Składniki: jajka 4 sztuki/XL, cukier 3/4 szklanki, przyprawa do sernika Delecta 1 opakowanie, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowując bazę na te batoniki mieszam po tyle samo cukru brązowego, masła i płatków owsianych. Dodaję też miód, bo Baton flapjack ma być bardzo słodki! Polecam też przepis na domowe Batoniki karmelowe z orzechami . Przepis na angielski batonik owsiany flapjack 6 sztuk: składniki: 100 g masła 100 g cukru brązowego Demerara 1 łyżka miodu 100g płatków owsianych 3 łyżki mieszanki(...)kratkę aby ostygły i zrobiły się zwarte. Flapjacki są doskonałe do zabrania na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Pokruszony flapjack (jak musli) możemy zalać mlekiem robiąc z niego pyszną śniadaniową owsiankę. Smacznego. The post Batonik owsiany. Flapjack appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatkowo przykryte przepysznym, delikatnym kremem o lekkim posmaku orzechów nerkowca. Mięciutka kakaowa babeczka ze słodkim porzeczkowym wnętrzem i delikatnym kremem lekko orzechowym...czy to nie brzmi kusząco? ;) Ten pyszny, przedwiosenny deser zawiera niewielką ilość tłuszczu, także dzięki wykorzystaniu serka naturalnego w podstawie orzechowego kremu. Idzie wiosna. Za chwilę świat wybuchnie z wiosenną energią, zalewając wszystko wokół wszelkimi odcieniami zieleni :) Niecierpliwie(...)serka naturalnego typu Philadelphia lub President 50g orzechów nerkowca + kilka sztuk do ozdoby 1,5 łyżki cukru pudru Nadzienie: 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki dobrej jakości (najlepiej domowy) Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki na muffiny umieść w misce i miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. 2. Foremki na babeczki wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: BABKA ZIEMNIACZANA: ziemniaki 1 kg, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1 szklanka, kucharek 1,5 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, garam masala Royal
W Mojej Kuchni Lubiętakie upalne dni nikomu nie przyjdzie do głowy by stać godzinami w gorącej kuchni. Podałam go z dodatkiem ziarna czarnuszki, które dostałam od firmy SemCo . Powstał pyszny chłodnik, który wzbogaciłam o dawkę witamin między innymi A, E, F, B1 , a także fosfolipidy i fitosterole , r óżnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki(...)posypać ziarnem czarnuszki. Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu. Współgra z serami, marynatami, zupami, sałatkami, idealnie pasuje do domowych wypieków chleba. Niepozorne czarne ziarna odgrywają również dużą rolę w lecznictwie. W starożytności uważano, że czarnuszka "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci".\ Nasiona posiadają działanie przeciwwrzodowe, dlatego że działają ochronnie
Garnkowe fanaberieNie bez powodu mówi się, że ile domów tyle wersji sałatek. Każdy bowiem dodaje do sałatki swoje ulubione warzywa, inaczej ją także doprawia. Ta
Smaczne ZdroweChoć w moim rodzinnym domu jest zwyczaj pieczenia na Wielkanoc szynki w chlebie, to bywa również parzona domowa szynka. Zawsze przygotowywałam ją z tego przepisu , ale odkąd Babcia Lala podzieliła się ze mną swoim sposobem, teraz już zawsze przygotowuję ją wg nowej receptury. Jest to łatwiejszy sposób (nie trzeba szynki pilnować by się nie gotowała, czas parzenia jest również niezależny(...)aromatyczna, bardzo soczysta, przepyszna. Idealna na wielkanocny stół, ale nie tylko, w ciągu roku też coś trzeba jadać... Wodę od parzenia takiej szynki można wykorzystać jako bazę do przygotowania pysznych zup, m.in. żurku, barszczu,itp. Można również taki bulion zamrozić i wyjąć wówczas, gdy zajdzie taka potrzeba. Składniki: - dobra, wędzona szynka (u mnie myszka i płat szynkowy z wiejskiej wędzarni
Smaczne ZdroweKiedy tylko nadchodzi jesień i jest sezon dyniowy, przygotowuję puree i zamrażam. Wykorzystuję je do zup, deserów, najczęściej jednak do ciast. Przygotowanie domowego puree nie nastręcza żadnych kłopotów i właściwie powinno się je mieć w zamrażarce. A potem... potem już można z nim robić cuda, cudeńka, że... palce lizać Składniki: Tym razem potrzebna nam jest tylko dynia. Moja dynia ważyła(...)można od razu wykorzystać do jakiegoś deseru, więc dobrze przełożyć do szklanego słoiczka i zostawić w lodówce na 2-4 dni Można też zamrozić w woreczkach. Jeśli chcecie upiec pyszne ciasto z dodatkiem puree z dyni, to zachęcam Was do skorzystania z tak prostego przepisu, że każdy sobie z nim poradzi. A więc do dzieła. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u KrysiLatem stragany uginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło(...)prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru
Moja DelicjaSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier waniliowy 1 łyżeczka, proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięwersjach zamerykanizowanych lub zeuropeizowanych. To stwierdzenie może być podstawą do produkcji naszego prywatnego ramenu. W zależności od upodobań, odległości do azjatyckiego sklepu i być może humoru możemy przyrządzić sobie pyszną zupę, która będzie wiernym odwzorowaniem japońskiego smaku, lub luźną inspiracją formą. Albo czymś pomiędzy. W końcu chyba jest tyle wersji ramenu, ilu Japończyków. Czyli dużo ;) Składniki (na 4 porcje(...)kapustę i kiełki. Dodać posiekane zielone części szczypiorku. Oprószyć obficie pieprzem i pokruszonymi algami. Zalać wrzącym bulionem wymieszanym z miso i mirinem, lub czystym bulionem drobiowym dobrej jakości (najlepiej domowym
zadanie-gotowanieDrożdżówki pysznie nadziane Kocham miłością wielką wszystko co drożdżowe! Od czasu, jak przekonałam się jakiś czas temu do własnoręcznego wyrabiania tego rodzaju ciast, pokochałam ogromnie drożdżowe wypieki. Wbrew moim wcześniejszym obawom, jest to bardzo łatwy typ ciasta do przygotowania i nie sposób go zepsuć, jeśli tylko trzyma się przepisu. Drożdżowe nie ma prawa nigdy się znudzić, jest przecież tyle(...)drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty 2-3 garście rodzynek 2 łyżki domowego cukru wani liowego – przepis do podejrzenia TU - można ewentualnie użyć zwykłego cukru i małe opakowanie cukru wani linowego [16g] W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i chwilę podgrzewać do uzyskania
Grunt to przepis!„Pesto, wyśmienity dodatek do makaronu, można przyrządzać na wiele sposobów. Nie tylko z bazylii i orzeszków piniowych. Nadaje się do niego większość zielonych warzyw i ziół
Wiem co jemPodczas sylwestrowej nocy będziemy czekać na północ w domowym zaciszu, przy menu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania.Sylwestrowe menu – top lista:Z dań na jeden kęs świetnie spisują(...)plastrem schabu lub szynki, udekorowany natką pietruszki i ćwiartką pomidora koktajlowego. Aby kanapeczka się nie rozpadła nabijamy ją na ozdobną szabelkę do koreczków. Smacznego. W ciągu kilku chwil mamy pyszne, kolorowe przekąski na wszelakie uroczystości.Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiemRoladki z klopsa drobiowego faszerowanego paprykąŚledzie idealnie nadają się na Sylwestra, proponuję je przygotować w formie mini przekąski – w nieco
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry wszystkim :) Dzisiaj coś z cyklu kuchnia hinduska z domieszką europejskości. Chleb Naan to fajny dodatek do wszelkich dań kuchni indyjskiej. My postanowiliśmy pokazać Wam
vegetanie