puree - 3280 przepisów (strona:161/219)

Pierogi z ziemniakami 352

ziemniaków2 cebule1 łyżka olejusól, pieprz, sproszkowana słodka i ostra paprykaopcjonalnie: masło lub śmietanaPrzygotowanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach 40-60 min (zależy od wielkości), studzimy i ugniatamy (jak na puree). Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju aż się zeszkli. Dodajemy ją do ziemniaków wraz z tłuszczem i wszystko mieszamy.Farsz doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Farsz powinien mieć dosyć wyrazisty

Zakręcony Widelec
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 208

wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.Bataty pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu zdejmij z nich skórkę (odejdzie z łatwością) i rozgnieć na puree. Pozostaw do ostygnięcia.W misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia na jednolitą masę. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na blacie oprószonym mąką na grubość 3 mm. Wytnij z ciasta koła

Chilli Czosnek i Oliwa
Rostbef długo pieczony 187

łyżeczkę masła wymieszaną z łyżeczką mąki i gotowe.Przed podaniem, odkroić od mięsa kość ( będzie idealna na wywar) rostbef pokroić na plastry, polać sosem, podawać z obsmażonymi ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym.  Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu (najlepiej domowego), ziół i kaparów lub korniszonów

Stare Gary
Golonka duszona z kapustą - w wolnowarze 220

misy włożyć kapustę, na niej ułożyć golonkę. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin. Podawać z puree  z grochu. Smacznego

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 236

zredukuje się do ok 2 szklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego!Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam się, że takie może zostaną. Na szczęście końcowy rezultat był wspaniały

Stare Gary
Zupa z białych szparagów 197

szparagów (bez główek) i dusić przez 5 minut. Dodać bulion i gotować na małym ogniu , pod przykryciem, przez około 30 minut, aż szparagi będą bardzo miękkie.Przetrzeć zupę na puree przy pomocy  blendera.Ponownie doprowadzić do wrzenia i dodać odłożone główki szparagowe. Gotować ok 5 minut, lub do czasu, aż widelec łatwo wbija się w główkę . Zmniejszyć ogień i dodać

Stare Gary
Białe gazpacho 147

podania zupy  - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki. Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na  puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, ​​6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie

Stare Gary
Polędwiczka wieprzowa faszerowana 182

Obsmażyć polędwiczkę z obu stron  (tych nie osłoniętych), patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C  na 30 minut.  podawać z puree z ziemniaków i np fasolką szparagową. Smacznego

Stare Gary
Wegańskie kukurydziane placuszki 285

wykonałam w stu procentach wegański posiłek, czyli niczego nie użyłam pochodzenia zwierzęcego. Wszystko wyszło jak zaplanowałam! Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :)Składniki:1/2 szklanki mąki kukurydzianej100ml mleka roślinnego2 łyżki puree z dyni1 łyżeczka cukru trzcinowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody Sposób przygotowania:Siemię lniane zalać wrzącą wodą i wymieszać. Do miski dodać

Truskawkowa Fiesta
Jajka w sosie koperkowym 189

Jajko w roli glownej do drugiego dania.Prosto,tanio i pysznie.Sos koperkowy ,ziemniaki puree,ulubiona jarzynka i pelnowartosciowy posilek gotowy.Od zawsze lubie ten zastaw ( ulubione danie z przedszkola) i z przyjemnoscia powtarzam to danie .Mozemy uzyc  jajek gotowanych na twardo,jajko mollet (polmiekkie zoltko,sciete bialko) lub jajko ugotowane w koszulce. Skladniki na sos koperkowy: 250 ml bulion warzywnego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 235

drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu lub pokrojona papryczka chili.Odstawic na 1/2 godziny lub dluzej.W tym czasie przygotowac dodatki do naszego dania.U mnie gotowane puree z ziemniakow i brokul.Przygotowana rybe zawinac w szynke i umiescic na rozgrzanej patelni z reszta marynaty.Smazymy krotko z obydwu stron,po czym przykryc patelnie,zeby ryba doszla.Mozemy rowniez upiec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Vollkornspätzle- pełnoziarnisty domowy makaron 137

prosto z deski,ktora pokrywamy ciastem do garnka z gotujaca osolona woda. Istnieja tez inne sposoby domowego wyrobu spätzli.Zagniecione ciasto przeciska sie przez specjalne praski(takie jak do puree ziemniaczanego,maja dodatkowe sitko do spätzli)) lub tarki z hebelkiem.Gdy narzedzie przed uzyciem przelejemy zimna woda ,kluseczki nie beda sie nam przylepialy. Tradycyjnie podaje sie je z gorskim serem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik malinowy z jeżynami inaczej 162

idealny.Zrobilam go z polskiego twarogu sernikowego z Piatnicy.Pyszny!Do tego kolorek bardzo trendy.Sernik nie opada nie peka jest idealnie rowny.Napisalam inaczej,poniewaz zamiast calych owocow,do masy serowej dodalam puree z malin w dosc sporej ilosci,uzyskujac swietny malinowy smak.Mysle,ze przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom sernikow i malin.Upieklam go w duzej formie 23-24 cm.Skladniki:1 kg sera twarogowego 3xmielonego4

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z indyka w marchewkowo-migdałowej panierce 153

migdalami.Panierke docisnac.Na patelni rozgrzac maslo i smazyc kotlety na srednim ogniu po 6-7 minut z kazdej strony.Podawac z plasterkiem cytryny.Kotleciki idealnie pasuja do mlodych ziemniaczkow.Swietne beda rowniez z puree ziemniaczanym.Ja podalam dodatkowo mizerie z ogorkow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lody z mango 109

purre)200 g smietanki kremowki1 lyzka soku z limonki3 lyzki cukru pudru1 lyzka likieru pomaranczowegoWykonanie:Mango obrac.Odzielony miazsz,przetarty przez sitko razem z cukrem pudrem zblendowac na gladka mase.Polaczyc puree z mango ze smietanka,sokiem z limonki i likierem.Przed umieszczeniem masy w maszynce do lodow mocno schlodzic.Najlepiej uzyc produktow,ktore noc spedzily w lodowce ,wtedy przygotowana mase od razu wlewamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!