blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego na 220 C piekarnika na środkową półkę. Piec ok 40 minut, przy czym przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło. Wystudzić. Masa budyniowa: 3/4 szkl. mleka odlać(w tym roztrzepać budyń z mąką) resztę zagotować z cukrem.Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i doprowadzić(...)czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Budyń odstawić, przestudzić. Do letniego budyniu stopniowo dodawać masło i cukier puder ( ja masę miksuję mikserem ,dość długo, żeby masa stała się puszysta ) Eklerki rozciąć na pół, nadziać nadzieniem. Można polać po wierzchu czekoladą
Darcia w kuchnisobie a w chwili męczeńskiej śmierci zostały jej one cudownie przywrócone. Ta historia jest bardzo ciekawa, możecie przeczytać ją na blogu Śnieżki- zachęcam. A bułeczki są bardzo puszyste i dzięki dodatkowi szafranu żółciutkie. Za zaproszenie do akcji pieczenia Lussekatter dziękuję Małgosi. Składniki na około 26 sztuk: 750 g mąki 300 g mleka 200 g masła(...)cukru 2 g szafranu rodzynki szczypta soli Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, o odrobinie rozpuścić drożdże a w reszcie masło. Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki oprócz rodzynek połączyć i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki i zwijać je w kształt zamkniętej litery S. W dziurkach po obu stronach umieścić po dużym rodzynku. Odstawić na kwadrans
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOddzielić żółtka od białek. W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej ubić lekko żółtka z olejem i maślanką. Dodać składniki suche i zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać w ciasto pianę z białek. Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem
Domowa Cookierenka Agicoś słodkiego + składniki jakie w danym momencie są w domu + troszkę inwencji twórczej i ... dwie blachy cudownie pachnących ciasteczek gotowe :) Zapraszam i Was na wypróbowanie tych delikatnych i puszystych ciasteczek kokosowych. Składniki: (na około 60 sztuk ciastek) 3 1/3 szklanki mąki + do ewentualnego podsypania podczas wyrabiania 1/2 szklanki cukru kryształ + 1/2 szklanki cukru brązowego 200 g miękkiej margaryny(...)pieczenia 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki śmietany 18% cukier puder do posypania ciastek przed pieczeniem (powoduje chrupkość skórki) Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki. Tworzymy kulę i odstawiamy na chwilę. Odrywamy kawałki ciasta i tworzymy w rękach nieduże kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blachach. Posypujemy delikatnie cukrem pudrem
Słodkie okruszkiŚwiąteczny szał na pieczenie w pełni :) były już pierniczki i muffinki teraz czas na coś co w niewielkim stopniu kojarzy się ze świętami... bananowo-jogutrowe, puszyste pancakes'y w formie uroczych łosi. Zapraszam! Składniki: 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 rozgnieciony banan 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta cynamonu Dodatkowo : jogurt(...)noski 2 kostki gorzkiej czekolady roztopionej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Na rozgrzaną patelnię nakładamy dwa placki - jeden większy, a drugi mniejszy, oraz po łyżeczce ciasta formując uszka. Smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony. Na talerzu układamy najpierw duży placek, następnie mniejszy, po bokach układamy uszka. Oczka wykonujemy z nakładając małą ilość jogurtu naturalnego, a źrenice nabierając
Chocolate Muffin Blogbiałek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie (papierem wyłożyć tylko spód ) piec
RAROSSAbiałek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku
RAROSSAsztywna piane. Zoltka , cukier, maslo I make ziemniaczaną - ubijamy na puszysta mase Bialka - ubijamy, na sztywna piane. Do masy zoltkowej dodajemy powoli ser, caly czas ubijajac . Gdy polaczymy mase z serem, na jednolita mase- czas na piane z bialek. Bialka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewniana lyzka, do polaczenia skladnikow. Nagrzewamy piekarnik
Smaki Edytyproszku ) kilka kropel zapachu rumowego Wykonanie : Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , olej i wodę . Wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i kawę oraz 3 łyżki wody. Do formy wlać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne . Delikatnie przemieszać. Piec
Malinowa Kawiarenkaprzełożyć do miski lub na stolnicę, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić 30minut w lodówce - ciastem wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy - spód podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez 20 minut - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami twaróg, całe jajka, miksować do momentu zmieszania składników - do masy
Smakołyki Berenikijajka i ubijam je na parze do chwili, aż nie staną się puszyste i jasne oraz powiększą nieco swoją objętość. Miskę zdejmuję znad wrzątku i dalej ubijam jajka, do całkowitego wystudzenia, po czym porcjami, wciąż ubijając, dodaję grysik. Na końcu dodaję cynamon oraz sól. Ciasto będzie gęste i klejące. Foremkę do średniej keksówki (ciasto będzie niskie) wysmarowuję tłuszczem
W kuchni Karmel-itkitego ciasta :) W domu rodzinnym , często mogłam delektowac się smakiem sera , połączonego z herbatnikami i teraz jako juz dojrzała kobieta dzielę się przepisem z Wami :) Składniki: - 4 opakowania herbatników - 15 dag masła lub margaryny - 70 dag mielonego twarogu - 1/2 szkl. cukru pudru - 2 łyżki kakao Polewa klik Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę(...)kakaową, na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników , pośrodku pionowo nakładamy jasną masę. Formujemy trójkąt , podnosząc folię po bokach ułożonych z 6 herbatników , tak aby zetknęły się u góry. Dociskamy , ciasto zawijamy , wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( wtedy herbatniki zmiękną ) Przygotowaną polewą polewamy "chatkę" i posypujemy wiórkami kokosowymi i ciasto gotowe :) Smacznego
Słodkości i nie tylkosłodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g utartej marchwi 150 g zmielonych orzechów (włoskie bądź laskowe) 1/3 szklanki soku typu "Kubuś" marchewkowo - pomarańczowego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dużej pomarańczy Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać wszystkie pozostałe składniki i połączyć(...)wodą jeśli wyparuje.Zmiksować . Wlać znów na patelnię i dodać sok wymieszany z mąką Chwilka pogotować doprawić cukrem do smaku i ew sokiem z cytryny Wystudzić , wyłożyć na ciasto. (część zostawić do udekorowania) Ubić 300 ml śmietany 30% z jednym śmietan-fixem wyłożyć na mus. Udekorować skórką , cząstkami pomarańczy i pozostałym musem Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkasoli Dekoracja: - 100g białej czekolady - 20g migdałów w płatkach - 1/2 łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Tortownica o średnicy 17 cm. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem na puszystą jednolitą masę. Potem dodajemy kolejno ser, budyń, proszek do pieczenia, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy i dalej miksujemy. Następnie rozpuszczamy masło i ostudzone wlewamy do masy serowej i mieszamy(...)przygotowaniu jak i nie zawiera jakiś nieznanych składników tak więc polecamy bo smaczny, z aromatem pomarańczy i taki wilgotny co nam bardzo pasuje gdyż za bardzo nie lubimy suchych ciast (i nie chodzi tu o to że stoi tydzień i czeka aż się je zje ). Smacznego
Kuchenne Wariacjemoich ulubionych magazynów kulinarnych. Lekko zmodyfikowałam nasączając ciasto większa ilością Guinnessa oraz tworząc ‚giunnessową piankę’ na bazie śmietany i serka mascaropone. Ależ było moje zdziwienie po pierwszym kęsie. Ciasto wyszło wspaniałe. Pierwsza myśl, dlaczego nigdy wcześniej go nie robiłam. Jest cudownie wilgotne, delikatne, wspaniały lekki krem. Jednym słowem obłędnie smaczne a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Będzie częstym(...)cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i pokrojoną na grubsze kawałki czekoladą. Wsypujemy do masy maślanej i ucieramy do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego
Made By Mom And Son