rumiano z obu stron na łyżce oleju i maśle .W trakcie smażenia z plastrów mortadeli robią się z niej miseczki. Wypełniać miseczki usmażonymi pieczarkami. Podawać z ziemniaczkami puree * Można użyć również gotowej mieszanki przyprawy do żeberek Prymat ( 2 płaskie łyżeczki) ** Proponowała bym kupować dobrej jakości mortadelę ( są bardzo smaczne włoskie)- kiedyś kiedy pierwszy raz robiłam to danie wyboru mortadeli
Buniabaje w kuchnifilet z pstrąga .Polany aromatycznym sosem .Można by go nazwać jesiennym bo akurat jest sezon na paprykę i pomidory. Dałam sporo przypraw i wyszedł ekstra. Do tego kremowe maślane puree ziemniaczane. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZdjąć kiełbaski z patelni . Wlać śmietankę. Zagotować na małym gazie. Doprawić maggi i pieprzem. Dosypać połowę posiekanej natki pietruszki. Włożyć kiełbaski i chwilę dusić w sosie. Podawać z ziemniakami puree , surówką posypane resztą usiekanej natki pietruszki. * Nie lubię gdy kiełbasa jest tylko sparzona dla tego nie wkładam jej do wrzątku jak to jest w zwyczaju u większości gotujących
Buniabaje w kuchniCzęsto robię kotlety z ryby i puree ziemniaczanego. Jest to potrawa trochę z tych na ciężkie czasy ( mały kawałek ryby, garstka ugotowanych ziemniaków). A co by było gdyby kotlety trochę ,, uszlachetnić "?. Użyłam po prostu zamiast zwykłych ziemniaków kawałek batata ( kupowałam do gulaszu z batatami).Doprawiłam trochę pikantniej . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimasło , skropić 1 łyżką wody i dodusić kotleciki . Dodaję do masy majonez bo mięso z piersi jest suche a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi
Buniabaje w kuchniJakoś tak dziwnie się do tej pory składało, że kalafior robiłam w wersji gotowanej. Były zupy, puree, z wody lub na parze z masłem i bułka tartą . Ale jakoś nie przyszło mi do głowy że kalafiora można piec . Dopiero jak zaczęłam przeglądać przepisy na zapiekanki z kalafiora przyszło mi do głowy , że może by go potraktować tak jak każde inne
Buniabaje w kuchnilubię jak mnie ktoś wyręcza . Z tego wszystkiego zamiast nogi gęsi będą nogi ( a w zasadzie pałki ) kurczaka w majeranku podane z jabłkami nadzianymi duszoną kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym z wędzonką i szczypiorem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDelikatny , o białym mięsie okoń nilowy podany z puree ziemniaczanym i prostym sosem koperkowym. Robię takiego okonia w dwóch wersjach albo gotowanego na parze , albo smażonego oprószonego mąką. Minimum przypraw - a smak wspaniały. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidopiero popróbować niedocenionej kuchni angielskiej by pokochać pietruszkę ( najpierw był to pasternak). Okazało się , że wcale nie musi to być wygotowane w zupie białe coś -może być rumiana pieczona , puree z pietruszki , musy z natki i wiele jeszcze innych . Dziś na piątkowy obiadek robię mirunę na parze, a główną atrakcją będzie pietruszka, która podkreśli smak ryby. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizupy lub zrobienia sosu cebulowego do gotowanego mięsa) Z reszty wystarczy delikatnie ściąć brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki do II Dania , utłuc z ziemniakami na puree ( osobno marchew, osobno pietruszkę i seler).Można też te warzywa zamrozić i wykorzystać w razie potrzeby ( sałatka z warzyw wygotowanych w rosole jest bardzo smaczna wbrew temu co niektórzy sądzą
Buniabaje w kuchniDelikatny -gotowany kurczak. W zasadzie odmiana sosu potrawkowego. Zamiennie zamiast żółtka stosuję kwaśną śmietanę. Podaję takiego kurczaka z ryżem duszonym na bulionie lub ziemniakami puree. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimiłości do kaszy gryczanej, postanowiłam zrobić własną wariację tego dania, dodając oprócz kaszy gryczanej, dwa produkty lubiane i lokalne w Małopolsce - bryndzę i borówkę brusznicę. Roladki postanowiłam podać z puree ziemniaczano-selererowym, kremowym i ciekawym w smaku oraz z aromatyczną konfiturą z borówek, na czerwonym winie. Całość tworzy bardzo ciekawe danie, gdzie z każdym kęsem nasze podniebienie odczuwa inne doznania
Pora coś zjeśćtymże hotelu. Oczywiście, to co panowie ugotowali na scenie, poszło w obieg po widowni. Poczęstowano nas MAKARONEM PO TAJSKU Z KORZENNĄ KACZKĄ. Oraz KORZENNĄ POLĘDWICZKĘ Z KACZKI NA PUREE Z BATATÓW. Trafiłam też na koziołki poznańskie, które o 12.00 trykając się główkami, pozdrawiały turystów. Chadzał pomiędzy straganami kosztując wszystkiego, co tylko się dało. Cieszyłam podniebienie. Oraz oczy. Kosztowałam, smakowałam
W kuchni Karmel-itkiogóle mogłam jechać na te warsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją. Przygotowaliśmy: SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM, I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście
W kuchni Karmel-itkiwina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę pokroiłam w grube plastry, ugotowałam do miękkości.* Następnie zmiksowałam na puree. Mięso pokroiłam w wąskie, krótkie paski, oprószyłam przyprawami i podsmażyłam na złoto na odrobinie oleju. Na tym samym oleju zeszkliłam pokrojone w półplasterki pory. Dodałam do nich mięso
W kuchni Karmel-itki