makowca, czy sernika, to myślę, że taki prosty biszkopt będzie jak znalazł :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem mascarpone: 250 ml. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone Dodatkowo: 1 tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać
Agusiowe smakołykisera na sernik 100 g masła 3 małe jajka (klasy M) 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto: Spód formy na ciasto (u mnie kwadratowa 24×24, może być też duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy
Słodkie okruszkisernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej i wodę. Ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawaniliowym na puszystą masę. Wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ciągle ucierając dodawać po łyżce ser . Na koniec wymieszać masę ze sztywno ubitymi białkami . Ciasto wyjąć z zamrażalnika,większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno dużej prostokątnej blaszki,wyłożyć na to masę serową i na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Sernik piec
Swojskie jedzonkowyszedł lekko za gruby dla tego w przepisie podałam Wam połowę porcji i będzie idealnie. Masa serowa powinna być lejąca, nie dokładajcie więcej mąki ziemniaczanej - my tak zrobiłyśmy i sernik lekko nam się zbił. W smaku nic mu nie brakowało, ale chcę aby Wam wyszedł jeszcze lepszy. Składniki na formę prostokątną ok. 24x34 : Ciasto : 150 g pełnoziarnistej(...)jogurtu naturalnego 250 ml mleka (może być roślinne) 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja oraz żółtka miksujemy z erytrolem na puszystą masę. Dodajemy ser i jogurt nadal miksując. W miseczce mieszamy budynie i mąkę ziemniaczaną z mlekiem. Dodajemy to do masy serowej i ponownie miksujemy, na małych obrotach. Gotową masę przelewamy na podpieczony
CzarnawisienkaByły Przemka imieniny i chciałam Mu zrobić coś lekkiego a zarazem pysznego do kawy. Szybki przegląd lodówki i już wiedziałam. Pianka wyszła bardzo lekka, puszysta, konsystencją
Moje Małe CzarowanieSeromak to ciasto łączące w sobie prawdziwe smaki domowych, tradycyjnych ciast. Kruchutkie ciasto, masa makowa z bakaliami idealnie komponuje się z puszystym serniczkiem tworząc wyjątkowo smaczne
Słodka Stronasłychać nic. W takie dni zjadłoby się coś przyjemnego dla podniebienia. Coś, co troszkę rozchmurzy nastroje. Na słodką przekąskę przy tv pod kocykiem i do filiżanki kawy mam sernik chałwowy. Chałwę uwielbiam a takie jej wydanie to….no pyszne to jest i tyle. Moim gościom bardzo smakował, więc nie bazuję tylko na mojej opinii jakby co. Składniki(...)wcześniej wyłożoną pergaminem do pieczenia. Spód podpiekłam 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je z cukrem na puszystą masę. Dodałam kolejno ser, chałwę, budyń i śmietankę. Po dodaniu śmietanki miksowałam chwilkę, tak aby tylko połączyła się z masą. Białka ubiłam na sztywną pianę z odrobiną soli i łyżką delikatnie wymieszałam z masą
Pieprzyć z FantazjąCiasto wychodzi idealnie kruche a sernik jest taki jaki wszyscy lubimy czyli wilgotny i nie za bardzo kremowy. Polecam szczególnie w okresie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia Tradycyjny sernik z brzoskwiniami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna) 5 żółtek Masa(...)wkładamy do lodówki. Drugą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier ucieramy mikserem aż powstanie puszysta biała masa. Dodajemy jajka na przemian z serem. Na koniec porcjami dosypujemy mąkę. Całość miksujemy aż masa będzie gładka. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na 4 części. Białka ubijamy
sierotka maRysia w kuchniSernik na zimno jest lubiany przez dzieci a to za sprawą pysznego smaku,delikatności i galaretki. Myślę,że i dorośli go polubią a szczególnie osoby które będą przygotowywać ten deser. Spytacie dlaczego? Przede wszystkim dlatego,że jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu. Nie potrzebujemy ani jajek ani masła...czyli mniej kalorii ;-)) Składniki: 3 szt.serków po 150g homogenizowanych waniliowych(...)np.truskawki,ananas,mandarynki Częściowo można zastąpić 1 serek waniliowy - serkiem mascarpone.Polecam! W szklance wody rozpuściłam cytrynową galaretkę i odstawiłam do ostygnięcia. W misce zmiksowałam śmietankę na gładką i puszystą masę. Pamiętajcie,żeby była bardzo schłodzona. Najlepiej wstawić ją wcześniej do zamrażarki. Do ubitej śmietanki dodawałam stopniowo serki cały czas ale już delikatnie miksując. Można zamiast jednego serka waniliowego, dodać
potrawyregionalnesłychać nic. W takie dni zjadłoby się coś przyjemnego dla podniebienia. Coś, co troszkę rozchmurzy nastroje. Na słodką przekąskę przy tv pod kocykiem i do filiżanki kawy mam sernik chałwowy. Chałwę uwielbiam a takie jej wydanie to....no pyszne to jest i tyle :D Moim gościom bardzo smakował, więc nie bazuję tylko na mojej opinii jakby co :D Składniki(...)wylepiłam blaszkę ( 25x21 cm) wcześniej wyłożoną pergaminem do pieczenia. Spód podpiekłam 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je z cukrem na puszystą masę. Dodałam kolejno ser, chałwę, budyń i śmietankę. Po dodaniu śmietanki miksowałam chwilkę, tak aby tylko połączyła się z masą. Białka ubiłam na sztywną pianę z odrobiną soli i łyżką
Pieprzyć z Fantazjąksiążce pożyczonej od Koleżanki, a ponieważ tym co dobre warto się dzielić, to i na naszym blogu nie może zabraknąć ciasta z serem , czyli “Izaury” . Składniki na sernik Izaura Ciasto: 4 jajka 250 g margaryny 300 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki kakao 5 łyżek wody 200 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wmieszać je w ciasto. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zemleć w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać do niej partiami ser, na koniec wbijać pojedynczo jajka, zwracają uwagę, żeby poprzednie dobrze połączyło się z pozostałymi składnikami. Wykonanie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na który
niecodziennikparyWitajcie! Pogoda za oknem nie rozpieszcza, nastroje też jakieś takie ponure, ale Sebastian, Sławek i Gosia ruszają Wam na ratunek! A czym będą przywracać funkcje życiowe? Pysznym sernikiem z rosą. Zapraszamy zatem do lektury. Składniki na 24 porcje Kruche ciasto: 250 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 gram zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 jajko(...)opakowania cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju roślinnego Wykonanie (Sebastian): 2 jajka i 4 żółtka ubijamy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty krem. Następnie zmniejszając obroty (Sebastian radzi 3), stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując. W oddzielnej misce Gosia wymieszała mleko z budyniem, które stopniowo wlewaliśmy do masy serowej, miksując na małych obrotach
Sprawni w smakuprzypadku serników, jest dobry twaróg, najlepiej taki w kostce, własnoręcznie zmielony. Chyba, że macie dostęp do dobrej jakości sera z wiaderka, wówczas użyjcie takiego, skróci to czas przygotowania. Sernik możecie wzbogacić o swoje ulubione dodatki, np. bakalie, ja dodałam jedynie otartą skórkę z pomarańczy i dla mnie było idealnie :). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 2,5 łyżki(...)minut. Wyjąć z piekarnika, odłożyć. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy, zmiksować. Dodawać porcjami twaróg i miksować do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Na koniec dodać
Opowieści z piekarnika