Doskonalsza wersja już i tak doskonałego smalcu wegańskiego, który zamieszczałam jakiś czas temu. W tamtym choć był pyszny, czegoś mi brakowało. Pozostawał mały niedosyt
Smaczne ZdrowePyszna, aromatyczna wariacja na temat chleba. Uwielbiam smak i zapach pieczonej cebuli. Skusiłam się więc do wypróbowania przepisu Ewy na chleb cebulowy, zapożyczony z bloga z cukrem pudrem. Był to drugi chleb jaki upiekłam w życiu i od tego czasu na stałe wszedł do mojego domowego jadłospisu. Rewelacyjny w smaku, o lekkiej i mięciutkiej fakturze, wywołujący ślinotok
Grunt to przepis!Dzisiaj zapraszam na pyszny i szybki obiad. Spaghetti z mięsem z indyka w sosie pomidorowym. Do tego dania użyłam wyśmienitych przypraw Plenus . Wszystkich zainteresowanych przyprawami zapraszam na stronę internetową - https://www.galeriaherbat.pl/category/przyprawy-mieszanki . Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 700 g sosu pomidorowego z puszki lub swojego 1 łyżka domowej vegety 1 łyżka suszon ych pomidorów
Sama słodycz i szczypta chiliktóre pozwoli nam wyczyścić talerz z pysznego sosu do dna. SKŁADNIKI 4 jajka M 450g ziemniaków (waga po obraniu!) 400g puszka pomidorów w zalewie lub 650g pomidorów „Lima”- obranych i pokrojonych 2-3 garście młodego szpinaku 8-10 koktajlowych pomidorków 100g miękkiego, twarogowego sera koziego 2 cebule (ok.200g) 2 ząbki czosnku 1 szklanka domowego rosołu lub bulionu 5 łyżek oliwy
Karo in the Kitchenbardzo wiele. Można ją grillować, piec, smażyć… i nie tylko. Najbardziej znanym produktem, powstałym po przetworzeniu karkówki, ale rzadko z nią kojarzonym, jest baleron. Mniej znana, ale równie pyszna jest karkówka dojrzewająca. Składniki: - karkówka 1,125 g - 1/3 szklanki cukru trzcinowego Demerara (brązowy, nierafinowany) - 1/3 szklanki soli morskiej - 1 łyżka soli peklowej - 1 łyżeczka uprażonych i zmielonych nasion(...)Mięso może dłużej wisieć niż jest to podane w przepisie, będzie bardziej suche. - Waga mięsa przed przygotowaniem – 1,125 kg, gotowy wyrób – 780 g. Karkówka dojrzewająca to kolejny wyrób domowy, o którym mogę powiedzieć, że udał się wyśmienicie. Duży wpływ miał na to idealnie wybrany kawałek mięsa – nie za tłusty, ale i nie za chudy. Dzięki wykorzystaniu krajalnicy karkówkę dojrzewającą
mojewypiekiinietylkoJeśli lubicie lody, a do tego chcielibyście aby były one lekkie i niskokaloryczne zachęcam Was do przygotowania w domy pysznych lodów jabłkowych z cynamonem i pomarańczową
Słodkie okruszkijajka, zielona cebulka, majonez, wyszło pyszne smarowidło. Jak już nam się znudzą zwykłe kanapki i nie mamy pomysłu, proponuję tę pastę. Fajna, smarowna i bardzo smaczna. Szybka i tania. Polecam :) Składniki - pieczarki 30 dkg - jajka 4 szt. - zielona cebulka kilka łodyżek wraz z białą częścią (poza sezonem oczywiście może być zwykła biała cebula) - domowa wegeta, sól, pieprz - olej Wykonanie Pieczarki
Kuchnia z widokiem na ogródpostanowiłam zasadzić w kolorowych doniczkach domowe zioła, żeby mieć zawsze swoje, świeże. Niestety to dopiero drugi dzień, więc efekty nie mogą być widoczne, ale obiecuję, że jak coś się pojawi to na pewno się pochwalę. Niestety martwię się, bo jeszcze nigdy nie hodowałam roślin. Tak właśnie odnalazłam dzisiejsze danie, ciasto trochę naleśnikowe, kryjące pysznego soczystego kurczaka… Składniki: - 2 spore
dom-agi.plPozostajemy w temacie jesiennego grillowania. Polecamy dwa sposoby na pyszne dania z dynią z grilla w roli głównej. Sycylijska dynia z grilla Dynię wystarczy pokroić w wąskie kliny i wrzucić ją na ruszt. Składniki: 1 mała dynia 4 łyżki oliwy z oliwek 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 łyżki octu winnego 3 łyżki białego cukru sól koszerna opcjonalnie świeżo posiekana mięta(...)łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru do sałatki: Szpinak Baby ½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego ½ szklanki prażonych orzechów Pekan 4 pomidory pokrojone w plasterki domowy sos V inaigrette Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do około 200-220 stopni, w międzyczasie nacieramy ruszty oliwą. Dynię kroimy na połowę, usuwamy nasiona i kroimy ją na 2 cm plastry (nie usuwamy
naRuszciePyszne i zdrowe wiosenne śniadanie. Świeżo i letnio - smaczne pocieszenie gdy za oknem pada deszcz i znów trzeba włożyć kurtkę.. Nie tylko śniadanie - to także pomysł na podwieczorek, czy świetną przekąskę w ciągu dnia, która szybko zaspokoi niejeden głód. Powstałą pastą smarujemy świeżą złotą i chrupiącą bagietkę lub domowe bułeczki w sobotni leniwy poranek... :) Idealnie! Smacznego:) Składniki
Zasmakuj Kuchnizmienia faktu, że jest pyszne i naprawdę ma dużo zastosowań w kuchni. Ja najczęściej używam go do śniadania. Robię sobie jaglankę lub gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się
Blendmanjego użyciem wyczarować pyszne lody albo upiec ciasteczka dodając je zamiast zwykłego masła lub margaryny. Przykładowy przepis TUTAJ . Dobra wiadomość dla łasuchów- masło orzechowe można przyrządzić bez problemu w domu a do jego wykonania potrzebujemy tylko orzechów! W zasadzie niczym nie różni się od sklepowego, pomijając zbędny dodatek oleju w masłach niektórych firm. Domowy odpowiednik wychodzi dużo taniej, można
Wrzosowa Polanasłodki obiad czy pyszny deser. Składniki na 10 p okaźnych sztuk: 2 szkl. mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 szkl. mleka - letniego 1/ 5 kostki świeżych drożdży [2 0 g] 1/2 kostki masła [100g] - roztopić 1 mały cukier wanilinowy [16g] szczypta soli olej - do smarowania gofrownicy kilka łyżek jogurtu naturalnego - do przybrania domowa frużelina truskawkowa
Grunt to przepis!Ciasto drożdżowe wprost uwielbiam, najlepsze jest mojej Babci, ale staram się od czasu do czasu sama też coś upiec. Tym razem padło na ciacho z serem
Cooking Monsterpokazywałam TUTAJ . To była pyszna, podstawowa wersja. Teraz przedstawiam Pasztetową numer dwa, która jest wypasioną wersją swojej starszej siostry ;) Myślę, że z powodzeniem może pretendować do królowej Wielkanocnego śniadaniowego stołu. Ta wersja zawiera jabłko przysmażone z wątróbką i kabanosy. Te dodatki wzbogacone jeszcze dobrym rosołem (w żadnym wypadku nie chudziutkim-dietetycznym) sprawiają, że ta domowa wędlina jest naprawdę nietuzinkowa
Posadzone i zjedzone