Podczas sylwestrowej nocy będziemy czekać na północ w domowym zaciszu, przy menu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania.Sylwestrowe menu – top lista:Z dań na jeden kęs świetnie spisują(...)plastrem schabu lub szynki, udekorowany natką pietruszki i ćwiartką pomidora koktajlowego. Aby kanapeczka się nie rozpadła nabijamy ją na ozdobną szabelkę do koreczków. Smacznego. W ciągu kilku chwil mamy pyszne, kolorowe przekąski na wszelakie uroczystości.Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiemRoladki z klopsa drobiowego faszerowanego paprykąŚledzie idealnie nadają się na Sylwestra, proponuję je przygotować w formie mini przekąski – w nieco
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry wszystkim :) Dzisiaj coś z cyklu kuchnia hinduska z domieszką europejskości. Chleb Naan to fajny dodatek do wszelkich dań kuchni indyjskiej. My postanowiliśmy pokazać Wam
vegetanieTen moment musiał w końcu nadejść. Co roku nadchodzi nieuchronnie. Akurat zwykle właśnie w lutym :) A mianowicie kolejne urodziny bloga. Siódme już. Ten czas naprawdę szybko
Marder&Marder Manufactureciemna, pomidorowa czerwień a to wszystko wraz z dużą ilością nasion, orzechów i pestek. Nic tylko próbować! Smak: Szpinak z cytryną poszedł na pierwszy ogień. Zapachem przypominał nam naszą domową mieszankę suszonej zieleninki. Struktura zwarta ale nie stanowiąca dużego oporu pod zębami jest plusem, jednak przecinając go nożem można się trochę namęczyć (chociaż to może wina naszego słabego noża(...)mocno to tutaj bałyśmy się eksplozji czosnkowości. Zapach był słodko-orzechowy i raczej przypominał typowe owocowe batoniki. Ten Farmer jest najbardziej słodki ze wszystkich i jest to pyszna buraczana słodycz, za którą wręcz przepadamy. Orzechy i pestki w końcu mają szansę dojść do głosu, bo pysznie łączą się z burakiem pod względem smaku a nie głównie struktury. Wbrew naszym
Candy PandasPrzedstawiam propozycje na domowy obiad idealny - łatwo się robi, można zrobić na zapas i podać na wiele sposobów ;) Generalnie coś dla gospodyń co raz mają fazę na gotowanie, a raz nie ;). Mielone kotlety wołowe, bo o nich mowa, mogą zapełnić Twoje menu na nawet trzy dni i to bez nudy na talerzu. Składniki: ok 1 kg mięsa wołowego(...)bazę mięsną na kilka obiadów - tym bardziej, że kotleciki doskonale przechowują sie w zamrażalniku. Ponadto radzę odgrzewac je w piekarniku, a nie odsmażać na patelni. W każdym wydaniu są pyszne. Moje chłopaki je uwielbiają i ja z resztą też
Kuchnia po mojemuspożywamy je z ryżem, a serwujemy zarówno na lunch, jak i na obiad. Polecam! Składniki: 1 niewielki bakłażan 2 cykorie 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka domowej pasty czosnkowej ) 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka brązowego cukru 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki 3 szklanki wody 1/2 szklanki kukurydzy(...)wolnym ogniu. Na końcu doprawiamy dodajemy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem. W wersji “na wynos” do pojemników przekładamy ryż i zalewamy tak przygotowanym sosem i pyszny lunch do pracy gotowy. Zdecydowanie polecam podgrzanie tego dania przed spożyciem. Smacznego! Artykuł Cykoria z bakłażanem na ostro pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plnowymi, ciekawymi przepisami i robię wszystko, żeby po upieczeniu było smacznie. Dzisiejszy przepis jest właśnie taką składanką trochę starą, trochę nową, ale już wielokrotnie sprawdzoną. Jest to przepis na domową masę makową, którą można nadziewać nie tylko świąteczne wypieki. Składniki: 500 g maku niebieskiego 5 łyżek cukru 3/4 szklanki płynnego miodu ½ szklanki mleka 40 g miękkiego masła(...)można przechować w lodówce nawet 4-5 dni. Można też ją zamrozić. Warto zrobić taką masę makową i mieć w zapasie, kiedy będziemy mieć ochotę na pyszne wypieki. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiochotę na wątróbkę :) W domu jest jeszcze mój nastoletni syn, który jak każde dziecko lubi słodycze. To, że ja nie jem słodkiego nie znaczy, że nie mogę przygotować czegoś pysznego osobie, którą kocham. Tym razem postawiłam na ulubione smaki Młodego i tu prostokątna forma do tarty idealnie się przydała. Jej rozmiar idealny, bo sernik miał być dla jednej osoby, więc(...)takie małe co nieco ;) Składniki na formę 35 x 11 cm: Spód: 90 g ciastek maślanych (zwykle używam ciastek Bonitki z Biedronki) 25 g rozpuszczonego masła 15 g domowego masła orzechowego Ciastka zmiksowałam w blenderze na piasek. Wlałam rozpuszczone masło, wymieszałam. Dołożyłam masło orzechowe i wmieszałam w ciasteczka. Ogólnie chodzi tu, aby konsystencją ciasteczka z masłem przypominały mokry piasek
Blondynka GotujePasta z awokado Moje domowe guacamole- ja na to po prostu mówię pasta z awokado. Jedni jedzą to z nachos, w moim domu podajemy na chrupiącym pieczywie. Zdrowe pożywne śniadanko pełne witamin to dla mnie priorytet aby nabrać energii na cały dzień. Awokado jest wysokokalorycznym owocem, ale tak zdrowym kaloriom nie sposób odmówić. Dodatki które użyłam dodają(...)pastę, dodajemy sok z limonki oraz pozostałe składniki tj. cebulkę, pomidor i rzodkiewki. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy. 4. Całość mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Pyszne i zdrowe guacamole gotowe. :) Smacznego
Mój pomysł narestauracji Tamka 43 . Bardzo dużo dobrego u niej słyszałam i osobiście chciałam się przekonać czy rzeczywiście tam tak dobrze karmią ! Zapraszam, poczytajcie czy faktycznie jest tam pysznie ? Pysznie i elegancko w restauracji Tamka 43 W końcu i ja wybrałam się do Tamki 43. Dzięki Zomato spędziłam bardzo miłe i smaczne popołudnie. Restauracja znajduje się na warszawskim(...)deser zaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej panny cotty z lodami kokosowymi (OBŁĘDNE) z płatkami świeżego kokosa i pomelo, piernikowego musu w otoczonego czekoladą z dodatkiem pudru miodowego oraz selekcję domowych lodów: waniliowe, bazyliowe i z rokitnika, podane z mini bezami i granatem. Muszę przyznać, że wszystkie dania zostały przygotowane perfekcyjnie i pięknie podane. Trudno jest wybrać co mi smakowało najbardziej... ? Przystawka
Kulinarne przygody Gatitystarłam jabłka w robocie, ale to wszystko ;). Pyszny! Pieczcie, nie pożałujecie Foremki wyłożyłam papierem do pieczenia - ostatnio stosuję to często. Miałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą i taką dodałam - było pysznie. Dodałam też sporo kminku. Ale w naszym domu kminek jest wszędzie. Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej zachowuje świeżość(...)Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slow life
Stare Garykurkami i młodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się za przepiórki. Przed rozpoczęciem uzgodniliśmy z Grzegorzem, że mam być z nim na stanowiskumięsno-rybnym, stąd(...)jednak dla mnie znaczyło to bardzo wiele. Zaszczyt. fot.: Fairy. Przepiórki trafiły do piekarnika, sałatka już czekała na stole, ryba dochodziła, zabajone się robiło... Powoli wielkie gotowanie dobiegałokońca, uwieńczenia pyszną ucztą. Zaserwowaliśmy dania, chciałam pozostać na straży do samego finału, ale Grzegorz wygonił mniedo stołu "Co Ty, zimne będziesz jadła?". Skruszona, poszłam za poleceniem szefa i zasiadłam do uczty
W kuchni Karmel-itkiJest już tak ciepło więc czas na lody! Oczywiście domowe bez tej dłuuuuugiej listy po których moje dziecko musi cierpieć. Do domowych lodów możemy wykorzystać nasze owoce zamrożone latem, czas robić ostateczne porządki przed nowymi owocami. Ja wykorzystałam do tego przepisu lodowego truskawki. Nie jestem jeszcze w posiadaniu maszynki do lodów, ale spokojnie możemy sobie poradzić bez tego. Potrzebujemy miksera(...)jest niemal całkowicie zamrożona.- ubij ostatni raz, przykryj i wstaw do zamrażalki na tak długo jak będzie potrzebaNa 10-15 minut przed podaniem wstaw je do lodówki.Gotowe :)Są pyszne wiemy co mamy w środku NAJWAŻNIEJSZE BEZ CHEMII I KONSERWANTÓWA jaka radość tworzenia wspólnie z dziećmi naszych lodów :))Oto kolejna moja propozycja na Dzień Dziecka. Smacznego lizania
Basia w kuchniprzy najbliższej okazji odświeżę galerię ;). Co do przepisu... Ciabatta to rodzaj włoskiego pieczywa, pieczonego na mące pszennej oraz na drożdżach. Jest podłużna, płaska i charakteryzuje się pysznie chrupiącą skórką. Ciasto na Ciabattę jest luźne i klejące, dopiszę tutaj, że im bardziej luźniejsze, tym pieczywo ma większe dziurki. Poniższy przepis jest na dwie duże Ciabatty. Jeśli chcecie, możecie ciasto(...)Piec w nagrzanym do 250 st. piekarniku przez 20-25 minut. Upieczone chlebki wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego! Przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia
Nastoletnie WypiekanieOstatnio mam "fazę" nalewkową :)) Tzn. nie piję tylko ... nastawiam, sporządzam, filtruję i odstawiam, aby w szafce, w garażu nabierały mocy. Fajnie będzie spożyć kieliszek takiej domowej nalewki w Święta Bożego Narodzenia albo po prostu zimą, kiedy sypnie śniegiem i mrozem - tak dla kurażu i na rozgrzewkę :) Ostatnio "pod nóż" poszły brzoskwinie ... Składniki: brzo skwinie cukier(...)około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną). A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję smaku poczekamy jeszcze kilka
Walijskie Pichcenie