ukręcić zupełnie inne lody, ale okazało się, że brak miejsca na sorbetierę. Próbowałam upchnąć, ale się nie udało. Stwierdziłam więc, że trzeba by zamrożone zapasy nieco uszczuplić. Popatrzyłam na puree z dyni, na szpinak i na mieszankę warzyw. A potem zerknęłam na czerwone korale żurawiny, i wyobraźnia zaczęła pracować. W sklepie czy lodziarni nie widziałam nigdy lodów żurawinowych. Poszukiwania przepisu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowrotem do garnuszka, podgrzewać, cały czas mieszając (nie gotować!), aż masa nieco zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, ostudzić. Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Malinowe puree wymieszać z masą jajeczną i kremówką na gładką masę. Przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy do plastikowego pojemniczka na lody. Zamrozić. Smacznego! A jutro, zamiast bułek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHalloween, bo przecież to połączenie kolorów idealnie tutaj pasuje. Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodać cukier, skórkę i sok z cytryny oraz suszony i świeży, starty na tarce o drobnych oczkach, imbir. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po jednym żółtku, intensywnie mieszając. Dodać puree z marchewki, a na końcu mąkę. Gotować, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Zdjąć z palnika, przestudzić i przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!Pogoda mnie dobija. Jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzePorcja dla mięsożerców. Serowo-limonkowe puree z selera, kremowe, puszyste. Soczysta, polska wołowina smażona z czosnkiem i macierzanką, oraz słony kapar, jak wisienka na torcie. Danie przyjemnie połechce Wasze kubki smakowe. W mniejszych porcjach sprawdzi się jako przekąska lub kolacja. Mięso wołowe wysokiej jakości jest poprzecinane cienkimi paseczkami tłuszczu, ma tzw. marmurkową strukturę, co gwarantuje nam soczystość i wyjątkowy
SzczyptaSmaQbatoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie. Uwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za super food, razem tworzą
SzczyptaSmaQchętnie zjadane i w prosty sposób można przemycić porcję witamin. Wersja błyskawiczna. Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 4 Składniki: Dżem Łowicz z agrestu i kiwi, 2/3 szklanka puree z pieczonej dyni , 5 łyżek błyskawicznej kaszy manny, 2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy, cukier do smaku, 2 łyżki sezamu, listki mięty do przybrania. Przygotowanie
SzczyptaSmaQKlasyczny schabowy? Nieee. ;) Lubię schab, staram się urozmaicać go na różne sposoby. Pomysł na smaczny obiad - schab w sosie musztardowym, podany z sałatką warzywną i puree z batatów. Batatów nie pokochaliśmy, ale całą resztę - bardzo! 5 niezbyt grubych plastrów schabumusztarda (dowolna)2 cebule2 ząbki czosnku1,5 łyżki sosu sojowegokostka rosołowamąka, olejprzyprawy: pieprz, papryka: ostra i słodka, majeranek, 3 liście laurowe
Szefowa kuchnimięs z gęstym sosem bo takie zestawienie najbardziej nam pasuje. Ale pasuje także do innych dań, oczywiście jeśli się je lubi. Zobacz przepis na Dorsza smażonego z boczniakami i puree z marchewki ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadyniowo-jabłkowa owsianka* z ricottą, brzoskwinią z puszki i miodem *gotowana z puree z dyni i startym jabłkiem Zapas miodku uzupełniony na sobotnim targu <3 Czasami nie potrafię zrozumieć sama siebie. Czasami wspomnienia są zbyt natarczywe, a rzeczywistość mnie przeraża. Czasami tęsknię. Ale, się nie cofam. Już chyba nawet nie potrafię. Boję się przeszłości, ale, również tego co dzieje
More food, love and dreamsśrodku tygodnia to nie jest dobry pomysł. Choć nie powiem dość pyszny :3 Potrzebuje więcej czasu.... Przepis: 40g mąki kukurydzianej 15g mąki pszennej/pełnoziarnistej jajko 1/4 szklanki puree z kaki 60ml maślanki cynamon, szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsgotowany serniczek*z mleczkiem kokosowym, bananem i malinami *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym Nie sądziłam, że będzie to takie dobre. :)Składniki:250g serka sernikowego (np. "Emilka")100g puree z dyni hakkaidojajko10g proszku budyniowego15g mąki kokosowej50ml mleczka kokosowego/mlekacoś do posłodzeniacynamonSer mieszam z pure, jajkiem, cynamonem i czymś do posłodzenia. Wstawiam na palnik i podgrzewam. W kubeczku mieszam proszek
More food, love and dreamsWczorajszy post też został uzupełniony o przepis ;) Przepis: 40g mąki (pełnoziarnista + pszenna 3:1) 20g mąki kokosowej łyżka wiórek kokosowych 60ml mleczka kokosowego/mleka jajko 100g puree z dyni hokkoido szczypta cynamonu, soli coś do posłodzenia 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę i resztę suchych składników przesiewamy. Mokre miksujemy w drugiej miseczce. Łączymy obie miseczki
More food, love and dreamspieprzem i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Rozdzielić po równo na eskalopkach. Na wierzch zetrzeć ser żółty i posypać natką pietruszki. Zapiekać aż ser się rozpuści w 190oC. Eskalopki podałam z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty
Czerwień i błękitkarkówka nie należy do najzdrowszych obiadów, to jednak lubię przygotować ją od czasu do czasu. Cola i ketchup tworzą ciekawy lekko słodkawy posmak mięsa, który doskonale komponuje się z puree z groszku lub ziemniaczanym. Składniki na 3 - 4 porcje:800g karkówki¾ szklanki coca coli¾ szklanki ketchupu (ja dałam pikantny)½ łyżeczki ostrej papryki w proszku½ łyżeczki majeranku1 łyżeczka słodkiej paprykiSólPieprz1 średnia
Fabryka pomysłów