puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:221/329)

Kakaowe ciastka owsiane z rodzynkami 162

łyżki / 45g) rodzynek Przygotowanie:   1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko i dobrze ubijamy. 2. Po trochu dodajemy mąkę, sodę, sól, cynamon, kakao, cały czas ucierając. 3. Wsypujemy płatki owsiane, czekoladę pokrojoną na małe kawałki, rodzynki. Składniki łączymy łyżką. 4. Z ciasta lepimy małe kulki o średnicy na oko 4-4,5 cm. 5. Układamy

Malowane smakiem
Sernik bez sera 543

Bardzo rzadko pieczemy z Misią ciasta. Ja zresztą nie za nimi nie przepadam. Szczególnie nie lubię właśnie serników. Taki suchy, gliniasty ser przyklejony do kawałka biszkoptu i jeszcze z rozgotowanymi rodzynkami w środku... paskudztwo. Ten sernik jednak jest inny – puszysty i delikatny. Pewnie dlatego, że wśród składników nie ma sera:) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Wilgotne babeczki z bananem i czekolada 257

cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści a masło stanie puszyste. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dokładnie ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy składniki suche - szybko mieszamy. Na koniec wlewamy mleko i dodajemy rozgniecionego widelcem banana oraz pokrojoną w kawałeczki czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do formy na muffinki, wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną lub wyłożonej

kolorowotorcikowo
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Red velvet 210

kakao,  szczypta czerwonego barwnika. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika.  Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około

Z miłości do słodkości
Tort chałwowo-orzechowy 155

Zdecydowanie polecam go osobom, które lubią bardzo słodkie ciasta, bo to właśnie takie jest. Nawet dla mnie kogoś kto zawsze mawia, że nie ma czegoś takiego jak zbyt słodkie ciasto to było jednak bardzo słodkie. Chociaż zauważyłam, że najlepsze było następnego dnia, kiedy stało się bardziej wilgotne i chyba już odrobinę mniej słodkie. Biszkopt kakaowy:  5 jajek 3/4 szklanki(...)masła o temp. pokojowej 150 g margaryny o temp pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 300 g chałwy 2 łyżki likieru kawowego  Masło i margarynę ucieramy na puszystą masę. Jajka dokładnie myjemy i wyparzamy. Wbijamy w całości do metalowej miski, dodajemy cukier i ubijamy na parze. ( Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy go cały czas, a na nim stawiamy miskę

Słodka Kraina Wypieków
Omlet serowy z orzechami 160

kolację prosto, smacznie i szybko! Omlet z dodatkiem białego sera, bardzo wilgotny, a mimo to puszysty i delikatny. Podczas smażenia roztacza się przyjemny aromat pieczonego serka. Omlet podałam z twarożkiem i orzechami włoskimi. Składniki : 1 jajko, podzielone na białko i żółtko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki sera białego Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego orzechy włoskie(...)Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki,  delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek i jogurt. Omlet przełożyć na talerz, na wierzch wyłożyć serek i posypać

Chocolate Muffin Blog
Owsiane placuszki z twarożkiem i kiwi 140

Jako że czekoladowe placuszki żytnie z kiwi cieszyły się dużym zainteresowaniem, postanowiłam przygotować inną ich wersję. Dzisiejsze śniadanko to całe mnóstwo puszystych placuszków owsianych, podanych z dużą ilością kremowego twarożku i plasterkami dojrzałego, słodkiego kiwi :) Składniki : 3 łyżki mąki owsianej (lub płatków zmielonych na mąkę) 1 łyżeczka otrębów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki(...)Dodatkowo :   kiwi 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki twarożku Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Tort makowy z masą budyniową 158

Boże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt

Gosia gotuje
Włoskie ciasteczka bananowe z rumem 198

przeziębiła i została w domu to nie zapomnieliśmy o chorowitce . Nam tak zasmakowały ciastka, że nie można było się im oprzeć.  Naprawdę polecam. Przepis pochodzi z książki  „Ciasta i placki – kolekcja kuchni Włoskiej” Składniki na ok. 30 ciasteczek: 250 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 2 banany 100 g miękkiego(...)łyżeczki cynamonu 2 łyżki rumu 180 g cukru. Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Masło rozetrzeć razem z cukrami na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku i dalej ucierać. Banany zgnieść dokładnie widelcem i dodać do masy, a następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
Bananowe muffinki 230

mamy ochotę na coś słodkiego a czasu brak na upieczenie jakiegoś ciasta wtedy najlepiej sprawdzają się muffinki. Szybko się je robi a i wszystkie składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni. Ja swoje muffinki wzbogaciłam bananami. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek.składniki:125 g miękkiego masła lub margaryny100 g cukru250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa2 duże(...)dojrzałe banany6 łyżek mleka2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać całe jajka. Banany obrać i rozgnieść widelcem i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Nastęnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Masę przełożyć do foremek na muffiny na wysokość 3/4. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec

Monia miesza i gotuje
Torcik cytrynowy 394

Lekkie i pyszne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną. To musi być pyszne! :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Spód cytrynowy: 4 jajka 4 łyż cukru 2 łyż cukru z wanilią skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) 4 łyż mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego szczypta soli Warstwa serowa: 1/2 kg sera twarogowego(...)szkl wrzątku, a pozostałe 2 galaretki w 2,5 szkl wody. Odstawić do ostygnięcia. 2. Spód cytrynowy : jajka (w całości) ubić z cukrami przez kilka minut na puszystą masę, dodać skórkę z cytryny, a następnie budyń, sól i przesianą mąkę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Piec w tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia

Kto ugości moich gości?
Keks Angielski 230

pieczenie nie mogłam. Ale jak widzicie na załączonym obrazku leń wyjechał, a ja keksa upiekłam, tym bardziej wiedząc, że moja przyjaciółka uwielbia keksy. Co mój syn na to ciasto? Wiadomo obchodził łukiem, nawet spróbować nie chciał - nie lubi bakalii, więc już wiadomo dlaczego :) Keks wyszedł pyszny! Najlepszy jednak jest na drugi trzeci dzień po upieczeniu, choć mi smakował jeszcze ciepły(...)odkładamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując szybko do połączenia się składników. Na koniec za pomocą łyżki musimy wmieszać bakalie, namoczone rodzynki i pozostały rum. Ciasto przekładamy do keksówki o długości

Blondynka Gotuje
Sernik wiedeński na kruchym spodzie 190

kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu poezja. Kruchy spód: 250 g. mąki pszennej 100 g. cukru 125. g masła 1 jajko 8 g cukru z wanilią Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33 cm) i podpiekamy w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru. Składniki(...)mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Zaczynamy od roztopienia i wystudzenia masła. Następnie ubijamy jaja z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą, niemal białą masę. Ser mieszamy z mąkami, masłem i cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy stopniowo ubite jaja i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Masę serową wykładamy na podpieczony spód

Cynamonowe szczęście
EKLERKI 129

mąki pszennej • 4 jajka Wodę zagotować z margaryną lub masłem, energicznie mieszając wsypać mąkę, mieszamy aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek garnka, zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy ok. 7 cm eklery zostawiając odstępy, pieczemy(...)budynie waniliowe • 2 łyżki cukru • 200 g masła W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka z cukrem, dodajemy budyń rozmieszany w szklance mleka, mieszamy aż zgęstnieje, studzimy. Masło utrzeć na puszystą masę, ciągle miksując dodawać stopniowo budyń, gotowy krem odłożyć do lodówki do schłodzenia. Ostudzone eklerki trzeba przekroić wzdłuż i szprycą nakładać krem, następnie je składamy, gotowe dekorujemy cukrem pudrem

KUCHNIA POLSKA
Bułki orkiszowe 219

połowę mleka. Odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka i sól.  Z pomocą haka do ciast drożdżowych lub ręcznie wyrobić całość na gładkie ciasto, które nie przywiera do rąk. Uformować je w kulę i przełożyć do dużej miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia

wyzwania kuchenne