Zaczęło się od rozmowy z synem na temat nowo otwartego punktu z kebabem, a skończyło na pysznej tortilli w domu. W pierwszej wersji placki torilli miałam
Blondynka Gotujeskosztować tylu nowych rzeczy. Począwszy od jagnięciny, pysznych greckich deserów i potraw, poprzez różnorodne owoce morza, skończywszy na ślimakach i wspaniałej chińszczyźnie przyrządzanej przez oryginalnego chińskiego szefa. Było pysznie i bardzo inspirująco. Wracając do przepisu, postanowiłam wreszcie zamieścić coś bardzo tradycyjnego, typowy polski piątkowy obiad, czyli smażona rybka. Ja osobiście najbardziej lubię wersję w migdałach, dlatego postanowiłam podzielić(...)Wami moim przepisem. Za pewne dla wielu z Was jest to przepis dobrze znany, ale mam nadzieje, że ci którzy nie kosztowali zmotywują się do zamiany tradycyjnej panierki. Sałatka również bardzo prosta i ekspresowa, idealna do każdego obiadu, jak również sama, bez dodatku mięsa. Polecam. Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami Składniki: Ryba: 2-4 filety
Mania Gotowanialeniuchów i pracoholików idealne! Jeśli chodzi o książkę "Pyszne do pudełka" Grażyny Bober-Bruijn, to jest to 190 stron wypełnionych przepisami na dania na wynos. Nad daniami do pracy popracuję jak tylko skończę malowanie, bo osobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki(...)tego co widzę, nie ma opcji aby nie wyszły, no chyba, że czegoś nie dodamy. Nie są przesłodzone, tylko właśnie takie w sam raz, tak jak lubię. Tytuł: Pyszne do pudełka Autor: Grażyna Bober- Bruijn Wydawnictwo: Muza Składniki: 1 średniej wielkości cukinia (około 250 g) 200 g zmielonych migdałów 150 g mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego
Blondynka Gotujesię zastanawiam, czy podawanie przepisu na sałatkę jarzynową w ogóle ma sens. Ciężko jest narzucać, ile wkroić marchewki, ile selera, a ile ogórków. Każda gospodyni z pewnością ma opracowaną swoją proporcję składników. Zdaję sobie też sprawę, że najczęściej wykorzystuje się warzywa pozostałe z gotowania bulionu, co oczywiście daje niemałą satysfakcję. Jeżeli jednak masz taką możliwość, spróbuj ugotować warzywa na parze(...)upiec. Wszystkie smaki będą jeszcze bardziej wyczuwalne. No i oczywiście ten majonez… delikatny, pyszny i zdrowy. Wiem, że święta to czas dogadzania sobie, podczas którego nie zastanawiamy się nad kaloriami, ale jeżeli możemy zyskać na zdrowiu nie tracąc przy tym na smaku, dlaczego nie? Muszę przyznać, że krojenie miękkich, ugotowanych warzyw sprawia mi przyjemność i działa uspokajająco w przedświątecznej gonitwie
Roślinna - blog wegańskiLekka, świeża, soczysta i bardzo kolorowa. Zdrowa, bo bez majonezu, a z pysznym lekko czosnkowym winegretem. Niezastąpiona na wiosenne i letnie grillowanie, jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Idealna do zabrania jako lunch do pracy. Do zrobienia przez cały rok – z bobem konserwowanym, który smakiem nie ustępuje wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie. Wszystkie(...)oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby nie połamać bobu, mieszamy. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, żeby smaki zdołały się połączyć. Przed podaniem wyjmujemy – najlepiej smakuje gdy osiągnie
Karo in the KitchenWitajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycje lekkiego dania obiadowego. Bez dodatku panierki i bez smażenia w głębokim tłuszczu. Z dodatkiem sałatki warzywnej taki posiłek idealnie sprawdzi
Zdrowie i pysznie na talerzuNazwa nieco humorystyczna, nawiązująca do twórcy dania. Zaprosiliśmy na obiad rodziców, którym chcieliśmy zaserwować coś pysznego w 2018 roku. Ja przygotowałam krem z grzybów, a mój
Karola gotujeNajprostszy sposób na upieczenie pysznego schabu. Wilgotny,miękki i bardzo smaczny. Pokrojony w grubsze plastry na ciepło świetny do obiadu. Podany z sosem czosnkowym lub innym swoim ulubionym. Na zimno pokrojony w cienkie plastry idealny do kanapek i sałatek. Więcej przepisów na dania mięsne z różnych gatunków mięs znajdziecie na moim blogu. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów proszę
O kuchni z uczuciemburaków i fety. Wystarczy niewiele dobrze dobranych składników, by powstała pyszna i zdrowa pasta na kanapki. Pieczone buraki cudownie komponują się z cytryną oraz słoną fetą. Jeśli lubisz szybkie i zdrowe przekąski z burakiem w roli głównej, to polecam Ci także mój przepis na sałatkę z pieczonych buraków i fety
AniaGotuje.plogórki w zalewie musztardowej , ogórki w zalewie curry obie wersje pyszne, polecam bardzo :-) W tym roku znalazłam jeszcze u smacznej pyzy przepis na kiszonego kalafiora. Kalafiora bardzo lubimy, kiszonki to samo zdrowie wiec zakisiliśmy na próbę. Takiego kalafiora można jeść samego lub dodać do sałatek i nie tylko. Już nie mogę się doczekać spróbowania go :-) Miłego dnia kochani
kruche babeczkiDzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszne i delikatne kotleciki z kaszy orkiszowej pełnoziarnistej nowość w Cenos . Kasz orkiszowa otrzymywana jest z pełnych ziaren orkiszu, pasternej odmiany pszenicy.Jak wiadomo orkisz to znakomite źródło błonnika i białka.Kasza nadaje się do sałatek i jako farsz np: do gołąbków. Zapraszam :) 1 woreczek ugotowanej kaszy orkiszowej Cenos 250 g sera białego
Sama słodycz i szczypta chiliNaszą dzisiejszą propozycja dla was jest sałatka z grillowanym homarem. Homar skropiony jest aromatycznym sosem na bazie masła i wina, z czosnkiem, szalotką, musztardą i świeżymi ziołami. Podaliśmy go z miksem sałat, ogórkiem i rzodkiewką, w towarzystwie grzanek z bagietki! Pyszne! Nasz homar jest oznaczony niebieskim znakiem #msc, oznacza to że został złowiony w systemie zrównoważonego rybołówstwa czyli połów
Plate of Joyczasochłonne - domowe zrobienie masła klarowanego. Ale.. kiedy chciałam przesmażyć warzywa do sałatki na maśle klarowanym (mają wtedy piękny maślany zapach;) okazało się, że mam samo masło. Zaczęłam szperać w internecie jak zrobić idealne masło, na którym nic się nie przypali. Znalazłam, zrobiłam, wyszło idealne i pyszne. Dziś podzielę się z Wami jak sprawnie i poprawnie klarować domowo masło. Potrzebujecie
Zasmakuj Kuchniorganizmu. Staram się wykorzystywać ten okres jak tylko to możliwe! Robię koktajle, pyszne owoce miseczki z jogurtem, a w głowie powstają nowe pomysły i aby ich nie zapomnieć, notuję o każdej porze dnia i nocy w mojej komórce. W kolejce czeka np. oliwa smakowa z cytrusami, sałatka inspirowana Sycylią, ale póki co powstały dzisiaj dwa przepyszne przepisy śniadaniowe, idealne
Moja smaczna kuchnia