Przepis na pyszne i efektowne ciasto. Wykorzystałam mrożone maliny, jeśli ich nie macie, możecie dać inne owoce, albo w ogóle z nich zrezygnować. Składniki: Murzynek: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pół szklanki cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masę jogurtowa: 700 g jogurtu naturalnego opakowanie budyniu śmietankowego łyżka mąki
e-PrzepisyKulinarnePleśniak to znane ciasto, które każdy z nas kiedyś próbował lub pamięta z dzieciństwa. W oryginale kruche ciasto przełożone jest dżemem, ale skoro mamy sezon na
Oryginalny smakDzisiaj częstuję Was kawałkiem pysznego, klasycznego, kruchego ciasta wypełnionego słodkimi truskawkami. Jest ktoś chętny? Tylko prędko podawajcie talerzyki, bo ciasto niesamowicie szybko znika. W sumie nie ma się co dziwić, bo ten maślany aromat połączony z truskawkami kusi niemiłosiernie! Jest to prosty przepis na zawsze się udające ciasto. Oczywiście nadzienie można zmieniać dodając np. kawałki rabarbaru, brzoskwinie, agrest, porzeczki, śliwki
Rozpustne gotowanieMuffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują
Oryginalny smakMięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie
Oryginalny smakDziś mam dla Was pyszne i proste ciasto. Truskawki, rabarbar ale możecie użyć innych owoców. Na pewno też będzie smacznie. Choć na dworze upał to coś słodkiego jednak by się zjadło. I korzystając z tego, że mam jeszcze trochę rabarbaru i kupiłam truskawki wyszło ciacho właśnie takie. Oczywiście uda się każdemu nawet początkującej pani domu. Więc do dzieła i pieczemy
Ewa w kuchniKolejny przepis na ciasto z owocami. Tym razem z rabarbarem, truskawkami i delikatnym aromatem wanilii. Jest bardzo smaczne, miękkie i również proste do przygotowania. Polecam Składniki
Oryginalny smakPyszne cytrynowe, orzeźwiające ciasto z masą cytrynową i bitą śmietaną . Ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji , ja jednak je lekko zmodyfikowałam dając zamiast ananasów brzoskwinie i na wierzch herbatniki pełnoziarniste Czas pieczenia: około 30 min Temperatura pieczenia: 170 °C Wielkość formy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzepis na Pyszny Sernik Czekoladowy bardzo łatwy w przygotowaniu. Ciasto zawiera aż 146 g Białka. Zapraszam do wypróbowania tego pysznego ciacha !!! KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - SKŁADNIKI : -CZEKOLADOWY SERNIK- ✔ 1 kg MASY SERNIKOWEJ ✔ 4 JAJKA L ✔ 20 TABLETEK SŁODZIKA ✔ 10 g PROSZKU DO PIECZENIA ✔ 30 g KAKAO ✔ BUDYŃ - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie
Sylwetka Od Kuchniprzygotowania. Postanowiłam zebrać w jednym miejscu najważniejsze rady dotyczące przyrządzania pączków - przygotowania ciasta, ich formowania i smażenia. Każdy z etapów jest równie ważny, jeśli chcemy uzyskać pyszne, dobrze wyrośnięte pączki. PODSTAWOWE SKŁADNIKI CIASTA NA PĄCZKI Klasyczne pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Jest ono nieco delikatniejsze i ma luźniejszą konsystencję, niż ciasto drożdżowe na bułeczki czy inne drożdżowe wypieki(...)ALKOHOL - Dodatek alkoholu - zazwyczaj jest to spirytus lub wódka - sprawia, że pączki podczas smażenia wchłaniają mniej tłuszczu, zazwyczaj dodaje się 1 łyżkę na 250g mąki. Przepis na pyszne pączki znajdziecie tutaj . WYRABIANIE CIASTA Jeśli już przygotujemy wszystkie składniki i rozpoczniemy przyrządzanie ciasta, warto poświęcić odpowiednią ilość czasu na jego wyrobienie. Im dłużej i staranniej wyrobimy ciasto, tym bardziej puszyste
Smakołyki BerenikiDzisiaj przepis dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do
Oryginalny smakuwielbiacie czekoladę, kakao i... brownie? To sposób na pyszne, megaczekoladowe i szybkie ciasto, w sam raz do kawy! Może występować w przeróżnych wersjach - od słodkiego, ciężkiego i kalorycznego (ale kto nam zabroni!) do lekkiego, zdrowego i fit ciasta ;) Dzisiejsza wersja jest idealnie po środku - a nawet troszkę bardziej po stronie FIT :) Bananowe brownie bez cukru i masła
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej kawki, czy herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D Składniki: 3 szklanki krupczatki(...)zalać wodą (po 400 ml) i odstawić do wystudzenia. Krupczatkę przesiać dodać cukier i cukier waniliowy, przemieszać. Następnie dodać masło i posiekać. Amoniak wymieszać z jogurtem i dodać do ciasta. Dokładnie zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą dokładnie wylepić dno prostokątnej formy (średniej), wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut (aż nabierze koloru). Następnie wszystkie
Moje pyszne gotowaniemianowicie: ciasta. Było to jednak ciasto na dużą blachę, a ja miałam tylko 4 białka, postanowiłam więc wykorzystać foremki do muffinek. Pomysł okazał się rewelacyjny, chociaż jako ciasto byłoby równie pysznie. Babeczki migdałowe to nic innego jak białka, cukier i mielone migdały. Z zewnątrz wydawały się dość twarde, ale po ugryzieniu środek był super mięciutki. Myślę, że mogłam je piec(...)delikatnie szpatułką (lub miksujemy, ale bardzo delikatnie, krótko i na najniższych obrotach). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub tak jak ja foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i przekładamy ciasto. Ciasto w foremkach umieszczamy tylko do 2/3 ich wysokości (będzie rosło). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Gdyby zbyt mocno się rumieniły należy zmniejszyć temperaturę pieczenia. Po ostygnięciu szykujemy
RelaxtimePyszny kołacz drożdżowy łączy w sobie smak drożdżowego ciasta, serowe nadzienie i owoce. Dla mnie takie zestawienie to strzał w 10! Ciasto jest nie za słodkie, mięciutkie i dość długo (jak na ciasto drożdżowe) zachowuje świeżość. Gorąco polecam miłośnikom drożdżowych wypieków :)) Składniki: 400 g m ąki 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 100g cukru 100g masła
Walijskie PichcenieKRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ To ciasto jest tak pyszne, ze aż brak mi słów ;) Najlepsze kruche ciasto z dużym dodatkiem mąki ziemniaczanej, której zawdzięcza swą idealną strukturę, do tego soczyste truskawki i rabarbar oraz ogromna ilość przepysznej bezy - miękkiej w środku i pięknie chrupiącej na zewnątrz. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi, a spód oprószyłam wiórkami kokosowymi, które wchłonęły
Słodko-Słony Świat Ilonywyobrażam sobie mojej codziennej kawki bez kawałka ciasta które zawsze musi być w moim domu :) dzisiaj upiekłam przepyszne i dobrze znane Wam ciasto Fale Dunaju, z dodatkiem soczystych jabłek i pysznym kremem budyniowym . Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje
Sama słodycz i szczypta chiliPiegus - ciasto z białek jaj z makiem Piegus to pyszne i szybkie ciasto, idealne do kawy, ale przede wszystkim to świetny sposób na spożytkowanie białek, które zostały po innych wypiekach , zdecydowanie wolę go od popularnych ostatnio tortów bezowych. Ja przygotowywałam ajerkoniak z tego przepisu, w dodatku podwójną porcję, więc zużyłam całkiem sporo żółtek, a przecież szkoda wylewać 8 białek :) Czytaj
Kraina Tysiąca SmakówPyszna, aromatyczna i pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście. Jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis
Ala piecze i gotuje