsze życzenia dla wszystkich Panów noszących to imię ... w szczególności dla mojego
Malinowa Kawiarenkaprzypomina...sernik :) Wyczuwalny zapach kandyzowanej skórki dodaje mu uroku i cudownie harmonizuje ze smakiem buraków. Z kubkiem dobrej herbaty czy kawy stanowią niesamowicie pyszny duet :) Myślę, że na świątecznym stole takie ciasto będzie oryginalnie wyglądać :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennafigami, kozim serem i hiszpańskim bądź hiszpańską hamon. Zagadka z wcześniejszego posta rozwiązana. Oczywiście było pysznie, cudownie, a tarta zniknęła w chwilę. Składniki: CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody FARSZ: kozi ser 1 opakowanie (może być twarożkowy, może być a'la camembert) mi w udziale przypadł twarożkowy :) szynka dojrzewająca (może być prosciutto
Brzuszki Łakomczuszkikruchego ciasta na mini tarty dodałam wiórki kokosowe, wyszło pysznie. Ja kokos wprost uwielbiam a w połączeniu z delikatnym kremowym kremem i mnóstwem owoców komponowało się idealnie.Ostatnio zasmakowałam w połączeniu bitej śmietany z serkiem homogenizowanym, krem jest delikatny i puszysty. Składniki: Kruche ciasto 25 dkg mąki pszennej 5 dkg kokosu Kresto 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko
Ala piecze i gotujekuszącego zapachem piernika stało się naszym wieczornym (w zasadzie nocnym, bo było to około 1:30) rytuałem. Gdy wreszcie "smakowa sekta" dobrała się do ciasta, słuch o nim zaginął. Zostały tylko okrzyki w stylu "pyszne" (!) i "możecie od razu robić kolejne". Udał nam się ten piernik. Smakował tak, że będziemy się nim często delektować. SKŁADNIKI: Piernik Bezglutenowy: - Masło, kostka, - Cukier(...)czekolady. Czekoladę możecie dostać tutaj: Skworcu . Ciasto wyszło wspaniale! Szczerze powiedziawszy smak, zapach i "konsystencja" podpasowało nam lepiej niż wszystkie inne do tej pory próbowane pierniki (mamy na myśli też te niebezglutenowe). Z jednej strony delikatne, rozpływające się w ustach a z drugiej bardzo wyraziste w smaku, charakterne. Zestawione z domowym, pysznym powidłem śliwkowym i czekoladową, mocno imbirową polewą
Wypisz WymalujPyszny tort z bardzo efektowną dekoracją. Lustrzana polewa to prosty sposób na ozdobienie zwykłego ciasta w szybki sposób. Składniki biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm) 3x 3 jajka 3x 3/4 szkl mąki 3x 1/2 szkl cukru 3x 3/4 łyżeczki … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto" tak pisze o nim autorka przepisu Iza z bloga mniam...mniam... Sernik jest pyszny, puszysty i rozpływa się w ustach. Przepis cytuję za autorką. Składniki: Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej 2 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 kostki masła 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na Ciasteczkowych PapierachBardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie w której się piekło, z owoców powstało dużo pysznego soku. Jeść koniecznie z bitą śmietaną lub lodami, najlepiej ciepłe! Mniam składniki kruche ciasto 300 g 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki
Stare GaryŚlimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor. Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać
Smakołyki Bereniki