wielkanocny stół zachęcam do przejrzenia bloga. W szczególności polecam Wam pyszną mocno czekoladową babkę lub najłatwiejszą babkę w łaty . Babki można upiec wcześniej, tak samo jak keks . Takie ciasta mogę postać dłużej i często to nawet poprawia ich smak (np. kokosowa babka). Dzień wcześniej warto też przygotować sałatki (smaki powinny się „przegryźć”). Podczas przygotowań nie zapomnijcie
Słodkie okruszkitylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce owa włoska odmiana, to równie pyszne danie przygotujecie także z bardziej Wam znanym jarmużem – dla ciekawej odmiany
Even Better Foodchwili pewnie jesteście zaskoczeni, ale zapewniam Was, że kiszone owoce są pyszne. Skoro można kisić jabłka to śliwki też się do tego nadają. Są też zdrowe, jak wszystkie kiszonki, i będą doskonałą alternatywą dla śliwek marynowanych w occie . Kiszone śliwki są świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, serów i sałatek. Kisić można różne warzywa i owoce - zajrzyj TUTAJ, do zakładki
Smaczna Pyzawierzch ułóż upieczone jajo, posyp dymką, podaj z młodą rzodkiewką. Pyszne! Polecam Wam gorąco przepis na śniadanie wielkanocne i oczywiście majonez marki Społem - Majonez Kielecki! Nowa etykieta Majonezu: Dz ięk i niezmiennej od lat recepturze, smakiem przypomina domowe wyroby. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi niezawodny dodatek do sałatek, wędlin oraz przekąsek przygotowanych na bazie jaj. Odkręć słoik Majonezu Kieleckiego
SMYKWKUCHNISkładniki: Camembert (najlepiej ziołowy, lub chilli ale zwykły też pyszny) mąka jajko bułka tarta Camembert kroimy na kawałki jakie nam odpowiadają u mnie pokrojony na 4 części. Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju! Krótko bo szybko się rumieni :) Podajemy z sałatką lub pomidorkami. Smacznego
Moje-pitraszenieBardzo dobra przystawka do wszelakich imprez w domu. Pyszne pomidorki, wspaniały ogórek. Pyszny serek. Robi się ją szybko, wszystkim smakuje i doskonale sprawdza się jako "zakryska" do alkoholu. Polecam! -TRUDNOŚĆ: łatwe(...)CZAS: 1-30 min -PORCJE: 1 Przystawka do alkoholu 2 pomidory 2 ogórki 1/2 opakowania sera feta półtłustego sałatka zielona Najpierw dokładnie czyścimy i pod kranem myjemy sałatkę. Wyciągamy z niej grube łodygi, a piękne zielone liście układamy na talerzu. Pomidory oraz ogórki myjemy obieramy ze skórki, kroimy na plastry średniej grubości
Gotuję Testujętegorocznych grillowych spotkań, a żeby wykorzystać całość warzywa, nać przemieniam w pyszne pesto z rodzimym olejem lnianym zamiast oliwy z oliwek, smakuje obłędnie wzbogacone prażonymi nasionami lnu. Prażone siemię lniane to przepyszny i zdrowy składnik mojej diety, zawsze robię zapas i przechowuję w słoiku, dodaję do koktajli, oprószam sałatki i kanapki, dodaje do musli i owsianek. Len ma zbawienny wpływ
Słodki Kompromiszapiekance, w leczo, panierowana w bułce, faszerowana, placki z cukinii, sałatka z cukinii, dżem.. No właśnie, dżem. Delikatny, słodki, z delikatnym posmakiem cytryny. Jeśli nie macie pomysłu na cukinię, a zostało Wam jej jeszcze trochę ( jak u mnie...wciąż ;) ), to dżem będzie naprawdę fajną, ciekawą i pyszną opcją :) Dżem z cukinii Potrzebujesz: 1kg obranej ze skórki i pozbawionej nasion
Kuchnia w Słońcu Skąpanakoperkowy to pyszny dodatek do wielu dań. Można go przygotować na ciepło na bazie bulionu lub na zimno na bazie jogurtu. Wersja nie ciepło najlepiej pasuje do rybki, jajek czy różnych kotlecików natomiast wersja na zimno jest idealna do sałatek, surówek oraz dań z grilla. SOS KOPERKOWY NA ZIMNO składniki: 200 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu
Monia miesza i gotujezamieniam ją sobie właśnie na zielone listki szpinaku i jest pysznie. Dzisiaj 4 dzień detoxu z lekkim, białkowym wzmocnieniem bo na śniadanie pojawiły się moje kochane jajka i mogłam je zjeść z kromką razowego chleba - pycha! Na kolację zaserwuję Wam i sobie lekką, chrupiącą i bardzo smakowitą sałatkę . Jest doskonałym dowodem na to, że je się najpierw oczami. Spójrzcie
Smaczna PyzaBolko siup do Laby. Gazetki, zupa dyniowe, pyszne ciasto marchewkowe. Ciężkie, ciemne, inne od mojego! Po powrocie do domu zrobiłam marchewkowe właśnie. Przerobione i udoskonalone (tu przepis pierwszy ), w tej chwili już nic innego do niego nie dodałabym. Jest idealne! Do tego ciasteczka cynamonowe. Sałatka, kurczak, kanapki. I na drugi dzień ruszyliśmy całą rodziną i ze znajomymi na piknik
bistro mamawówczas niemal 90% populacji. Potraw z ziemniaków jest bez liku. Od sałatek ziemniaczanych, przez kluski, placki, budynie, frytki, chipsy itd. Niepodzielnie królują na naszych stołach nie od dzisiaj. Jeśli znudziły się Wam tradycyjnie ugotowane, proponuję wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują się efektownie, a do tego są pyszne! Doskonałe jako dodatek do obiadu, ale równie smaczne solo, z dipami
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj pomysł na kaszę jęczmienną w formie sałatki. Fachowcy od żywienia zachwalają jej zalety. Kasze obniżają poziom cholesterolu. Pomagają przezwyciężyć depresję. Poprawiają wygląd skóry. Usprawniają pracę układu pokarmowego. Chyba więcej zalet już wymieniać nie trzeba :) Ta w towarzystwie rukoli, pomidorków i podsmażanej cebulki jest pyszna. Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej spora garść rukoli pomidorki koktajlowe 1/2 cebuli 1 ząbek
Moja Galeria Smakuprzygotowania tego dania zainspirował mnie przepis, który przeczytałam na mrożonce Bonduelle- sałatka z fasolki szparagowej i orzechów :) Od siebie dodałam klopsiki z wołowego mięsa oraz wyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało lekkie, a równocześnie sycące danie, o z askakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość. Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy
Kraina Miodem PłynącaPyszna przekąska, którą możemy zaserwować podczas spotkania z przyjaciółką przy winie, uroczystej kolacji, romantycznym spotkaniu... Jej świeży smak pozostanie z nami na dłużej. Idealna na każdą okoliczność. SM Mlekovita produkuje mozzarellę mini. Jest fenomenalna jako dodatek do sałatek, dań, lub jako samodzielna przekąska. Składniki: 2 opakowania mozzarelli mini Mlekovita otarta skórka z jednej limonki 4 łyżki oliwy
Malinowe PocałunkiPierwsze w tym roku, pysznie chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te robione ze starych, a starte na oczkach po upieczeniu są chrupiące i nie nasączone olejem:)) Pokusiłam się podać je tym razem z prostą sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u Margarytki
Walijskie PichcenieKiełki to trochę niedoceniany i może już zapomniany dodatek do twarożków, kanapek, zup czy sałatek. Kiełki nasion zawierają bardzo cenne dla organizmu minerały czy witaminy. Znajdziemy tutaj żelazo, potas, magnez, kwasy omega3, witaminy A, B, C, K oraz wiele innych. Zjedzenie niewielkiej porcji kiełków, da nam tyle samo witamin i minerałów jak zjedzenie całego warzywa. To właśnie całe bogactwo warzyw(...)dużych ilościach, ponieważ zawierają niewiele kalorii. Kiełki możemy zrobić z nasion: rzodkiewki, brokułu, grochu, owsa, lucerny, soji, buraka, fasoli, kozieradki, rzeżuchy, pszenicy czy koniczyny…można tutaj wymieniać długo. Pyszne kiełki z fasoli mung, są stałym elementem kuchni wschodniej. Do robienia kiełków, najlepiej użyć nasion specjalnie do tego dedykowanych, ze sklepów ze zdrową żywnością. Mamy wtedy gwarancję, ze nie zostały
Mieszam w GarnkuUwielbiacie ciasta czekoladowe? To znaczy ten przepis jest w sam raz dla Was! Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma
Kuchnia ŁukaszaPrzepis na wyśmienitą surówkę z białej kapusty, która bez pasteryzacji może stać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie. Jest bardzo pyszna, w słodko-kwaśnej marynacie
e-PrzepisyKulinarneBosmańskie śledziki Jeśli już zabraliście się dzielnie , do zamarynowania swoich pierwszych płatów śledziowych , to teraz można z nich wykonać pyszne śledzie po bosmańskie . Jeśli nie macie
Ogrodnik w podróżyIdealna na śniadanie, do obiadu czy też na lekką kolację. Szybka, prosta i do tego jaka pyszna :) Potrzebujemy: mieszankę sałat z sałatą lodową lub samą
Kolejny blog o gotowaniuSurówka z marchewki z czosnkiem... Soczyste, pomarańczowe wiórki marchewki. A do tego intensywny aromat i smak czosnku. Nieco inna, ale pyszna surówka do obiadu. Zapraszam
Gospodyni MiejskaSos musztardowy do grilla na bazie jogurtu greckiego. Pogoda dziś była bardzo kapryśna, jednak udało się jakimś cudem przygotować pyszne udka na grillu, których niestety nie
Kraina Tysiąca SmakówPrzeglądając ostatnie wpisy na moim blogu zauważyłam, że prawie same słodkości serwuję - chyba to tęsknota za wiosn ą tak mnie ku słodkiemu skłania;) Dzisiaj jeszcze deser
Zdrowa Kuchnia Sowy