nadejściem jesiennych dni na naszym stole zaczyna się pojawiać klasyczna sałatka jarzynowa . Przygotowana tradycyjnie, tak jak to się robiło u babci; z zielonym groszkiem, konserwowym ogórkiem i kwaskowym jabłkiem. Dziś natomiast zapraszam Was na jej trochę odmienioną wersję, tym razem dodałam do niej topinambur i brukselkę, pyszne i zdrowe jesienne warzywa. Parę słów o topinamburze Topinambur, nazywany też słonecznikiem(...)Żelazo - 3,40 mg Magnez - 17 mg Fosfor - 78 mg Potas - 429 mg Sód – 4 mg Cynk - 0,12 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opakowanie sałatki jarzynowej Poltino 1/2 kwaśnego jabłka 1 mała szalotka 150 g brukselki 200 g topinambura
Kulinarne przygody GatityBuraczki z jabłkiem i cebulą... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Cebula posiekana w drobną kosteczkę. Skropione olejem i sokiem z cytryny. Oprószone natką pietruszki. Pyszny dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 4 średnie, czerwone buraki; 2 średnie jabłka; 1 średnia cebula; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do startych buraków. Wymieszać. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Natkę pietuszki drobno posiekać. Dodać do sałatki (odrobinę można pozostawić do posypania po wierzchu). Wymieszać. Do sałatki dodać olej i sok wyciśnięty z cytryny (2 łyżki). Dokładnie wymieszać. Sałatkę
Gospodyni MiejskaUwielbiam pizzę, naprawdę uwielbiam! A co może być lepszego niż przekąska o smaku pizzy? Chyba, że nic! Dlatego dziś mam dla Was pyszny przepis na zwijane
Kuchnia ŁukaszaJuż szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli
Kuchnia ŁukaszaDzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy
Food SquarePizza, chyba najbardziej lubiane danie wśród dzieci. Ja bardzo lubię pizzę, lecz tym razem nie pizza, a coś pysznego przypominającą ją. Malutkie pizzerki, z dużą
Kuchnia ŁukaszaTiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem
Kuchnia Łukaszadodatek jest smaczna i pożywna. Do sałatek najlepiej sprawdza się soczewica zielona, której ziarna pokryte są cienką łupiną. Dzięki niej w trakcie gotowania zachowuje swój kształt, nie rozgotowuje się i jest sypka. Ma delikatny smak, można więc ją łączyć niemal ze wszystkim, a to daje nieograniczone możliwości komponowania pysznych i zdrowych przekąsek. Najprościej wymieszać ją z sezonowymi warzywami i mnóstwem(...)zachowa intensywnie zielony kolor). Odcedzamy fasolkę i dodajemy do soczewicy. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki, rzodkiewki w plasterki, a cebulę w piórka. Siekamy koperek. Wszystkie składniki dodajemy do sałatki. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy i miodu przygotowujemy sos. Przyprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy. Sałatkę dekorujemy listkami bazylii
Smakowity Blog Kulinarnywarzywa, a spośród nich najbardziej te o wyrazistych smakach. Cebula, czosnek, seler naciowy, rzodkiewka, chilli, rzeżucha - wiele osób ich unika, a ja się nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika ). Tak samo mam z brukselką - pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy nie miałam z nią(...)posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam :) P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie. Według mnie daje najlepszy możliwy smak. Więcej
Chilli Czosnek i OliwaSałatka z grupy (dla mnie) doskonałych :) roszponka świetnie komponuje się z owocami, wiórki selera i kiełki wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych i odżywczych, a sos arbuzowo-jaglany (kasza jaglana jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu) jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :) bomba witaminowa! Co najlepsze - Zuzia zajadała się aż miło(...)wiórki selera. Sos: drugą połowę z ćwiartki arbuza przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładki sos. Połową sosu polewamy sałatkę, a drugą przekładamy do miseczki/sosjerki i podajemy razem
Kolorowy Przepisownikprostocie siła! I tak jest w przypadku dzisiejszego przepisu. Kilka składników, chwila przygotowania i na naszym talerzu ląduje pyszna i zdrowa surówka. A poza tym popatrzcie jakie ma piękne kolory! Od razu chce się ją jeść, prawda ? 😍 Surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem została przygotowana zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej, czyli bez użycia cukru i tłuszczu(...)niej nieco oleju rzepakowego tłoczonego za zimno i szczyptę cukru. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos
Kulinarne przygody GatityCiepło - zimna bo nie mogę się zdecydować czy wolę ja na ciepło czy na zimno - w obu wersjach jest pyszna, choć w głosowaniu domowym przeważają głosy, że jednak na ciepło :) 1 pierś z kurczaka 1 szklanka ryżu suchego 1 puszka ananasa majonez przyprawy 1 szklankę ryżu gotuję na 2 szklankach wody. Na koniec solę i dodaję kurkumę oraz(...)tego doda się majonezu, soku z ananasa i dodatkowych porcji przypraw zależy od indywidualnych preferencji. Najlepiej próbować i dodawać pomału, aż znajdziemy nasz smak idealny. Tak jak pisałam, sałatka najlepsza jest gdy ryż i kurczak są jeszcze ciepłe, chociaż warto się powstrzymać i zostawić coś do ostygnięcia aby spróbować również wersji na zimno
Z butelką mleczka w tleSezon na dynię trwa w pełni, dlatego przygotowałam dla Was zestawienie najciekawszych przepisów na dynię, które znalazłam na blogach kulinarnych. Znajdziecie tutaj ciasta, dania wytrawne, sałatki, a także placuszki. Przypuszczam, że niektórzy z Was mogą nie być przekonani do dyni ze względu na jej dość mdły smak, jednak przy odpowiedniej obróbce, proporcji składników i przypraw, dynia zmienia swoje oblicze Osobiście(...)znacie sprawdzone przepisy na dynie, których tutaj nie ma, podzielcie się nimi w komentarzu Pasta z dyni i fety (na kanapki) BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Syrop dyniowy BLOG: http://www.kuchenneszalenstwa.pl/ Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo-figowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Surowa tarta z musem z dyni (bezglutenowa) BLOG: http://cookitlean.pl/ Zupa krem z dyni i gruszek BLOG: http://www.poracoszjesc.pl/ Bezglutenowe kluski
Kuchnia Bazyliiśniadaniowych owsianek, które po takim zabiegu stają się niezwykle pyszne i kremowe. Budyń ma genialny skład, bo zawiera jedynie skrobię kukurydzianą i mieloną wanilię Burbon. Dodatkowo jest to produkt ekologiczny i bezglutenowy. Sok z cytryn 100% soku, nieskoncentrowanego, a bezpośrednio wyciśniętego z sycylijskich cytryn. Świetny do herbat, napojów, sałatek, a także do porannej wody z cytryną pitej(...)żurawina , jagody , morwa , a także kruszone ziarna kakao i oczywiście acai w proszku . Jak widać na powyższym zdjęciu wymienione składniki są oblepione wspomnianym proszkiem acai, co w efekcie daje pyszne i zdrowe połączenie smaków. Mieszanka jest bardzo smaczna, słodka, ale z nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska. Biała czekolada
Zdrowie na języku :Prukolą i kozim serem Tę sałatkę po raz pierwszy zrobiłam całkiem przypadkowo. Byłam na wakacjach w miejscu gdzie figi rosną w każdym ogródku. Szukałam w internecie inspiracji ale jakoś nic w 100% nie podobało mi się na tyle, ażeby postarać się przepis odtworzyć. Zrobiłam więc sama bardzo prostą a jednocześnie pyszną sałatę. Idealna na upalne dni, gdyż jest lekka(...)bazie octu balsamicznego. Mam w domu taki sos zrobiony właśnie z fig. Ja będąc na wczasach nie miałam możliwości zakupu takiego sosu więc zrobiłam swój Był równie pyszny. 10 fig 3/4 szklanki czerwonego wina (wytrawne) Figi kroimy na pół, owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej. Grillujemy (25 minut 160 stopni Celsjusza). Ta porcja jest porcją dla 4 osób. Sałatę rukolę układamy
mecooks