Bardzo smaczne kotlety drobiowe, ale z troszeczkę inną panierką. Wykorzystałam bułkę tartą typu japońskiego Panko. Ma lżejsze, większe płatki, przez co panierka jest puszysta i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż panierka z typowej bułki tartej. Często wykorzystywana jest do tworzenia tzw. "koronkowej" wierzchniej warstwy, gdzie przestrzeń między okruszkami wypełniona jest powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda(...)typu japońskiego Panko Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć na patelni w głębokim oleju. Podawać z zieloną sałatą lub dowolną surówką. Smacznego
Salonik smakówjakiś czas. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy do niej stopniowo przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i chowamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy
Kulinarne przygody GatityMleko ubijać na najwyższych obrotach przez około 5-7 minut, aż powstanie puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami
Z miłości do słodkościwykonania "zmusiły" mnie zdjęcia, które same w sobie były "smaczne". Sernik jest puszysty, bardzo serowy i rozpływa się w ustach. Na pewno znajdzie u mnie miejsca na stole w tegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:( Składniki na ciasto: -250g mąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne
Smaczne ZdroweKolejne pączki. I kolejne tak samo dobre, a może nawet i lepsze niż poprzednie. Są bardzo puszyste i oprzeć im się nie da:) Znalezione tutaj . Składniki: - 6 dużych żółtek - 680g mąki orkiszowej białej+ trochę do podsypania ; lub 4 szklanki mąki(...)mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodać mąkę, zaczyn, sól, alkohol, stopione i przestudzone trochę masło razem z mlekiem i jogurtem. Wszystkie składniki muszą być letnie. Dokładnie wyrobić. Ja wyrabiałam malakserem. Podsypałam jeszcze 3 łyżki mąki, bo ciasto było bardzo lepkie. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Smaczne Zdrowemiski wbić jajka, dodać ksylitol i ubijać ok.10 minut na gęstą i puszystą masę, dodać ksylitol z wanilią lub cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę orkiszową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników. Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu
Smaczne Zdrowekawy i deserów (użyłam Kamis). Wykonanie Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę - to bardzo ważny etap! Jajka należy ucierać co najmniej 7 minut. Dodać szczyptę soli oraz świeżo startą skórkę z małej cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do ciasta. Chwilę ucierać. Następnie dodać migdały, delikatnie wymieszać szpatułką. Mokrymi dłońmi uformować coś
Z miłości do słodkościsugestiom rodziny. Zresztą sama też chętnie sięgam po wypróbowany już przepis. Tym razem ciasto z masą, wiśniami i malinami z nalewki (także tylko dla dorosłych). Czego potrzebujemy: Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej 6 jajek 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka(...)cappuccino czekoladowe 250 g masła 1/2 szklanki cukru słoiczek wiśni i malin ( ja dałam z nalewki) , oczywiście mogą to być wiśnie z konfitur. Wykonanie. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, na koniec dodajemy przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia, na koniec olej, wymieszać. Pieczemy 25 min w ok 180 C. Biszkopt ostudzić. Przygotowujemy masę: Ugotować budyń
W kuchennym oknie Ewysię od nich oderwać. Upieczcie zachęcam :) Udanych wypieków :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego 2 łyżki mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 2 jajka 4 łyżki oleju pół szklanki syropu z mniszka lekarskiego Na skorupkę: 1 jajko pół szklanki cukru 1 kopiasta
IzabelawkuchniStoisław ) olej kokosowy do smażenia cukier puder do upruszenia dżem ananas z marakują Stovit Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki ręczną trzepaczką. Mamy uzyskać puszystą masę (można użyć miksera). Następnie wlewamy mleko, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej gęstej masy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy(...)placki). Racuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu (około 1 pełnej łyżki stołowej na placek). Czasem trzeba powtórnie obrócić placek na pierwszą stronę, gdy ciasto lekko rozleje się na boki (dopiec). Propozycja podania: Placuszki układamy na talerzyku jeden na drugim – każdy smarujemy cienką warstwą dżemu, układamy kolejny itd. Ostatni najpierw oprószamy cukrem pudrem, a potem dajemy
Słodkie okruszkiproszku u mnie w domu dostatek, postanowiłam przetestować go na własnej rodzinie :) Ciasto udało się doskonale, chociaż dla mnie było za słodkie. Jednak według moich najbliższych było to najlepsze ciasto jakie jedli, więc czekać mnie będzie pewnie powtórka :) Składniki: 2 duże opakowania herbatników (u mnie kakaowe) KREM: 350g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru waniliowego 400g pełnego mleka(...)POLEWA: 1 gorzka czekolada 2 orzechowe czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki wody 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych Przygotowanie: KREM: Płynne mleko i cukier zagotować, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę.Wlać mleko z cukrem i mleko w proszku, dokładnie zmiksować, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając je do najwyższych. POLEWA: Składniki polewy umieścić w rondelku, rozpuścić na maleńkim
Cakes By Kejtokazały się totalną klapą – twarde, niesmaczne. Porażki mnie nie zniechęcają, a wręcz zachęcają do doskonalenia. Tym razem przed podaniem racuchów wcześniej przepis wypróbowałam i wpadki nie było. Miękkie, puszyste, a pomimo dużej ilości cukru pudru nie są za słodkie. Nie wiem jak u Was – u mnie na Wigilię racuchy podawane są bez dodatku jabłek, ale jeśli(...)cynamonem. Przepis poniżej : Na około 25 racuchów potrzeba : Na rozczyn drożdżowy: 10 g. świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka ( ok. 60 ml.) Na ciasto: 200 g. cukru pudru 200 g. mąki pszennej 150 ml. ciepłego mleka 2 nieduże jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego, wódki lub spirytusu olej do smażenia Rozczyn: W filiżance lub szklance
Niebieski kubek z kawawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako samoistny deser. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy(...)moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową
Di gotujedeszczu wyrastają małe browary, warzące lokalne gatunki. Organizowane są kursy warzenia piwa oraz kursy gotowania z wykorzystaniem piwa.Oktoberfest to małe przekąski z piwnych naleśników faszerowanych anchois, z marynowaną cukinią i puszystym serkiem chrzanowym. Przygotowanie nie wymaga wielkiego zachodu. Znakomity starter nie tylko w październiku.Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4 Składniki:150 g serka Almette(...)łyżki oliwy,Pieprz,Gałka muszkatołowa,wodaPrzygotowanie: Cukinie pociąć w słupki, włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na 15 minut. Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki. Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny
SzczyptaSmaQjeden z naszych ulubionych serników. Jest lekki i puszysty. Można go zrobić z samą pianką, jeśli ktoś nie lubi kokosu, wtedy radzimy do białek dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną.Składniki; 1 kg sera 500ml mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek Kruchy spód: 2,5 szklanki(...)mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę
Anioły w kuchni