Ekspresowy w przygotowaniu pieczony łosoś, podany na prostej sałatce z roszponki i pestek granatu. Udekorowany prażonymi ziarnami sezamu i dressingiem tahini, nie tylko smakuje obłędnie, ale i efektownie wygląda. Sprawdzi się zarówno na szybki, codzienny jak i bardziej uroczysty obiad. Całe danie jest lekkie, pyszne i bogate w smaku. Dzięki krótkiemu pieczeniu w wysokiej temperaturze łosoś zachowuje soczystość
cool and mintyMój kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu:) Pasta kanapkowa, która z pewnością wzbogaci i urozmaici codzienny jadłospis. Łatwa do przygotowania, pyszna. składniki: ok 300
6nieboO tym, że wiśnie i czekolada to połączanie doskonałe nie trzeba chyba nikogo przekonywać, a że sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Tą surówkę przyrządzam bardzo często i zawsze jest pyszna. Często
Di gotujeUniwersalne ciasto drożdżowe Uniwersalne ciasto drożdżowe , czyli drożdżowe, które pasuje idealnie do wypieków słodkich i wytrawnych. Wypieki z takiego ciasta wychodzą na prawdę pyszne! Ciasto
Kuchnia ŁukaszaAż jest mi wstyd, że dodaję przepis na szarlotkę tak późno! Ale myślę, że mi wybaczycie, bo szarlotka z tego przepisu jest po prostu pyszna
Kuchnia ŁukaszaTaka sałatka jest zawsze dobrym dodatkiem do potraw z grilla, ale również na lekką kolację. Mamy teraz sezon na świeże warzywa, więc warto korzystać z tych zasobów. Pomidory teraz zachwycają smakiem są soczyste i słodkie, po prostu pyszne. SKŁADNIKI: rukola bądź inna sałata 2 średnie pomidory kawałek sera ricotta 2-3 rzodkiewki 1 zielony ogórek kawałek żółtej papryki gotowane
Kuchnia Beatyzakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu pojednawczego nie było. Przełomowym dniem okazał się poniedziałek ;) A pyszne steki przypieczętowały zgodę między nami. Oto pomysł na fantastyczny obiad, który można wyczarować
Kuchnia po mojemuczasie krótkich przerw między kolejnym mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury (np. cudowną poziomkową!), dżemy, kompoty, sałatki, syropy i absolutnie bezkonkurencyjn y keczup! Co ważne, wszystkie przetwory powstają w oparciu
KUCHARNIAPrzygotowane z niej danie na grillu jest jak najbardziej dietetyczne i pyszne. Zresztą, tych co lubią ryby, a tym bardziej tak świeże, nie trzeba dodatkowo zachęcać. Składniki: - świeża ryba (pollock-mintaj) - cytryna - nasiona kolendry - czosnek - sól morska - pieprz cytrynowy - natka pietruszki - masło - oliwa (olej) Dodatkowo na sałatkę: - sałata - kilka świeżych liści botwinki - 1 papryka ramiro - 1-2 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkofrancuskie paszteciki z pieczarkami i serem żółtym. Jutro nastawiam barszczyk. Będzie sałatka ale z kurczakiem więc zjemy w pierwszy dzień świąt. Do tego schab pieczony z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Propozycje na blogu znajdą się na pewno w tym roku jeszcze :) Zapraszam na podsumowanie tygodnia w zdjęciach : * pyszny kurczak z kuskusem i papryką plus nadziewane pomidorki * moje najlepsze foremki
Magiczne Życie Martyędzyczasie pokolorowałam z najmłodszymi naszymi-nienaszymi dziećmi kolorowanki, przyjęłam zaproszenie na pyszną kawę od mojej Drugiej Połówki i wypiliśmy ją oglądając amerykański dramat a wieczornym popołudniem przyjęliśmy gości ciesząc się ze wspólnie spędzonego czasu:). I chociaż poszatkowana czerwona kapusta została w garnku nie doczekawszy się przerobienia na sałatkę i zapakowania w słoiki to jednak w ogólnym rozrachunku wykorzystanie wczorajszego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCiasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do
Kuchnia Łukaszachilli, octu balsamicznego i cukru. Ten sos to totalna improwizacja – pyszna, przepyszna. Polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 800 gram wątróbek drobiowych 50 gram rukoli 8 małych pomidorów (jeśli koktajlowe to więcej) 1/2 dużej cebuli białej lub czerwonej 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny + ocet do sałatki 3 łyżki wytrawnego wina olej lniany lub oliwa z oliwek kilkanaście
OstryKęsOryginalna przystawka zarówno na przyjecie, np sylwestrowe jak i kolacje we dwoje. Łosoś wspaniale się komponuje z słodkim gratem, kwaskowatym jabłkiem do tego sos o wyrazistym
Bernika - moj kulinarny pamietnik