pulpety - 2533 przepisów (strona:95/169)

Strogonoff z polędwiczki wieprzowej z ryżem z kalafiora 188

każdy, ale chyba, wszyscy znamy nieco inną wersję. Klasyczny przepis zawiera tylko najlepszej jakości polędwicę wołową i śmietanę. Ale dopuszczalne są inne, mniej ortodoksyjne wersje. My np. niedawno zrobiliśmy pulpety a la Strogonoff na dodatek z indyka i kaszy. Poniżej znajdziesz przepis na strogonoffa z polędwiczki wieprzowej. Jest to danie typu left overs, czyli zrobione z resztek. Po polski brzmi

Niedzielny kucharz
Tradycyjne kotlety mielone 167

pieprz Używamy albo mięsa wieprzowo-wołowego, albo wieprzowego, najlepiej z łopatki. Drobiowe raczej nie będzie się nadawało, gdyż jest za suche (ale za to można zrobić z niego przepyszne pulpety, które pojawią się tu wkrótce). Kajzerki moczymy w wodzie, aż całkowicie napęcznieją. Tradycyjnie zwykło się używać w tym celu bułek czerstwych, ale spokojnie, świeże też mogą być :) Cebulę kroimy

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa grzybowa z warzywami 127

prosta w wykonaniu. Przygotowana jest z suszonych grzybów oraz warzyw, z dodatkiem niedużej ilości słodkiej śmietanki   Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 20 g suszonych grzybów 2 marchewki pietruszka korzeń selera

Kulinarny S.O.S.
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z piekarnika 161

Klopsiki z mielonego mięsa pieczone w piekarniku. Naczynie żaroodporne wypełnione pulpecikami obficie zanurzonymi w koperkowym sosie. Jeden z najlepszych pomysłów na wykorzystanie mielonego mięsa z indyka. Niewielkie pulpety z delikatnego mięsa indyka, uatrakcyjnione koperkowym smakiem. Obiad z piekarnika, bez smażenia na tłuszczu i bez pryskającego po kuchni gorącego oleju. Rodzaj prostej, nieskomplikowanej kuchni polskiej, jednogarnkowej i oszczędzającej czas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

ProstePesto.pl
Falafel z piekarnika – wegański obiad 132

Wcześniej próbowałam już robić falafele zarówno z surowej (namoczonej) ciecierzycy oraz tej całkiem ugotowanej. W pierwszej wersji falafel wyszedł zbyt suchy, natomiast w tej ostatniej przeciwnie – bardziej przypominał pulpeta niż falafel Dlatego spróbowałam opcji pośredniej – ciecierzycę tylko chwilę gotuję, tak żeby tylko lekko zmiękła – i to okazało się strzałem w dziesiątkę! Poza ciecierzycą w falafelach najważniejsze

Healthycreations.pl
Kotlety z ryby i orkiszu 157

karp. Zrezygnowaliśmy z żurawiny, bo słodycz dobrze służy karpiowi, rybom morskim mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kasza w naszym domu to stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety bułką tartą dajemy kaszę. Nie dość, że jest zdrowsza, to jeszcze dzięki niej nie trzeba do masy dodawać jajka, gdyż kasza świetnie sprawdza się

Niedzielny kucharz
Zapiekanka warzywna z kurczakiem 168

warzywami. Jedno udko odłożyliśmy, żeby było na kolejny obiad. Drugim składnikiem, który mieliśmy pod ręką było pure z ziemniaków i kalafiora z obiadu we wtorek, kiedy zjedliśmy meatloaf, czyli pulpeta mięsno-warzywnego . Oczywiście nie jest tak, że obiad poskładaliśmy z jakichś resztek wydrapanych łyżką. Wszystko zostało zaplanowane wcześniej i dodatkowe udko znalazło się w zapiekance z rozmysłem, podobnie specjalnie więcej

Niedzielny kucharz
Zupa paprykowa z kurczakiem 152

marchewką, selerem, kalafiorem) . Jest bezpieczna dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten.   Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 2 duże papryki 500 g piersi kurczaka 4-5 średnich

Kulinarny S.O.S.
Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 147

dodatek do zapiekanek. Pozostały z obiadu ryż sprawdzi się w zapiekance, ale również jako nadzienie do warzyw np. faszerowanej papryki czy cukinii. Ryż można dodać również do gołąbków czy pulpetów. Ciekawym sposobem na pozbycie się resztek z lodówki jest tzw. danie jednogarnkowe. Wówczas można do podsmażonej wędliny czy kiełbasy dodać resztki np. świeżych warzyw, które nie zostały wykorzystane. Można dodać

ProstePesto.pl
Domowa szynka drobiowa – Przepis 171

następnie po wystudzeniu możemy się cieszyć smakiem pysznej domowej szynki drobiowej. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Szarlotka z bezą i kruszonką Smażony ryż z jajkiem po chińsku Pulpety w sosie koperkowym SCHAB PO BAŁKAŃSKU Artykuł Domowa szynka drobiowa – Przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Pulpeciki w sosie kurkowym 143

Przepis na smaczne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie śmietanowo kurkowym. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  

karolgotuje
Kofty z jagnięciny 136

Bartek przyniósł ze sklepu mięso mielone z jagnięciny, od razu wiedziałam, że zrobimy z niego kofty , czyli bliskowschodnie pulpety. Od dobrze nam znanych kotletów mielonych odróżnia je nie tylko kształt, ale także bogactwo orientalnych przypraw użytych do doprawienia mięsa mielonego. Na szczęście mięso mielone wystarczy tylko uformować w podłużny wałek i nabić na patyk do grilla, a przyprawy są dostępne

niecodziennikpary
Kociołek z mięsem mielonym, warzywami i makaronem 187

Proste danie jednogarnkowe, które powstało z resztkowych składników. Zostało mi trochę mięsa mielonego bo robiłam pulpety , trochę bulionu który ugotowałam na pomidorową i jeszcze znalazły się w szafce resztki drobnego makaronu. Dodałam tylko warzywa. Wrzuciłam wszystko do gara i coś tam wyszło, dobrze smakuje choć może nie wygląda. Brzuszek pełen i składniki zużyte. składniki: 450g mięsa mielonego, u mnie udziec

Monia miesza i gotuje
Wołowina w sosie śliwkowym 140

dowolny rodzaj śliwek np. węgierki, Amers czy Empress. Wołowinę zastąpić można mięsem wieprzowym lub drobiowym. Szukasz przepisów na dania z mięsa mielonego? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Pulpety w sosie pomidorowym . The post Wołowina w sosie śliwkowym appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Hamburgery z orkiszu, indyka oraz cukinii 156

piekarnika i bułkami własnej roboty z mąki chlebowej. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 4 burgery Dodawanie kaszy do mielonego to nasz stały patent na kotlety, pulpety, burgery i „dewolaje ”. Mięso z dodatkiem orkiszu, pęczaku, kaszy gryczanej zyskuje zupełnie nowy smak, danie jest zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze i w sprytny sposób pozwala przemycić do diety rozmaitych niejadków

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania