również Rozsmarowujemy na wierzchu krem kakaowy Całość posypujemy rodzynkami namoczonymi wcześniej w alkoholu (trzeba je osączyć) Jeśli mamy dobrą czekoladę to ścieramy ją jeszcze na wierzch ciasta. Ciacho pyszne, palce lizać, polecam na jakąś szczególną okazję, goście będą zachwyceni
Proste Potrawynajlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek
OstryKęsKruche ciasto, soczysty rabarbar i pyszny budyń... Takie właśnie ciasto piecze moja mama, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie w sezonie rabarbarowym. Ja uwielbiam ten kremowy budyń, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe... Możecie użyć dowolnych owoców;) Składniki: 200g masła lub margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, jajko + 2 żółtka, 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, łyżeczka
Z miłości do słodkościSmaku , która jest naszym niedoścignionym ideałem jeśli chodzi o blogi kulinarne. Wprowadziłyśmy do przepisu kilka drobnych zmian i nie ważne, czy skorzystać z naszego przepisu, czy z oryginalnego. Ciasto wychodzi pyszne, delikatne i lekkie. Dla fanów Bounty idealne. Składniki: Sernik: 400ml mleka kokosowego (zazwyczaj jedna puszka) 200g wiórków kokosowych (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g maskaronem (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g
Kolizje SmakówPrzysmak mający swe korzenie w Rosji receptury Czeskiego cukiernika Tort Praga. Pyszne wilgotne ciasto kakaowe, i to co najlepsze w tym torcie to rewelacyjny rozpływający się w ustach krem na bazie mleka skondensowanego, które uwielbiam szczególnie z tubki, i właśnie takie użyłam do kremu. Tort jest rewelacyjny w smaku
RAROSSAminuty dłużej - chodzi o to, żeby czekolada w środku była rozpuszczona. Moje ciasto piekło się ciut dłużej..i czekolada była rozpuszczona ale tylko pośrodku ciasta, ale i tak ciasto było pyszne
Moje domowe kucharzenieprzekładane ciasto kakaowymi blatami z kremem z wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Całość udekorowana jest czekoladowym sosem z dodatkową wiśnią na każdej kostce. Ciasto wyszło pyszne, rozpływające się w ustach. Wiśnie i czekolada to idealne połączenie smakowe. Post Kostka wiśniowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePyszne ptysiowe ciasto z kremem budyniowym. Dzięki swoim ‚górzystym’ kształtom, nazywa się ono Karpatką ;-) Ciasto kroiłam jak jeszcze było ciepłe, jednak po wstawieniu do lodówki krem ładnie stężał :) Składniki Ciasto Mąka tortowa 200g Woda 1 szklanka Masło pół kostki (125g) Jajko 5 średniej wielkości jajek Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem Mąka tortowa […] The post Domowa karpatka appeared first
Kulinarne Przebojeogródku dojrzewają owoce więc trzeba je przetworzyć i zatrzymać trochę lata przynajmniej w słoikach. Konfiturę z czarnej porzeczki robię co roku. Dodaję do herbaty lub do przełożenia ciast. Jest pyszna. Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Przygotowanie: Porzeczkę obrać opłukać i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Wsypać do garnka dodać cukier. Podgrzewać na średnik ogniu
Ala piecze i gotujeDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki. Ciasto przygotowałam według przepisu znalezionego na blogu Searching for an Amaranth . Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 40g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100-120g cukru 50g margaryny lub masła Składniki na nadzienie: 400g gładkiego twarogu 100-150g rodzynek 3 łyżki cukru do twarogu
Ze smakiem i z pasjąbardzo łatwe i jestem w lekkim szoku, że mi ładnie wyrosło. Miałam za dużą tortownicę i ciasto mi się lekko zważyło. Przeżyłam chwile stresu :D, ale na szczęście ciasto wyszło pyszne. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypiękną babkę cytrynową. W Wielkiej Brytanii jest teraz długi (deszczowy :D) weekend, więc idealna pora na pieczenie. Babka cytrynowa zamieniła się u mnie w pomarańczową. Dodałam więcej wiśni. Ciasto jest pyszne i bardzo wilgotne. Nad całością zdjęć "czuwa" bardzo ważny Aniołek. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrywyborny sernik moja mama dostała od swojej koleżanki z pracy, Ani (pozdrawiam serdecznie :) ). Mamie bardzo smakował, więc zrobiła go w domu. Oboje z bratem potwierdzają, że ciasto jest pyszne i łatwe w zrobieniu. Zapraszam w imieniu mamy :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryjuż kupiłam swoje odczekała w domu.A dzisiaj żałuje, że wcześniej tego nie zrobiłam.Pierogi z soczewicą zrobiłam na dwa sposoby ugotowane z cebulką oraz podsmażone na oleju rzepakowym,pyszne. Składniki: Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 230 ml ciepłej wody 1 płaska łyżka masła szczypta soli Farsz 1 szk czerwonej soczewicy 2 szk wody 1 łyżeczka kucharka
Ala piecze i gotujeniektórych to będzie dziwny farsz. Ale mimo wszystko zachęcam do wypróbowania. Pierożki podpiekłam dzięki czemu miały chrupiącą skórkę i nabrały wyrazistego smaku. Dodatkowo polałam zrumienioną cebulką. Było pysznie. Składniki: Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 1 płaska łyżka masła 230 ml ciepłej wody 0,5 płaskiej łyżeczki soli Farsz 400 g dyni 1/4 szkl soczewicy
Ala piecze i gotuje