puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:225/329)

Brownie z serkiem 237

powstało pyszne czekoladowo - serowe ciasto. I każdy z domowników był zadowolony:) Brownie:  3 jajka,  200g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady,  100g masła,  150g cukru pudru,  szczypta soli,  200g mąki pszennej,   łyżeczka proszku do pieczenia.  Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać po jednym jajku

Z miłości do słodkości
Bułeczki tureckie 190

inaczej bułeczki wyszły naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Puszyste, maślane bułeczki, wręcz wymarzone na śniadanie;) Zaczyn:   320g mąki pszennej chlebowej,  25g świeżych drożdży,  340g letniego mleka.  Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, by drożdże zaczęły pracować. Ciasto: 215 g mąki pszennej chlebowej,  jajko

Z miłości do słodkości
Sernik puszysty 5943

Naszym dzisiejszym deserkiem do kawy jest przepyszny sernik wg. przepisu Małgorzaty Caprari z książki "Robimy imieniny ". Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą

Słodkości i nie tylko
Miodowo-kakaowe ciasto z kremem 341

żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić. Krem budyniowy 500 ml mleka 250 g masła(...)szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę. Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła

coolinarnastrefa.blogspot.com
Piętrowiec z makiem i masą orzechową 127

Kolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Nic tylko czekać na święta! Piętrowiec z makiem i masą orzechową Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego (opakowanie) 8 łyżek mąki(...)firmy Helio ) Dodatkowo: około 100 g groszków czekoladowych lub białej czekolady (u mnie firmy Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Jajka dobrze ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajmy cukier puder i cukier wanilinowy i ucieramy. Później przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy

PatiGotuje
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 196

mamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było ok. Składniki na niedużą babkę: - 7 dużych żółtek - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl ksylitolu - 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią) - 400g(...)smak waniliowo-maślany był idealny, do tego jeszcze marcepanowy lukier. :-) + dodatkowo puder do posypania ( ja moją polukrowałam- wtedy tak nie wysycha) Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierać ( ja wykorzystałam do tego jak zwykle malakser). Dodać także śmietanę. Ja dodałam

Smaczne Zdrowe
POMIDOROWE FOCACCIE Z SALAMI I MOZZARELLĄ 177

również na zimno będą zachwycać! Są świetnym pomysłem na ciepłe śniadanie, przekąskę w pracy albo kolację na gorąco! Koniecznie spróbujcie! Dajcie znać jak smakowały! SKŁADNIKI : ( ok. 10-12 szt ) CIASTO: * mąka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 40 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 260 ml * cukier – 1 płaska łyżka * jajko – 2 szt * sól – 1 płaska łyżeczka DODATKOWO: * koncentrat pomidorowy

Ostra na Słodko
Deser z czereśniami i kardamonem 163

Jeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch

Oryginalny smak
Babka limonkowo - jogurtowa 231

Wielkanoc to czas wypieków moich ukochanych bab, babek czy babeczek. Babę można upiec na wszelakie sposoby a tą k a tórą dziś przedstawiam to baba z

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowe ciasto z gruszką 170

Jesienne dobre wilgotne ciasto o pięknym aromacie Składniki - 1 kostka margaryny - 5 płaskich łyżek kakao - 400 ml mleka - 4 jajka - 4 nie całe szklanki mąki - 2 szklanki cukru - 1 mały proszek do pieczenia - 4 łyżki powideł lub dżemu ja dałam dżem z pigwy - 1 mały olejek pomarańczowy ( 1 łyżka) - 5 gruszek 1. - Margarynę rozpuścić w garnku dodać kakao odstawić garnek(...)ognia wlać mleko razem wymieszać - Gruszki obrać i pokroić w kostkę 2. - Ubić jajka z cukrem na puszystą masę Do masy dodać dżem cały czas ubijać dodać całą mąkę i wlewać rozpuszczoną margarynę z mlekiem Miksować aż wszystko się połączy wlać na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia Na górę rozsypać gruszki pokrojone w kostkę piec 180 stopni

W królestwie smaków Beaty
Ciasto z masą budyniową 204

mąki pszennej1 kostka masłaW garnku rozpuścić miód,cukier puder i masło,wystudzić.Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Z 0,5 l mleka(...)szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Masą budyniową przekładać upieczone i wystudzone placki.Placki można dodatkowo posmarować najpierw dżemem , a potem masą budyniową.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Racuchy z jabłkami 272

smaży je w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu. Też można… Osobiście jednak wolę na małym ogniu, pod przykryciem i nie trzeba dużo tłuszczu. Zrobią się przez to bardziej puszyste  Składniki:2 jajka50 g świeżych drożdży1 1/4 szklanki mleka2,5 szklanki mąki2 duże jabłka2 łyżki cukruszczypta soliPrzygotowanie:Mąkę z solą wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko

Oryginalny smak
BABKA Z SERKIEM MASCARPONE 258

Szybka i prosta - jak większość babek :)  W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :))  Polecam gorąco! Składniki: 20 dag margaryny10 dag serka mascarpone3/4 szklanki cukru1/2 op. cukru waniliowegoszczypta soli5 jajekkilka kropli aromatu cytrynowego(...)jasnej części kilka kropli aromatu migdałowego do ciemnej warstwy 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia5 dag płatków migdałowych (do posypania)50 ml mleka    dodatkowo na ciasto ciemne: 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance) 5 dag cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli

Walijskie Pichcenie
Twarogowe placuszki z kaszą manną 149

kalorycznej można dodać miód. Wykonanie – jeśli użyjecie normalnego twarogu to należy go dokładnie zmiksować. Dodać jajka, sól, kaszkę manną, cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Smażenie – mocno rozgrzać olej. Za pomocą dużej łyżki nakładać placuszki. Zmniejszyć temperaturę smażenia. Za pomocą płaskiej łyżki uformować placuszki i brzegi placuszków. Lekko podważyć i sprawdzić czy placuszki(...)się nie rozleciały. Placuszki są delikatne i pyszne. Podawać je z dowolnymi owocami i polane miodem. Uwaga – nie trzeba dodawać proszku. Ja dodałam bo myślę że są bardziej puszyste

Kuchnia Pokoleń
Kokosowe pancakes 177

cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * roztopione masło klarowane- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * olej kokosowy- do smażenia Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (najlepiej rózgą) i wylewać porcję ciasta (ja wykorzystuję łyżkę do sosów) na rozgrzaną patelnię. Kiedy ciasto od spodu się zetnie i pojawią się pęcherzyki powietrza na wierzchu przełożyć placki na drugą stronę. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca