wykorzystać mój zapas. Był to też pierwszy raz kiedy kasztany jadłam i już wiem, że nie są one czymś za czym przyjdzie mi szaleć (jak w przypadku choćby pistacji). Puree kasztanowe z dodatkiem czekolady i wanilii smakuje nawet całkiem nieźle. Na pewno przypadnie do gustu amatorom kasztanów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandryktóra podała mi ciekawy przepis na smażoną marchewkę z sosem czosnkowym. Postanowiłam w końcu ją zrobić i podać do niej prostego kurczaka z suszonymi pomidorami. Obiad podawaj z ziemniaczanym puree z dodatkiem czosnku (moje ziemniaki zapiekłam). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy Aleksandrycynamonu 2-3 łyżki cukru pudru owocowy twarożek Ziemniaki gotuję, obieram i zostawiam na noc. Najlepiej sprawdzają się ziemniaki stare, sprzed dwóch , trzech dni.Następnie zgniatam je na puree, dodaję jajka i mąkę, cukier puder, nieco cynamonu, sól i zagniatam miękkie, lekkie ciasto. Odrywam po kawałku ciasta, na stolnicy wysypanej mąką formuję wałeczki, które delikatnie rozpłaszczam, po czym kroję
W kuchni Karmel-itkiuważając by go za bardzo nie rozrzedzić. Do sosu dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Podajemy z kaszą gryczaną, grubym makaronem lub ziemniaczanym puree. Mnie najbardziej smakują w towarzystwie kiszonych lub konserwowych ogórków. Smacznego dnia
Ratunku obiadPremium Rosa miałam możliwość wypróbować nowy sos. Ten sos to - przysmak bałkański - LUTENICA ostra grubo mielona. Sos sporządzony jest z pieczonej papryki 48,5%, pomidorów 25,4%, bakłażanów 8%, purre marchwiowego 3%. Z dodatkiem ostrej papryczki 2,5% oraz cebuli, czosnku i natki pietruszki. Z cukrem. Słoiczek mieści 300g produktu. Wartość energetyczna 100g produktu to: 127kcal, tłuszcz
kolorowotorcikowołyżki sosu sojowego łyżka musztardy łyżeczka miodu łyżeczka estragonu Dokładnie wymieszać. Zamarynowane mięso nabijać ciasno na patyczki. Smażyć na patelni z każdej strony na rumiano. Można usmażyć na grillu. PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU 2 szklanki młodego zielonego groszku - ewentualnie mrożonego jeśli nie macie 0,5 l wody łyżeczka soli łyżka masła łyżka śmietany lub gęstego jogurtu Groszek ugotować w wodzie
kolorowotorcikowoczarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach. Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania podawane były bez popularnych w naszej
Pasja Smakułyżka masła świeży rozmaryn Ziemniaki w mundurkach i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Marchewkę zmiksowałam niezbyt dokładnie za pomocą blendera, natomiast ziemniaki zmiksowałam na gładkie puree. Mieszamy oba składniki dokładnie na jednolitą masę. Masę przekładamy do miki, wyrównujemy powierzchnię i tak jak w kluskach śląskich, odkładamy ¼ część masy i uzupełniamy ją mąką pszenną, dodajemy też łyżkę mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięusunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę. Tężejącą masę wylać na ciasto. Wstawić na noc do lodówki
Z miłości do słodkościczasu do czasu, około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy masę serowo - dyniową. Składniki na masę serowo - dyniową: • 250 serka ( u mnie ricotta) • 3/4 szklanki puree z dyni- (ugotowanej wcześniej na parze, lub w garnku u grubym dnie) • 1/2 szklanki cukru • 1 jajko • 1½ łyżeczki cynamonu • 1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skorki pomarańczowej • 1 łyżka mąki
Mia Cucina Sofietaugotowane “kiełbaski”. Potem wystarczy tylko te kiełbaski( wraz z opakowaniem) włożyc do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut. Potrawce z soczewicy i wieprzowej nożce, towarzyszy puree z ziemniaków. Po posiłku, w oczekiwaniu na Nowy Rok, Włosi często graja w Tombolę, włoską loterię świąteczną z nagrodami. Nowy Rok wita się toastem z wina musujacego: spumante lub prosecco
Mia Cucina Sofietaziarenkami soczewicy, więc gotuję ją al dente około 25 minut. Potrawkę z soczewicy podajemy na gorąco, z cotechino lub zampone (wieprzowa kiełbasa) i z puree ziemniaczanym. *Tak przygotowaną soczewicę można przechowywać przez 2/3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Można również zamrozić potrawkę. ** Soczewica jest bardzo bogata w białko i węglowodany. Jest doskonałym zródłem
Mia Cucina Sofietaniezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! /* Style Definitions
Symfonia Smakówsoli, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cynamonu. Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku i gotować około 15minut na małym ogniu. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem na puree, przestudzić. Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn, zmiksowaną
Z miłości do słodkości500g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 2 łyżki cukru. Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować około 15minut. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zblendować na puree. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć blaty ciasta. Beza szwajcarska
Z miłości do słodkości