Moim zdaniem beza to królowa wśród ciast. Bardzo je lubię dlatego kombinuję, aby zawsze była nieco inna niż poprzednia. Z kremem czekoladowym smakuje wyśmienicie! Za spraw deserowej czekolady nie jest bardzo słodka, ale za to smaczna i elegancka. Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, Składniki na krem(...)500ml śmietanki 30%, 300g czekolady deserowej, 1 łyżka cukru pudru. Ponadto: 250g świeżych malin, złote perełki Beza : Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę. Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy
Słodki ZakątekMasło miksujemy z erytrolem/ksylitolem. Stopniowo dodajemy jajka i aromat toffie. Ucieramy mikserem do momentu, aż masa będzie gładka. Wsypujemy mąkę, proszek z jagód Acai i miksujemy, wlewamy jogurt. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
Czarnawisienkaćwiartki. Wyjąć jedną ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wyjąć drugą ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką pszenną. Wbić jajko. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić krótko, ale dokładnie. Ciasto uformować w zgrabny wałek. Pokroić wałek na części. W moim przypadku 8. Każdą z części rozpłaszczyć. Ułożyć na niej połówkę śliwki i skleić. Wrzucić knedle na wrzątek. Można go posolić(...)wypłynięcia knedli na wierzch gotować jeszcze ok. 5minut. W czasie gotowania knedli przygotować śmietanę, czyli wymieszać ją z cukrem w szklance tak, by cukier się rozpuścił, a śmietana była puszysta. Odcedzone knedle podawać ze śmietaną. Smakowało do ostatniego kęsa ;) Szkoda, że ziemniaków tak mało zostało... ------------ Podobne: Kopytka dyniowe z sosem borowikowym
Weekendy w domu i ogrodziesmaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania Do miski przesiać mąkę dodać pokrojone na kawałki masło sól, dodać żółtko oraz wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy zagnieść rękami kulę i wylepić czy rozwałkować w okrągłej formie do tarty wysmarowanej masłem o śr 24 cm -dno i boki po nakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego(...)piórka zeszklić na patelni na oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach boczek pokroić na cienkie paski. Jajka ubić na puszystą pianę zmiksować ze śmietaną. Na podpieczonym spodzie rozłożyć cebulę posypać wiórkami sera, zalać masą jajeczno-śmietanową ułożyć plasterki boczku. Wsadzić do nagrzanego piekarnika
Wanilia i KardamonPuszysta, delikatna a na dodatek kolorowa ucierana babka.Składniki:-6 jajek-szklanka cukru-szklanka mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka-czerwony kisiel w proszku-cukier wanilinowy-łyżka kakao-łyżka suchego maku ( najlepiej mielonego)-2 łyżki oleju-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy(...)miksujemy do rozpuszczenia cukru.Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy.Powstałe ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy. Do drugiej dodajemy kisiel w proszku i miksujemy. Do trzeciej suchy mak i mieszamy łyżką.Do czwartej przesiane kakao i też mieszamy łyżką
Maminek kulinarnyJeśli lubicie batonik Kinder Pingui o smaku kokosowym to ciasto będzie szczałem w dziesiątkę. Moim zdaniem jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio upiekłam. Trafia zdecydowanie do mojego TOP 5. Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady Składniki : · 70 g gorzkiej czekolady(...)cały czas miksując do uzyskania puszystej masy. Do masy wlewać stopniowo mleko kokosowe oraz czekoladą. Kiedy składniki się połączą dodać suche składniki. Zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut,do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, całkowicie ostudzić. Przygotować krem
Mania Gotowaniagarnka. Wsypuję cukier i gotuję. Do gotującego się mleka wsypuję mielone orzechy włoskie. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. 2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę orzechową. Na końcu wlewam spirytus. Ucieram. 3. Jeden z wafli smaruję masą kajmakową. Przykrywam drugim suchym waflem. Drugi z wafli smaruję masą orzechową(...)masy do tortu wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Orzechy włoskie to składnik niezbędny w każdej kuchni. Możemy je wykorzystywać absolutnie do wszystkiego. Zarówno do ciast, ciastek, deserów, jak i wytrawnych farszy, sosów czy panierki. Orzechy włoskie MAKAR mają wyjątkowy, lekko słodki smak. Są idealnie wysuszone i pozbawione goryczki. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Serdecznie
Tradycyjna kuchnia Kasiwielbicieli tiramisu i ciast czekoladowych połączenie myślę idealne. Dwa w jednym czyli i brownies i tiramisu. Polecam, bo choć wielbicielem ciast czekoladowych nie jestem to to, ma to coś, co wciąga... :-) Może dlatego ,że jest trochę zakalcowate jak to brownies... Znalezione tutaj. Składniki części czekoladowej: - 200g masła - 180g ksylitolu - 3 duże jajka - 200g czekolady gorzkiej ( max 60%) roztopionej - 120g mąki(...)szklanki gorącej wody - 1 łyżka likieru amaretto Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. W misie malaksera utrzeć masło z ksylitolem na jasną , puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Na końcu dodajemy mąkę, kawę i likier, miksujemy do połączenia składników. Składniki części tiramisu: - 500g mascarpone - 130g
Smaczne Zdrowelekarstwo, mam dla Was znów szybciutki i prosty przepis. Na ciasteczka, a jak! Robi się je bardzo łatwo i szybko; mimo, że to kruche ciastka, nie trzeba ciasta chłodzić. Nawet wałkowanie można pominąć, jeśli ktoś potrafi ugnieść placuszek mniej więcej tej samej grubości. Dzięki dodatkowi mąki ryżowej są niesamowicie kruche; mają też charakterystyczną, lekko ziarnistą strukturę. Nam smakowały bardzo. Przepis(...)mąką ryżową Składniki: (na 24 sztuki) 250 g miękkiego masła 75 g cukru 1 łyżka wody 300 g mąki pszennej 90 g mąki ryżowej Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąki przesiać, partiami dodawać do masy maślanej. Na końcu dodać wodę, połączyć. Masę podzielić na pół. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować okręgi o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRacuchów nie robię zbyt często, ale zawsze wtedy przypomina mi się smak dzieciństwa pyszny kapuśniak i racuszki. Pyszne, puszyste po prostu najlepsze! SKŁADNIKI: 2 szkl. mleka 4 szkl. mąki 40 g. świeżych drożdży 4 jajka 4 łyżki cukru waniliowego szczypta soli około 5 jabłek cukier puder do posypania lub konfitura WYKONANIE: drożdże, sól, cukier waniliowy rozpuścić(...)miski wsypać mąkę,wbić jajka, dodać rozczyn, dokładnie wymieszać na gładką masę, jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z ciastem, odstawić na 1/2 godz., kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem, bądź polać konfiturą
Kuchnia Beatyszklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika Miękkie masło i cukier ucieramy kilka minut na puszystą masę. Dodać jajko i ucierać jeszcze około 2 minuty. Dodać mus z jabłek i wymieszać do połączenia się składników. Mąkę i resztę składników przesiać do osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu(...)pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga! Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce w mące, aby się ciasto ładnie formowało. Pierniczki te jak i większość pierników z każdym dniem są wilgotniejsze i bardziej miękkie. Smacznego
talerz przyjemnościświecie nie mam na to czasu, ale ostatnio udało mi się wygospodarować chwilkę i upiec domowe bułki. Co prawda nie na śniadanie, ale na kolację były jak znalazł:)) Miękkie, puszyste i naprawdę pyszne. Rano nadal były jeszcze bardzo świeże. Składniki: 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, 1/4 szklanki wody, jajko(...)cukru oraz pół łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, pozostały cukier, jajko, sól i zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godz, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować na kształt kwadratu o boku około
Z miłości do słodkościposypki Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i też mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Lukier: (Składniki(...)cukru pudru 6 łyżek mleka odrobina ekstraktu z wanilii zielony barwnik spożywczy w żelu Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z niewielką ilością cukru pudru. Gdy zrobi się puszyste, dodajemy kolejną porcję cukru pudru i miksujemy dalej. Stopniowo, ciągle miksując, dodajemy po trochu cukru pudru i po 1-2 łyżkach mleka. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i barwnik
Zawsze głodna!listki szpinaku i dokładnie siekamy, wpijamy 1 jajko, miksujemy tworząc puszystą, lekką masę. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy serek, który dokładnie ucieramy ze szpinakiem, wsypujemy oba rodzaje mąki i dokładnie łączymy składniki. Matę silikonową obsypujemy mąką, jeśli jest za lepkie podsypujemy więcej mąki i lekko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy z ciasta wałek, który lekko spłaszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsodę przesiewamy. Dodajemy kawę do suchych składników. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy. Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut
Mania Gotowania