pyszna sałatka - 7462 przepisów (strona:298/498)

Art & Food Bazar w Krakowie edycja świąteczna 13 grudnia, relacja 101

razem wybrałam sałatkę, którą dobrze już znałam z innego wydarzenia kulinarnego, sałatka z fasoli z pesto rosso, z pietruszką i papryczkami. Dla orzeźwienia zamówiłam prosecco frizzante. Zupa z soczewicy z pomidorami i ziemniakami, podana z pajdą chleba wyglądała bardzo apetycznie i podobno była pyszna (posmakowała Włochowi). Sama z pewnością przygotuję podobną, bo bardzo lubię takie połączenia. Z Krakowa wróciłam

Moja smaczna kuchnia
Potrawka z kurczaka a’la Gyros 1022

window.adsbygoogle || []).push({}); Potrawka z kurczaka a’la Gyros podawana na ryżu to pyszna propozycja na obiad. Inspirowałam się przepisem ze strony przepisy.pl , wprowadzając kilka małych modyfikacji. Danie to bardzo nam przypadło do gustu. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje :) Polecam Wam także wypróbować przepis: Sałatka Gyros ognista Potrawka z kurczaka a’la Gyros – Składniki: 500g piersi

Kulinarne Przeboje
Ogórki - koreczki - przetwory na zimę 222

ogórków i papryki przyszła pora na ogórki na ostro. Raczej nie nadają się jako sałatka do obiadu zimą, bardziej jako przegryzka do suto zakrapianej domówki. Tak czy siak warto kilka słoiczków w zanadrzu mieć. Ogórki koreczki są słodko-ostre ale nie do przesady. Po prostu pyszne. Ogórki - koreczki Składniki 3,5 kg ogórków 5 łyżek soli 1 główka czosnku ½ łyżki

Pyza i Surówka
Pieczone bataty/ziemniaki 611

Pyszne pieczone ziemniaczki i słodkie bataty do doskonały dodatek do mięska do obiadu. Wyśmienicie smakują również jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu. Można doprawić ulubionymi przyprawami, ja użyłam tymianku i mieszanki do sałatek z młynka. składniki: 1,5-2 kg batatów i/lub ziemniaków tymianek przyprawa do sałatek, u mnie młynek Prymat olej do skropienia Bataty/ziemniaki obrać ze skórki. Następnie obrane

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z ogórka z awokado 165

względu na fajny świeży smak i uniwersalność w używaniu. Idealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe wiosenne dni. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki

Kolizje Smaków
Sałatka szpinakowa Popeya 216

Prosta, lekka sałatka ze szpinaku zarówno do obiadu jak tez jako samoistna przekąska. Teraz gdy trwa zima i brak nam wielu witamin i składników mineralnych taka bomba Popeya pewno się przyda każdemu. Do tego pyszny sos na bazie soku z grapefruita i mamy smaczny duet. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem 165

nadejściem jesiennych dni na naszym stole zaczyna się pojawiać  klasyczna sałatka jarzynowa . Przygotowana tradycyjnie, tak jak to się robiło u babci; z zielonym groszkiem, konserwowym ogórkiem i kwaskowym jabłkiem. Dziś natomiast zapraszam Was na jej trochę odmienioną wersję, tym razem dodałam do niej topinambur i brukselkę, pyszne i zdrowe jesienne warzywa. Parę słów o topinamburze Topinambur, nazywany też słonecznikiem(...)Żelazo - 3,40 mg Magnez - 17 mg Fosfor - 78 mg Potas - 429 mg Sód – 4 mg Cynk - 0,12 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opakowanie  sałatki jarzynowej Poltino 1/2 kwaśnego jabłka 1 mała szalotka 150 g brukselki  200 g topinambura

Kulinarne przygody Gatity
Buraczki z jabłkiem i cebulą 207

Buraczki z jabłkiem i cebulą... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Cebula posiekana w drobną kosteczkę. Skropione olejem i sokiem z cytryny. Oprószone natką pietruszki. Pyszny dodatek do obiadu. Polecam!   Składniki: 4 średnie, czerwone buraki; 2 średnie jabłka; 1 średnia cebula; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do startych buraków. Wymieszać. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Natkę pietuszki drobno posiekać. Dodać do sałatki (odrobinę można pozostawić do posypania po wierzchu). Wymieszać. Do sałatki dodać olej i sok wyciśnięty z cytryny (2 łyżki). Dokładnie wymieszać. Sałatkę

Gospodyni Miejska
Zwijane bułeczki pizzowe 802

Uwielbiam pizzę, naprawdę uwielbiam! A co może być lepszego niż przekąska o smaku pizzy? Chyba, że nic! Dlatego dziś mam dla Was pyszny przepis na zwijane

Kuchnia Łukasza
Pączki tradycyjne z dżemem 168

 Już szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli

Kuchnia Łukasza
Sałatka Londyn-Tokio 145

Dzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy

Food Square
Ciasteczka pizzowe. 1269

 Pizza, chyba najbardziej lubiane danie wśród dzieci. Ja bardzo lubię pizzę, lecz tym razem nie pizza, a coś pysznego przypominającą ją. Malutkie pizzerki, z dużą

Kuchnia Łukasza
Tiramisu-szczypta Italii w waszej kuchni! 179

Tiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem

Kuchnia Łukasza
Sałatka z soczewicą i fasolką szparagową 165

dodatek jest smaczna i pożywna. Do sałatek najlepiej sprawdza się soczewica zielona, której ziarna pokryte są cienką łupiną. Dzięki niej w trakcie gotowania zachowuje swój kształt, nie rozgotowuje się i jest sypka. Ma delikatny smak, można więc ją łączyć niemal ze wszystkim, a to daje nieograniczone możliwości komponowania pysznych i zdrowych przekąsek. Najprościej wymieszać ją z sezonowymi warzywami i mnóstwem(...)zachowa intensywnie zielony kolor). Odcedzamy fasolkę i dodajemy do soczewicy. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki, rzodkiewki w plasterki, a cebulę w piórka. Siekamy koperek. Wszystkie składniki dodajemy do sałatki. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy i miodu przygotowujemy sos. Przyprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy. Sałatkę dekorujemy listkami bazylii

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania