kilka truskawek. Posypujemy odrobiną posiekanej czekolady. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 30 minut, w 180st. Babeczki podajemy po przestygnięciu, opcjonalnie oprószone cukrem pudrem. Sernik z kokosową pierzynką Sernik inny niż wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy(...)lekkiej pikanterii. Koktajl dynia – banan Koktajl dynia - banan to połączenie, które znane jest wielu osobom i choć wydawać by Pączki pieczone Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Deser na Walentynki Witajcie Kochani
NiePieprz.plpodstawą paschy jest mleko lub biały ser/twaróg z dodatkiem żóltek, masła i cukru. Moja pierwsza pascha wyszła świetna i bardzo mi smakowała. Smakiem przypomina po prostu taki słodki sernik na zimno tyle, że ma nieco mniej zwartą konsystencję. Myślę, że pascha napewno wpisze się na listę moich wielkanocnych smakołyków i przygotuję ją jeszcze w wielu innych odsłonach. składniki(...)białego sera trzykrotnie zmielonego 3 żółtka 100 g miękkiego masła 4-5 łyżek domowego cukru waniliowego 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Natępnie dodać miękkie masło. Ponownie utrzeć aby składniki się połączyły. Cały czas ucierać i porcjami dodawać zmielony ser. Gdy składniki się połączą dodać posiekaną suszoną żurawinę. Ponownie zmiksować aby żurawina połączyła
Monia miesza i gotujeserników zmielonego pudełko jogurtu naturalnego skórka starta z jednej cytryny agar lub żelatyna prażone pestki dyni zmielone razem z garścią pistacji, kilka całych pestek do ozdoby W rondelku rozpuszczamy kostkę masła i czekoladę, do powstałej masy dodajemy dwie łyżeczki herbaty i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej miseczce ubijamy jajka, cukier, łyżeczkę herbaty i ziarenka wanilii. Na puszystą
ladykitchensię, że żadna z warstw nie będzie miała jako takiej konsystencji postanowiłam wszystko wymieszać i dodać żelatynę. To była jedyna opcja na uratowanie składników. Wyszedł naprawdę przyzwoity sernik na zimno. Składniki: 350 ml espresso (zostało mi około 70 ml) 200 ml likieru czekoladowego 400 g pierniczków (bez lukru) 1 jajko 1 żółtko(...)żelatyny Wykonanie: Espresso i 150 ml likieru wymieszać. Pierniczki zalać kawą. Kiedy namokną wyjąć. 2 żółtka ubić z cukrem na parze, aż będą białe i puszyste. Mascarpone wymieszać z 50 ml likieru i dodać żółtka. Wymieszać razem z odsączonymi i rozdrobnionymi pierniczkami. Doda Ubić białko na sztywno i wymieszać z masą
Sto kolorów kuchniTeraz już wiem, że w serniku trzeba dawać większe porcje masy serowej na przemian niż w cieście ucieranym. Dawałam po takiej solidnej łyżce i warstwy się trochę zlały. Niemniej sernik wyszedł bardzo smaczny, więc postanowiłam podzielić się przepisem. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg sera (użyłam wiaderkowego) 6 jaj 200g masła 3/4szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka(...)lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawiłam. żółtka, miękkie masło i cukier zwykły oraz waniliowy utarłam na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodawałam porcjami biały ser i miksowałam do połączenia składników. Masę serową podzieliłam na dwie równe części. Do jednej części dodałam budyń śmietankowy
Waniliowe ImprowizacjeCześć! Ten sernik zrobiłam bardzo szybko, wcale nawet go nie planowałam. Miałam ser w lodówce a reszta już poszła ekspresowo! Zastanawiające jest to, że najlepsze ciasta to takie, na które pomysł pojawił się w ostatniej chwili, robione na szybko bez specjalnego przykładania się. Też tak macie? Składniki: * 70 dkg zmielonego sera białego * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki(...)wylepiłam dno tortownicy. Tortownicę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Średnica 22 cm. Schłodziłam w lodówce do momentu aż zrobiłam masę serową. Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrami. Dodałam 1,5 łyżeczki cukru z pomarańczą oraz 1 łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego. Wlałam olej i miksowałam dalej. Dodałam ser, mąkę ziemniaczaną i wyrobiłam gładką masę
Pieprzyć z FantazjąCześć! Ten sernik zrobiłam bardzo szybko, wcale nawet go nie planowałam. Miałam ser w lodówce a reszta już poszła ekspresowo! Zastanawiające jest to, że najlepsze ciasta to takie, na które pomysł pojawił się w ostatniej chwili, robione na szybko bez specjalnego przykładania się. Też tak macie? Składniki: * 70 dkg zmielonego sera białego * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki(...)wylepiłam dno tortownicy. Tortownicę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Średnica 22 cm. Schłodziłam w lodówce do momentu aż zrobiłam masę serową. Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrami. Dodałam 1,5 łyżeczki cukru z pomarańczą oraz 1 łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego. Wlałam olej i miksowałam dalej. Dodałam ser, mąkę ziemniaczaną i wyrobiłam gładką masę
Pieprzyć z Fantazjąpseudo – sernik jest bardzo zaskakujący, zarówno pod względem faktury, jak i smaku. Ma konsystencję aksamitnego, lekkiego klasycznego sernika. Jedyną różnicą jest użycie nie sera ale greckich, gęstych jogurtów. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Składniki: • 3 duże, gęste jogurty greckie po 440 g • 3/4 szkl. cukru • 2 cukry waniliowe • 4 budynie śmietankowe • 6 jajek(...)szkl. oleju • 8 herbatników kakaowych Petit • 30 ml mocnego espresso • cukier puder do posypania Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukremi cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. • Dodawać po jednym jogurcie i budyniu cały czas ubijając na wolnych obrotach. • Na koniec wymieszać z olejem i z ubitą pianą z białek. • Okrągłą
To co kochamCiasto korzenne Ciasto korzenne, to jest jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ uwielbiam wszystko co w sobie ma przyprawę korzenną (naprawdę wszystko!). Jest to bardzo
Kuchnia Łukaszarówno. To moje czwarte z kolei pieczenie tą metodą i postanowiłam się nią z Wami podzielić, bo sprawdza się świetnie w pieczeniu serników - o zasadzie zastosowania niskiej temperatury, żeby sernik nie pękał przeczytałam w artykule "Chemia w kuchni" oraz na forum cincin, natomiast sama metoda jest opracowana przeze mnie(...)tortownicy, oblałam wierzch polewą z białej kuwertury i zostawiłam na całą noc w kuchni - nie radzę go kroić przed upływem 12-u godzin po upieczeniu - jest bardzo delikatny i puszysty, nawet kiedy stężeje. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia Prezydentowejżyciu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam jaj o rozmiarze(...)wyciśniętego soku z cytryny (ok. 3/4 szklanki) – z ok. 5-7 cytryn 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Przygotowanie: W misce ubij masło z cukrem na białą puszystą masę, około 2 minut. Następnie powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną. Nie przejmuj się
Moja Delicjailości czasu :) Składniki : Biszkopt : 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego 2 galaretki cytrynowe 1/2 szkl. cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe ok. 1/2 szkl cukru kostka margaryny Mus truskawkowy: truskawki + cukier (ja co roku robię(...)miksuję truskawki z cukrem i zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych) galaretka (u mnie wiśniowa) 1 łyżka żelatyny dodatkowo : okrągłe biszkopty Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, po czym dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Masę wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez
charlotte gotujeRozpocząć początek dnia z kromką domowego pieczywa, chyba lepiej być nie może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony
Kuchnia Łukaszasernik to jeden z ulubionych moich serników. Często robię go na Sweta Bożego Narodzenia, kiedy pomarańcze są w sezonie i są słodkie i smaczne. Sernik jest wilgotny i wyjątkowo smaczny. Pełen smaku i o bardzo atrakcyjnym kolorze. W brew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Bardzo go Wam polecam. Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej(...)ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie zrobić masę serową: za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do utartej maślanej masy dodać skórkę otarta z jednej pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dobrze wymieszać. Cały czas
Pani M - kuchnia smakowitakrokantem orzechowym. Jak zrobić taki sernik pistacjowy pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SERNIK PISTACJOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ SKŁADNIKI: Spód: ciasteczka owsiane z sezamem (250 g) masło roztopione (100 g) Masa pistacjowa: pistacje łuskane (250 g) czekolada biała (100g) śmietanka kremówka(...)niego roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i dobrze mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Odstawiamy na czas przygotowań reszty składników. W dużej misie ubijamy mascarpone z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę dodajemy do mascarpone, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy krem pistacjowy i krótko miksujemy do połączenia
RITA food channelKlasyczny domowy słodki sernik z duża ilością soczystych wiśni z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z orzeźwiającymi owocami. Składniki: Spód: 100g masła 170g mąki pszennej 50g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 900g białego sera (trzykrotnie mielonego) 150g masła 4 żółtka 1 całe jajko 200g cukru 400ml(...)serowa: Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodać żółtka i jedno całe jajko, następnie partiami dodawać biały ser (cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka). Pod koniec ucierania dodać mleko, budyń, mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Szalona Kuchnia Ewelinylicząc oczywiście czasu pieczenia. Swoją nazwę zawdzięcza poduszeczkom z ciasta czekoladowego, które powstają po zrobieniu ‘kratki’ z masy serowej. Bardzo podobnym do tego ciasta jest dość popularny sernik Izaura , który różni się sposobem wylania masy serowej na ciasto oraz dodatkiem polewy czekoladowej. Tak więc jeśli szukacie czegoś szybkiego i słodkiego, to polecam Wam właśnie przepis na Poduszkowca(...)zmielić co najmniej 3-krotnie 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g cukru zwykłego 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Ciasto Poduszkowiec – Wykonanie: Jajka ubić wraz ze zwykłym cukrem na puszystą masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do masy jajecznej dodać powoli strumieniem olej i wodę, a następnie roztopioną czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodać mąkę pszenną tortową
Kulinarne PrzebojeTuż po opublikowaniu zdjęcia tego deseru na Instragramie, otrzymałem dziesiątki pytań na private i w komentarzach z zapytaniem „Kiedy przepis?”. No cóż nareszcie jest - przepis na
Kuchnia ŁukaszaTak, to właśnie ten smak z dzieciństwa - smak placuszków serowych. Dobrze pamiętam, jak będąc w przedszkolu karmiono nas bardzo podobnymi placuszkami na śniadanie. Jak nie dziwnie
Kuchnia Łukasza