szklanka bułki tartej, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki. Wykonanie: Ugotowane, zimne ziemniaki wymieszać z odsączoną i opłukaną fasolą oraz pokruszonym twarogiem. Zmiksować przy pomocy blendera na puree. Wbić 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz 1/2 szklanki bułki tartej. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie duże krokiety. Panierować w rozkłóconym
Z miłości do słodkościpokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać 1/2 szkl. wody. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Przestudzić. Z truskawek usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Dodać rabarbar, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Przestudzić i dodać do masy. Krótko zmiksować, ostudzić. Masę wylać na schłodzony spód. W masę wetknąć kilka przepołowionych truskawek. Wstawić
Z miłości do słodkościbardzo kruchym i delikatnym ciescie. Pycha! Co prawda gdy nastepny raz bede robic to danie to zamiast kroic warzywa w kostke, szczegolnie dynie i ziemniaki, zrobie z nich puree co nada mu wiekszej spojnosci. skladniki na ciasto: 200g maki 100g masla pol lyzeczki soli 2 lyzki zimnej wody skladniki na farsz: 4 ziemniaki okolo 900g dyni 1 czerwona papryka
Przysmaki Karolkimalej ilosci wody. Odsaczyc i przecisnac przez praske. Jajka ubic z cukrem. Przyprawy zagotowac w rondelku razem ze smietana i po przestudzeniu dodac do ubitych jajek. Na koncu dodac puree z dyni. Wymieszac. Gotowa mase przelac na ciasto. Pieczemy w 180°C przez 40 minut. Przed podaniem ciasto posypac cukrem pudrem. Uwagi: Zmienilam nieco proporcje ciasta, bo jak dla mnie
Przysmaki Karolkimasła 2 plastry boczku wędzonego parmezan w płatkach wykonanie: Dynie kroimy na kawałki, pozbawiamy ją pestek i łupiny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczona dynie miksujemy na puree blenderem. W tym czasie gotujemy ziemniaki, odsączamy z wody, przepuszczamy przez praskę. Łączymy dynie z ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy
Przysmaki Karolkiciasto, które będzie zdrowe, dietetyczne, lekkie, szybkie i pyszne. I takie tez znalazłam na blogu Dietetycznie siostro . Ciasto jest o tyle ciekawe ze nie posiada w składzie maki ale puree z fasoli, którego to autorka często używa jako zdrowego zamiennika. I dodam ubiegając wasze pytanie: w cieście fasola jest niewyczuwalna, ciasto jest wilgotne, słodkie i pyszne. Jak gwarantuje autorka przepisu
Bernika - moj kulinarny pamietnikżeby temu zaradzić postanowiłam upiec coś lekkiego i mało kalorycznego. Idealne do tego ciasto które znalazłam na blogu Dietetycznie siostro , które zamiast na m ą ce jest upieczone na puree z fasoli. Do tego zawiera kakao, chrupiące płatki i ziarna słonecznika. Można jeść nie patrząc na kalorie bo ich tam prawie nie ma. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmagdalenek jak powinna być, tylko muszelki ale inne. Dlatego moje magdalenki maja trochę inny kształt muszelek. Ale same ciastka są pyszne i polecam każdemu. Źródło . A jak zrobić puree z dyni zobaczcie tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikolej z masłem i ułożyć na nim kotleciki. Smażyć do zrumienienia najpierw na średnim a potem na małym gazie z obu stron ( przekładać kilka razy). Podawać z ziemniakami puree i delikatną surówka ( kotleciki są pikantne). Ja podałam groszek konserwowy z mini marchewkami doprawiony lekko sokiem z cytryny i mix sałat kolorowych z podstawowym vinegretem
Buniabaje w kuchnigotować 5 minut. Marchewkę włożyć do garnka po gotowaniu kiełbasek- zalać odrobiną przegotowanej wody - podgrzać- wyjmować łyżka cedzakową bezpośrednio na talerz. Odcedzić ziemniaki i zrobić z nich puree ( a w zasadzie utłuc je bez dodatków). Podawać na głębokim talerzu wlewając najpierw sos .Na to porcję ziemniaków, usmażoną kiełbasę ( po 2 malutkie na porcję). Obok ułożyć paski marchewki. Posypać szczypiorem
Buniabaje w kuchnipanierce. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć sznycle na rumiano. Przełożyć do garnka. Podlać wodą, skropić maggi i dusić kilka minut pod przykryciem. Sznycle podawać z ziemniakami puree i mizerią posypane orzechami włoskimi.* * Można podać z ryżem i inną surówką ale u mnie zestaw jest nie do ,, ruszenia" - ziemniaki i mizeria i już
Buniabaje w kuchnidusić 45 minut na średnim gazie ( płyn powinien odparować do objętości 3/4 szklanki). Wyjąć roladkę. Usunąć nici. Pokroić w plastry. Doprawić sos do smaku. Podawać z ryżem lub ziemniakami puree
Buniabaje w kuchniGdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę pietruszki. Podałam z Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem
Buniabaje w kuchniTypowe letnie danie . Same warzywa podane na delikatnym kremowym puree ziemniaczanym. Ważne , że nie wymaga wielu pracy przy przygotowaniu - można przygotować poszczególne etapy wcześniej i tylko dokończyć potrawę bezpośrednio przed posiłkiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni