pucharki - 500 przepisów (strona:31/34)

Deser owocowy 210

dolewamy po szklance wody ( połowę zalecanej ilości ).Pozostawiamy do zastygnięcia.Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy.   Zastygnięte galaretki kroimy także w kostkę.Część układamy na dnie pucharków. Na galaretkę kładziemy mieszankę owocową i galaretkę.   Deser właściwie jest gotowy, ale całego efektu jak zwykle dodaje dekoracja. Możemy ją zrobić z bitej śmietany, dołożyć kandyzowane owoce

Maminek kulinarny
Truskawkowe semifreddo 120

lody do blendera i miksujemy. Wstawiamy na 2 godziny do zamrażalki, miksujemy ponownie, a na koniec zamrażamy jeszcze 4 godziny.Wyjmujemy pojemnik z zamrażalki 20 minut przed podaniem, nakładamy do pucharków i posypujemy pokruszonymi bezami i truskawkami

Smakowity Blog Kulinarny
Szpajza i trzy znaki smaku 112

żelatyną. Krem dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao rozpuszczone w miodzie pitnym, mieszamy. Obie masy wlewamy do pucharków i chłodzimy kilka godzin w lodówce.Sos wiśniowy: Wiśnie wrzucamy do garnuszka, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy około 10 minut. Dodajemy łyżkę mąki, gotujemy jeszcze chwilę, nie przerywamy mieszania

Smakowity Blog Kulinarny
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 526

przecież jako kelner jest świadkiem pieczenia chleba niemal codziennie), jednak to deser sprawił, że oczka mu się zaświeciły. Serio! I ja mu się wcale nie dziwię, bo niemal wylizałam pucharek. Panna cotta ze sprawdzonego już wcześniej przepisu, tym razem wzbogacona dodatkiem niewielkiej ilości kawy, dzięki czemu zyskała cudowny, karmelowy kolor. Ponieważ - moim zdaniem - panna cotta sama w sobie jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Co to jest deser? I mój pierwszy suflet 236

naleśnikach z bitą śmietaną i truskawkami. Piszę o tym, bo zaczęłam się zastanawiać, jak zupełnie inne znaczenia nadajemy tym samym słowom. Dla jednego deser musi być w pucharku, inny powie, że ciasto też, jak najbardziej. Jeszcze inny stwierdzi, że ser na deser to paranoja, mimo, że kolega biesiadnik będzie się zachwycał. Pani dbająca o figurę zje jedną truskawkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BAŁAGAN W EATON Z BORÓWKAMI 173

mnie w domu. Zmieniając owoce zawsze może mieć inny smak. Składniki:szklanka smietany 30 %szklanka borówek amerykańskich15 sztuk małych bezWykonanie:Śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Na dno pucharków kruszymy bezy, wykładamy ok 2 łyżek smietany, wrzucamy kilka borówek, następnie znów dajemy bitą smietanę, wrzucamy borówki, kruszymy bezę

Z Majeczką w kuchni
Deser z kremem patissiere, mascarpone i nektarynkami 238

budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy. Ostudzony miksujemy z serkiem mascarpone i z jedną łyżką cukru pudru. Śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Pucharki wypełniamy na przemian kremem pâtissière i pokrojonymi w kostkę nektarynkami. Deser dekorujemy bitą śmietaną.Smacznego

Oryginalny smak
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY Z SOKIEM Z CZARNEGO BZU 148

mleku (0.5 szkl)  rozprowadź  mąkę ziemniaczaną. Wlej zawartość na gotujące się mleko z żółtkami i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty stale mieszając. Rozlej do pucharków. Polej ulubionym sokiem lub nałóż konfiturę.U mnie budyń z pysznym, aromatycznym sokiem z czarnego

Walijskie Pichcenie
DESER CHIA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 340

nasiona, dodać ksylitol i wymieszać. Odmierzyć mleko, dolać do miski i całość dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut. Masę jeszcze kilka razy zamieszać. Po ok.20 minutach można nakładać do pucharków. Ja nakładam na przemian nasiona chia, sos truskawkowy, nasiona i sos. Na wierzch wykładam przekrojone na pół truskawki. Najlepiej całość schłodzić ale u mnie rzadko jest okazja, przeważnie znika

Smaczne Zdrowe
Sałatka śledziowa (szuba) 312

warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.Jajka obrać ze skorupek, oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, żółtka jaj i białka .Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić. W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki 1- śledzie 2- cebula 3 - majonez 4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem 5-majonez 6-buraki 7-majonez

Kuchnia Danusi
Pudding z tapioki z truskawkami i galaretką 154

ogień i gotujemy 10-15 minut, aż tapioka zrobi się przezroczysta i mięciutka. Pamiętajmy, że trzeba ją często mieszać zwłaszcza pod koniec gotowania, żeby się nie przypaliła. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Truskawki myjemy,  kroimy w ćwiartki, szypułki wyrzucamy. Delikatnie układamy na zastygniętym puddingu. 4. 1/2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, mieszamy

My Culinary Art
Deser z pijanymi rodzynkami 178

dodatkiem rumu) 2 wafelki do dekoracji 2 kostki białej czekolady (potartej do posypania) Przygotowanie: Rodzynki namoczyć w rumie ok godzinę wcześniej. Po tym czasie ubić schłodzoną kremówkę. Na dno pucharków nałożyć po kilka rodzynek i łyżeczkę rumu w którym się moczyły. Przykryć grubą warstwą bitej śmietany, następnie wyłożyć mus owocowy, posypać rodzynkami (zostawić odrobinę do dekoracji). Przykryć cienką warstwą śmietany

Ze smakiem i z pasją
TIRAMISU KASZTANOWE. BEZ MIKSERA, PRZEPIS WŁOSKI. 1529

łyżeczki kawy rozpuszczalnej  odrobina wrzątku  ciemne kakao do posypania krem kasztanowy w tubce Zalewam kawę odrobiną wrzątku, a gdy wystygni, dodaję alkohol. Namaczam biszkopty i układam w pucharkach.  Im bardziej nasączone, tym większe prawdopodobieństwo, że nie wypłyną na powierzchnię. Żółtka wrzucam do miski, najlepiej miedzianej i lekko roztrzepuję za pomocą trzepaczki z cukrem. Zagotowuję wodę w garnku

W kuchni Karmel-itki
Eton mess 119

trochę soku.  Śmietanę ubić, ale nie na sztywno. Wystarczy, aby była gęsta. Bezy pokruszyć i dodać do ubitej śmietany. Wsypać również większość truskawek. Delikatnie wymieszać. Nałożyć deser do pucharków, wierzch udekorować pozostałymi truskawkami

wyzwania kuchenne
Lassi truskawkowe z kiwi 114

pięknie rosną sobie w ogródku, więc  zrobię "napad" na krzaczki w najbliższym czasie i pewnie pokarzę wam nowy przepis z borówkami w roli głównej. Składniki: ( porcja na 3 pucharki) 2 szklanki mielonych migdałów szczypta cynamonu 2 szklanki mleka 2 szklanki jogurtu naturalnego szklanka zmiksowanych truskawek 2 kiwi Mielone migdały zalewamy mlekiem i jogurtem, dodajemy cynamon do smaku. Na spód

ciastkarnia na kruchym spodzie