ciasta francuskiego. U nas dzisiaj o smaku pizzy, ale z pewnością wypróbuję jeszcze wersję z czosnkiem i drugą - z kminkiem. Do przegryzania polecam Wam również, pysznie chrupiące, włoskie paluszki chlebowe grissini . składniki: płat ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu pikantnego przyprawa do pizzy 100 g żółtego sera jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania oregano do posypania wykonanie: Ciasto rozkładam
babka w formieŚliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy w pełni – korzystajcie! Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Ciasto po pierwszym podrastaniu dzielimy na 14 równych części po około 60-70g (warto posłużyć się wagą kuchenną). Porcje ciasta formujemy na blacie w kule, kule lekko rozpłaszczamy i kładziemy na papierze do pieczenia. Zostawiamy je na 20-30 minut w cieple żeby znowu podrosły i się napuszyły. Dnem szklanki
Karo in the KitchenTarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:) SKŁADNIKI 500g zielonych szparagów 1 płat ciasta francuskiego 100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo duża garść świeżego oregano 200g śmietany 30% 1 jajko 100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi czyścimy
Moje Kuchenne Rewelacjetakie delikatne i kruche,po prostu pyszne,wystarczy jeden mały kawałek aby poczuć kruchość i słodycz tego ciasta. Składniki: duża szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy surowe żółtko Przełożenie: szklanka cukru szklanka wody 75 dag malin tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka do obsypania filiżanka posiekanych migdałów Wykonanie: Mąkę, tłuszcz i cukier puder
Gorący kąsekkażdego. Wystarczy postawić je na świątecznym stole i każdy łasuch może sięgać po nie do woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca
Food SquareZapraszam na bardzo szybkie , proste i efektowne ciasto, które uświetni miłe niedzielne popołudnie po pysznym obiedzie. Zawiera ono alkohol, ale dla osób mających dzieci proponuję go pominąć dodając w zamian np sok z pomarańczy. Gruszki w syropie: 5 twardych gruszki 100 g likieru pomarańczowego 3/4 l wody 20 dag cukru sok z połowy cytryny laska wanilii
Gosia gotujejakoś tak wyszło, z drugiej jednak strony może i dobrze bo zaproszeni jesteśmy dziś na przyjęcie urodzinowe to się jeszcze dziś najemy. Co do wypieku - przekąska pyszna, odpowiednia na niezapowiedzianych gości. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 3 średnie pomidory 2 kule mozzarelli pieprz bazylia Przygotowanie : Ciasto francuskie rozwijam i dzielę na 18 kwadratów (6x3). Na każdy kawałek kładę plasterek pomidora
Mechanik w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makowy biszkopt przełożony w środku budyniową masą i galaretką z wiśniami. To pyszne połączenie składników bardzo dobrze do siebie pasuje Ciasto przygotowałam na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakowało. Zachęcam do zrobienia, na pewno zachwyci nie jednego gościa Post Wiśniowa fantazja pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotujelewej stronie ciasta. Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku. Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat powinien mieć grubość około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w lodówce
KUCHARNIAUpieczona gruszka z pyszną polewą karmelową i advocaatem. Jeden z moich ulubionych deserów, smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo elegancko. Składniki: 2 kawałki ciasta francuskiego 10cm x 10cm gruszka 50g czekolady karmelowej 50ml mleka 50ml advocaatu Dalkowski* Gruszkę obieramy ze skórki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C. Ciasto francuskie układamy na blaszce, jeden
Gotowanie i blogowanieciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Obok Królewicza i Bawolego Oczka ;) często pojawiało się na niedzielę czy święta. Jest pyszne i efektownie wygląda. A wykonanie dość proste. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru 1 kostka masła roślinnego 6 jaj 1 cukier waniliowy 1 olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce
Kolorowy Przepisownikdobrze jest podzielić ciasto na kilka porcji, wtedy jest znacznie prościej. Jeżeli jesteście w posiadaniu maszynki do makaronu, jak Giulia, koniecznie jej użyjcie. Cieniutkie rozwałkowanie ciasta (1-2 mm.) jest bowiem kluczowe, dla uzyskania pysznych i chrupiących cenci . Jeżeli chodzi o ich smak, to są one zdecydowanie mniej słodkie od tradycyjnych faworków. Do ciasta nie dodaje się cukru
Chilli Czosnek i Oliwaposypania Ostatnio zachciało mi się jakiekoś zwykłego ciastka... takiego, które można dostać w cukierni - ale nie koniecznie przypomina ono smaki dzieciństwa. Padło na ptysie :) Przepis na ciasto wynalazłam na stronie mojewypieki.com - a super pyszny krem, taki który pamiętam z dzieciństwa - na blogu cincin.cc . Alternatywnie ptysie można przygotować z bitą śmietaną, na przygotowanie której również podaję przepis. W małym rondelku
Świat Ciastamimo, iż "majówka" jak sama nazwa wskazuje jest w maju, moja odbyła się wcześniej. A więc była zieleń, rodzina, znajomi, śmiech, rozmowy, w kominku smażyły się pyszne kiełbaski... a na deser było moje ciasto. * przepis własny Z pozoru przypomina szarlotkę, ale gdy się spróbuje... następuje miłe truskawkowe zaskoczenie. Składniki: 1 szklanka mąki krupczatki + 2 łyżki do podsypania 2 szklanki mąki
Słodkie okruszkiczwartek i ostatki to i zwiększona ilość pączków i chrustu albo faworków w naszym domu. Dziś proponuję pączusie według przepisu Ani Starmach z książki "Pyszne na słodko". Są to pączki z ciasta parzanego takiego jak na karpatkę. Pączki są bardzo smakowite i fajnie się je robi, polecam zrobić na tłusty czwartek albo po co czekać tak długo? już
Moje Małe Czarowanie