Sernik zrobiony na Nowy Rok doczekał się w końcu przepisu. Jak już wielokrotnie wspominałam, gotować i piec uwielbiam, zdjęcia też chętnie pstrykam i obrabiam, ale z napisaniem przepisu idzie mi znacznie gorzej. Mam kilkanaście zaległych i ambitne plany, aby na blogu pojawiał się codziennie nowy przepis. Zobaczymy czy mi się uda. Póki co zapraszam na pyszny serniczek. Składniki(...)czasie wyjąć. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Sery przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń w proszku i zmiksować na jednolitą masę. Dorzucić rodzynki. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli
Gosia gotujeCytrynowy sernik na mocno czekoladowym spodzie brownies i lustrzaną polewą-oczywiście też czekoladową. SPÓD BROWNIES 120 g masła 120 g mąki pszennej 100 g mlecznej czekolady łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 2 duże jaja lub 3 małe łyżka cukru waniliowego Masło,połamaną czekoladę i kakao rozpuścić na najmniejszym gazie aż powstanie gęsta i jednolita masa czekoladowa.Ostawić do lekkiego(...)przestudzenia. Całe jaja ubić z cukrami na puszystą masę.Cały czas miksując dodawać cienkim strumieniem przestudzoną masę czekoladową,Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, Wyłożyć ciasto i dobrze wyrównać wierzch.Piec 0k.20 min w 180º C, Kiedy spód się piecze przygotowujemy masę serową. MASA SEROWA CYTRYNOWA 700 g twarogu (mielonego 2 razy) 5 jajek 0,5 szklanki
Anielskie wypiekiwanilią. Jajka ubić na puszystą pianę, dodać przesianą mąkę, miksować jeszcze przez chwilkę. Do masy dodawać porcjami twaróg, serek kremowy i jogurt cały czas miksując. Masę przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 1,5 godziny. Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku
Magia jedzenia.Wykorzystałam leżący już od 3 tygodni ser w wiaderku ,który zalegał mi w lodówce .Co powstało ?Oczywiście powstał sernik. Wykorzystałam przepis na...wiaderku! Każde wiaderko ma inny przepis. Na moim wiaderku pisało, że trzeba sobie zrobić kruchy spód. Nie miałam weny, nie miałam pomysłu. Poszłam na łatwiznę i zrobiłam eksperyment. Mój serniczek jest na pysznej chrupiącej kruszonce(...)wysyp na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Dociśnij dobrze do dna. Odłóż blachę na bok. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, masło, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia utrzeć na puszystą masę. Dodać twaróg, połączyć delikatnie mieszając ,ale już nie miksować. Z białek ubić pianę na sztywno. Połączyć ją z masą serową za pomocą łyżki. Przygotować żurawinę suszoną. Wmieszać
Z Kuchni Do Kuchnikremem budyniowym i obsypany płatkami migdałowymi. Nie należy do tych "szybkich" w przygotowaniu, ale warto poświęcić mu troszkę więcej czasu, by w następnym dniu degustować się pysznym kawałkiem domowego sernika ;) Daję słowo, zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom. Składniki: (forma o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt jasny: 4 jaja w temperaturze pokojowej 2/3 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka proszku(...)wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, jasnego kremu. 5. Na dnie formy umieścić biszkopt. Na biszkopcie rozprowadzić 3/4 kremu budyniowego. Schłodzić minimum 60 minut w lodówce. Po tym czasie na krem wylać tężejącą masę owocową
Nastoletnie WypiekanieUwielbiam sernik i przepadam za ciastem marchewkowym. Dlatego upiekłam to ciasto z serii dwa ciasta w jednym czyli ciasto sernikomarchewkowe. To ciasto wygląda jak sernik marmurkowy. Ciasto jest pyszne, wilgotne i idealnie pasuje na świąteczny deser. Jeśli lubicie sernik to polecam sernik matcha , który cieszy się dużą popularnością wśród mojej rodzinki. Jeśli lubicie marchewkowe ciasto(...)cukier puder z cytrynowym sokiem na gładki lukier. Najlepiej dodawać sok po trochę aby lukier nie był za rzadki. Przygotuj masę serową. W misce zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Natępnie dodaj twaróg i krótko zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz krótko zmiksuj. Wlej ciasto marchewkowe na dno formy. NAstępnie wlej masę serową i lekko
codojedzeniaTęczowy sernik na zimno Taki kolorowy deser zadowoli nawet najbardziej wybrednego. Frajdę będą miały zwłaszcza dzieci. Bo przecież najpierw je się oczami, a wszystko co kolorowe to cieszy. Bardzo proste ciasto bez pieczenia, bez trudu je wykonacie. Proste, smaczne i przepiękne. Kolorystyka uzależniona oczywiście od tego jakie macie galaretki. Fajniejszy efekt dadzą kontrastowe i wyraziste galaretki. Można troszkę dosypać(...)sera twarogowego zmielonego 1,5 szklanki cukru 200 g masła 2 czubate łyżki żelatyny 4 galaretki w różnych kolorach 150 g herbatników Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać partiami ser, cały czas miksując. Masę podzielić na równe porcje. Żelatynę rozprowadzić w połowie zimnej szklanki wody. Następnie podgrzać (nie gotować!!!!!) i rozpuścić cały czas mieszając. Tortownicę
na moim stole...powiedzieć. Wiedziałam o niej tylko tyle, co lubi zjeść, bo przecież niemal codziennie zamawiała coś u nas, wiedziałam, że uwielbia słodkości i jest uzależniona od czekolady. Upiekłam więc ten sernik. To było coś fantastycznego! Ona nie mogła uwierzyć, że tylko swoją życzliwością i ciepłem tak bardzo mi kiedyś pomogła(...)ruszcie przez 10-12 min. Wyjąć i odstawić. MASA: Piekarnik nastawić na 160°C. Czekoladę i nugat rozpuścić nad kąpielą wodną, przestudzić. Mascarpone, ricottę i cukier ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, następnie żółtka. Dodać budyń, kakao i rozpuszczoną masę czekoladowo-nugatową. Przełożyć masę na podpieczony spód, piec przez 45 min. na średnim ruszcie w temperaturze
Kuchnia PrezydentowejZawsze bałam się piec serniki, ale zauważyłam, że nie ma czego. Ten wyszedł rewelacyjny – delikatny, kremowy. W całości przeniknięty smakiem skórki pomarańczowej i konfitury różanej. Może przygotujecie taki na zbliżającą się Wielkanoc? Ja dałam radę to i Wam się uda! Kruchy spód: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 80 g margaryny(...)widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki. Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną. Masa serowa: Masło ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy żółtka, przesiany cukier puder i twaróg. Dokładnie miksujemy. Pianę ubijamy na sztywno. Wykładamy na masę serową, dosypujemy kaszę manną i skórkę pomarańczową. Delikatnie łączymy łyżką. Przelewamy
VioletoweKucharzenieSernik u mnie to must have i znajduje się na pierwszym miejscy pośród wszystkich ciast. Ta propozycja jest bardzo prosta! Delikatny sernik na kruchym spodzie z kruszonką! Składniki: Masa serowa 2 jaja 40 erytrytolu 40g budyniu śmietankowego 200g twarożku grani Kruche ciasto i kruszonka 2 jaja 100g oleju kokosowego lub zimnego masła 200g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej(...)pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Masa serowa Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać budyń i twarożek. Całość dokładnie wymieszać. Kruche ciasto i kruszonka Do miski wbić jaja. Dodać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia oraz olej kokosowy lub zimne masło. Całość szybko i bardzo dokładnie zagnieść. Wstawić do zamrażalnika na ok. 15-20 minut. Po upływie
Truskawkowa FiestaSernik, jako moje ulubione ciasto, bardzo często gości u nas w domu. Delikatny, mięciutki i przyjemnie wilgotny. Dzisiejsza wersja to wersja „wiaderkowa” , czyli ser gotowy, bez konieczności mielenia. Ja, ten o smaku pomarańczowym kupiłam w popularnym dyskoncie. To świetne rozwiązanie , gdy mamy mało czasu. Spód sernika wykonałam na kruchutkim cieście z dodatkiem kawałków czekolady, coś a’la „chocolate chip(...)wciskamy kawałki czekolady. Sernik: opakowanie ( 500 g ) serka wiaderkowego smakowego ( u mnie pomarańczowy) 1 szklanka cukru cukier waniliowy 4 jaja 1 budyń waniliowy 2 łyżki kaszy mannej 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki: 100 g rodzynek namoczonych i odcedzonych z wody ½ opakowania budyniu waniliowego do obtoczenia rodzynek Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek wymieszany
Domowe ciastaMiałam przyjemność wziąć udział we wspólnym pieczeniu sernika z innymi blogerkami. Mój sernik jest z wiśniami polany polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi. Jest niezwykle kremowy, polecam wypróbować. Tortownica : średnica 27 cm Czas pieczenia : spód ok. 25 minut , całość ok. 1 godziny Temp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C Składniki: Spód 200 g mąki pszennej(...)się zmienić kolor na złoty) Masa serowa Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego. Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka. Połowę masy wylewamy
Słodkości i nie tylkobyć sernik. W tym roku wyszukałam przepis (z lekkimi moimi modyfikacjami) na taki oto cudowny, strasznie pyszny sernik. Robi się prosto, a smakuje, mmmm… trzeba spróbować, aby wiedzieć Więc do dzieła! Kupujemy składniki i robimy. Nadaje się na każdą okazję! Co nam trzeba? Ciasteczka maślane- 200g 70g masła Twaróg w wiaderku-1 kg- zmielony (na sernik(...)stopniach. Schładzamy. Ser wrzucamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy Dodajemy kremówkę, miksujemy i nie przestając dodajemy po kolei jajka. Powstanie puszysta gładka masa. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej i lekko ciepłej dodajemy czubatą łyżkę masy serowej i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do masy serowej. Chwilkę
Latosiowydomsernik z masą serową na spodzie z ciasta półkruchego ? Rozwodziłam się już kiedyś nad sekretami ciasta półkruchego . Tym razem postanowiłam tę wiedzę tajemną wykorzystać przy pieczeniu mojego ulubionego sernika na bazie twarogu. Rozkoszuję się wtedy połączeniem kruchego spodu z aksamitnym wnętrzem i intensywnie serowym smakiem :) Składniki na dużą blachę o wymiarach LxW 35x25cm: MASA SEROWA 1kg sera twarogowego(...)200C piekarniku przez ok 20 minut. Odstawić do wystudzenia - wtedy masa serowa nie będzie wsiąkać w kruchy spód . W międzyczasie przygotować masę serową. Utrzeć mikserem żółtka z cukrem na puszystą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zmiksować ser z miękką margaryną, dodając stopniowo po 2-3 łyżki żółtek. Dodać budyń, kasze manną i aromat. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli
Grunt to przepis!